Το χρονικό του ναυαγίου της Ιερής κρουαζιέρας Α.Ε.
Ημερομηνία Wednesday, January 23 @ 00:19:29 UTC
Θέμα Νησιά


Δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου
ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Διεξάγεται ο Προσκυνηματικός Διάπλους σε Κύθηρα – Πάρο – Τήνο

(1/10/2006)Με την συμμετοχή όλων των καθηγητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που είχαν αναλάβει τον συντονισμό των 6000 και πλέον, ανά την Ελλάδα, μαθητών, των συμμετεχόντων στην επιτυχή διεξαγωγή του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού, « Απόστολος Παύλος- Απόστολος της Ελλάδος- Απόστολος της Ευρώπης» που διοργάνωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθώς και των βραβευθέντων με «άριστα» μαθητών, διεξάγεται ο Προσκυνηματικός Διάπλους σε Κύθηρα – Πάρο – Τήνο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης.

Με το προσκύνημα αυτό ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις προς τιμήν και επιβράβευσιν από το Συνοδικό Γραφείο Αναπτύξεως Προσκυνηματικών Περιηγήσεων (Θρησκευτικού Τουρισμού) της Εκκλησίας μας, της ιδιαίτερα εντυπωσιακής από άποψη έρευνας και συγγραφής αλλά και από εικαστική σκοπιά , συμμετοχής της μαθητιώσας νεολαίας μας υπό την εποπτεία των Εκπαιδευτικών, στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό που είχε ως θέμα το πρόσωπο, την ζωή και το ιεραποστολικό έργο του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, Ιδρυτού της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο διάπλους, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Χριστοδούλου, της Υπουργού Τουριστικής Αναπτύξεως κας Φάνη Πάλλη Πετραλιά, και της εκπροσώπου της κας Υπουργού Παιδείας, κας Ιωάννας Παπαγεωργίου, οι βραβευθέντες μαθητές και οι καθηγητές τους απέσπασαν εκ νέου, επαίνους για την συμβολή τους στην προαγωγή της ελληνορθόδοξης παιδείας και παράδοσης τόσον από τον ίδιον τον Μακαριώτατο όσο και από την κα Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, ενώ κατέστη για μια ακόμη φορά σαφής η υπάρχουσα γόνιμη συνεργασία μεταξύ Εκκλησίας, Εκπαίδευσης και Πολιτείας σε θέματα που αφορούν την παιδεία και τον Ελληνορθόδοξο Πολιτισμό, ο οποίος - σύμφωνα και με την Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης-, «αποτελεί έναν από τους βασικούς πόλους έλξης του ολοένα αυξανόμενου Τουριστικού ενδιαφέροντος τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος.

....................................................................................................................................................................................................................

3/04/2007
Ναυάγησε στις κρουαζιέρες η σχέση
Του Θωμά Τσάτση

Οσα είπε ο Φάνη Πάλλη-Πετραλιά την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΝ, Γιάννη Δραγασάκη, για την ιερή κρουαζιέρα, δεν άρεσαν καθόλου στον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, που έσπευσε το Σάββατο να απαντήσει μέσω της Ιεράς Συνόδου «δηλώνοντας την έντονη δυσφορία και πικρία της» για «την αποσιώπηση του βοηθητικού της ρόλου στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την Ανάπτυξη του Τουρισμού». Οι ιερές κρουαζιέρες, υπό το μανδύα του θρησκευτικού τουρισμού, ήταν μία από τις μεγάλες επενδύσεις του μακαριότατου. Θα τον βοηθούσαν, όχι μόνο να καλλιεργεί τις σχέσεις του με σημαίνοντα δημόσια πρόσωπα, αλλά και να προωθήσει την προβολή του σε βαλκανικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα ήταν μια άλλη αναμέτρηση με τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο, που κάθε δυο χρόνια οργανώνει σε διαφορετικές περιοχές του πλανήτη οικολογικά συνέδρια. Το σίγουρο είναι ότι για πρώτη φορά η «δεξιά του Κυρίου» επιτίθεται με τέτοια ένταση δημοσίως σε υπουργό της νέας διακυβέρνησης, κατηγορώντας την για «κενό έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης», ενώ αναφέρει το κείμενο της Ιεράς Συνόδου ότι υπήρξε «ανοχή εκ μέρους των Αρμοδίων Κρατικών Λειτουργών στη συνέχιση της παραπληροφόρησης». Κάνει εντύπωση, ωστόσο, ότι, όπως και στο παρελθόν, η Σύνοδος μιλά για «σχέσεις συναλληλίας» και «διακριτούς ρόλους», με στόχο την προβολή του «ελληνορθόδοξου πολιτισμού μας». Η ανακοίνωση αποφασίστηκε να δημοσιοποιηθεί μετά την απάντηση της υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης στο βουλευτή Γιάννη Δραγασάκη. Την ιερή αγανάκτηση προκάλεσαν:

- Η δήλωση της υπουργού ότι το πλοίο της πρώτης κρουαζιέρας, που έγινε το Σεπτέμβριο του 2006, «επελέγη σε συνεργασία με την Εκκλησία, ύστερα από έρευνα αγοράς σε τρεις μεγάλες εταιρείες που πραγματοποιούν κρουαζιέρες. Η εταιρεία που επελέγη ήταν η μόνη που τις συγκεκριμένες ημερομηνίες διέθετε το κατάλληλο σκάφος, που μπορούσε να ξεκινήσει από τον Πειραιά και να προσεγγίσει τα λιμάνια που ήθελε η Εκκλησία. Ο ΕΟΤ διέθεσε το ποσό των 180.000 ευρώ + ΦΠΑ για το διάπλου αυτό».

- Το χειρότερο, όμως, ήταν ότι ενώ η Σύνοδος είχε δημοσιοποιήσει την πρόθεσή της να μη γίνει η νέα κρουαζιέρα, η υπουργός δήλωσε στη Βουλή ότι: «Υπάρχει μόνο μία πρόταση εκ μέρους του συνοδικού γραφείου προσκυνηματικών περιηγήσεων της Ιεράς Συνόδου και δεν έχει καν εξεταστεί». Οπότε «σε περίπτωση που η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα αποφασίσει να μη γίνει ο φετινός προσκυνηματικός διάπλους, ή θα αποφασίσει ότι θα γίνει και ζητηθεί από το υπουργείο μας να συμμετέχουμε στο φετινό προσκυνηματικό διάπλου, το υπουργείο θα εξετάσει τη δυνατότητα οικονομικής συμμετοχής, η οποία και θα κινείται στα επίπεδα ανάλογα με τα περσινά, γιατί αυτές είναι και οι δυνατότητες του υπουργείου και του ΕΟΤ. Μιλώ για τις οικονομικές δυνατότητες».

tsath@enet.gr
(πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/04/2007)

.........................................................................................................................

