Οι επενδύσεις, τα deals των μοναχών και οι εκτάσεις φιλέτα της Ιεράς Συνόδου
Ημερομηνία Wednesday, January 23 @ 00:15:51 UTC
Θέμα Νησιά


Του Χάρη Ντιγριντάκη

To «πράσινο φως» στη δυνατότητα αξιοποίησης, μέσω μακροχρόνιων μισθώσεων, ακινήτων της Εκκλησίας της Ελλάδος και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανάβει το νομοσχέδιο περί ιαματικών πηγών, που προωθεί το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης.Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, εντός των προσεχών ημερών, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή, καθώς εκκρεμεί η υπογραφή του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργου Αλογοσκούφη, ενώ έχει ήδη λάβει τις υπογραφές όλων των συναρμοδίων υπουργών. Ειδικότερα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, με το συγκεκριμένο νομοθέτημα (άρθρο 30), παρέχεται η δυνατότητα αξιοποίησης μέσω μακροχρόνιων μισθώσεων (έως και 99 χρόνια) ακινήτων της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Εκκλησίας της Κρήτης, των ιερών μητροπόλεων της Δωδεκανήσου, των ιερών μονών του Αγίου Όρους των πατριαρχικών μονών Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Πάτμου.

15 δισ. ευρώ και 2.500 μοναστήρια
Ουσιαστικά, μέσω της συγκεκριμένης νομοθετικής οδού, παρέχεται η δυνατότητα σε μονές με μεγάλες εκτάσεις να προβούν σε τουριστική και real estate αξιοποίηση αυτών.

Η εκκλησιαστική περιουσία -που γνώστες την αποτιμούν σε περισσότερα από 15 δισ. ευρώ- γίνεται ανεκτίμητη, αν σε αυτήν συνυπολογιστούν οι εκατοντάδες εκτάσεις της.

Σε τούτο τον υπολογισμό καταγράφεται η αξία, μόνο για το νομικό πρόσωπο «Εκκλησία της Ελλάδος» (χωρίς τα περίπου 2.500 μοναστήρια και ναούς που κρατούν τα δικά τους «βιβλία» εσόδων-εξόδων και έχουν, βεβαίως, δική τους περιουσία). Είναι κοινός τόπος ότι η Εκκλησία θεωρείται ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας από τη σύσταση του ελληνικού κράτους, μετά την επανάσταση του 1821, δεδομένου ότι επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας οι υπήκοοι απαγορευόταν να έχουν ατομική ιδιοκτησία και χρήση της γης.

Μόνο από τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προκύπτει ότι οι οικονομικές υπηρεσίες της Ιεράς Συνόδου έχουν αναγνωρισμένες εκτάσεις που φτάνουν τα 96.500 στρέμματα.

Υπάρχουν όμως και άλλες χαρακτηρισμένες ως «διακατεχόμενες», που της ανήκουν χωρίς αποδεικτικά έγγραφα κυριότητας, αλλά και χωρίς να έχουν ασκηθεί αγωγές αναγνώρισης (58.000 στρέμματα στην Αττική και 50.000 στρέμματα στην υπόλοιπη Ελλάδα).

Διαθέτει παράλληλα και ολόκληρα νησιά και βραχονησίδες σε νησιωτικά συμπλέγματα, όπως είναι των Σποράδων και των Κυκλάδων. Τα «φιλέτα», πάντως, της ακίνητης περιουσίας βρίσκονται στην Αττική. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Ιδιωτικής Δασοπονίας του υπ’. Γεωργίας (σ.σ.: ο πιο πρόσφατος έλεγχος των στοιχείων έγινε το 1995), η Εκκλησία της Ελλάδος διαθέτει στην κατοχή της συνολική έκταση ύψους 855.730 στρ. δασών, δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων.

Μονή Βατοπεδίου-Βωβός
Ένας εκ των μεγαλύτερων παικτών στο κομμάτι «Real Estate και Εκκλησία» είναι αναμφίβολα η Μονή Βατοπεδίου, η οποία διαθέτει ισχυρή θέση στον όμιλο Βωβού και θεωρείται από πολλούς ως η μονή με τη μεγαλύτερη περιουσία στη χώρα. Λέγεται ότι ορισμένα κτίρια που εδρεύουν επί της λεωφόρου Κηφισίας ανήκουν στην εν λόγω μονή μέσω off sore εταιρειών, ενώ δεν είναι λίγοι οι ενοικιαστές κτιρίων επί της συγκεκριμένης λεωφόρου, όπου έχουν μείνει έκπληκτοι όταν στις διαπραγματεύσεις για τα μισθωτήρια συνομιλούν με μοναχούς, οι οποίοι είναι άριστοι γνώστες των χρηματοοικονομικών.


1. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ
250 εκατ. ευρώ για ξενοδοχειακό-αθλητικό κέντρο με Ελληνοκαναδούς
Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η επένδυση, περίπου 250 εκατ. ευρώ, στην περιοχή Νηές Μαγνησίας (Δήμος Ιωλκού) και η οποία αφορά την υλοποίηση ενός ξενοδοχειακού-αθλητικού κέντρου από επιχειρηματικό σχήμα ελληνοκαναδικών συμφερόντων. Οι διαδικασίες υλοποίησης της επένδυσης έχουν ξεκινήσει ήδη από το 2000 και μόλις πρόσφατα κατέστη δυνατή η συμφωνία μεταξύ της Μητρόπολης Δημητριάδος και Ελληνοκαναδών επιχειρηματιών, ενώ έχουν εξασφαλισθεί και όλες οι σχετικές εγκρίσεις από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μαγνησίας. Η συμφωνία για την παραχώρηση της έκτασης, μαζί με το σύνολο του φακέλου της επένδυσης, αλλά και την αίτηση χωροθέτησης και τις απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες, θα υποβληθούν στο ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο και θα δώσει το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση του project. Οι επενδυτές πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να ξεκινήσουν την υλοποίηση του έργου, εντός του προσεχούς φθινοπώρου, με προοπτική η επένδυση να έχει περατωθεί πλήρως το 2008-2009.

2. ΣΩΡΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Μαρίνα, γκολφ και εξοχικά από την ΑΒΡ Plus International
Στην περιοχή της Μαγνησίας, σχεδιάζεται και η κατασκευή έτερης πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας, με μαρίνα, γήπεδο γκολφ και εξοχικές κατοικίες, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 130 εκατ. ευρώ, στην περιοχή Σωρός, κοντά στον Βόλο. Η επένδυση προωθείται από το εταιρικό σχήμα ΑΒΡ Plus International, πίσω από το οποίο, κατά πληροφορίες, βρίσκεται και ο όμιλος Παρασκευαΐδη. Για τη χωροθέτηση του project, οι επενδυτές φέρεται να έχουν υπογράψει, ήδη, προσύμφωνο με την ΑΓΕΤ Ηρακλής, για την απόκτηση έκτασης 330 στρεμμάτων, εντός της οποίας θέλουν να κατασκευάσουν ξενοδοχειακή μονάδα 150 δωματίων, με δυνατότητα να επεκταθεί κατά επιπλέον 50 δωμάτια, συνεδριακό κέντρο 700 θέσεων, μαρίνα 150 θέσεων για ελλιμενισμό σκαφών και spa.

Αναλυτικότερα, η επένδυση θα αναπτυχθεί σε έκταση 2.000 στρ., στην οποία θα δημιουργηθεί ξενοδοχειακή υποδομή 900 κλινών, γήπεδο γκολφ, εμπορικό κέντρο, καταστήματα εστίασης κ.λπ. Σημειώνεται ότι η δρομολόγηση της πρωτοβουλίας πραγματοποιείται κατόπιν συναίνεσης της Μητρόπολης Δημητριάδος, στην οποία ανήκει το ακίνητο, που θα ενοικιαστεί από το επιχειρηματικό σχήμα για χρονικό διάστημα 60 ετών. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, με την περάτωση του συνόλου της επένδυσης θα προκύψουν 1.200 νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες θα εξυπηρετούν τα 300 διαμερίσματα του οικιστικού συγκροτήματος, το αθλητικό κέντρο και τις εμπορικές υποδομές.

3. ΜΟΝΗ ΤΟΠΛΟΥ
7.000 κλίνες από Minoan Group και Παναγία Ακρωτηριανή
Το συγκεκριμένο έργο που προωθεί η βρετανική Minoan Group (πρώην Loyalward) καλύπτει έκταση περίπου 25.000 στρ., ιδιοκτησίας του Ιδρύματος Παναγία η Ακρωτηριανή, που συστάθηκε από την Ιερά Μονή Τοπλού στον Νομό Λασιθίου και είναι μεταξύ των μεγάλων επενδύσεων που η κυβέρνηση προωθεί την υλοποίηση τους μέσα από την άρση των προβλημάτων λόγω του μεγέθους της, αλλά και των ιδιαιτεροτήτων της ως σύνθετου τουριστικού συγκροτήματος που για πρώτη φορά δημιουργείται στην Ελλάδα.

Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, το έργο περιλαμβάνει 7.000 κλίνες, οι οποίες θα κατανεμηθούν σε πέντε τουριστικά χωριά με ξενοδοχεία, επιπλωμένα διαμερίσματα και τουριστικές επαύλεις που αναλογούν σε ποσοστό λιγότερο από 1% της συνολικής περιοχής ανάπτυξης του έργου. Επίσης θα δημιουργηθούν τρία γήπεδα γκολφ διεθνών προδιαγραφών, ένα συνεδριακό κέντρο, ένα υπαίθριο θέατρο, ένα περιβαλλοντικό και πολιτιστικό κέντρο και ένα υπερσύγχρονο αθλητικό κέντρο. Το έργο «Κάβο Σίδερο» αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς επενδύσεις που έχουν προταθεί σήμερα στην Ελλάδα και τη Νότια Ευρώπη.

4. ΑΤΤΙΚΗ
Τρία μίνι Χίλτον σε Αθήνα - Καβούρι - Βουλιαγμένη
Η Εκκλησία στην Αττική προτίθεται να προσφέρει τα ακίνητα για να δημιουργηθούν τρία ξενοδοχεία (συνολικής δυναμικότητας 1.400 κλινών) στο κέντρο της Αθήνας και τη Βουλιαγμένη. Η πλέον φιλόδοξη από τις αιτήσεις που κατέθεσε η Εκκλησία στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού πριν από τρία έτη (λέγεται ότι γι' αυτό εδέχθη επίθεση από ξενοδόχους των Αθηνών) αφορά τη δημιουργία μονάδας πολυτελείας (ΑΑ) 750 κλινών (ελάχιστα μικρότερου μεγέθους από το Χίλτον, το Κάραβελ ή το Ιντερκοντινένταλ) σε οικόπεδο επιφάνειας 11.000 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας.

Πρόκειται για ακίνητο κοντά στην αμερικανική πρεσβεία, όπου σήμερα στεγάζεται η Σχολή της Εκκλησίας. Η περιοχή θεωρείται «φιλέτο» αντίστοιχο της περιοχής Συντάγματος, ενώ παράγοντες της κτηματαγοράς εκτιμούσαν ότι η αξία του συγκεκριμένου ακινήτου αγγίζει τα 60 εκατ. ευρώ.

Οι δύο άλλες αιτήσεις για την Αττική αναφέρονται στη δημιουργία ξενοδοχείου πολυτελείας 350 κλινών στο Καβούρι και σε μονάδα Α' κατηγορίας, 300 κλινών στη Βουλιαγμένη. Οι συγκεκριμένες εκτάσεις που προτείνει η Εκκλησία προς αξιοποίηση (44.500 τ.μ. στο Καβούρι και 16.835 στη Βουλιαγμένη) θεωρούνται μοναδικές, ανεκτίμητης αξίας (κτηματομεσίτες ανέβαζαν τη συνολική αξία σε πάνω από 140 εκατ. ευρώ!) και αναμένεται ότι θα αποτελέσουν αντικείμενο έντονης διαμάχης μεταξύ Εκκλησίας και Δήμου Βουλιαγμένης.

5. ΑΙΓΙΟ
Συνεδριακό κέντρο και ξενοδοχείο 4 αστέρων από τη Μετόχι Α.Ε.
Και στο Αίγιο χτυπάει η καρδιά των επιχειρηματικών σχεδίων της Εκκλησίας, αφού εκεί βρίσκεται η έδρα της ανώνυμης εταιρείας διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (real estate) που έχει ιδρύσει. Στην περιοχή, δηλαδή, όπου κατά σύμπτωση (ή μήπως όχι;) «κατοικοεδρεύει» ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος, μέλος της αδελφότητας της «Χρυσοπηγής». Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2003, φέρει την επωνυμία Μετόχι Α.Ε. και ξεκίνησε με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 1 εκατ. ευρώ. Σκοπός της είναι η ίδρυση και εκμετάλλευση συνεδριακού κέντρου δυναμικότητας 500 θέσεων, η ανέγερση ξενοδοχείου 4 αστέρων και τουριστικών επιχειρήσεων καθώς και η αγορά, πώληση, κατασκευή, μίσθωση και εκμετάλλευση ακινήτων. Οικονομικοί παράγοντες εκτιμούν ότι το project θα υπερβεί σε πλήρη ανάπτυξη τα 120 εκατ. ευρώ. Υπάρχει καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου μετά την πτώχευση της εταιρείας ?λφα Μπετόν που κατασκεύαζε το έργο.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
(πηγή: myworld.gr: http://www.aparadektoi.gr/component/option,com_smf/Itemid,372/topic,2251.0/
19 Μαρτίου 200618ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1537