Έρευνα για τη ρύπανση του Ασωπού ξεκινά η Ευρωπαϊκή Ένωση
Ημερομηνία Tuesday, January 22 @ 10:09:32 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε με δική της πρωτοβουλία έρευνα για τη ρύπανση του Ασωπού ποταμού με βιομηχανικά απόβλητα, δήλωσε ο επίτροπος Περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας, απαντώντας σε ερώτηση ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ.

Ο επίτροπος δήλωσε ότι η Κομισιόν έχει δεχτεί καταγγελίες για το θέμα και αναγνωρίζει πιθανή παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας για το περιβάλλον.

«Για το λόγο αυτό η Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα με δική της πρωτοβουλία με σκοπό να διαπιστωθεί εάν η Ελλάδα έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την κοινοτική νομοθεσία για το περιβάλλον» απαντά ο κ. Δήμας στη Μαίρη Ματσούκα του ΠΑΣΟΚ και στον Δημήτρη Παπαδημούλη του ΣΥΝ.

Η Κομισιόν δεν αποκλείει τώρα το ενδεχόμενο παραπομπής στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. «Η Επιτροπή θα αξιολογήσει όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες και θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης, εφόσον κριθεί απαραίτητο, της διαδικασίας παράβασης» καταλήγει ο κ. Δήμας. Η Επιτροπή έχει ήδη ζητήσει από την Ελλάδα να ενημερώνει για το θέμα τα ευρωπαϊκά όργανα.

Στα νερά του Ασωπού ποταμού στην Αττική έχει ανιχνευθεί μεταξύ άλλων εξασθενές χρώμιο. Το τοξικό βαρύ μέταλλο εντοπίστηκε επίσης στο πόσιμο νερό των Οινοφύτων και της Χασιάς.

Συνολικά 20 βιομηχανίες κλήθηκαν να πληρώσουν πρόστιμα και το ΥΠΕΧΩΔΕ δεσμεύτηκε για αυστηρούς ελέγχους.

Σχολιάζοντας την απάντηση Δήμα, η κ. Ματσούκα επεσήμανε: «Είναι γνωστό ότι το εξασθενές χρώμιο είναι μια τοξική, καρκινογόνος ουσία, ιδιαίτερα επικίνδυνη ακόμη και σε πολύ μικρές ποσότητες, με καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων που έρχονται σε απευθείας επαφή είτε με το μολυσμένο νερό ή που το εισπνέουν υπό την αέρια μορφή του. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει, επιτέλους, να πάψει να αρκείται σε δημόσιες καθησυχαστικές δηλώσεις και να αναλάβει άμεσα μέτρα».

Οι πιθανές παραβάσεις αφορούν την οδηγία 2006/11/EΚ για τη ρύπανση που προκαλείται από ορισμένες επικίνδυνες ουσίες που εκχέονται στο υδάτινο περιβάλλον, οδηγία 80/68/EΟΚ περί προστασίας των υπογείων υδάτων, οδηγία 91/689/EΟΚ για τα επικίνδυνα απόβλητα και οδηγία 98/83/EΚ για το πόσιμο νερό.

Η Επιτροπή απάντησε και σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σταύρου Αρναουτάκη για την πρόοδο των έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Ηπείρου, τα οποία είχαν ενταχθεί για χρηματοδότηση του Ταμείου Συνοχής κατά την προγραμματική περίοδο 2000-2006.

Η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Ντανούτα Χούμπνερ αναφέρει ότι η ανάθεση των εργασιών έχει γίνει σε ποσοστό 50% και η εκτέλεσή τους βρίσκεται στο 4%. Με δεδομένη τη μικρή πρόοδο των εργασιών, προς το παρόν έχει πληρωθεί μόνον η προκαταβολή για το έργο.
-------------------------------------------
(πηγή: Newsroom ΔΟΛ,15/01/08)Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1516