15 Απριλίου 2007
Αποκαλυπτικό έγγραφο
Ιερές κρουαζιέρες με τη Louis
Η Εκκλησία της Ελλάδος αποδεικνύεται καλός πελάτης πολυδάπανων ταξιδιών κόστους 1.250.000 ευρώ
Της Μαρίας Αντωνιάδου

Τακτικός και καλός πελάτης της εταιρείας Louis Hellenic Cruises αποδεικνύεται η Εκκλησία της Ελλάδος. Μάλιστα για τη νέα κρουαζιέρα που προετοιμάζει η Ιερά Σύνοδος με πλοίο της εταιρείας του κ. Κωστάκη Λοΐζου θα καταβληθούν 1.250.000 ευρώ. Την αφορμή για το πολυήμερο προσκυνηματικό ταξίδι στις ελληνικές θάλασσες προσφέρει ο διαγωνισμός που διεξάγει η Εκκλησία για τον Απόστολο Παύλο με τη συμμετοχή μαθητών από την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, αλλά και από την Κύπρο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η κρουαζιέρα θα ξεκινήσει στις 30 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 9 Ιουλίου. Τη χρηματοδότησή της καλούνται να εξασφαλίσουν το ελληνικό υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης (κατά 70%) και ο Τουριστικός Οργανισμός Κύπρου (κατά 30%) και πρόκειται για τη δεύτερη κρουαζιέρα που πραγματοποιεί η Εκκλησία της Ελλάδος. Η προηγούμενη διεξήχθη στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου και στις αρχές Οκτωβρίου και πάλι με πλοίο της εταιρείας του κ. Λοΐζου για τον πρώτο διαγωνισμό για τον Απόστολο Παύλο που διεξήγαγε η Εκκλησία της Ελλάδος και στον οποίο συμμετείχαν μαθητές από τις 81 μητροπόλεις που υπάγονται στη δικαιοδοσία της.

Περισσότερα από 700 άτομα αναμένεται να συμμετάσχουν στην κρουαζιέρα που θα ξεκινήσει με πλοίο από τον Πειραιά και το οποίο στη συνέχεια θα ταξιδέψει για Κεφαλλονιά, Κρήτη, Κύπρο, Σάμο, Αλεξανδρούπολη, Σαμοθράκη, Καβάλα, Θεσσαλονίκη. Με λεωφορεία οι συμμετέχοντες θα μεταφερθούν στη Βέροια, θα επιστρέψουν στη Θεσσαλονίκη και θα επιβιβαστούν στο πλοίο, προκειμένου να επιστρέψουν στον Πειραιά. Μάλιστα σε έγγραφο της εταιρείας Louis Hellenic Cruises που κοινοποίησε ο Αρχιμανδρίτης κ. Σπυρίδων Κατραμάδος, υπεύθυνος του Συνοδικού Γραφείου Αναπτύξεως Θρησκευτικού Τουρισμού της Εκκλησίας της Ελλάδος, στο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης της Ελλάδος και τον Οργανισμό Τουρισμού της Κύπρου αναφέρεται: «Σύμφωνα με τα στοιχεία με τα οποία μας έχετε ενημερώσει, ο εκτιμώμενος συνολικός προϋπολογισμός ο οποίος συμπεριλαμβάνει το κόστος δεκαήμερης ναύλωσης πλοίου χωριτικότητος ανάλογης του "Orient Queen" ή του "Perla" (και τα οποία έχετε επιθεωρήσει) είναι ένα εκατομμύριο διακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ (1.250.000,00)».

Το έγγραφο που φέρνει στο φως της δημοσιότητας «Το Βήμα» έχει ημερομηνία 1η Μαρτίου και υπογράφεται από τον κ. Γ. Πολιούρα, υπεύθυνο πωλήσεων ελληνικής αγοράς της Louis Hellenic Cruises. Σε αυτό επισημαίνεται: «Στον εκτιμώμενο προϋπολογισμό περιλαμβάνονται η δεκαήμερη ναύλωση του πλοίου, η πλήρης διατροφή των επιβατών στο κρουαζιερόπλοιο και το πρόγραμμα ψυχαγωγίας, ανάλογα με τις προγραμματισμένες κρουαζιέρες μας, τα λιμενικά και λοιπά έξοδα, η εγκατάσταση και ο τεχνικός εξοπλισμός οπτικοακουστικών μέσων, καθώς και ο εξοπλισμός διερμηνείας, η αμοιβή διερμηνέων και οι μετακινήσεις των επιβατών σε Αθήνα, Κεφαλλονιά και Θεσσαλονίκη σύμφωνα με το πρόγραμμα μετακινήσεων για το οποίο μας έχετε ενημερώσει».

Οπως προστίθεται «η παρούσα επιστολή είναι ενδεικτικός προϋπολογισμός και όχι επίσημη προσφορά. Για την επίσημη προσφορά μας θα αναμένουμε την επικοινωνία με τους αρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς οι οποίοι θα αναλάβουν τη σύναψη σχετικής συμφωνίας. Αναμένουμε τη σχετική αίτηση των απαιτούμενων υπηρεσιών εγγράφως. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προβούμε άμεσα στις σχετικές τυπικές διαδικασίες καθώς η διεύθυνση της εταιρείας μας δεν μπορεί να δεσμευθεί για τη διαθεσιμότητα κρουαζιερόπλοιου προτού κινηθούν επισήμως οι αρμόδιοι φορείς».

Το έγγραφο της εταιρείας επισυνάπτεται σε επιστολή του υπευθύνου του Συνοδικού Γραφείου Αναπτύξεως Θρησκευτικού Τουρισμού της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τα αρμόδια υπουργεία Τουρισμού της Ελλάδος και της Κύπρου οι οποίοι θα αποτελούν τους κύριους και βασικούς χρηματοδότες της κρουαζιέρας και του μαθητικού διαγωνισμού. Μάλιστα με τη συγκεκριμένη επιστολή του - παρουσιάστηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Alter - ο Αρχιμανδρίτης προτείνει τη συνεργασία με την εταιρεία Louis Hellenic Cruises καθώς, όπως επισημαίνεται, υπήρξε κατά το παρελθόν αγαστή συνεργασία.

