?γιες… μπίζνες, του Νίκου Παπαδημητρίου
Ημερομηνία Wednesday, January 23 @ 00:11:07 UTC
Θέμα Νησιά


 Δεν είναι ακριβώς αυτό που λέμε «περιουσιακό στοιχείο», είναι η μεγάλη προσπάθεια της Εκκλησίας να αποκτήσει πολύ και «ζεστό» χρήμα: ο λόγος για τις προσδοκίες αναφορικά με το Δ΄ κοινοτικό «πακέτο».


Τι και πώς περιμένουν; Ως μάννα όχι εξ ουρανού αλλά εκ της Καραγιώργη Σερβίας αναμένει η Εκκλησία έως και 250 εκατ. ευρώ από το νέο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Με το γνωστό στο πανελλήνιο σύστημα «75-25» (75% κοινοτικοί πόροι και 25% πόροι του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων), η Αρχιεπισκοπή φιλοδοξεί να αναμορφώσει την εικόνα της Εκκλησίας της Ελλάδος, να μοιράσει χρήμα, υπό μορφή έργων φυσικά, στις Μητροπόλεις, ικανοποιώντας έτσι και τα αιτήματα των άλλων ιεραρχών. Αναστήλωση και ανάδειξη θρησκευτικών μνημείων και άλλων εκκλησιαστικών κτιρίων, υποδομές για κοινωνική παρέμβαση, ηλεκτρονικός εκσυγχρονισμός εκκλησιαστικών αρχείων, είναι στην πρώτη γραμμή του σχεδιασμού του Χριστόδουλου.

Στις αρχές του περασμένου Νοέμβρη εξάλλου τρεις υπουργοί της κυβέρνησης (Πρ. Παυλόπουλος, Γ. Αλογοσκούφης και η Μαριέττα Γιαννάκου) ήλθαν με τροπολογία τους να λύσουν ακόμη περισσότερο τα χέρια της Εκκλησίας: στο εξής θα μπορούν απευθείας να συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις. Αναλυτικά, «για τη μελέτη και εκτέλεση έργων και προγραμμάτων της Εκκλησίας της Ελλάδος, τα οποία συμβάλλουν στην εθνική, κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική πρόοδο του τόπου, καθώς και για την παροχή υπηρεσιών ανθρωπιστικού χαρακτήρα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι Ιερές Μητροπόλεις καθώς και τα Ν.Π.Δ.Δ. και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις της Εκκλησίας, μέλη των οποίων είναι αποκλειστικά Ν.Π.Δ.Δ., μπορούν να συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις με το Δημόσιο, μεταξύ τους και με φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα». Εξάλλου, «στις προγραμματικές συμβάσεις επιτρέπεται και η συμμετοχή επιχειρήσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, των Περιφερειακών Ταμείων, των επιμελητηρίων και των επιστημονικών φορέων δημοσίου δικαίου, των συνεταιρισμών και των ενώσεων συνεταιρισμών και των εργοδοτικών και εργατοϋπαλληλικών ενώσεων, των αναπτυξιακών επιχειρήσεων υπό τη μορφή Α.Ε. και ΕΠΕ, τις οποίες έχει συστήσει ή θα συστήσει η Εκκλησία της Ελλάδος, καθώς και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων της Εκκλησίας τα μέλη των οποίων είναι αποκλειστικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου».

Όπως άλλωστε διευκρινίζεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, «αυτές οι προγραμματικές συμβάσεις είναι δυνατό να χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από τους προϋπολογισμούς των συμβαλλόμενων φορέων. Στα πλαίσια της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας και ειδικότερα του Αναπτυξιακού Πλαισίου Στήριξης, η Εκκλησία της Ελλάδος, με τη στήριξη της Πολιτείας, έχει συστήσει αναπτυξιακή εταιρεία για τη διαχείριση των έργων του Γ΄ και Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης όπως και άλλοι μεγάλοι κοινωνικοί και διοικητικοί φορείς».

