Ενεργειακή πολιτική: αναξιόπιστες λύσεις, ανεύθυνες επιλογές
Ημερομηνία Tuesday, January 22 @ 09:34:35 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
      
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ενεργειακή πολιτική:
Αναξιόπιστες μετρήσεις, ανεύθυνες επιλογέςΚύριο χαρακτηριστικό της ενεργειακής πολιτικής της χώρας μας είναι η δραματική απόσταση λόγων και έργων.

    Η αποκάλυψη (από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάδας) της επίσημης έκθεσης της αρμόδιας για τη συμφωνία του Κιότο Γραμματείας του ΟΗΕ, τεκμηριώνει για μια ακόμη φορά την παραπάνω διαπίστωση και θέτει ευθέως θέμα αξιοπιστίας για την ελληνική κυβέρνηση, σε ότι αφορά την ανάληψη των ευθυνών που της αναλογούν, στο καίριο θέμα των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

   Διαπίστωσε ο ΟΗΕ ότι δεν έχουμε λύσει το πρόβλημα της έγκαιρης λειτουργίας του συστήματος καταγραφής των ρύπων, ότι αποφύγαμε να δεχτούμε τους εκπροσώπους του, ότι, μετά την λήξη της συνεργασίας του ΥΠΕΧΩΔΕ με το Εθνικό Αστεροσκοπείο, δεν ορίσαμε φορέα παρακολούθησης των αερίων θερμοκηπίου που εκπέμπουμε, και επιπλέον, αμφισβητεί τα στοιχεία που δώσαμε για το έτος βάσης 1990. Απλοελληνικά «κλέψαμε» στη μέτρηση!

   Προκειμένου λοιπόν για να καλύψουμε την, επιβαρυμένη από την παραπάνω αιτία, κατά 4,4 εκατομμύρια τόνους ετησίως, υποχρέωσή μας να μειώσουμε τα αέρια του θερμοκηπίου  τι κάνουμε;

    Κάνουμε τα παρακάτω:

1.            Προγραμματίζουμε την εγκατάσταση λιθανθρακικών μονάδων στο Αλιβέρι Εύβοιας, στον Αλμυρό Μαγνησίας, τη Λάρυμνα και την Αντίκυρα Βοιωτίας και λιγνιτικές στη Φλώρινα και τη Βεύη της Μακεδονίας, συνολικής ισχύος (αν υλοποιηθούν) πάνω από 2500 Mw!  Σημειωτέον ότι, δύο από τις λιθανθρακικές μονάδες θα εισαχθούν από τη Γερμανία, όπου η λαϊκή αντίδραση δεν επέτρεψε την εγκατάστασή τους, στα πλαίσια λεόντειας συμφωνίας της ΔΕΗ με γερμανική εταιρία

2.            Δεν έχουμε εθνικό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας αν και οφείλαμε να το έχουμε από τον Ιούλιο του 2007, και ήδη έχουν κινηθεί διαδικασίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση εις βάρος μας γι’ αυτό.

3.            Δεν έχουμε δημοσιευμένο οριστικό σχέδιο κατανομής ρύπων στις κυρίως υπόχρεες παραγωγικές μονάδες.

4.            Δεν προωθούμε αποτελεσματικά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) (καθυστερεί το χωροταξικό τους, καμία κίνηση δεν γίνεται για την αξιοποίηση του πλούσιου γεωθερμικού μας δυναμικού, παραμένουν αδικαιολόγητες γραφειοκρατικές διαδικασίες).

  Είναι φανερό ότι απαιτείται άμεση και δραστική στροφή της ενεργειακής μας πολιτικής από τον στρουθοκαμηλισμό του λιθάνθρακα και του λιγνίτη στην  εξοικονόμηση και τις ΑΠΕ.

 Είναι φανερό ότι δε φταίει ο ΟΗΕ για την αποτυχία μας να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας από το Κιότο αλλά η ανέμελη, και σαν να μη συμβαίνει τίποτα συνέχιση μιας παρωχημένης κι επικίνδυνης ενεργειακής πολιτικής, που επιβαρύνει το περιβάλλον και την οικονομία της χώρας μας.

ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΡΑ!
Η ΑΝΤΙΦΑΣΗ ΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΑΝΕΚΤΗ!

Η ΕΠΤΑΜΕΛΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
   ΑΛΕΥΡΑ ΑΝΝΑ (ΣΕΡΡΕΣ) 6944-263636, ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΣ (ΒΕΡΟΙΑ) 6946-381707,ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (ΠΑΤΡΑ) 6978-968019, ΒΟΛΙΩΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ (ΒΟΛΟΣ) 6977-686838, ΓΕΡΟΚΩΣΤΑ ΓΙΑΝΝΑ (ΛΑΡΙΣΑ) 6976-806512, ΚΑΛΛΙΑΜΠΕΤΣΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (ΑΘΗΝΑ) 6944842384,  ΠΑΠΑΧΡΥΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (ΜΥΤΙΛΗΝΗ) 6974-640419Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1511