Ρουσφέτια δεξιά κι ευλογημένα, της Ντόρας Νταϊλιάνα
Ημερομηνία Wednesday, January 23 @ 00:14:40 UTC
Θέμα Νησιά


Κι όμως, υπάρχει ένας έλληνας πολίτης που απέναντί του η κυβέρνηση υπήρξε γαλαντόμα και συνεπέστατη σε ό,τι του έταξε: Ο ευτυχής δεν είναι άλλος από τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο!

Αλλοτε στο φως, επειδή η κυβέρνηση ήταν αναγκασμένη να ζητήσει έγκριση της Βουλής, άλλοτε πλαγίως, μέσω διατάξεων που χρειάστηκαν αποκωδικοποίηση και άλλοτε με αποφάσεις που ελήφθησαν στο βαθύ σκοτάδι, η εκκλησία πέτυχε τους περισσότερους οικονομικούς στόχους της.

1. Το πρώτο ιερό ρουσφέτι ψηφίστηκε από τη «δεξιά του Κυρίου» αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και πρόσθεσε στα παγκάρια της εκκλησίας «ζεστό χρήμα» πολλών εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το τελευταίο, πριν από ένα μήνα, την κατέστησε επίσημα συνέταιρο του κράτους μέσω του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων και των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης.

Με τον φορολογικό νόμο 3.296/04, το Δημόσιο στερήθηκε τεράστια ποσά, καθώς η Εκκλησία απαλλάχθηκε από τον φόρο 10% που επιβαρύνει τα εισοδήματα από την εκμίσθωση γαιών και οικοδομών των μητροπόλεων, των ναών, των μοναστηριών κ.λπ., παρ' ότι ο φόρος αυτός, ειδικά για την Εκκλησία, ήταν ήδη μειωμένος.

*Ειδικότερα, ο νόμος προέβλεψε για το οικονομικό έτος 2006 μείωση φόρου στο 7%, για το 2007 στο 4% και από το 2008 πλήρη απαλλαγή! Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, το 2008 η απώλεια εσόδων του κράτους θα φτάσει στα 3 εκατ. ευρώ.

Βροχή από φοροαπαλλαγές

2. Κατ' εξαίρεσιν, επίσης, τα ημεδαπά κοινωφελή ιδρύματα απαλλάσσονται και για εισοδήματα από μερίσματα μετοχών αλλοδαπών ανώνυμων εταιρειών, ων ουκ έστιν αριθμός.

3. Η Εκκλησία απαλλάχθηκε και από τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ενώ με άλλη ρύθμιση -αυτή τη φορά από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παραμονές των εκλογών του 2004 (Ν. 3.220/04), που τότε καταψήφισε η Ν.Δ. και τώρα επεκτείνει- είχε απαλλαγεί από την υποχρέωση της εισφοράς 35% των εσόδων της, προκαλώντας δημοσιονομικό κόστος 10.000.000 ευρώ περίπου.

*Η εισφορά θεσπίστηκε το 1945, όταν το κράτος ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλλει τους μισθούς των κληρικών και η Εκκλησία να εισφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό το 25% των ακαθάριστων εσόδων της.

*Αργότερα, με τον χουντικό αναγκαστικό νόμο 469/68, το ποσοστό της εισφοράς αυξήθηκε στο 35%.

Εισφορές για τα μάτια του κόσμου

Σύμφωνα με την απάντηση του υπουργείου Οικονομίας στον βουλευτή του ΣΥΝ Γ. Δραγασάκη, τα ποσά που κατέβαλε στις ΔΟΥ η εκκλησία τα έτη 2000-2004 ήταν: 2000 8.202.081 ευρώ, 2001 9.004.597, 2002 9.969.036, 2003 10.346.098, 2004 6.455.444.

*Τα έσοδα αυτά, όμως, καλύπτουν μόνο το 3%-4% της δαπάνης για τη μισθοδοσία των κληρικών, ενώ υποτίθεται ότι θα την κάλυπταν πλήρως.

*Ενδεικτική της πρακτικής που ακολούθησαν οι εκκλησιαστικοί παράγοντες είναι η απόφαση 190/20/4/04 του μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου (δημοσιεύεται στο ΦΕΚ 20/4/2004), με την οποία συστήνεται στα ιερατικά συμβούλια ότι «στο πρακτικό καταμετρήσεως των εισπράξεων αναγράφεται μεν το σύνολο των εισπράξεων, αλλά, την ίδια στιγμή, το συνολικό χρηματικό ποσόν διαχωρίζεται σε δύο κατηγορίες: ποσοστό 10% ως τακτικά έσοδα και 90% ως έσοδα εκ δωρεών».

(Είχε, βέβαια, τους λόγους του ο «άγιος», που κατέτασσε το 90% των εσόδων στις δωρεές, αφού οι εισφορές δεν καταβάλλονταν επ' αυτών αλλά επί των «τακτικών», δηλαδή επί του 10% και μόνο των «ιερών» εισπράξεων).