?ρα, λοιπόν, τι μένει; Μα, να συρρεύσει το κοινοτικό και όχι μόνο χρήμα στα εκκλησιαστικά ταμεία, αρχής γενομένης από τα 55 εκατ. ευρώ του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Εδώ πρόσωπο-κλειδί είναι ο διευθύνων σύμβουλος της εκκλησιαστικής Α.Ε. Κώστας Σκαρίπας που πολλοί -μέσα από την Εκκλησία εννοείται- εποφθαλμιούν και υποσκάπτουν τη θέση του -όχι με…χριστιανικά μέσα πάντοτε.

Η δραστηριότητα και στο real estate

Το «παραθυράκι» που άνοιξε πρόσφατα και δίνει τη δυνατότητα στην Εκκλησία να μισθώνει εκτάσεις της για έναν αιώνα (κυριολεκτικώς), ήταν ένα σημαντικό «δώρο» της κυβέρνησης: με το νόμο 3498/2006 περί «ιαματικού τουρισμού» μπορούν στο εξής τα εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα να ασχοληθούν συστηματικά με τις μακροχρόνιες μισθώσεις, κατά παρέκκλιση, σημειωτέον, του άρθρου 610 του Αστικού Κώδικα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το δικαίωμα δεν εξαιρέθηκε καμία πιθανή εκκλησιαστική υπόσταση που εδρεύει στη χώρα μας. Επιτρέπεται λοιπόν η μακροχρόνια, έως και 99 χρόνια, μίσθωση «για τουριστικούς σκοπούς ακινήτων της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Εκκλησίας της Κρήτης, των Ιερών Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου, των Ιερών Μονών και λοιπών εκκλησιαστικών Ν.Π.Δ.Δ. των παραπάνω, των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Εκκλησίας της Κρήτης, των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους, των Πατριαρχικών Μονών στη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκιδική και στην Πάτμο». Ουδείς λοιπόν εξαιρείται, άρα και ουδείς έχει λόγο να είναι παραπονούμενος…

Και μπορεί -συνειρμικά μόνον- η φράση του επίμαχου άρθρου, «έως και 99 χρόνια», να μας θύμισε τις απίστευτες μισθώσεις που έγιναν στα Ιεροσόλυμα από συνεργάτες του πατριάρχη πρώην Ιεροσολύμων Ειρηναίου, στα σοβαρά όμως πεδίον δόξης λαμπρόν ανοίγεται για την Εκκλησία: οι εκτάσεις υπάρχουν, το επιχειρηματικό πνεύμα ποτέ δεν έλειψε, τώρα το μόνο που μένει είναι να εμφανισθούν σοβαροί επιχειρηματίες και αντίστοιχες προτάσεις.


--------------------------------------------------------------------------------
Στα πλαίσια της του Αναπτυξιακού Πλαισίου Στήριξης, η Εκκλησία έχει συστήσει αναπτυξιακή εταιρεία προσβλέποντας καταρχήν σε τα 55 εκατ. ευρώ από το Γ` ΚΠΣ
--------------------------------------------------------------------------------

Δεν πρόλαβε άλλωστε να στεγνώσει το μελάνι του Εθνικού Τυπογραφείου και δύο τέτοιες μακροχρόνιες μισθώσεις έγιναν αμέσως γνωστές: και πρώτα στο βορειοανατολικό άκρο της Κρήτης, στη Σητεία, η Μονή Τοπλού παραχωρεί για εκμετάλλευση 25.000 στρέμματα στο Κάβο Σίδερο, στη βρετανικών συμφερόντων εταιρεία Loyalward για την κατασκευή, εντός δεκαετίας, πέντε ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, συνολικής δυναμικότητας 7.000 κλινών, μαζί με υπερσύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις και άλλες υποδομές.

Για τη μεγαλύτερη στη χώρα μας ξενοδοχειακή επένδυση, συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ, είχε κάνει λόγο εξάλλου ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς κατά την πρόσφατη παρουσίαση της σχετικής συμφωνίας. Η βρετανική εταιρεία που θα αναλάβει την κατασκευή όλων των κτισμάτων θα εκμεταλλεύεται την επένδυση για 40+40 χρόνια, με την Εκκλησία να έχει και αυτή τα ποσοστά της. Ας σημειωθεί ότι για την πραγματοποίηση του έργου ο μητροπολίτης Σητείας Ευγένιος είχε προχωρήσει στη σύσταση ιδρύματος υπό την επωνυμία «Παναγία η Ακρωτηριανή» (!) Ο ιεράρχης προβάλλει πάντως από τη δική του πλευρά τα μεγάλη οφέλη που θα αποκομίσει η τοπική οικονομία από τη συγκεκριμένη επένδυση.