Το παρελθόν στο οποίο αναφέρεται ο υπεύθυνος του Συνοδικού Γραφείου αφορά μια άλλη κρουαζιέρα που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου και στις αρχές Οκτωβρίου του 2006, και πάλι με πλοίο της εταιρείας Louis, το οποίο μάλιστα είχε σημαία Παναμά. Και σ' εκείνη την κρουαζιέρα, αλλά και σ' αυτήν που έχει προγραμματιστεί κύρια πηγή εσόδων για την καταβολή των εξόδων αποτελεί το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης της Ελλάδας. Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά για την πρώτη κρουαζιέρα το υπουργείο κατέβαλε 180.000 ευρώ συν τον ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η Εκκλησία της Ελλάδος ήθελε να δώσει ιδιαίτερη λαμπρότητα στην κρουαζιέρα γι' αυτό και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος κάλεσε προφορικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια να συμμετάσχει στην έναρξη του διάπλου αν το πρόγραμμά του το επέτρεπε. Ακόμη στον διάπλου θα συμμετείχαν υπουργοί της κυβέρνησης, εκπρόσωποι των κομμάτων, βουλευτές και ευρωβουλευτές της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ακόμη η Ιερά Σύνοδος με εγκύκλιό της κάλεσε όλους τους μητροπολίτες να αποστείλουν στον διάπλου δύο εκπροσώπους τους, προκειμένου να λάβουν μέρος στην ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στο πλοίο με θέμα «Η προώθηση της πνευματικής αξίας των προσκυνηματικών περιηγήσεων - Η ποιμαντική προετοιμασία για την αξιοποίηση των προσκυνηματικών περιηγήσεων». Για αυτό επισημαίνεται στην εγκύκλιο «καλούνται όπως συμμετάσχωσιν εις τας εκδηλώσεις, τον διάπλου και την εν λόγω Ημερίδα δύο εκπρόσωποι εξ εκάστης Ιεράς Μητροπόλεως (είς κληρικός και είς λαϊκός), ορισθησόμενοι υπό του οικείου Αρχιερέως, εκ των εχόντων ιδιαίτερον περί την ποιμαντικήν των Ιερών Προσκυνημάτων ενδιαφέρον συνεργατών».

Στο πλοίο θα επιβαίνουν όλοι οι μαθητές που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για τον Απόστολο Παύλο και επειδή κυρίως θα προέρχονται από τις χώρες της Ευρώπης, η Εκκλησία απευθύνθηκε και στις αρμόδιες υπηρεσίες για τον Απόδημο Ελληνισμό. Το γεγονός ότι ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί σε περιοχές των οποίων οι μητροπόλεις τους ανήκουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο χωρίς να ζητηθεί η σχετική άδεια από το Φανάρι προκάλεσε την οργή του κ.κ. Βαρθολομαίου. Ετσι η Σύνοδος αποφάσισε να αποστείλει επιστολή στον Οικουμενικό Πατριάρχη με την οποία θα τον καλεί να συμμετάσχει στον διάπλου.
 
Η Κύπρος, το Χίλτον Παρκ και η Ιερά Σύνοδος
Ο Αρχιμανδρίτης που έχει αναλάβει εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος τον συντονισμό για την πραγματοποίηση του διάπλου έχει ενημερώσει την Εκκλησία της Κύπρου και τον Αρχιεπίσκοπο κ. Χρυσόστομο. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος ο κ. Χρυσόστομος θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλοίο όταν αυτό προσδέσει στην Κύπρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Λοΐζου διατηρεί μακροχρόνιες και πολύ καλές σχέσεις με αρχιερείς της Κύπρου και είναι ο ενοικιαστής του ξενοδοχείου Χίλτον Παρκ το οποίο ανήκει στην Εκκλησία της Μεγαλονήσου. Μάλιστα στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο φιλοξενεί η Εκκλησία της Κύπρου όλους τους αρχιερείς και τους εκπροσώπους των Ορθοδόξων Εκκλησιών που επισκέπτονται τη Μεγαλόνησο. Εκεί θα φιλοξενηθούν από την Εκκλησία της Κύπρου και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος και οι μητροπολίτες και οι κληρικοί που θα τον συνοδεύουν στην επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στη Μεγαλόνησο από τις 29 Απριλίου ως και τις 6 Μαΐου.

Πάντως ο θόρυβος που έχει ξεσπάσει με αφορμή τις κρουαζιέρες της Εκκλησίας έχει προκαλέσει αίσθηση στους αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος και το θέμα αναμένεται να τεθεί κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της 12μελούς Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που θα ξεκινήσουν το πρωί της Τετάρτης. «Το αν οι κρουαζιέρες πραγματοποιούνται με την εταιρεία του κ. Λοΐζου είναι δευτερεύον για εμάς θέμα. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι ότι η Εκκλησία εμφανίζεται να παίρνει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από το κράτος για να πραγματοποιήσει κρουαζιέρες» επισήμαινε χαρακτηριστικά μιλώντας στο «Βήμα» μητροπολίτης της Εκκλησίας της Ελλάδος και μέλος της 12μελούς Ιεράς Συνόδου.

(πηγή: Το ΒΗΜΑ, 15/04/2007)

--------------------------------------------------------------------------------

17/04/2007
Πολυδάπανη κρουαζιέρα της Εκκλησίας της Ελλάδας με χρηματοδότηση του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης
Επίκαιρη ερώτηση του Γιάννη Δραγασάκη προς την Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης
Το πρόσφατο ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond στη Σαντορίνη έφερε στην επιφάνεια, εντελώς συμπτωματικά, τη συνεργασία της πλοιοκτήτριας εταιρείας με την ελληνική κυβέρνηση και την εκκλησία της Ελλάδας.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα,  η Ιερά Σύνοδος της εκκλησίας της Ελλάδας προετοιμάζει πολυήμερη κρουαζιέρα σε νησιά του Αιγαίου, Κρήτη και Κύπρο με πλοίο της εταιρείας Louis Hellenic Cruises. Η κρουαζιέρα αυτή, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν 1000 περίπου άτομα, δεν είναι η μοναδική, αφού, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, έχει προηγηθεί και άλλη με κρατική επιχορήγηση.

Συγκεκριμένα σε σχετική επιστολή του Συνοδικού Γραφείου Αναπτύξεως Θρησκευτικού Τουρισμού της εκκλησίας της Ελλάδας, στην οποία επισυνάπτεται έγγραφο της εταιρείας Louis Hellenic Cruises για τον εκτιμώμενο προϋπολογισμό, ζητείται από τα αρμόδια υπουργεία Τουρισμού της Ελλάδας και της Κύπρου, να αποτελέσουν τους βασικούς χρηματοδότες της σχεδιαζόμενης κρουαζιέρας. Η Χρηματοδότηση, που καλούνται να εξασφαλίσουν κατά 70% το ελληνικό Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και κατά 30% ο Τουριστικός Οργανισμός Κύπρου, ανέρχεται σε 1.250.000 .

