Φιλικές προς το περιβάλλον σακούλες στην Αθήνα
Ημερομηνία Tuesday, January 22 @ 09:59:02 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Φιλικές προς το περιβάλλον σακούλες στην Αθήνα από 1ης Μαρτίου

Από την 1η Μαρτίου θα αντικαθίστανται οι πλαστικές σακούλες μιας χρήσης στην Αθήνα με τσάντες από υλικά που δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον, σύμφωνα με ανακοίνωση του δημάρχου Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη.

Ο δήμος έχει αρχίσει διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους σούπερ μάρκετ, εμπορικούς συλλόγους και άλλους φορείς που εμπλέκονται στην εφαρμογή του μέτρου.

Η χρήση των φιλικών προς το περιβάλλον τσαντών θα είναι προαιρετική, ενώ θα κοστίζουν φθηνότερα από τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης, των οποίων το κόστος περιλαμβάνεται στην τιμή των προϊόντων και που οι καταναλωτές πληρώνουν χωρίς να το γνωρίζουν.

H κατασκευή μίας πλαστικής σακούλας διαρκεί περίπου ένα δευτερόλεπτο, η χρήση της 15 λεπτά και ο χρόνος διάσπασής της από 10 έως 50 χρόνια ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται.

Η τιμή της μεταβάλλεται, αναλόγως με τις αυξομειώσεις της τιμής του πετρελαίου. Εντούτοις, εκτιμάται ότι συνολικά, κάθε χρόνο, πετάμε... στα σκουπίδια περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Ήδη σε αρκετές χώρες η χρήση της πλαστικής σακούλας έχει καταργηθεί ή περιοριστεί μέσω κοστολόγησης. Επιπλέον έχουν ληφθεί μέτρα για τη διαχείρισή της ως απαβλήτου.

Αν και στην Ελλάδα υπάρχει από το 2001 νομοθεσία με στόχο τη μείωση, επαναχρησιμοποίηση και αξιοποίηση των πλαστικών τσαντών ως υλικών συσκευασίας, ωστόσο τα αποτελέσματα είναι παραπάνω από αποθαρρυντικά.

Σημειώνεται ότι η Αθήνα αποτελεί πλέον μέλος της διεθνούς αυτής πρωτοβουλίας 40 μεγάλων πόλεων του κόσμου (C40) ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

H συμμετοχή της Αθήνας στην C40 στοχεύει στην ανταλλαγή πληροφοριών, τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών για την εφαρμογή δράσεων με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση εκπομπών αερίων στην πόλη.

(πηγή: Newsroom ΔΟΛ,16/01/08)Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1514