Μικρότερη, αλλά εξίσου σημαντική, είναι η επένδυση που ξεκινά στο νομό Μαγνησίας, στην περιοχή Νηές Αλμυρού: 3.000 στρέμματα και (επένδυση) 550 εκατ. ευρώ συνθέτουν τη συγκεκριμένη επιχειρηματική πρωτοβουλία που στόχο έχει την κατασκευή γηπέδων γκολφ. Και εδώ ο τοπικός μητροπολίτης Ιγνάτιος επιχειρηματολογεί υπέρ των θετικών αποτελεσμάτων που θα επιφέρει η συμφωνία στην κοινωνία της ευρύτερης περιοχής. Ωστόσο και στα δύο σχέδια αντιδρούν πολίτες με οικολογικές ανησυχίες.

Όπως και να έχουν τα πράγματα ένα είναι βέβαιο: Νηές και Σητεία είναι απλώς η αρχή και το προσεχές διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν πολλές ακόμη συμφωνίες μακροχρόνιας μίσθωσης μοναστηριακών ή ευρύτερα εκκλησιαστικών εκτάσεων.

Who is who

«Όσα λιγότερα λένε για εμάς τόσο το καλύτερο». Αυτό θα μπορούσε να είναι το μότο της «καρδιάς» των οικονομικών υπηρεσιών της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ή, αν θέλετε, για να είμαστε και περισσότερο ακριβείς, της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών γνωστότερης και ως ΕΚΥΟ. Πολλοί επενδυτές θα ήθελαν να είναι στη θέση της: αξιόλογη κινητή και ακίνητη περιουσία (έστω κι αν είναι σημαντικά λιγότερη από ό,τι πριν από έναν αιώνα), «βαριές» μετοχές και αποθεματικά, που ουδείς από εμάς τους κοινούς θνητούς γνωρίζει, «κρύβονται» στο θησαυροφυλάκιο της ΕΚΥΟ. Εισαγωγικά θα πρέπει εξάλλου να διευκρινισθεί ότι η πραγματική περιουσία της Εκκλησίας είναι πολύ μεγαλύτερη: και αυτό γιατί κάθε ναός, μοναστήρι ή εκκλησιαστικό ίδρυμα έχει τη δική του μικρή ή μεγάλη περιουσία που δεν ελέγχεται από την ΕΚΥΟ.

Όπως και να είναι, η ΕΚΥΟ είναι το οικονομικό «κέντρο» της Εκκλησίας, όπου βεβαίως «όσα λιγότερα λένε για εμάς τόσο το καλύτερο». Είναι τέτοια η νοοτροπία της ΕΚΥΟ, αλλά και ευρύτερα της Εκκλησίας, ώστε η… δουλειά πρέπει να γίνεται καλά και συγχρόνως αθόρυβα. Και μόνο αραιά και πού έρχονται στο φως της δημοσιότητας ιστορίες που θυμίζουν στο ευρύ κοινό ότι υπάρχει και εκκλησιαστική οικονομική υπηρεσία (χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα η έξωση 300 οικογενειών από εκκλησιαστικά κτήματα στη Ν. Μάκρη, μια έξωση που «πάγωσε» επί του παρόντος κάτω από το «βάρος» της δημοσιότητας).

