Παπάς-φαντομάς, που εμφανίζεται ως ιδιώτης και ως πρόεδρος αιμοδοτικού συλλόγου, έχει βάλει με σκανδαλώδη τρόπο στο χέρι δημόσια περιουσία σε στρατιωτική έκταση, με τις ευλογίες και την υπογραφή του ίδιου του υπουργού Εθνικής Αμυνας Σπ. Σπηλιωτόπουλου:
Η απίστευτη ιστορία εκτυλίσσεται στο Αγρίνιο, με πρωταγωνιστή τον Αθανάσιο Βακράκο. Δυο δικαστικές αποφάσεις, πρωτοδίκως και στο εφετείο, ακύρωσαν, τον τελευταίο χρόνο, απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας να παραχωρηθεί έκταση-φιλέτο 10 στρεμμάτων του αεροδρομίου της πόλης στο σύλλογο.
Παρά τις δικαστικές αποφάσεις, ο υπουργός επανήλθε προ ημερών και με νέα του απόφαση υπέδειξε στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου να παραχωρήσει στον ίδιο σύλλογο την έκταση!
Ο δήμαρχος Αγρινίου, Θ. Σώκος, μιλάει για σκάνδαλο:
«Είναι εντυπωσιακό πώς ένα κύκλωμα παραεξουσίας με επικεφαλής έναν ιερωμένο, που δεν αποκάλυψε ποτέ στην κοινωνία του Αγρινίου αυτή την ιδιότητά του, αλλά εμφανίζεται ως ιδιώτης και κινείται ως άλλος "Βαβύλης", κινητοποιεί τον κρατικό μηχανισμό, παρακάμπτοντας αποφάσεις της Δικαιοσύνης, αγνοώντας τον δήμο και τους φορείς της πόλης, συναλλάσσεται με τη Δικαιοσύνη, την εξουσία και βεβαίως με την Εκκλησία». Και αναρωτιέται: «Ποιος μπορεί να έχει τέτοια «δύναμη»;
Η «Κ.Ε.» ρίχνει σήμερα φως σε σκοτεινές πτυχές αυτής της απίστευτης ιστορίας.
Το χρονικό της υπόθεσης
*Τον Ιούνιο του 2003 η Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου παραχωρεί στο σύλλογο-σφραγίδα την έκταση 10 στρεμμάτων, που σήμερα κοστολογείται 1,5 εκατ. ευρώ.
*Κινητοποιείται ο Δήμος Αγρινίου, που από 10ετίες διεκδικούσε το σύνολο έκτασης του αεροδρομίου για τις ανάγκες του πανεπιστημίου.
*Στις 15 Μαρτίου 2004 το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ζητάει από την ΚΕΔ την άρση της παραχώρησης, καθώς διαπιστώνει ότι ουδέποτε αποδέσμευσε το υπουργείο την έκταση. Αναγνωρίζοντας, δηλαδή, ότι η παραχώρηση ήταν παράνομη.
*Στις 30 Μαρτίου, όμως, ο νέος υπουργός Σπ. Σπηλιωτόπουλος, στις πρώτες ημέρες της θητείας του, με απόφασή του χαρακτηρισμένη ως «επείγουσα» αποδεσμεύει την έκταση και υποδεικνύει στην ΚΕΔ να την παραχωρήσει εκ νέου, «σύμφωνα με τα υπάρχοντα αιτήματα».
*Τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου ο σύλλογος ξεκινάει χωματουργικές εργασίες. Οι κάτοικοι αντιδρούν, σημειώνονται επεισόδια, περιφρουρείται ο χώρος. Ο δήμος προσφεύγει στη Δικαιοσύνη.
*Στο δικαστήριο αποκαλύπτεται, μεταξύ άλλων, ότι «οι χρήσεις του χώρου (σ.σ. που επρόκειτο να οικοδομηθεί) δεν στοιχειοθετούν λειτουργία αιμοδοτικού συλλόγου».
Αντίθετα, περιλαμβάνει «θεατρική μουσική σκηνή, καμαρίνια, γκαρνταρόμπα, τεράστιο χώρο συνάθροισης κοινού, γραφεία, χώρο κατοικίας...», σύμφωνα με την Πολεοδομία Πατρών.
*Επειτα απ' αυτά, η πολεοδομία ανακαλεί την άδεια. Το θέμα φαίνεται ότι έχει λήξει, αλλά ο σύλλογος προσφεύγει στο εφετείο.
*Στις 10 Ιανουαρίου 2005 το δικαστήριο (υπ. αριθμ 1 απόφαση Εισαγγελίας Εφετών Πατρών) απορρίπτει κατ' ουσίαν την ανακοπή που ασκήθηκε από το σύλλογο και κρίνει κύριο και διακάτοχο της έκτασης τον Δήμο Αγρινίου. Τότε, επεμβαίνει πάλι ο Σπ. Σπηλιωτόπουλος.
*Με εντυπωσιακή ταχύτητα -μόλις ένα δεκαήμερο μετά- στις 20 Ιανουαρίου 2005, ο υπουργός υπογράφει έγγραφο, επίσης χαρακτηρισμένο «επείγον», που ανακαλεί προηγούμενες αποφάσεις του 1959 και του 1983, σύμφωνα με τις οποίες είχε παραχωρηθεί προς το δήμο έκταση του αεροδρομίου για αθλητικές εγκαταστάσεις.
«Υπόδειξη» προς ΚΕΔ
Και ο υπουργός υποδεικνύει στην ΚΕΔ να παραχώρησει μέρος της έκτασης στο συγκεκριμένο πλέον σύλλογο που κατονομάζει.
