Η δράση του Φιλοζωικού Συλλόγου Χίου κατά το 2005
Ημερομηνία Wednesday, February 22 @ 22:31:36 UTC
Θέμα Χίος


ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΙΟΥ
1996-2006
ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΖΩΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΤΟΥΣ 2005
   Τα έσοδα του Φιλοζωικού Συλλόγου Χίου το έτος 2005 ανέρχονται σε 8,923.755 ευρώ και προέρχονται από συνδρομές μελών (1,180.00 ευρώ), δωρεές (3,305.555 ευρώ), οικονομική ενίσχυση Ελληνικού Ταμείου Μέριμνας Ζώων (2,497.00 ευρώ), έσοδα απογευματινής εκδήλωσης (1,941.20 ευρώ).
   Τα έξοδα του Φιλοζωικού Συλλόγου Χίου το έτος 2005 ανέρχονται σε 7,262.275 ευρώ και δαπανήθηκαν σε αμοιβές κτηνιάτρων (3,230.88 ευρώ), φάρμακα (182.35 ευρώ), ζωοτροφές (2,106.18 ευρώ), έντυπο υλικό και χαρτικά (738.68 ευρώ), έξοδα αλληλογραφίας (196.09 ευρώ), έξοδα διοργάνωσης απογευματινής εκδήλωσης (540.00 ευρώ), εξόφληση άτοκου δανείου 2004 (268.095 ευρώ).
   Το υπόλοιπο των 1,661.48 ευρώ παραμένει στον υπ’ αριθμό  55876177 λογαριασμό του Συλλόγου στην Εμπορική Τράπεζα και θα χρησιμοποιηθεί κατά το έτος 2006.

Δραστηριότητες
   Το έτος 2005 ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου εμβολίασε 49 σκυλιά, παρείχε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε 75 σκύλους και 21 γάτες, στείρωσε 6 σκύλους και 17 γάτες, περιέθαλψε 13 γαϊδούρια και 19 πουλιά. Κατά τη διάρκεια του 2005 βρέθηκαν σε κάδους σκουπιδιών περισσότερα από 200 νεογέννητα ή νεκρά γατιά και σκυλιά. Μόνο δε ο Πρόεδρος του Συλλόγου δέχθηκε 416 κλήσεις από ανθρώπους που ήθελαν να απαλλαγούν από το σκύλο τους, το σκύλο του γείτονα τους, τους σκύλους ή τους γείτονες τους γενικότερα, από ανθρώπους που κατήγγειλαν περιστατικά κακοποίησης ζώων και από υπηρεσίες όπως ο Δήμος, η Νομαρχία, η Πυροσβεστική και η Αστυνομία για την εναπόθεση ευθυνών τους στο Φιλοζωικό Σύλλογο Χίου. Τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δέχθηκαν εξίσου μεγάλο αριθμό τηλεφωνημάτων για παρόμοια περιστατικά.
   Βασικός σκοπός του Συλλόγου για το 2006 είναι, εκτός από την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ενός ή περισσοτέρων ζώων, η προσπάθεια να αναλάβουν οι αρμόδιοι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης τις υποχρεώσεις τους για θέματα που αφορούν την προστασία των ζώων, όπως προβλέπεται από την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία.
   Ας αναφερθεί πως ο μόνος μη ιδιωτικός φορέας που ανταποκρίθηκε σε αίτημα του Συλλόγου για οικονομική ενίσχυση υπήρξε η Ιερά Μητρόπολις Χίου. Βέβαια, το πολυτιμότερο δώρο έκανε στο Σύλλογο ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χίου Κύριος Διονύσιος κατά την ομιλία του στη Νομαρχία την προηγούμενη εβδομάδα όπου υπενθύμισε τη Χριστιανική αγάπη προς κάθε έργο του Δημιουργού. Τον ευχαριστούμε θερμά.
   Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου θα ήθελε να ευχαριστήσει τους Χιώτες που αποδεικνύουν καθημερινά εμπράκτως τα ζωοφιλικά αισθήματα τους, όλους όσους ενισχύουν οικονομικά το Σύλλογο και κυρίως την Ιερά Μητρόπολη Χίου, το Greek Animal Welfare Fund και τις οικογένειες Αγιαννίδη, Ζέκου, Κοκκινάκη, Μιχάλου και Χριστοφορίδη, τους κτηνιάτρους, τους εμπόρους ζωοτροφών και τους επιχειρηματίες για την πολυποίκιλη βοήθεια τους και κυρίως όσους εργάζονται στα τοπικά μέσα ενημέρωσης για την αμέριστη συμπαράσταση και προβολή του εθελοντικού έργου του Συλλόγου.
                                                           Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου Τ.Θ.41 Χίος 82100


ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ- απάντηση προς Δήμαρχο- Νομάρχη: αυτοί είμαστε
--------------------------------------------------------------------------------
 Τρ 10/1/2006
 Ανοικτή επιστολή στο Νομάρχη και το Δήμαρχο Χίου.
Μετά την κατάθεση των 933 υπογραφών στο Νομαρχιακό και Δημοτικό Συμβούλιο όπου με μια σειρά αιτημάτων ζητάμε την άμεση διενέργεια Δημοτικού και Νομαρχιακού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα όσα αναφέρονται στο κείμενο των υπογραφών, λάβαμε επιστολή του κ. Λαμπρινούδη στην οποία μας ενημέρωνε ότι θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου από τη Δημοτική Αρχή για αυτά τα θέματα και κατέληγε λέγοντας "εάν δεν ικανοποιηθείτε στα ερωτήματά σας από τη σημερινή συνέντευξη της Δημοτικής Αρχής, πολύ ευχαρίστως να θέσουμε το θέμα σε επόμενο Νομαρχιακό Συμβούλιο για θέματα αρμοδιότητάς μας, με στόχο και σκοπό την πληρέστερη ενημέρωσή σας". Στην συνέντευξη τύπου μάλιστα, Δήμαρχος και Νομάρχης διερωτήθηκαν ποιοι είναι επιτέλους οι "Πολίτες για το Νερό"...