Και πρώτα οι συστάσεις: Πρόεδρος της ΕΚΥΟ είναι ο μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος: όταν έγινε γνωστό ότι αυτός αναλαμβάνει την προεδρία της Υπηρεσίας πολλοί ήταν αυτοί που αναρωτήθηκαν, «τι δουλειά έχει ένας ‘άγιος' (γιατί τέτοιος είναι ο μητροπολίτης Ευστάθιος) με το χρήμα;». Πραγματικό «αφεντικό» όμως είναι άλλος: ο Κώστας Πυλαρινός, γενικός διευθυντής της ΕΚΥΟ, με δυο λόγια ο εκκλησιαστικός «Αλογοσκούφης». ?νθρωπος του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, έχοντας την προηγούμενη εμπειρία από το ταμείο της Ν.Δ. -επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη- είναι το άτομο εκείνο που αναμόρφωσε την εικόνα της οικονομικής υπηρεσίας. Συγκεντρωτικός, θέλει να έχει τον πλήρη έλεγχο του οργανισμού του οποίου προίσταται, εργάζεται αμισθί -όπως θέλει να τονίζει σε κάθε ευκαιρία- όλα αυτά τα τελευταία χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι της Εκκλησίας ο Χριστόδουλος. Πρόσφατα μάλιστα έγινε η τριετής ανανέωση της «σύμβασής» του μετά πολλών επαίνων, αν και κάποιοι στο Μέγαρο της Μονής Πετράκη (όπου εδρεύουν και οι οικονομικές υπηρεσίες) πιστεύουν ότι αν τα πράγματα δεν πάνε όπως εκείνος (ο Κ. Πυλαρινός δηλαδή) θέλει, δεν θα το έχει σε τίποτε να πάρει το καπελάκι του…


--------------------------------------------------------------------------------

Επιτρέπεται η μακροχρόνια, έως και 99 χρόνια, μίσθωση «για τουριστικούς σκοπούς ακινήτων της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Κρήτης, των Ιερών Μονών και λοιπών εκκλησιαστικών Ν.Π.Δ.Δ.


--------------------------------------------------------------------------------

Οι αμφισβητίες

Από την άλλη όμως υπάρχουν και οι αμφισβητίες του Κ. Πυλαρινού και του έργου του. Αν μάλιστα επιχειρούσε κανείς να προσωποποιήσει τους «πολέμιούς» του (αυτή είναι φράση… αγαπημένη στους εκκλησιαστικούς κύκλους), τότε θα έπρεπε να αναφερθεί σε δύο μητροπολίτες: τον Φιλίππων (Καβάλας) Προκόπιο και τον Ιωαννίνων Θεόκλητο. Αυτοί οι δύο, παρότι γαλουχημένοι σε διαφορετικά εκκλησιαστικά περιβάλλοντα, έχουν τα τελευταία χρόνια βίους παράλληλους. Με καλή γνώση των οικονομικών -μάλιστα ο Ιωαννίνων είναι, όπως και η ΕΚΥΟ, μέτοχος της Εθνικής Τραπέζης- στήριξαν τον Χριστόδουλο στη μάχη της αρχιεπισκοπικής διαδοχής, αφού προηγουμένως ο σημερινός αρχιεπίσκοπος τούς είχε τάξει ένα καίριο πόστο στην οικονομική διεύθυνση της Εκκλησίας.

Στην πορεία όμως η χημεία με τον Κ. Πυλαρινό αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση και ο λαϊκός συνεργάτης του Χριστόδουλου «σκληρό καρύδι». Το αποτέλεσμα ήταν η φυγή των δύο μητροπολιτών από το συνοδικό μέγαρο, οι οποίοι από τότε πέρασαν στο στρατόπεδο της εκκλησιαστικής «αντιπολίτευσης». Αν μπορούσαν να δουν τον Κ. Πυλαρινό να αποτυγχάνει θα ήταν απλώς ευτυχείς!

Από την πλευρά των «πολέμιων» του Κ. Πυλαρινού ακούγεται συχνά η κατηγορία για αδιαφανή διαχείριση των οικονομικών της Εκκλησίας. Κάποιοι άλλοι έχουν να θυμούνται την πρόταση των οικονομικών υπηρεσιών να μπει δυναμικά η Ιερά Σύνοδος στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, πριν από το κραχ εννοείται. Κι αν δεν το έκαναν, ας είναι καλά η, εκ της φύσεως, διστακτικότητα των γηραιών ιεραρχών που έμαθαν να προτιμούν επενδύσεις χωρίς ρίσκο. Αν είχε συμβεί αυτό τα αποτελέσματα -μαζί όμως και οι κραδασμοί- στις οικονομικές υπηρεσίες αλλά και στην εκκλησιαστική ηγεσία θα ήταν κάτι παραπάνω από ορατά.


