Χίος, Οικολογικές Ειδήσεις
Ημερομηνία Wednesday, February 22 @ 22:19:29 UTC
Θέμα Χίος


Ποιοι γκρεμίζουν όπου “τους παίρνει”;
Με την ελπίδα ότι κάποιοι θα απαντήσουν (αμάν πια αυτή η κώφωση) προσυπογράφουμε τα παρακάτω ερωτήματα του συλλόγου Οικολογίας, στην ανακοίνωση που ακολουθεί:
«ΓΙΑ ΤΟ ΚΤHΡΙΟ ΔΙΠΛΑ ΣΤΌ «ΠΑΓΟΠΟΙΕΙΟ»

Προς κάθε υπεύθυνο:
Μέλη του Συλλόγου Οικολογίας και Περιβάλλοντος Χίου,προφανώς και άλλος κόσμος, έχουν την εξής απορία: πώς επετράπη η κατεδάφιση του εικονιζόμενου κτιρίου;
Δεν ήταν παλαιότερο από 100 χρόνων, συνεπώς διατηρητέο σύμφωνα με το νέο αρχαιολογικό Nόμο;
Δεν αποτελούσε τμήμα του παρακείμενου, κηρυγμένου διατηρητέου από το υπουργείο Πολιτισμού, παγοποιείου;
Δεν αποτελούσε δείγμα της τοπικής βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, εφόσον επρόκειτο για κτήριο που στέγαζε επαγγελματικό χώρο κατά το 19ο και τον 20ό αιώνα; Δε γνώριζαν οι αρχαιολογικές Yπηρεσίες στη Χίο τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του εσωτερικού που αποδείκνυαν την παλαιότητα του κτιρίου; Ποιες υπηρεσίες είναι υπεύθυνες για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του νησιού;
Μπορούμε επιτέλους όλοι να κάνουμε ό,τι θέλουμε στις ιδιοκτησίες μας ή κάποιοι θα συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται από τις βραδυκίνητες γραφειοκρατικές κρατικές υπηρεσίες;»
01/06/2005
 
07/06/2005
ΣYΛΛ. OIKOΛOΓIAΣ
Aς μας δείξει η αρχαιολ. Yπηρεσία ένα εύρημα που αξιοποίησε
Kαθήκον της πολιτείας και όχι των ιδιωτών να αναδεικνύονται οι αρχαιότητες που αποκαλύπτονται, επισημαίνει ο Σύλλογος Oικολογίας και Περιβάλλοντος Xίου.
Την πολιτεία που δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της στη διαφύλαξη και ανάδειξη των αρχαιοτήτων μας και όχι τους ιδιώτες, στα οικόπεδα των οποίων εντοπίστηκαν αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ευρήματα, βάζει στο στόχαστρο ο Σύλλογος Οικολογίας και Περιβάλλοντος μέσω των σχετικών ανακοινώσεών του που το τελευταίο διάστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
Το παραπάνω ξεκαθάρισε ο Αντ. Τσατσαρώνης μέλος του Συλλόγου σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στην «Α», λέγοντας παράλληλα ότι εκείνοι από μέρους τους κάνουν το καθήκον τους γνωστοποιώντας τα διάφορα περιστατικά που πέφτουν στην αντίληψή τους (πιο πρόσφατο τα ευρήματα – παλιό νεκροταφείο – σε οικόπεδο στο Ριζάρι), καταθέτουν προτάσεις, αλλά από εκεί και πέρα είναι θέμα του κράτους να αναλάβει την ευθύνη για το μέλλον τους.
Κάτι πάντως που σχολίασε με πικρία ήταν ότι δεν είναι δυνατόν σε μια πόλη όπως η Χίος που όπου και να σκάψεις θα βρεις αρχαία να μην έχει αξιολογηθεί και αναδειχθεί μια περιοχή – όπως έχουν μέχρι σήμερα βρεθεί- η οποία θα αποτελεί σημείο αναφοράς για τον τόπο μας.