Η απάντησή μας:
- Οι "Πολίτες για το Νερό" είναι οι κάτοικοι αυτής της πόλης. Οι 933 υπογραφές που καταθέσαμε αποτελούν ελάχιστο δείγμα της ανταπόκρισης που βρίσκουν τα αιτήματα και η άλλη αντίληψη που βάζουν οι "Πολίτες για το Νερό" στην πλειοψηφία των συμπολιτών μας.
- Επίσης, όπως θα είδατε από το κείμενο των υπογραφών, δεν έχουμε απορίες για να μας τις λύσει μια συνέντευξη τύπου, έχουμε συγκεκριμένες θέσεις, απόψεις και προτάσεις για τις οποίες οφείλετε να πάρετε θέση.
- Στα αιτήματα που καταθέσαμε υπάρχουν σημαντικά θέματα (Κορακάρης, ειδικό τέλος) που επιμένετε να τα αγνοείτε.
- Οι Πολίτες για το Νερό επιμένουν στην ανοικτή δημόσια συζήτηση (και αυτό κατέθεσαν), παρουσία πολιτών. Όχι σε κλειστά γραφεία και διαδρόμους. Έχετε υποχρέωση και έχουμε το δικαίωμα να ακούσουμε τις απόψεις και τις αποφάσεις όλων των αντιπροσώπων των παρατάξεων για όλα τα θέματα στο νομαρχιακό και δημοτικό συμβούλιο. Εκεί, ανοιχτά αλλά και στις γειτονιές της πόλης, με γενικές συνελεύσεις (όχι προεκλογικές φιέστες) να μας αποδείξετε με τις μελέτες σας, με τις έρευνές σας, τα σχέδιά σας, τις αναλύσεις σας, τους οικονομικούς απολογισμούς σας, τα χρονοδιαγράμματά σας, ότι έχουμε άδικο. Εκεί ανοικτά να ψηφίσουν όλοι μπροστά στους πολίτες που σας έχουν εκλέξει, πάνω στα αιτήματα που βάζουμε.
Τις επόμενες μέρες (4/1/2006) δημοσιεύτηκε στον τύπο ανοικτή επιστολή του Δημάρχου προς τους πολίτες που υπέγραψαν την επιστολή των Πολιτών για το Νερό, στην οποία απαριθμούνται τα έργα που έχουν γίνει ή δρομολογούνται για να λυθεί το πρόβλημα του νερού στη Χίο.
Και σε αυτή την επιστολή, ο Δήμαρχος φαίνεται να υποτιμά τη νοημοσύνη όσων υπέγραψαν το κείμενο, αφού, όπως και ο Νομάρχης, θεωρεί ότι μια προεκλογική συνέντευξη τύπου απαντά στο αίτημά μας για ΑΜΕΣΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ με ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΘΕΜΑ όσα αναφέρονται στο κείμενο των υπογραφών.
Φυσικά, ούτε ο Δήμαρχος κάνει λόγο για σημαντικά θέματα που θέσαμε, την ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΑΚΑΡΗ και την ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΤΕΛΟΥΣ, ενώ κοροϊδεύει τους πολίτες όταν λέει ότι "πολλοί από εσάς που υπογράφετε το κείμενο, με πραγματικό ενδιαφέρον παρακολουθήσατε και θέσατε τους προβληματισμούς σας, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν στη σωστή κατεύθυνση" και ότι "κοινή ήταν η διαπίστωση ότι πολλές από τις δικές σου προτάσεις, μέσα σε τρία χρόνια μπήκαν σε τροχιά υλοποίησης", αφού είναι γνωστό ότι οι Πολίτες για το Νερό δεν ήταν ανάμεσα στους χειροκροτητές του Δημάρχου στην προεκλογική φιέστα που έστησε με τα τοπικά Μ.Μ.Ε. και τους δημοτικούς υπαλλήλους της ΔΕΥΑΧ στο κοινό. Έτσι, ούτε έθεσαν προβληματισμούς, ούτε έκαναν καμιά κοινή διαπίστωση με τους "τοπικούς άρχοντες".
Κύριε Νομάρχη και κύριε Δήμαρχε, το κείμενο με τις 933 υπογραφές εξακολουθεί να βρίσκεται στα γραφεία σας. Ξαναδιαβάστε το και θα καταλάβετε ότι το αίτημα για ΑΜΕΣΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, παραμένει ακόμα αναπάντητο.
ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ
 
(Σ.Σ. chiosnews.com: στο σχόλιο των ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ για τη συνέντευξη τύπου οφείλουμε να δηλώσουμε πως σε καμιά περίπτωση δεν έπαιξαν οι δημοσιογράφοι όλων των ΜΜΕ το ρόλο των χειροκροτητών. Οφειλαν να καλύψουν το γεγονός και αυτό έκαναν. Επίσης πιστεύουμε ότι κακώς δεν προχώρησαν όλοι σε ερωτήσεις, ακόμα και για θέματα που αναφέρονται μέσα στην επιστολή που υπογράφουν οι 933 συμπολίτες μας).