--------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------

Είναι τέτοια η νοοτροπία της Εκκλησίας, ώστε η… δουλειά πρέπει να γίνεται καλά και συγχρόνως αθόρυβα. Και σπάνια έρχονται στο φως πληροφορίες για τις εκκλησιαστικές οικονομικές υπηρεσίες


--------------------------------------------------------------------------------

Η ακίνητη περιουσία

Το τι πραγματικά διαθέτει η Εκκλησία της Ελλάδος από ακίνητη περιουσία (κτίρια και εκτάσεις) ουδείς, ούτε η ίδια (η Εκκλησία) γνωρίζει! Η αιτία είναι γνωστή: οι ιδιοκτήτες πολλοί και διαφορετικοί μεταξύ τους (ναοί, μονές, ιδρύματα) και βέβαια ο καθείς κρατά το λογαριασμό για τον εαυτό του. Σε κάθε περίπτωση, με ενδιαφέρον περιμένουν (και) στην Εκκλησία τυχόν αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος για τα δάση.

Όλα ξεκίνησαν μετά την Τουρκοκρατία, τότε που μια χούφτα μοναστήρια βρέθηκαν να κατέχουν τη μισή -ελεύθερη- χώρα.

- Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, στη Λαμία

Και μπορεί από τότε να πέρασαν δύο αιώνες, ωστόσο κάποιες συνήθειες φαίνεται να μην άλλαξαν και πολύ, αν σκεφθεί κανείς ότι ακόμη και σήμερα ένας ναός, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στη Λαμία, διεκδικεί 7.500 στρέμματα του Ποικίλου Όρους στην Αθήνα. Ολόκληρες γειτονιές, δηλαδή, στην Πετρούπολη ή στο Περιστέρι, που έχουν πια χτισθεί. Εν τούτοις ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς έχει διατάξει προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί αν η επίμαχη έκταση που φέρεται να ανήκει στο συγκεκριμένο ναό δεκαπλασιάσθηκε (!) κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες.

Το αν ο ναός του Ευαγγελισμού διεκδικεί, εν έτει 2007, όλη αυτήν την έκταση δεν το οφείλει πάντως σε τουρκικούς τίτλους αλλά στην άλλη μεγάλη «βιομηχανία» απόκτησης ακίνητης περιουσίας: κληρονομιές και διαθήκες. Χιλιάδες συμπολίτες μας, με ή χωρίς παιδιά, στην προσπάθειά τους να βρεθούν εγγύτερα στη Βασιλεία των Ουρανών, κληροδοτούσαν και κληροδοτούν τα περιουσιακά τους στοιχεία στην Εκκλησία προσδοκώντας έτσι σε μια καλύτερη μεταχείριση… Στην Εκκλησία έγινε φυσικά αντιληπτό το ιδιότυπο αυτόχρυσωρυχείο και για το λόγο αυτό ανακάλυψαν διάφορους τρόπους αξιοποίησής του (μέχρι και οδηγίες ορθής σύνταξης διαθήκης, μη δυναμένης να αμφισβητηθεί από τους συγγενείς, σκέφθηκαν κάποιοι ιεράρχες…).

Μπορεί όμως ακόμη και μέσα σε αυτό το καθεστώς πολυδιασπασμένης ιδιοκτησίας να ειπωθεί κάτι πιο απτό για τα εκκλησιαστικά περιουσιακά στοιχεία;

Αποκαλύπτουμε, λοιπόν, τη λίστα με τα ακίνητα, ιδιοκτησίας της Ιεράς Συνόδου, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Το εντυπωσιακότερο ίσως περιουσιακό στοιχείο της Συνόδου είναι δύο… υπουργεία. Έτσι, το αρμόδιο για τη χάραξη της εκπαιδευτικής πολιτικής αλλά και τη διευθέτηση των εκκλησιαστικών ζητημάτων υπουργείο της οδού Μητροπόλεως στεγάζεται σε οίκημα της Εκκλησίας, όπως και το υπουργείο Εσωτερικών, στην πλατεία Κλαυθμώνος.