ερωτάται η κ. Υπουργός

1) Υπεγράφη προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και της Εκκλησίας της Ελλάδας, κατά τις προβλέψεις του ν.3513/06 (ΦΕΚ 265 Α΄/5-12-06); Αν ναι να κατατεθεί η σχετική συμφωνία. Αν όχι, υπεγράφη άλλου είδους σύμβαση και ποια συγκεκριμένα;

2) Ποιος φορέας επέλεξε τη συγκεκριμένη εταιρεία για την πραγματοποίηση της κρουαζιέρας, με ποια διαδικασία (διενέργεια διαγωνισμού ή απευθείας ανάθεση) έγινε η επιλογή, καθώς και ποιος φορέας θα επιλέξει τα άτομα που θα συμμετάσχουν στην κρουαζιέρα και κατά πόσον η όλη δραστηριότητα είχε τη σχετική έγκριση του ΥΠΕΠΘ;

3) Με τι ποσό πρόκειται να επιχορηγηθεί η σχεδιαζόμενη κρουαζιέρα (καθώς και με τι ποσό επιχορηγήθηκε η προηγούμενη), από ποιον κωδικό του προϋπολογισμού και υπέρ ποιου δικαιούχου συγκεκριμένα εκταμιεύτηκαν τα σχετικά ποσά;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιάννης Δραγασάκης
.............................................................................................................................................

20/4/2007
Πρακτικά της συζήτησης για την επίκαιρη ερώτηση του Γιάννη Δραγασάκη με θέμα: "Πολυδάπανη κρουαζιέρα της Εκκλησίας της Ελλάδας με χρηματοδότηση του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης"

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ: Κύριε Πρόεδρε, σε ό,τι αφορά τις υπερβολές και τις διαστρεβλώσεις των δημοσιευμάτων στα οποία αναφέρθηκε η κυρία Υπουργός δεν μπορώ να τα αξιολογήσω, αλλά επιτρέψτε μου το εξής σχόλιο: Με τη βοήθεια αυτών των δημοσιευμάτων απ? ό,τι είδα, η Εκκλησία της Ελλάδας αναγνώρισε ότι το πρόγραμμα που ετοίμαζε ήταν πολυδάπανο και προκλητικό και ήδη απ΄ ό,τι είδα προσανατολίζεται σε ένα αναθεωρημένο πρόγραμμα κρουαζιέρας. Εάν δεν υπήρχαν τα δημοσιεύματα, δεν θα ξέραμε καν την ύπαρξη αυτού του θέματος.

Δεύτερον, θέμα της ερώτησής μας δεν είναι οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
Κυρία Υπουργέ, πρέπει να σας πω, ότι και εγώ προσωπικά και εμείς ως κόμμα πολιτικό είμαστε υπέρ των εναλλακτικών μορφών τουρισμού ήδη από τη δεκαετία του ?80 και του οικολογικού τουρισμού και του πολιτιστικού τουρισμού και του ορειβατικού και του θρησκευτικού, κάθε μορφής τουρισμού. Το θέμα που εδώ μας ενδιαφέρει είναι το τρόπος με τον οποίο το Υπουργείο διαθέτει τους πόρους του, οι οποίοι από όσο ξέρω είναι και περιορισμένοι.

Να το κάνω πιο απλό. Εάν αύριο έλθει εδώ ο κύριος Λεβέντης, ο συνάδελφος μας, μαζί με την κυρία Βούλτεψη και συναδέλφους του ΠΑΣΟΚ και έχουν μια ωραία ιδέα για την ανάδειξη των μνημείων των χώρων όπου υπήρξαν εξορίες αγωνιστών για τη δημοκρατία (Γυάρος, Μακρονήσι, Αη Στράτης, Ικαρία), θα μπορούσαν να έχουν μία ωραία ιδέα να γίνει μία κρουαζιέρα, ενδεχομένως και πανευρωπαϊκής εμβέλειας και να καθιερωθεί ένα δρομολόγιο. Θα μπορούσε επίσης να έλθει το Σωματείο Ηθοποιών και να σας πει μία ωραία ιδέα επισκέψεων σε χώρους αρχαίων θεάτρων και άπειρες ιδέες.

Με ποια κριτήρια εσείς, ως Υπουργός, ή η Κυβέρνηση θα πει, «ναι» στο ένα, «όχι» στο άλλο, αφού εγώ μπορώ να προβλέψω ότι οι πόροι δεν φθάνουν σε όλους; Επομένως, αυτό είναι το θέμα μας.

Η πληροφόρηση που έχω από τους συνεργάτες μου, μου λένε ότι για δαπάνη από 45 χιλιάδες ευρώ μέχρι 200 χιλιάδες ευρώ χρειάζεται ανοιχτός δημόσιος διαγωνισμός και για πάνω από 200 χιλιάδες ευρώ απαιτείται διεθνής διαγωνισμός. Δεν ξέρω αν η έρευνα αγοράς επαρκεί, εάν σας καλύπτει από αυτήν την άποψη.

Επίσης, εδώ από ό,τι μας είπατε, η Εκκλησία έχει την ιδέα, η Εκκλησία κάνει την πρόταση και το Υπουργείο θέτει υπό την αιγίδα του και επιχορηγεί την υλοποίηση αυτής της ιδέας.

Κατά την άποψή μας εδώ υπάρχει ένα συνολικότερο πρόβλημα που υπερβαίνει, κυρία Υπουργέ, τον δικό σας χώρο ευθύνης. Η Κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια έχει απαλλάξει την Εκκλησία της Ελλάδας και τα ιδρύματά της από κάθε είδους φορολογική υποχρέωση. Περί τα δέκα νομοσχέδια έχουν ψηφιστεί που απαλλάσσουν την Εκκλησία από κάθε φορολογική υποχρέωση, εννοώ για εμπορικές της δραστηριότητες. Το επιχείρημα είναι η Εκκλησία να έχει πόρους να υλοποιεί τις ιδέες της και το κοινωνικό της έργο, όπως η ίδια το αντιλαμβάνεται.

Παρατηρώ εδώ ότι ενώ έγινε όλη αυτή η φορολογική απαλλαγή της Εκκλησίας, τώρα έχει ανοίξει μια νέα «φάμπρικα», ας μου επιτραπεί να το πω. Όλοι έχουμε ωραίες ιδέες, προφανώς και η Εκκλησία –δικαίωμά της- αλλά σχετικά με το να επιχορηγούνται με χρήματα του Δημοσίου μετά και από την πλήρη απαλλαγή της Εκκλησίας, εγώ τουλάχιστον σαν Βουλευτής του Κοινοβουλίου θα ήθελα να γνωρίζω το σύνολο των επιχορηγήσεων.