23/06/2005
"ΞEXAΣTE THN AΞIOΠOIHΣH TΩN TAΦΩN ΣTO PIZAPI", TONIZEI H AΓΛAΪA APXONTIΔOY
Έλλειψη χρημάτων, στάση αρχαιολογίας
ΠIΘANH ΔIAMOPΦΩΣH ΩΣTE NA MEINOYN OPATA TA EYPHMATA
Τα γενικότερα προβλήματα και τη δυσπραγία στο χώρο του Πολιτισμού ανέδειξαν οι τάφοι που ανακαλύφθηκαν σε οικόπεδο στο Ριζάρι. Μετά τις καυστικές ανακοινώσεις του Συλλόγου Οικολογίας, που βάλλει ευθέως κατά της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι απόψεις της Προϊσταμένης της K’ Εφορείας Προϊστορικών και Kλασικών Αρχαιοτήτων κ. Aγλαΐας Αρχοντίδου, που με προθυμία απάντησε στα ερωτήματα μας.
«Πολύ καλή η πρόταση γα αξιοποίηση του χώρου αλλά είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί» μας είπε αρχικά η κ. Αρχοντίδου σχολιάζοντας την πρόταση για απαλλοτρίωση του οικοπέδου που έγινε από την πλευρά των οικολόγων. Ωστόσο οι επιφυλάξεις της ήταν σοβαρές και εστιάζονται στα ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί ειδωμένα από την επιστημονική πλευρά: «Ξέρετε πόσους τάφους ακόμη έχουμε στον παρελθόν ανακαλύψει; Οι τάφοι αυτής της μορφής δεν είναι διατηρήσιμοι. Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν χιλιάδες στρέμματα που μπορούν να απαλλοτριωθούν. Αν υποθέσουμε ότι προχωρήσουμε σε αυτή την ενέργεια, το οικόπεδο θα παραμείνει λάκκος επί δέκα χρόνια. Δεν υπάρχουν λεφτά για να απαλλοτριωθεί».
Τοποθετώντας τα ευρήματα των τάφων σε ένα γενικότερο πλαίσιο, πανελλαδικά η κ. Αρχοντίδου εξέφρασε την άποψη ότι η Επιτροπή που θα κληθεί να αποφασίσει για την αναγκαιότητα απαλλοτρίωσης του οικοπέδου θα έχει ως δεδομένο ότι σε άλλες περιοχές της Ελλάδας δεν έγινε κάτι ανάλογο σε ευρήματα αντίστοιχης περιόδου.
Στο παρελθόν, στο νησί μας πριν από δέκα περίπου χρόνια είχε εντοπιστεί νεκροταφείο στην περιοχή της Βοήθειας, σε όλη την πλαγιά. Τότε είχε ανασκαφεί με την άδεια του Δασαρχείου, είχε ανακαλυφθεί αρχαϊκό νεκροταφείο, το οποίο όμως μετά την αξιολόγηση των ευρημάτων δεν αξιοποιήθηκε και προχώρησε η αναδάσωση.
Με δεδομένη λοιπόν την οικονομική στενότητα και στο χώρο του Πολιτισμού η ιεράρχηση των έργων που μπορούν να χρηματοδοτηθούν γίνεται με διαφορετικά, σαφώς αυστηρότερα κριτήρια.
Σύμφωνα με την άποψη της κ. Αρχοντίδου, αν υπήρχε η οικονομική ευχέρεια στο υπουργείο για νέες απαλλοτριώσεις, τότε σίγουρα θα έπρεπε να προταχθεί το Ιερό του Φαναίου Απόλλωνα και το Χωρέμικο. Ειδικά για τον πρώτο χώρο στα Φανά η κ. Αρχοντίδου τον χαρακτήρισε «μοναδικό, εξαιρετικής σημασίας» και συμπλήρωσε: «Το έργο προχώρησε επειδή ήταν το οικόπεδο του Δημοσίου, αλλιώς δε θα γινόταν...»
Η εμπειρία που υπάρχει από το χώρο του Β. Αιγαίου είναι ενδεικτική για το ύψος που μπορούν να φτάσουν οι απαλλοτριώσεις οικοπέδων για την πραγματοποίηση αρχαιολογικών ερευνών. «Στη Λήμνο πριν από 10 περίπου χρόνια ένα οικόπεδο με προϊστορικά ευρήματα έφυγε από την υπηρεσία μας με τιμή 20 εκατ. και από τα δικαστήρια κατοχυρώθηκε το ποσό των 130 εκατ. δραχμών» τόνισε η κ. Αρχοντίδου σχετικά με τις τιμές των υπό απαλλοτρίωση οικοπέδων.
«Μήπως όμως το υπουργείο Πολιτισμού εδώ προφασίζεται οικονομική στενότητα και αλλού είναι εξαιρετικά γαλαντόμο;» ρωτήσαμε την κ. Αρχοντίδου.
«Τα τελευταία χρόνια πέσανε δις στη Χίο που δεν πέσανε στη Λέσβο», τόνισε κατηγορηματικά η Προϊσταμένη της K’ Εφορείας Προϊστορικών Αρχαιοτήτων.
Αναλυτικά τώρα τα ποσά που έχουν διατεθεί κατά προσέγγιση στο νησί είναι- σύμφωνα με την κ. Αρχοντίδου- στο Εμπορειό 900 εκατ, στο Μουσείο της Χίου 500-600 εκατ. και στο μουσείο της Βολισσού περίπου 250.000 και στα Ψαρά 400.000. «Χωρίς να αναφέρω τη Νέα Μονή, τον Ανάβατο, την Παναγία Κρίνα και το Τζαμί. Την ίδια περίοδο στη Λέσβο δώσαμε 250.000 ευρώ, τίποτα άλλο», τόνισε κατηγορηματικά η κ. Αρχοντίδου.
Η αρχαιολογική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, επομένως δεν γνωρίζουμε τι άλλο μπορεί να φέρει στο φως. Οι σκέψεις που υπάρχουν με βάση τα υπάρχοντα ευρήματα είναι να μείνουν ορατές οι σαρκοφάγοι μέσα στην αυλή του οικοπέδου όπως αυτό διαμορφωθεί στο μέλλον και να είναι επισκέψιμες στο κοινό. Εμείς θα συνεχίσουμε να έχουμε τα μάτια στραμμένα στους σπουδαίους θησαυρούς που «κοιμούνται» κάτω από τα πόδια μας...
Eν τω μεταξύ, διατηρούμε το σοβαρό προβληματισμό πόσο η χώρα που καμαρώνει για την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά της την φροντίζει αναλόγως...
ΕΥΓ. Κ. 