Επέκταση αεροδρομίου: αύριο στο ΣτΕ εξετάζεται η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων
--------------------------------------------------------------------------------
Τρ 10/1/2006
Μπορεί με δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι φορέων που είναι υπέρ της επέκτασης του αεροδομίου Χίου να δηλώνουν πως δεν υπάρχει πρόβλημα, η έλλειψη όμως της υπογραφής από τον υπουργό Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι άγνωστο πως θα αντιμετωπιστεί κατά την αυριανή (11/1/06) προγραμματισμένη εξέταση του θέματος στο αρμόδιο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).
Μάλιστα αυτοπροσώπως δηλώνει πως θα παραστεί ο υπουργός Αιγαίου Αριστοτέλης Παυλίδης στη συνεδρίαση του 5ου Τμήματος του ΣτΕ, όπου και θα κατατεθεί η εισήγηση για το θέμα της περιβαλλοντικής μελέτης επέκταση του αεροδρομίου Χίου μετά την προσφυγή κατοίκων της Φάρκαινας και φορέων του νομού.
Με θετικές γνωμοδοτήσεις από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς θεωρείται από τους υπέρμαχους της επέκτασης ότι είναι η πρώτη φορά που έχουμε πλησιάσει τόσο κοντά στην υλοποίηση του στόχου της επέκτασης του διαδρόμου προσγείωσης στον αερολιμένα Χίου.
Οι πληροφορίες που στα χθεσινά τους φύλλα παρουσίαζαν τοπικές εφημερίδες (Αλήθεια, Πολίτης), έκαναν λόγο για κώλυμα λόγω του ότι απουσίαζε η υπογραφή του υπουργού Αιγαίου.
Μια υπογραφή όμως που δεν είχε ζητηθεί. Σύμφωνα με το Νομάρχη Χίου Πολύδωρο Λαμπρινούδη σε σχετικό έγγραφο της Νομαρχίας, το υπουργείο απαντούσε πως δεν χρειάζεται να τοποθετηθεί αφού καλύπτεται από το υπουργείο Πολιτισμού που ενέκρινε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Την ικανοποίησή της εξέφρασε εξάλλου η βουλευτής Ελπίδα Τσουρή για τη μέχρι τώρα πορεία αφού γίνονται σεβαστοί οι περιβαλλοντικοί όροι.
Την πρόθεση του υπουργού Αιγαίου να παραστεί στο ΣτΕ, την έκανε εν τω μεταξύ γνωστή με το ακόλουθο δελτίο τύπου ο Δήμαρχος Χίου Μάρκος Μεννής.
 "Μετά την εξέλιξη σχετικά με το θέμα της επέκτασης του Αεροδρομίου και ιδιαίτερα υπό το φως της αρνητικής τοποθέτησης της εισηγήτριας απέναντι στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων λόγω μη υπογραφής της από τον Υπουργό Αιγαίου,  κ. Αρ. Παυλίδη, ο Δήμαρχος Χίου κ. Μάρκος Μεννής, είχε σχετική τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Αιγαίου.
Ο κ. Παυλίδης διαβεβαίωσε το Δήμαρχο Χίου, ότι ουδέποτε είχε ενημέρωση ότι απαιτείται υπογραφή του στη ΜΠΕ, η οποία σημειωτέον έχει υπογραφεί από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία.
 Ήδη με έγγραφο του προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενημέρωσε για τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Αιγαίου σχετικά με τη ΜΠΕ του Αεροδρομίου, ενώ ενημέρωσε το Δήμαρχο Χίου για την αυτοπρόσωπη παρουσία του την προσεχή Τετάρτη κατά τη συνεδρίαση του Σ.τ.Ε, όπου θα δηλώσει και προφορικά την υποστήριξη του.
Ο Δήμος Χίου, όπως και το σύνολο των τοπικών φορέων, εμμένει στις θέσεις του και συνεχίζει, χωρίς υπαναχωρήσεις, την προσπάθεια για να αποκτήσει η Χίος το σύγχρονο και λειτουργικό αεροδρόμιο που απαιτεί η εποχή μας".