-Υπουργείο Παιδείας

Και πρώτα το υπουργείο Παιδείας: η ενοικίαση οκτώ ορόφων και 7.000 τετραγωνικών κοστίζει στο ελληνικό Δημόσιο περίπου 65.000 ευρώ το μήνα. Στο πλαίσιο της αποκέντρωσης το νέο υπουργείο έχει χτισθεί στο Μαρούσι και οι υπάλληλοί του τελούν υπό μετακόμιση, παρότι δεν το θέλουν… Σε κάθε περίπτωση, η δύσκολη επιχείρηση μεταφοράς όλων των υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας θα γίνει επί των ημερών της επόμενης κυβέρνησης και οι εκκλησιαστικές οικονομικές υπηρεσίες είναι ήδη σε εγρήγορση, καθώς πιστεύουν πως μπορούν να βρουν έναν καλύτερο ενοικιαστή με πολύ μεγαλύτερο μίσθωμα. ?λλωστε, προσθέτουν, ποιος ιδιοκτήτης θέλει να έχει το Δημόσιο ως ενοικιαστή;

- Το Υπουργείο Εσωτερικών

Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Εσωτερικών στην πλατεία Κλαυθμώνος, το οκταώροφο κτίριο των 2.700 τετραγωνικών μισθώνεται προς 20.000 ευρώ μηνιαίως.

- Το Ξενοδοχείο Ηλέκτρα

Κατά τα λοιπά: η Σύνοδος είναι ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Ηλέκτρα της πλατείας Συντάγματος (επί της οδού Ερμού) με 15ετή μίσθωση.

- Πολυώροφα κτήρια στο κέντρο της πόλης

Επίσης είναι ο ιδιοκτήτης οκταώροφου κτιρίου στην οδό Ακαδημίας, εξαώροφων πολυκατοικιών στην οδό Αθηνάς, την Αστυδάμαντος, την Αχαρνών και την οδό Νάξου στα Πατήσια. Ακόμη: η οδός Βεντήρη πίσω από το ξενοδοχείο Χίλτον είναι ένας δρόμος του… θεού με πολλά γραφεία, καταστήματα, διαγνωστικά ιατρεία, ακόμη όμως και κεραία κινητής τηλεφωνίας, και πάλι ιδιοκτησίας της Ι. Συνόδου. Στα παραπάνω προσθέστε συγκρότημα γραφείων στη λεωφόρο Συγγρού, καταστήματα στις οδούς Ερμού και Κορνάρου, ένα εξαώροφο στη Μιμνέρμου, ένα οκταώροφο στην Πατησίων και ένα πενταώροφο στη Σαρρή.

- Μεζονέτες και διαμερίσματα στα προάστια

Αυτά στο κέντρο της πόλης γιατί …παραέξω η Σύνοδος μισθώνει μεζονέτες στην Κηφισιά, διαμερίσματα στην Ακτή Θεμιστοκλέους στον Πειραιά, στη Γλυφάδα και στη Βουλιαγμένη (ιδίως στη Βουλιαγμένη η Εκκλησία εμφανίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους μεγαλοϊδιοκτήτες), επιπλέον ένα εξαώροφο με γραφεία στην οδό Λεωσθένους και ένα επταώροφο στην Τσαμαδού, στον Πειραιά, τέλος, το εμπορικό κέντρο Status , στη Βουλιαγμένη.

- Ακίνητα στη Θεσσαλονίκη

Αλλά και στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν έξι οκταώροφες πολυκατοικίες και πολλά μεμονωμένα διαμερίσματα ιδιοκτησίας της Ιεράς Συνόδου. Το μίσθωμα για όλα αυτά τα κτίσματα, ιδιοκτησίας της Συνόδου ή της Αποστολικής Διακονίας (είναι ο αρμόδιος οργανισμός για τις εκκλησιαστικές εκδόσεις και την ιεραποστολή) μόλις που ξεπερνούσε τις 900.000 ευρώ προ διετίας. Ας διευκρινισθεί, κλείνοντας, ότι στην παραπάνω λίστα περιλαμβάνονται μόνο τα οικήματα και όχι άλλες εκκλησιαστικές επενδύσεις, όπως η Λίμνη Βουλιαγμένης.

--------------------------------------------------------------------------
(πηγή: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ, Φεβρουάριος 2007) 



18ο Τεύχος



Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1533