21/09/2005
O ΣYΛΛOΓOΣ OIKOΛOΓIAΣ, AΦOY ΔEN EXEI TI NA KANEI... ΣYMΦΩNA ME TO ΔHMAPXO OMHPOYΠOΛHΣ, EΞEΔΩΣE KI AΛΛH ANAKOINΩΣH
Aυτά κάνει στο νερό ο ενεργός άνθρακας
«O Σύλλογος Oικολογίας και Περιβάλλοντος Xίου όσο αφορά τις δηλώσεις του Δημάρχου Oμηρούπολης γύρω από τα φίλτρα ενεργού άνθρακα και την απαξίωση της δράσης και των γνώσεων των μελών του γύρω από βασικά θέματα υγειονομικής μηχανικής και προς ενημέρωση (σωστή) των πολιτών παραθέτει τα παρακάτω αποσπάσματα από Eπιστημονικά συγγράμματα, αποδεικνύοντας ότι τα φίλτρα ενεργού άνθρακα χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση των νερών, όσο αφορά τη γεύση και την οσμή του.
A. "Γεύση και οσμή νερού.
Oφείλεται σε περιεχόμενες ξένες ουσίες (φαινόλη, χλώριο, πίσσα, σηπόμενες ουσίες, μικροοργανισμούς κλπ.). H μέτρηση γίνεται με αραίωση σε 20°C και 60°C μέχρις ότου είναι μόλις αντιληπτή.
H ευχάριστη γεύση του νερού οφείλεται σε O2 και CO2 και διττανθρακικά άλατα. H αντιμετώπιση των οσμών γίνεται με εξουδετέρωση των αιτιών με αερισμό, χλωρίωση, διοξείδιο του χλωρίου, όζον, ενεργό άνθρακα κλπ."
Πηγή: Γρ. Π. Mαρκαντωνάτου. Στοιχεία υγιεινής
Περιβάλλοντος και Yγειονομικής Mηχανικής.
B. "Tα φίλτρα Cullar και Culligan χρησιμοποιούνται για την απομάκρυνση ανεπιθύμητων χρωμάτων, οσμών και γεύσεων.
O ενεργός άνθρακας Cullar είναι το ορυκτό που έχει τεράστια επιφάνεια σε σχέση με το ειδικό του βάρος: εκατοντάδες τετραγωνικά μέτρα προς ένα γραμμάριο. Aυτή η τεράστια επιφάνεια αποτελείται κυρίως από το εσωτερικό των απειροελάχιστων πόρων του άνθρακα. Xάρις σε ένα αριθμό επιφανειακών αντιδράσεων το Cullar έχει την ικανότητα ν' απομακρύνει από το νερό το χλώριο, το οποίο είναι η αιτία για δυσάρεστες οσμές και γεύση. Eπίσης προσροφά οργανικά μόρια που είναι η αιτία για τα ανεπιθύμητα χρώματα και γεύση.
Πηγή: Eγχειρίδιο του Culligan.
(Eταιρεία κατασκευής φίλτρων).
Όσο αφορά τη δράση του Συλλόγου και των μελών του πιστεύουμε πως και μόνο η κατάντια της ποιότητας του πόσιμου νερού (ύδρευσης) και της λεκάνης του Kορακάρη δικαίωσε και δικαιώνει τους αγώνες, πικετοφορίες, συνεντεύξεις Tύπου και τις δεκάδες ανακοινώσεις που μέσα στα 15 χρόνια λειτουργίας τους εξέδωσαν προς ενημέρωση των πολιτών και των αιρετών... άσχετα με τα σημερινά αποτελέσματα...
Oι χειρισμοί των πολιτικών, η απαξίωση των αποφάσεων επιστημονικών ομάδων, Συλλόγων, Nομαρχιακών Συμβουλίων κλπ., οι λάθος χειρισμοί και η θυσία των φυσικών πόρων στο όνομα της πολιτικής σκοπιμότητας κατέστρεψαν τη λεκάνη του Kορακάρη, βρόμισαν τον Παρθένη, έθεσαν επί τάπητος τις σωλήνες του Nαγού.
Για όλα αυτά, 15 χρόνια παλεύουμε.
Kύρια όμως αγωνιούμε για το μέλλον του νησιού μας.
M' άλλα λόγια, τα μέλη του Συλλόγου, ως ενεργοί πολίτες ενδιαφέρονται κι αγωνίζονται για τα κοινά και την ποιότητα ζωής όλων μας. Aναφαίρετο δικαίωμά τους λοιπόν είναι να δίνουν στη δημοσιότητα ανακοινώσεις, μεγεθύνοντας τα προβλήματα που άπτονται της οικολογίας, του περιβάλλοντος, της υγείας και της ποιότητας των πολιτών.
Δουλειά των Δημάρχων είναι ν' αφουγκράζονται αυτά τα προβλήματα, να σκύβουν πάνω σ' αυτά, να δίνουν λύσεις και όχι "δύσοσμο" νερό στους πολίτες τους εξοβελίζοντας Συλλόγους...».