Φιλοζωϊκός: και όμως στη λιμνοδεξαμενή Αγίου Αρτεμίου έπεσαν σκυλιά...
--------------------------------------------------------------------------------
Τρ 10/1/2006
 ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΙΟΥ
1996-2006
ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΖΩΑ
ΒΡΕΓΜΕΝΟΙ ΣΚΥΛΟΙ
   Μετά τα ληγμένα κρέατα από πονηρές κρεαταγορές και τα αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα ύποπτων κτηνοτροφικών μονάδων θα πιούμε και νερό από λιμνοδεξαμενές όπου επιπλέουν ψοφίμια;
   Την 10η Ιουνίου 2004, κατόπιν τηλεφωνήματος από την Κυρία Ειρήνη Δ., μέλη του Φιλοζωικού Συλλόγου ανέσυραν από την λιμνοδεξαμενή του Αγίου Αρτεμίου εξαντλημένο θηλυκό κυνηγετικό σκυλί.
   Φέτος, την 1η Ιανουαρίου 2006 στις 3.30 το μεσημέρι, η Πυροσβεστική Υπηρεσία ειδοποίησε το Φιλοζωικό Σύλλογο Χίου να απομακρύνει δύο σκυλιά τα οποία ιδιώτες ανέσυραν από τη λιμνοδεξαμενή του Αγίου Αρτεμίου. Ο Σύλλογος δεν προέβη σε καμία ενέργεια εφόσον ούτε μπορεί να συντηρήσει όλα τα εγκαταλειμμένα ζώα σε κάποιο χώρο, ούτε θεωρεί πως δεν θα βρεθούν άλλα ζώα στο νερό διότι η περιοχή δεν περιφράχτηκε.  
   Τα σκυλιά εγκαταλείπονται στα βουνά, ευνόητο από ποιους, φτάνουν ως την συγκεκριμένη δεξαμενή διψασμένα, γλιστρούν στο πλαστικό των τοιχωμάτων και κάποια δεν καταφέρνουν να ξαναβγούν από το νερό.
Μέλη του Συλλόγου Οικολογίας και Περιβάλλοντος Χίου βρήκαν διαφόρων ειδών ζώα σε διάφορες λιμνοδεξαμενές του νησιού και ζήτησαν, χωρίς αποτέλεσμα, την περίφραξη τους. Ελπίζουμε πως δεν θα χρειαστεί να ασχοληθεί εκ νέου με το θέμα ο Φιλοζωικός Σύλλογος και πως δεν θα χρειαστεί να δημοσιευτούν φωτογραφίες πνιγμένων ζώων σε αποσύνθεση μέσα σε δεξαμενή από την οποία υδρεύεται η πόλη.

Παρέμβαση Φιλοζωϊκού Συλλόγου για τις φόλες στον Καταρράκτη
--------------------------------------------------------------------------------
Τρ 10/1/2006
"Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου πληροφορήθηκε από κατοίκους του Καταρράκτη πως σε δύο μέρες δηλητηριάστηκαν από άγνωστο όλες οι γάτες του χωριού.
   Ας υπενθυμίσουμε πως η πράξη είναι ανήθικη και παράνομη και πως οι επισκέπτες του χωριού, αλλά και η πλειοψηφία των κατοίκων του, χαίρονται με την ύπαρξη των παιχνιδιάρικων ζωντανών.
   Προφανώς κάποιον ενοχλούσαν οι γάτες και τις σκότωσε. Η Θεία Δίκη θα μεριμνήσει για την τιμωρία του. Όσοι φιλόζωοι ενοχλούνται από παρόμοια περιστατικά ας μην επισκεφθούν ξανά τα μέρη όπου δολοφονούνται σκύλοι και γάτες".
Αυτά τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Φιλοζωϊκός Σύλλογος Χίου. Θα διαφωνήσουμε μόνο στο θέμα της "θείας δίκης" για την τιμωρία των ενόχων αλλά και στο ότι πρέπει να τιμωρηθεί το χωριό από την ανήθικη πράξη ενός ή ελαχίστων ατόμων.

Διεύθυνση 
ΦΙΛΟΖΩΪΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΙΟΥ - Τ.Θ. 41, Χίος 82100
Βασίλης Αγιαννίδης, τηλ.6977429622, e-mail:vassag@otenet.gr
Γιάννης Μακριδάκης, τηλ.6977000744, e-mail:pelineo@chiosonline.gr
Κλαίρη Κοσσένα, τηλ.6972028247, e-mail:kossena@otenet.gr

 (πηγή: ΑΛΗΘΕΙΑ)


 4ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=153