Κοντός ψαλμός τα πρώτα κοινοτικά «ιερά» κονδύλια
Ημερομηνία Tuesday, January 22 @ 23:32:27 UTC
Θέμα Νησιά


Των Μαρίας Παπουτσάκη, Γιώργου Ι. Δημητρομανωλάκη

Στο τέλος του 2007 ο Χριστόδουλος θα είναι έτοιμος να κάνει τα δικά του «εγκαίνια».
Το ποσό-μαμούθ των 253 εκατομμυρίων ευρώ διεκδικεί η Εκκλησία της Ελλάδος από τους κοινοτικούς πόρους. Σύμφωνα με τις αναπτυξιακές μελέτες που φέρνει πρώτη φορά στο φως η «Κ.Ε.», τόσα έχει υπολογίσει ότι θα χρησιμοποιήσει για τη χρηματοδότηση 250 έργων υποδομών «για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την κατασκευή κοινωφελών έργων», - ακόμη ωστόσο και πολυτελών κατοικιών, σε ολόκληρη τη χώρα.

Σε πρώτη φάση, η Εκκλησία εξασφάλισε 55 εκατομύρια ευρώ, από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο, με τα οποία θα χρηματοδοτηθούν 14 έργα, τα οποία προχωρεί μέσω της αναπτυξιακής εταιρείας που έχει συστήσει από το 2001, αλλά μόλις τα τελευταία τρία χρόνια έχει ενεργοποιηθεί.

Επαφές και υποσχέσεις

Η αρχική συμφωνία για την απορρόφηση των κονδυλίων αυτών έγινε πριν από την κρίση που ξέσπασε στις σχέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης με την Εκκλησία, λόγω του θέματος των ταυτοτήτων.

Η Μονή Πεντέλης (πάνω) και το Αρχοντικό των Μπενιζέλων (κάτω) θα απορροφήσουν αρκετά χρήματα για την αποκατάστασή τους. Συνολικά, ο προϋπολογισμός τους θα υπερβαίνει τα 5,2 εκατομμύρια ευρώ.
Οι... πάγοι άρχισαν να λιώνουν όταν ο αρχιεπίσκοπος ήρθε σε επαφή με τον νέο υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος του έδωσε την υπόσχεση ότι θα ενταχθούν όλα τα έργα που θέλει στα κοινοτικά προγράμματα.

Ετσι, πήρε το «πράσινο φώς» και ήδη προχωρούν τα πρώτα δεκατέσσερα, τα οποία μάλιστα θα έχουν ολοκληρωθεί ώς το τέλος του 2007.

Η κυβέρνηση δέχθηκε το αίτημα του αρχιεπισκόπου, ως μάννα εξ ουρανού, καθώς επιθυμεί να απορροφηθούν κονδύλια από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο και να μη χαθούν. Μέχρι στιγμής άλλωστε έχουν απορροφηθεί 10,6 δισ. ευρώ, από τα 22 δισ. ευρώ που πρέπει να έχει απορροφήσει η χώρα μας, ώς το τέλος του 2007.
 
*Τα πρώτα αυτά έργα αφορούν κυρίως στην αποκατάσταση της Ιεράς Μονής Πεντέλης, του Αρχοντικού των Μπενιζέλων (το σπίτι της Αγίας Φιλοθέης στην Πλάκα), της μονής Μεγάλου Σπηλαίου και της μονής Αγίας Ζώνης Βλάμαρης, που ανήκει στη μητρόπολη Σάμου και Ικαρίας.

*Επίσης στα έργα περιλαμβάνονται:

Η αποκατάσταση διατηρητέου κτιρίου, για τη στέγαση της βιβλιοθήκης της αρχιεπισκοπής, σε ακίνητο που βρίσκεται κοντά στο αρχιεπισκοπικό μέγαρο, αποκατάσταση του ναού της Μεταμόρφωσης του

Σωτήρος στην Πλάκα, αποκατάσταση των μονών Αγίου Νικολάου και Αγίων Αναργύρων στο Καμάρι της Αμοργού, αποκατάσταση της μονής Αγίων Τεσσαράκοντα στη Μονεμβασιά, της μονής Ταξιαρχών της μητρόπολης Αιγιαλείας, της μονής Θεοτόκου Χρυσίνου, που ανήκει στη μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων, αποκατάσταση του ναού Αγίου Γεωργίου Λουκισίου που ανήκει στη Μητρόπολη Θηβών, αποκατάσταση του μετοχίου της μονής Ιερουσαλήμ στη Δαύλεια και ανέγερση νέας πτέρυγας στη μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στην Καισαριανή.

Hi-tech Εκκλησία

Παράλληλα όμως τρία έργα έχουν ενταχθεί στην «Κοινωνία της πληροφορίας» και στο Πρόγραμμα «Interreg»:

Το Δ' ΚΠΣ περιμένει ο Χριστόδουλος για συνοδικό μέγαρο στον Καρέα, προϋπολογισμού 17,7 εκατ. ευρώ!
1. Ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων παροχής εκκλησιαστικών πληροφοριών από την αρχιεπισκοπή.

Στόχος είναι να απλοποιηθούν οι διαδικασίες παραλαβής δικαιολογητικών, πιστοποιητικών γάμου, αγαμίας κ.λπ., ώστε όλες αυτές τις πληροφορίες θα τις παίρνει ο πολίτης ηλεκτρονικά. Το έργο έχει προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ και θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε λίγους μήνες.