14/11/2005
MONIMEΣ BEBAIA OI ΣKHNEΣ «AΠEIPOY KAΛΛOYΣ» KABΓAΔΩN
Λατομική ζώνη από το πουθενά και ξεμπαζώματα στα Θυμιανά
Η αποδοχή ποσών από το υπ. Εσωτερικών για λειτουργικά έξοδα, συντήρηση και επισκευή των σχολείων ήταν ένα από τα σημεία τριβής και διαμάχης μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο Αγ. Μηνά.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και οι δ/ντές του δημοτικού σχολείου Θυμιανών και του εκκλησιαστικού Λυκείου κ. Στρουμπής και κ. Χονδρέλης αντίστοιχα. Ο τελευταίος ζητούσε το μερίδιό του από τη χρηματοδότηση, ως σχολείο του Αγ. Μηνά.
Το ζήτημα προέκυψε επειδή η δημοτική αρχή δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη μέσω υπουργείου ή και δευτεροβάθμιας το αν υποχρεούται να χρηματοδοτεί και το εκκλησιαστικό ή όχι, με αποτέλεσμα και η μειοψηφία να βρει ευκαιρία να ρίξει τα πυρά της αλλά να βρεθούν σε δύσκολη θέση και οι δυο διευθυντές των σχολείων που ο καθένας από τη θέση του προσπαθούσε να διεκδικήσει τα αυτονόητα.
Εννοείται βέβαια ότι ούτε από αυτή τη συνεδρίαση έλειψαν οι λογομαχίες και οι κατηγορίες του τύπου ποιος τα παίρνει και ποιος όχι μεταξύ του Δημάρχου Γιάννη Παντελάρα και του επικεφαλής της μειοψηφίας Διαμαντή Σκουλούδη.
Στην ίδια συνεδρίαση ομόφωνα αποφασίστηκε να καθαριστεί το ρέμα από τον ιδιώτη, να το επαναφέρει στην προηγούμενη μορφή του κι από κει και πέρα, αν θέλει να ενώσει τη μια ιδιοκτησία με την άλλη, να προχωρήσει στην κατασκευή ενός μικρού γεφυριού, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη των τεχνικών υπηρεσιών.
Να σημειωθεί ότι στο θέμα αυτό ο Δήμαρχος εισηγήθηκε, να τοποθετήσει ο ιδιώτης που μπάζωσε το ρέμα (βλ. καταγγελίες συλλόγου οικολογίας) τσιμεντοσωλήνες και να διατηρηθεί στην ουσία το μπάζωμα.
Τέλος επί τάπητος μπήκε το θέμα της οριοθέτησης λατομικής ζώνης χωρίς να έχει προηγηθεί αίτηση ιδιώτη, χωρίς να έχει γίνει μια οποιαδήποτε διερεύνηση, ούτε καν ύστερα από την ενημέρωση των ιδιοκτητών στις περιοχές Μεροβίγλι, Πλάκα, Βαθύλακας κ.α.
Με αυτά τα δεδομένα το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε τη σύσταση μιας πενταμελούς επιτροπής, την οποία θα αποτελούν και εξειδικευμένοι επιστήμονες, που θα εξετάσει το θέμα και θα επανέλθει σχετικά.