4. Με τον νέο νόμο για την επιβολή ΦΠΑ στις νεόδμητες οικοδομές οι φοροαπαλλαγές της Εκκλησίας διευρύνθηκαν: Οι ναοί και οι μονές δεν υπόκεινται στο φόρο αυτόματου υπερτιμήματος, ενώ απαλλάσσονται και από το τέλος συναλλαγής.

5. Με το νομοσχέδιο για τον ιαματικό τουρισμό οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της Εκκλησίας επεκτείνονται στα «ιερά σπα» και το «real estate». Περιοχές υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος σε Αττική, Κρήτη, Δωδεκάνησα, Χαλκιδική και τεράστιες εκτάσεις που ανήκουν στην Εκκλησία σε ολόκληρη την Ελλάδα προγραμματίζεται να αξιοποιηθούν μέσα από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων.

6. Το μεγάλο «πάρτι», όμως, άρχισε για τους άγιους πατέρες με την τροπολογία που ψηφίστηκε πριν από μερικές εβδομάδες στο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο και δίνει τη δυνατότητα στην Εκκλησία και φορείς της να αντλούν πόρους από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων και από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, χωρίς κανέναν περιορισμό!

*Πρόκειται για τεράστια ποσά, στο ύψος των οποίων δεν τίθεται καν πλαφόν. Με τη νέα ρύθμιση ανοίγει πλέον ο δρόμος για τα έργα (ύψους περίπου 253 εκατ. ευρώ) που έχει προγραμματίσει από καιρό ο κ. Χριστόδουλος, χωρίς η Εκκλησία να συνεισφέρει από την τεράστια περιουσία της ούτε ένα ευρώ. Σ' αυτά περιλαμβάνονται ξενοδοχεία σε Αθήνα, και επαρχία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, γηροκομεία, κέντρα κακοποιημένων γυναικών κ.λπ.

Επιτυχίες είχε η Εκκλησία και στον τομέα της εκπαίδευσης, της ιατρικής και της επιστημονικής έρευνας. Δεν χρειάστηκε να περιμένει τη συνταγματική διάταξη για τα μη κρατικά πανεπιστήμια ο αρχιεπίσκοπος. Ιδού γιατί:

7. Με το νομοσχέδιο «για τη δομή και λειτουργία της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης», που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο, ιδρύονται ανώτατες εκκλησιαστικές ακαδημίες, στις οποίες θα κάνει «κουμάντο». Οι υποψήφιοι θα εισάγονται με συνέντευξη σε ειδική επιτροπή που θα ορίζει ο υπουργός Παιδείας, αλλά και με την προσκόμιση συστατικής επιστολής από τον μητροπολίτη της περιοχής.

*Οι αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης αλλά και των καθηγητών των θεολογικών σχολών δεν έκαμψαν την κυβέρνηση της Ν.Δ.

8. Με δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες ετέθησαν οι βάσεις για ίδρυση ιατρικού κέντρου έρευνας και εκκλησιαστικού νοσοκομείου, χωρίς μάλιστα τον έλεγχο της πολιτείας.

Μπίζνες σε υγεία και παιδεία

*Με την πρώτη, τροποποιήθηκε ο νόμος περί ανάπτυξης της επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, έτσι ώστε να μπορεί το «Ιερόν Κοινόβιον Ευαγγελισμού της Θεοτόκου», που ανήκει στη Μονή Σίμωνος Πέτρας, να χρηματοδοτείται μέσω ερευνητικών προγραμμάτων της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις των ΑΕΙ και των εποπτευόμενων από τη γενική γραμματεία ερευνητικών κέντρων.

*Με τη δεύτερη, συστήθηκε το «Ιδρυμα Ορμύλια», που επιχορηγείται από υπουργεία, την Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλους οργανισμούς.

Δεν πρόκειται, για φιλανθρωπικά ιδρύματα, αφού προβλέπεται η εκμετάλλευση πνευματικών δικαιωμάτων από την ιατρική και διαγνωστική έρευνα και έσοδα από τα ασφαλιστικά ταμεία (!) και πάσης φύσεως οργανισμούς. Τα δύο κέντρα απολαμβάνουν όλων των προνομίων και των φορολογικών απαλλαγών που ισχύουν για τις μονές, ενώ, ως προς τις ιατρικές τους υπηρεσίες, δεν υπάγονται στους κανόνες του υπουργείου Υγείας, αλλά στον εσωτερικό κανονισμό που καταρτίζει το δ.σ. και εγκρίνεται από τις Γεροντικές Συνάξεις των ιδρυτών...

---------------------------------------------
(πηγή: ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 24/12/2006)



18ο Τεύχος



Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1536