Επομένως, κύριε Υπουργέ, κύριε Πρόεδρε, αξιοποιώ κι εγώ την ερώτηση αυτή για να θέσω ένα αίτημα προς την Κυβέρνηση συνολικά. Το αίτημά μου είναι σε κάποιο κεντρικό λογαριασμό οπουδήποτε στο Υπουργείο Οικονομικών να καταχωρούνται και να καταγράφονται όλα τα ποσά τα οποία δίδονται σε ιδρύματα της Εκκλησίας, επομένως να υπάρχει μία στοιχειώδης διαφάνεια και ένας στοιχειώδης έλεγχος.

Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα, κυρία Υπουργέ, αν θέλετε διευκρινίστε πιο συγκεκριμένα τον τρόπο επιλογής της συγκεκριμένης εταιρείας για την υλοποίηση της κρουαζιέρας, την πηγή των χρημάτων πιο συγκεκριμένα και τα άλλα που ρωτάμε εδώ.

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΦΑΝΗ ΠΕΤΡΑΛΙΑ-ΠΑΛΛΗ: Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, κύριε συνάδελφε, θεωρώ ευκαιρία αυτή την επίκαιρη ερώτηση, για να δώσω στη Βουλή ορισμένα συγκεκριμένα και υπεύθυνα στοιχεία που απαντούν σε ένα πλήθος υπερβολών, ανακριβειών και διαστρεβλώσεων που ακούστηκαν και γράφηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, όσον αφορά τον προσκυνηματικό τουρισμό, τη συνεργασία του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης με την Εκκλησία της Ελλάδος και τη χρηματοδότηση κάποιων προγραμμάτων θρησκευτικού τουρισμού.

Όπως ξέρετε, μία μεγάλη καινοτομία που εφαρμόζουμε στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης είναι ο σχεδιασμός και η προώθηση των νέων μορφών τουρισμού, θεματικών μορφών, όπως είναι ο ιαματικός, ο αγροτουρισμός, ο προπονητικός, ο αθλητικός κα ο προσκυνηματικός, θρησκευτικός τουρισμός. Η δράση αυτή έχει δύο σκέλη: τις υποδομές, δηλαδή έργα, όπως είναι η ανακαίνιση Μονών και η δημιουργία Μονών σε ξενώνες, η επισκευή και η ανακαίνιση των σημείων που πέρασε και δίδαξε ο Απόστολος Παύλος, η δημιουργία βυζαντινών διαδρομών και άλλα. Περιλαμβάνει επίσης και προγράμματα που έχουν σχέση με τη διαφήμιση, τις εκθέσεις, την προβολή και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτής της δράσης του προσκυνηματικού, θρησκευτικού τουρισμού, το Νοέμβριο του 2005 το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης είχε θέσει υπό αιγίδα του, μαζί με το Υπουργείο Παιδείας, τον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό για τον Απόστολο Παύλο που έκανε η Εκκλησία της Ελλάδος και εν συνεχεία το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης ανέλαβε να χρηματοδοτήσει έναν προσκυνηματικό διάπλου στο Κύθηρα, στην Πάρο και την Τήνο περίπου επτακοσίων ατόμων ιερωμένων καθηγητών που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό και ορισμένων μαθητών που είχαν συμμετάσχει στο διαγωνισμό, ένας διάπλου που πραγματοποιήθηκε από τις 29 Σεπτεμβρίου 2006 έως την 1η Οκτωβρίου 2006. Το πλοίο επελέγη σε συνεργασία με την Εκκλησία, ύστερα από έρευνα αγοράς σε τρεις μεγάλες εταιρείες που πραγματοποιούν κρουαζιέρες. Η εταιρεία που επελέγη ήταν η μόνη που τις συγκεκριμένες ημερομηνίες διέθετε το κατάλληλο σκάφος που μπορούσε να ξεκινήσει από τον Πειραιά και να προσεγγίσει τα λιμάνια που ήθελε η Εκκλησία. Ο ΕΟΤ διέθεσε το ποσό των 180.000 ευρώ + ΦΠΑ για το διάπλου αυτό.

Αυτά, κύριε συνάδελφε, ως προς τι συνέβη πέρσι.

Ως προς τι θα συμβεί φέτος, για το οποίο και ρωτάτε, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω κατηγορηματικά ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία απόφαση και φυσικά καμία δέσμευση του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, δεν υπάρχει καμία προγραμματική σύμβαση. Υπάρχει μόνο μία πρόταση εκ μέρους του συνοδικού γραφείου προσκυνηματικών περιηγήσεων της Ιεράς Συνόδου.

Όσον αφορά το θέμα της πρότασης αυτής, εκ μέρους του συνοδικού γραφείου, και απαντώντας συγκεκριμένα στις ερωτήσεις σας που διατυπώνονται στο κείμενό σας, θέλω να σας πω, όπως είπα ήδη πριν, ότι υπάρχει αυτή η συγκεκριμένη πρόταση του συνοδικού γραφείου προς το Υπουργείο, η οποία δεν έχει καν εξεταστεί. Σε περίπτωση που η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα αποφασίσει να μη γίνει ο φετινός προσκυνηματικός διάπλους, ή θα αποφασίσει ότι θα γίνει –εμείς μέχρι αυτή τη στιγμή δεν είμαστε ενήμεροι για το τι προτίθεται να ζητήσει από το Υπουργείο μας σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος- και ζητηθεί από το Υπουργείο μας να συμμετέχουμε στο φετινό προσκυνηματικό διάπλου, το Υπουργείο θα εξετάσει τη δυνατότητα οικονομικής συμμετοχής, η οποία και θα κινείται στα επίπεδα ανάλογα με τα περσινά, γιατί αυτές είναι και οι δυνατότητες του Υπουργείου και του ΕΟΤ. Μιλώ για τις οικονομικές δυνατότητες.

Εμείς θέλουμε η Εκκλησία να προβάλει το έργο της και ο θρησκευτικός τουρισμός να ενισχυθεί. Έχει ενδιαφέρον να πούμε ότι σε όλον τον κόσμο σήμερα ο θρησκευτικός τουρισμός είναι ένα είδος τουρισμού που έχει ραγδαία ανάπτυξη.

Η συνεργασία μας με την Εκκλησία της Ελλάδας ήταν, είναι και θα παραμείνει εξαιρετικά καλή, επειδή πιστεύω ακράδαντα ότι εξυπηρετούνται και οι στόχοι του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης.

Και μην ξεχνάμε, κύριε συνάδελφε, ότι η Ελλάδα εκτός από τα μνημεία της κλασικής αρχαιότητας που προβάλει στις τουριστικές της ιδιαιτερότητας, είναι διάσπαρτη και από βυζαντινά μνημεία, γεγονός που αποτελεί μια πολύτιμη παρακαταθήκη για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού μας.