Η άρση των συγκεκριμένων παραχωρήσεων (ετών 1959, 1983) έγινε με σκοπό να παρακαμφθεί η απόφαση του εφετείου και να πάψει ο Δήμος Αγρινίου να έχει έννομο συμφέρον προσφυγής στη Δικαιοσύνη! «Αποτελεί άραγε χειρισμό-μοντέλο, για την παραχώρηση και της υπόλοιπης έκτασης του αεροδρομίου;», διερωτάται ο δήμαρχος Αγρινίου.
*Παρ' όλα αυτά, με δελτίο τύπου (16/2/2005) ο κ. Σπηλιωτόπουλος επιχειρεί να διαψεύσει τις υπογραφές του, ισχυριζόμενος ότι «το υπουργείο δεν έχει καμία σχέση με την παραχώρηση της εν λόγω εκτάσεως»
«Οι ενέργειες της ΚΕΔ, αλλά ιδιαίτερα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας έγιναν εν κρυπτώ και χωρίς ενημέρωση του δήμου, παρά τις ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, τις ερωτήσεις των βουλευτών και τις επιστολές μας προς τον ίδιο τον υπουργό», δηλώνει ο δήμαρχος Αγρινίου, που έχει ενημερώσει με επιστολή για το θέμα τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. «Και ενώ γίνονται όλα αυτά με "ταχύτητα φωτός" υπέρ του συγκεκριμένου ιδιώτη, η ΚΕΔ ουδέποτε υλοποίησε την απόφαση του προηγούμενου υπουργού Γ. Παπαντωνίου για την παραχώρηση 178 στρεμμάτων από το σύνολο των 512 του αεροδρομίου, προκειμένου να ξεκινήσουν έργα για το πανεπιστήμιο», συμπληρώνει ο δήμαρχος.
Ο «άλλος» Βακράκος
Ο σύλλογος «Εθελοντών Αιμοδοτών Δωρητών Οργάνων Σώματος Αρωγής Ασθενών και Απόρων "Ο Αγιος Αθανάσιος" κοινής ωφελείας και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» έχει ιδιοκτήτη, που σύμφωνα με το καταστατικό του είναι ισόβιο μέλος του διοικητικού συμβουλίου.
Συμβαίνει ο άνθρωπος αυτός να είναι και ιερέας: Ο Αθανάσιος Βακράκος, σύμφωνα με τα δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδος (έκδοση 2005), είναι τοποθετημένος στην Αγία Παρασκευή Γαλατινής, της μητρόπολης Σισανίου και Σιατίστης.
Ουδέποτε, όμως, λειτούργησε εκεί, όπως μας απαντούν από την εκκλησία και τη μητρόπολη της περιοχής, συμπληρώνοντας ότι τον έχουν δει μόλις δυο με τρεις φορές την τελευταία δεκαετία. «Ακουγόταν ότι είναι άλλοτε στην Ελβετία κι άλλοτε στο Αγιον Ορος», μας λένε.
Στο φάκελό του στη Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης φαίνεται ως αποσπασμένος στη Μητρόπολη Ελβετίας από το 2001. Οπως, όμως, μας διαβεβαιώνουν από τη Γενεύη, «ουδέποτε το όνομα αυτό υπήρξε στο δυναμικό της Ελβετίας. Τέτοιο όνομα δεν γνωρίζουμε» απαντά ο πατέρας Μάξιμος, πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης. Και το μυστηριώδες ταξίδι του στον κόσμο της Εκκλησίας περιπλέκεται ακόμη περισσότερο...
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος στην Αγγλία, τον Αύγουστο του 1983, από τον αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, Μεθόδιο.
Δραστήριος ως ιδιώτης
Το 1985 πήρε μετάθεση για την Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας υπό τον μητροπολίτη Αμβρόσιο και το 1992 εμφανίζεται στα χαρτιά να πηγαίνει στη μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης. Κάπου εκεί χάνονται τα ιερατικά του ίχνη, παρ' όλο που εμφανίζεται μέχρι σήμερα τοποθετημένος σε αυτή τη μητρόπολη...
Την ίδια περίοδο, όμως, εμφανίζεται ιδιαίτερα δραστήριος ως ιδιώτης. Παραθέτουμε μερικές από τις δημόσιες εμφανίσεις του:
*Τον Ιανουάριο του 2003 έβγαλε όπλο (!) εναντίον του προέδρου του οργανισμού ύδρευσης στην περιοχή Στράτου, που εμφανίζεται ως έδρα του συλλόγου: «Με ασήμαντη αφορμή, άρχιζε να βρίζει, πήρε ένα όπλο και άρχιζε να απειλεί ότι θα σκοτώσει τον πατέρα μου», περιγράφει η κόρη του προέδρου του οργανισμού ύδρευσης, Ευαγγελία Γιάγκα, αντιδήμαρχος Στράτου. Αυτόπτης μάρτυρας η ίδια, όπως και αρκετοί κάτοικοι.
*«Ο σύλλογος δεν έχει ούτε γραφεία, ούτε κάποια δραστηριότητα στην περιοχή», διαπιστώνει ο δήμαρχος Στράτου, Δ. Μορτζιάπης.
*Διοργάνωσε εκδρομή με τη συμμετοχή του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου κ. Ψαράκη στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Στην αναμνηστική φωτογραφία, μάλιστα, εμφανίζεται και ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, μετά του Καρόλου της Αγγλίας.
*Οργάνωσε εκδήλωση στο Αγρίνιο με κεντρικό ομιλητή αρεοπαγίτη, τον Δεκέμβριο του 2000. Ο τοπικός δικηγορικός σύλλογος, όμως, αντέδρασε και δεν παρέστη, θεωρώντας ότι έχει παρακαμφθεί ως θεσμικός φορέας.
----------------------------------------------
(πηγή: ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 27/02/2005)
18ο Τεύχος