2. Μηχανογράφηση όλων των ιερών τόπων λατρείας και της πολιτιστικής κληρονομιάς από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, προϋπολογισμού ενός εκατ. ευρώ, και θα είναι και αυτό έτοιμο στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

3. Ψηφιακός χάρτης των πολιτιστικών θησαυρών της Εκκλησίας της Ελλάδος, προϋπολογισμού ενός εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, η αναπτυξιακή εταιρεία σχεδιάζει να εντάξει ακόμη και τα πανηγύρια ναών και μοναστηριών στο πρόγραμμα αυτό σε συνεργασία με αντίστοιχα προγράμματα ιταλικών πόλεων.

Ο αρχιεπίσκοπος επιθυμεί να εκμεταλλευθεί το καλό κλίμα που υπάρχει με την κυβέρνηση, και γι' αυτό έχει δώσει εντολές και έχουν σχεδιαστεί τα έργα και τα κονδύλια που διεκδικεί από το Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο. Μόλις λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση ότι η χώρα μας θα πάρει 17 δισ. ευρώ, ο Χριστόδουλος έσπευσε να υποβάλει τα αιτήματά του, πριν προλάβει καλά καλά το κράτος να σχεδιάσει σε ποιούς τομείς θα απορροφήσει τους κοινοτικούς πόρους.

*Η Εκκλησία προχωρεί και τα υπόλοιπα έργα, μεταξύ των οποίων είναι και το πολυσυζητημένο, της ανέγερσης συνοδικού μεγάρου στον Καρέα, προϋπολογισμού 17,7 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει:

Βιβλιοθήκη της Εκκλησίας (προϋπολογισμού 6,5 εκατ. ευρώ), Κέντρο Διάδοσης-Προβολής της πληροφόρησης της Εκκλησίας (προϋπολογισμού επίσης 6,5 εκατ. ευρώ) και Κέντρο Πληροφορικής της Εκκλησίας (προϋπολογισμού 4,7 εκατ. ευρώ).

*Στα έργα που σχεδιάζει η Εκκλησία είναι η ανέγερση πολιτιστικού κέντρου, τριών ορόφων με δύο υπόγεια κοντά στο ναό των Αγίων Αναργύρων στο Μαρούσι, προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ.

*Επίσης, στην Αλεξανδρούπολη σχεδιάζει την αποκατάσταση του νέου Ιωακειμείου Γηροκομείου, προϋπολογισμού 5,4 εκατ. ευρώ.

*Εντυπωσιακά είναι επίσης τα ποσά που ζητά η Εκκλησία για την αποκατάσταση ναών, όπως της Παναγίας στη Γαστούνη Ηλείας, προϋπολογισμού 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Ιερά καταλύματα

*Ενδιαφέρον έχει οπωσδήποτε και η προώθηση έργου που αφορά ανέγερση διώροφης μονοκατοικίας για φιλοξενία υψηλών προσώπων στην περιοχή Σεντούκι στον Θεολόγο Φθιώτιδος, προϋπολογισμού 700.000 ευρώ, αλλά καί η ανακαίνιση επταόροφου κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας και επί της οδού Λεωνιδίου 34, προϋπολογισμού 700.000 ευρώ.

*Για την κατασκευή 21 βρεφονηπιακών σταθμών σε ολόκληρη τη χώρα, η Εκκλησία ζητά 7,6 εκατ. ευρώ. Για την ανάπτυξη υποδομών Κέντρων Κακοποιημένων Γυναικών στην Αθήνα και το Σιδηρόκαστρο 7,5 εκατ. ευρώ. Για τον εκσυγχρονισμό 42 γηροκομείων 30,3 εκατ. ευρώ.

*Για την αποπεράτωση Κέντρων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες σε όλη την Ελλάδα, ζητά 10 εκατ. ευρώ.

*Ο διευθύνων σύμβουλος της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Εκκλησίας, Κώστας Σκαρίπας, είπε στην «Κ.Ε.» ότι:

«Τα προαναφερόμενα δεκατέσσερα έργα (βλέπε σχετικό πίνακα) είναι τα πρώτα που εντάσσονται στα κοινοτικά προγράμματα με χρηματοδότηση εξ ολοκλήρου από την κοινότητα και το κράτος σε ποσοστό 75% από κοινοτικούς πόρους και 25% από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, όπως προβλέπει και η νομοθεσία για τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, όπως είναι η Εκκλησία».

Η Εκκλησία δηλαδή δεν συνεισφέρει ούτε ένα ευρώ, ενώ αντίθετα θα αξιοποιήσει την ούτως ή άλλως παραμελημένη ιδιοκτησία της, χωρίς βεβαίως να περιμένει έσοδα από τα έργα αυτά.

Απ' τα λόγια στα έργα

Ο Χριστόδουλος, όμως, περιμένει να εισπράξει την «ευγνωμοσύνη» των μητροπολιτών, στους οποίους ανήκουν πολλά απ' αυτά τα έργα. Ετσι, εμμέσως ενισχύει το προφίλ του μέσα στην Ιεραρχία.

Συνεργάτες του του έχουν εισηγηθεί ότι πρέπει να επιδιώξει να μείνει στην Ιστορία ως «ο αρχιεπίσκοπος των έργων», καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον επικρίνουν ότι περιορίζεται στα λόγια.

Παράλληλα, ο αρχιεπίσκοπος επιμένει να προχωρήσουν και τα υπόλοιπα έργα που διεκδικούσε και επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Οπως για παράδειγμα η ανέγερση του ξενοδοχείου στο Κολωνάκι, που συναντά δυσκολίες καθώς το υπουργείο Πολιτισμού το έχει «μπλοκάρει», θεωρώντας διατηρητέα τα κτίσματα που υπάρχουν μέσα σε αυτό και στεγάζουν τα εκκλησιαστικά σχολεία.

---------------------------------------
(πηγή: ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 18/06/2006)18ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1526