Δευτερολογία υπουργού: ΦΑΝΗΣ ΠΑΛΛΗ-ΠΕΤΡΑΛΙΑ: Κύριε συνάδελφε, ως προς την πρόταση την οποία κάνατε για ιστορικά μνημεία όπως είναι η Μακρόνησος ή η Γυάρος, εγώ οφείλω να σας πω ότι είναι μία εξαιρετική πρόταση και μακάρι να γίνει προς εμάς αυτή η πρόταση και μπορούμε και από κοινού να την κάνουμε, αν θέλετε, με το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και να την επεξεργαστούμε διότι είναι μνημεία της ιστορίας μας. Όταν μιλάμε για τις νέες μορφές τουρισμού, μιλάμε για τον πολιτιστικό τουρισμό. Είναι μνημεία της ιστορίας της χώρας μας και είναι μνημεία του πολιτισμού μας. Προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να σας πω ότι εγώ είμαι ανοιχτή να συζητήσουμε μία τέτοια διαδρομή και ένα τέτοιο πρόγραμμα ανάδειξης μνημείων-σταθμών της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας.

Από την άλλη πλευρά, σας είπα και πριν για τον τρόπο με τον οποίον ελήφθη η όποια απόφαση για το συγκεκριμένο διάβημα. Αναφερθήκατε στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο ΕΟΤ και το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης. Πρέπει να σας πω πως ό,τι έγινε για τη συγκεκριμένη κρουαζιέρα ήταν σύμφωνα με το νόμο. Και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΤ πέρασε τη συγκεκριμένη απόφαση και η ίδια δηλαδή η Υπηρεσία Δημοσίων Εξόδων έχει δώσει την έγκρισή της.

Θα πω κάτι για να είμαι ξεκάθαρη. Και στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης αλλά και στον ΕΟΤ τα πάντα περνάνε από πάρεδρο Ελεγκτικού Συνεδρίου από ένα ποσό και πέρα. ?ρα όλα αυτά έχουν γίνει απολύτως νόμιμα, κύριε συνάδελφε. Συμφωνώ ότι ειδικά εσείς υπήρξατε εκ των πρωτεργατών των νέων μορφών τουρισμού. Παρακολουθούμε και λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων τα θέματα. Ήσασταν εσείς οι οποίοι μιλήσατε για «πράσινους» Ολυμπιακούς, μιλήσατε για οικολογικό τουρισμό σε μία περίοδο που πάρα πολλοί δεν είχαν αντιληφθεί καν το περιβαλλοντικό πρόβλημα που υπάρχει και για το οποίο σήμερα όλοι μιλάμε.

Κύριοι συνάδελφοι, τα στοιχεία τα οποία κατέθεσα, τα στοιχεία δηλαδή τα οποία έβγαλα ως ανακοίνωση μόλις ετέθη το θέμα και όσον αφορά το τιμολόγιο το οποίο πληρώθηκε, είναι στοιχεία τα οποία μπορώ να καταθέσω και στη Βουλή.

Τελειώνω λέγοντας ότι θεωρούμε και θεωρώ και προσωπικά ότι θα πρέπει όλοι μας να δούμε αυτήν τη διάσταση του προσκυνηματικού και του θρησκευτικού τουρισμού ως νέα μορφή τουρισμού και ως μορφή ανάδειξης των θρησκευτικών μνημείων της χώρας μας.

Όσον αφορά τα άλλα θέματα όπου αναφερθήκατε για την Εκκλησία, όπως ξέρετε δεν είμαι εγώ αρμόδια να απαντήσω.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ: 20/4/2007
Πρακτικά της συζήτησης καθαρογράφησαν: 24/04/2007
.....................................................................................................................

22/04/2007
Το χρονικό ματαίωσης της «ιερής» κρουαζιέρας
* Ατακτη υποχώρηση του Αρχιεπισκόπου, άμεση αποστασιοποίηση της αρμόδιας υπουργού
Της Μαρίας Αντωνιάδου

Οργή επικρατεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στο αρχιεπισκοπικό περιβάλλον για τις επικρίσεις που δέχθηκε ο κ. Χριστόδουλος με αφορμή την πραγματοποίηση της «ιερής» κρουαζιέρας, η οποία θα κόστιζε 1.250.000 ευρώ. Από την περασμένη Κυριακή, οπότε και αποκαλύφθηκε το συνολικό ποσόν που θα κατέβαλλαν τα υπουργεία Τουριστικής Ανάπτυξης της Ελλάδας και της Κύπρου για την κρουαζιέρα, τον «διάπλου», όπως επιμένει να τη χαρακτηρίζει η Εκκλησία, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος είχε διαδοχικές συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί την κρίση. Ορισμένοι από τους συνεργάτες του δήλωναν ότι ο Αρχιεπίσκοπος δέχεται έναν πόλεμο από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους, γι' αυτό και η οποιαδήποτε ενέργειά του λοιδορείται. Οι πληροφορίες, οι οποίες έφεραν μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος να δηλώνουν ευθέως ότι το κόστος της κρουαζιέρας και το γεγονός ότι χρηματοδοτείται από το κράτος προκαλούν προβλήματα στην εικόνα που έχουν οι πιστοί για την Ιεραρχία, προβλημάτισαν τους στενούς συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου οι οποίοι κλήθηκαν να διαχειριστούν την κρίση.

Μη έχοντας άλλη επιλογή ο Αρχιεπίσκοπος αποφάσισε τη ματαίωση του διάπλου, η οποία και ανακοινώθηκε επισήμως το πρωί της Πέμπτης αφού ελήφθη σχετική απόφαση από τη 12μελή Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου ορισμένοι ιεράρχες επιτέθηκαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ορισμένοι μίλησαν για λαϊκισμό και άλλοι για «δημοσιογραφική αλητεία ή αγυρτεία».

Το δεύτερο πρόβλημα που έπρεπε να αντιμετωπίσει άμεσα ο Αρχιεπίσκοπος ήταν η τύχη του διαγωνισμού ο οποίος διεξάγεται σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας στα σχολεία της Ευρώπης, της Δωδεκανήσου και της Κρήτης για τον Απόστολο Παύλο. «Δεν μπορούμε να απογοητεύσουμε τα 1.700 παιδιά από 17 διαφορετικές χώρες τα οποία δήλωσαν συμμετοχή στον διαγωνισμό» έλεγαν και ξανάλεγαν μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, γι' αυτό και οι συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου άρχισαν να μελετούν όλες τις ενδεχόμενες εναλλακτικές λύσεις. Αρχικά προτάθηκε οι αριστεύσαντες στον διαγωνισμό αντί να συμμετάσχουν στον διάπλου, όπως είχε σχεδιαστεί, να ξεναγηθούν στην Αθήνα, να επισκεφθούν το βήμα του Αποστόλου Παύλου στην Πνύκα και στη συνέχεια να μεταφερθούν στην Κόρινθο όπου ο Απόστολος των Εθνών κήρυξε το μήνυμα του Ευαγγελίου. Στη συνέχεια προτάθηκε να μεταφερθούν στη Θεσσαλονίκη και στη Βέροια, όπου ο Απόστολος Παύλος άφησε το στίγμα του και μάλιστα κάθε χρόνο διοργανώνονται ειδικές τελετές και συνέδρια της Εκκλησίας την ημέρα της εορτής του.

Ωστόσο το ερώτημα το οποίο υπήρχε και παραμένει είναι ποιος θα πληρώσει τα έξοδα. Σύμφωνα με τα σχέδια που καταστρώνονται, τα παιδιά θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν είτε σε κατασκηνώσεις της Εκκλησίας είτε στη Μονή Πεντέλης στην Αθήνα. Το ζήτημα αναμένεται να ξεκαθαρίσει στα μέσα Μαΐου οπότε και η Ιερά Σύνοδος θα κληθεί να λάβει τις σχετικές αποφάσεις.

Πάντως το Γραφείο Θρησκευτικού και Προσκυνηματικού Τουρισμού της Ιεράς Συνόδου που σχεδίασε τις δύο κρουαζιέρες - την πρώτη η οποία πραγματοποιήθηκε στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου και τη δεύτερη που θα γινόταν στα τέλη Ιουνίου και κόστιζε 1.250.000 ευρώ - θα συνεχίσει να λειτουργεί και να προωθεί τα σχέδιά του.

Ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος την επόμενη Κυριακή επισκέπτεται επισήμως την Κύπρο, είναι έντονα προβληματισμένος, καθώς, κατά τη διάρκεια της κρίσης που ξέσπασε με αφορμή την κρουαζιέρα, δεν είχε τη στήριξη της κυβέρνησης, γι' αυτό και έχει αρχίσει να μετράει τους φίλους και τους συμμάχους του στο εσωτερικό της κυβέρνησης του κ. Κ. Καραμανλή. Και σε αυτούς δεν συγκαταλέγεται η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, στην οποία χρεώνει είτε έμμεσα είτε άμεσα τη διαρροή του εγγράφου της εταιρείας Louis προς το Γραφείο Θρησκευτικού Τουρισμού της Ιεράς Συνόδου, με το οποίο αποδεικνυόταν ότι η Εκκλησία ζητούσε 1.250.000 ευρώ από το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης για την πραγματοποίηση της κρουαζιέρας.

Ο κ. Χριστόδουλος το τελευταίο χρονικό διάστημα ρίχνει περισσότερες γέφυρες φιλίας προς την υπουργό Παιδείας κυρία Μαριέττα Γιαννάκου, με την οποία στο παρελθόν οι σχέσεις του βρέθηκαν πολλές φορές στο ναδίρ. «Θα πρέπει να ευχαριστήσουμε την υπουργό Παιδείας» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος επανειλημμένως το πρωί της Τρίτης στη Μονή Πεντέλης όπου διεξαγόταν η συνάντηση των μητροπολιτών στις περιοχές των οποίων λειτουργούν εκκλησιαστικά λύκεια. Και αυτό διότι η κυρία Γιαννάκου προώθησε την αναβάθμιση των τεσσάρων εκκλησιαστικών σχολών, τις μετέτρεψε σε Ακαδημίες και τις ενέταξε στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων. Συνέταξε και προωθεί το νομοσχέδιο για την Εκκλησιαστική Δικαιοσύνη, παρά τις αντιδράσεις των μελών της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και τις προειδοποιήσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί την εφαρμογή του αν γίνει νόμος του κράτους.

(πηγή: Το ΒΗΜΑ, 22/04/2007)
..............................................................................................................................................................................

(KΑΙ ΤΕΛΟΣ ΤΑ ...ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ)

Η Εκκλησία ζητά την αποκατάσταση της αλήθειας για το Θρησκευτικό και Προσκυνηματικό Τουρισμό

Την έντονη δυσφορία και πικρία της εκφράζει για μία ακόμη φορά η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, τόσο για την αποσιώπηση του βοηθητικού της ρόλου στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την Ανάπτυξη του Τουρισμού, ως είχε λεχθεί από την ίδια την Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης κα Φάνη Πάλλη Πετραλιά (30.9.2006) στον Πρώτο Προσκυνηματικό Διάπλου, όσο και για την συνεχιζόμενη επί του θέματος παραπληροφόρηση του Ελληνικού Κοινοβουλίου και λαού, κι όχι μόνον. Πρωταρχικός στόχος της Εκκλησίας μας για την διεξαγωγή του Πρώτου και του Δεύτερου Μαθητικού Διαγωνισμού για τον Απόστολο Παύλο, ήταν και παραμένει η δια της δημιουργικής απασχόλησης για την ζωή και το έργο του Αποστόλου Παύλου, εντρύφηση από τα νιάτα της πατρίδας μας στις αρχές του Χριστιανισμού και η γνωριμία τους με τους Μνημειακούς και Ιστορικούς θησαυρούς της χώρας μας.

Ωστόσο, ουδόλως αποσαφηνίστηκε εκ των αρμοδίων Κρατικών Λειτουργών, ότι η όλη προσπάθεια από πλευράς της Εκκλησίας και η συμμετοχή της στην προώθηση του Θρησκευτικού και Προσκυνηματικού Τουρισμού, εντάχθηκε στα πλαίσια της αγαστής Συνεργασίας Πολιτείας -Εκκλησίας, και των Σχέσεων Συναλληλίας μεταξύ των δύο Θεσμών βάση των διακριτών τους ρόλων, για την διάδοση και την προβολή του Ελληνορθόδοξου Πολιτισμού μας προς όφελος της ανάπτυξης της πατρίδας μας.

Αντιθέτως το κενό έγκυρης και έγκαιρης, εκ της καθ΄ ύλην αρμοδίας Υπουργού, ενημέρωσης περί των προγραμμάτων Εναλλακτικής μορφής Τουρισμού που προωθεί η κυβέρνηση, το οποίο μεσολάβησε με την παρέλευση δέκα ημερών από της εμφανίσεώς της στον τηλεοπτικό σταθμό ΑLTER (11.4.2007) και της εκ μέρους της εμπλοκής του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου, στην χρηματοδότηση του πρώτου Προσκυνηματικού Διάπλου όσο και στην επιλογή συγκεκριμένης πλοιοκτήτριας εταιρίας, καθώς και η ανοχή εκ μέρους των Αρμοδίων Κρατικών Λειτουργών στην συνέχιση της παραπληροφόρησης, οδήγησε την Κοινή Γνώμη να σχηματίσει το θλιβερό συμπέρασμα ότι το όλο θέμα αφορούσε σε μια «κρουαζιέρα» και μάλιστα ιδιαίτερα υψηλού κόστους, την πραγματοποίηση της οποίας η Ηγεσία της Ελλαδικής Εκκλησίας αφρόνως, επεδίωκε προς ιδίαν τέρψιν.

Ωστόσο τόσο στο παρελθόν, όσο και πρόσφατα, στις 17.4.2007 από το Πανεπιστήμιο CITY του Λονδίνου, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος κύριος Κώστας Καραμανλής, μοχθώντας για την πρόοδο του τόπου σε καιρούς χαλεπούς, υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής για την «ενίσχυση της αναπτυξιακής τροχιάς της οικονομίας της χώρας μας» αναφερόμενος στην προτεραιότητα της στήριξης του Τουρισμού και των εναλλακτικών αυτού μορφών. Όπως πολλάκις έχει επισημανθεί ο Θρησκευτικός Τουρισμός «είναι ψηλά στην ατζέντα της κυβερνητικής πολιτικής» για την ανάπτυξη της οικονομίας στο 18% του ΑΕΠ, με επιμήκυνση της Τουριστικής περιόδου και απασχόληση περί των 800.000 συμπολιτών μας. Επισκεπτόμενη τον περασμένο μήνα η κα Πετραλιά τη Ρωσία είχε επισημάνει πως «οι προτάσεις του Ελληνικού Τουρισμού προς τους Ρώσους επισκέπτες (της Ελλάδος) θα γίνονται ολοένα και πιο ελκυστικές, ιδίως στους τομείς του Θρησκευτικού Τουρισμού».

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αντιδρώντας άμεσα στις «ατυχείς» τοποθετήσεις της κας Υπουργού η οποία δημοσίως στις 11.4.2007 φάνηκε για πρώτη φορά να αποποιείται το όλο εγχείρημα, επιδεικνύοντας ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα ζήτησε από την Ηγεσία του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης να προβεί άμεσα στην αποκατάσταση της αληθείας, ως όφειλε, καθώς δεδομένης της μη άμεσης εκ μέρους της επανόρθωσης, τα ΜΜΕ αναπαρήγαγαν τις δημόσιες τοποθετήσεις της κας Υπουργού και ο Θεσμός της Ελλαδικής Εκκλησίας εσπιλώνετο ως προς προθέσεις της Διοίκησής της, για την διενέργεια των Μαθητικών Διαγωνισμών για τον Απόστολο Παύλο.

Μόλις χθες και μετά την παρέλευση δέκα ημερών από το σάλο που προέκυψε λόγω των δημοσίων δηλώσεών της, η κα Υπουργός, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτού του ΣΥΝ κ. Ιωάννη Δραγασάκη, ο οποίος ζητούσε υπεύθυνη ενημέρωση, όπως εξάλλου και το Πανελλήνιο, για τους στόχους, την σκοπιμότητα και την αποτελεσματικότητα των εν λόγω προγραμμάτων εναλλακτικών μορφών Τουρισμού, που προωθεί η κυβέρνηση με την αρωγή της Εκκλησίας, μίλησε σχετικά χαρακτηρίζοντάς τα «μια μεγάλη καινοτομία που εφαρμόζεται στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης» και αφορά μεταξύ άλλων στον «Θρησκευτικό Τουρισμό» και «την επισκευή και ανακαίνιση σημείων που πέρασε ο Απόστολος Παύλος» και «την δημιουργία βυζαντινών διαδρομών» περιλαμβάνοντας επίσης «προγράμματα που έχουν σχέση με την διαφήμιση, τις εκθέσεις και την προβολή σε Ελλάδα και Εξωτερικό», ώστε να ενισχυθεί η τουριστική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου, αφού η ενίσχυση του Τουρισμού αποτελεί προτεραιότητα του κυβερνητικού έργου.

Ενώ, όπως κατέστη σαφές, τόσο από το ανακοινωθέν του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης (12.4.2007), αλλά και εξ αυτού της Ιεράς Συνόδου (17.4.2007), δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Προέδρου της Μακαριωτάτου Αρχιεπίσκοπου ΑΘηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου, είτε εγκρίσεις, είτε αποδοχή είτε απόρριψη, από πλευράς του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, των προτάσεων μελών των προπαρασκευαστικών –εκ μέρους όλων των εμπλεκομένων φορέων– Επιστημονικών Επιτροπών, (συνεστήθησαν για την διερεύνηση των δυνατοτήτων διεξαγωγής του πρώτου και δεύτερου Προσκυνηματικού Διάπλου), η κα Υπουργός επανήλθε χθες αποδίδοντας ευθύνη στις αποφάσεις επί των τελικών επιλογών στην Ελλαδική Εκκλησία .

Επιπροσθέτως, χθες, κατά την εκ μέρους της σχετική ενημέρωση του Κοινοβουλευτικού Σώματος «διέλαθε» της κας Υπουργού, πως η Διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος, λαμβάνοντας γνώσιν της πορείας των εξελίξεων προπαρασκευής του εν λόγω εγχειρήματος και του υψηλού κόστους δια της υπάρχουσας προσφοράς προς το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, είχε ήδη ανακοινώσει από την περασμένη Τετάρτη, 18 Απριλίου , την απόφασή της να ματαιώσει την διεξαγωγή του δεύτερου Διάπλου ο οποίος είχε προηγουμένως τεθεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Τουριστικής Ανάπτυξης, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εξωτερικών, αποφασίζοντας εκ παραλλήλου την τροποποίηση της βράβευσης των μαθητών που λαμβάνουν μέρος στον Μαθητικό Διαγωνισμό για τον Απόστολο Παύλο, με άλλες δράσεις. Κι ενώ είχε ήδη αυτό δημοσιοποιηθεί, δύο μέρες μετά η κυρία Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης εμφανίζεται όχι μόνον να το αγνοεί αλλά και να αποποιείται παντελώς του εγχειρήματος, που τελούσε υπό διερεύνηση ως την στιγμή της ματαίωσής του, μολονότι στις προηγηθείσες διαδικασίες της προπαρασκευαστικής Επιστημονικής Επιτροπής, για την διερεύνηση της δυνατότητας πραγματοποίησης δεύτερου Προσκυνηματικού Διάπλου, συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκομένων φορέων, καθώς και υπηρεσιών του ως άνω Υπουργείου.

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ18ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1539