13/12/2005
OTAN H ΠOΛITEIA EINAI ΣTPABH KAI KOYΦH
Eικόνες κτηνοτροφικής μονάδας...
Ο Σύλλογος Οικολογίας και Περιβάλλοντος Χίου συμπαρίσταται στο Φιλοζωικό Σύλλογο Χίου και στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στα ζώα κτηνοτροφικής μονάδας στη Ρικανή Αρμολίων.
Ο βασανισμός των ζώων, τα οποία πέρασαν ολόκληρο το καλοκαίρι χωρίς προστασία από τον ήλιο και υπομένουν χωρίς στέγαστρο τις βροχές του χειμώνα, πρέπει να σταματήσει άμεσα, όπως προβλέπεται άλλωστε και από την ελληνική νομοθεσία.
Ο Σύλλογος Οικολογίας και Περιβάλλοντος Χίου παραθέτει και μία άλλη εικόνα της κτηνοτροφικής μονάδας: αυτή του σκουπιδότοπου. Σακούλες από ζωοτροφές, κομμάτια από νάιλον και δίχτυα, λαμαρίνες και άλλα απορρίμματα βρίσκονται μέσα στο χώρο της μονάδας και γύρω από αυτήν. Ο αέρας παρασέρνει πολλά από αυτά στα γειτονικά μαστιχοχώραφα. Ανάλογα με τον καιρό ίσως φτάσουν και στ’ Αρμόλια ή τη Χώρα, και ίσως τότε αποφασίσει κάποιος να καθαρίσει την περιοχή.


09/12/2005
NEA ΣYΓKENTPΩΣH
Kαθαρό νερό EΔΩ και TΩPA
?λλη μια προσπάθεια, άλλη μια αντίδραση το Σάββατο στις 6:00 μ.μ. στο Εργ. Κέντρο, με τους «ενεργούς πολίτες» για το νερό, που δεν κουράστηκαν να μας καλούν να γίνουμε όλοι ενεργοί.
Πόσο μάλλον που είμαστε ενεργώς φορολογούμενοι αγρίως, με το ακριβότερο νερό... υδραργύρου.
Oι ενεργοί πολίτες καλούνται να αντιδράσουν.
Ήδη οι «πολίτες για το νερό» διοργανώνουν άλλη μια συγκέντρωση ενημέρωσης και συντονισμού, το Σάββατο στις 6.30 μ.μ. στο Eργατικό Kέντρο με το παρακάτω πλαίσιο:
• Όχι στην οικοπεδοποίηση του Kορακάρη - απαλλοτρίωση και αναδάσωσή του τώρα
• Nα κλείσουν τώρα όλες οι γεωτρήσεις του Kορακάρη, μέχρι να φύγει ο υδράργυρος
• Kατάργηση του ειδικού τέλους στο νερό
• ?μεση λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών
• Aναδασώσεις παντού
• Kαθορισμό των χρήσεων γης άμεσα σε όλο το Nομό
• Kατασκευή μικρών φραγμάτων και αναβαθμίδων, προστασία χειμάρρων και ποταμών
• Eπιδότηση της κατασκευής φουντάνας σε όλα τα σπίτια.
• Aπαιτούμε καθαρό νερό EΔΩ KAI TΩPA, παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

08/12/2005
ΣABBATO 6:00 μ.μ. ΣTO EPΓATIKO KENTPO
Για να μην πίνουμε φαρμάκι που το πληρώνουμε χρυσάφι
H κίνηση «Πολίτες για το νερό» είναι η μόνη, που δεν ξεχνά ούτε το δηλητήριο που φτάνει στις βρύσες μας, ούτε την ακρίβεια που το πληρώνουμε αλλά κυρίως ότι δεν κάνουμε τίποτα για όλα αυτά. Έτσι καλεί σε κινητοποίηση με βάση την παρακάτω ανακοίνωση: «ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ: ΦΘΗΝΟ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ ΣΤΙΣ ΒΡΥΣΕΣ ΜΑΣ!
Το τελευταίο διάστημα οι αρχές πιεσμένες απ΄ την αγανάκτηση των πολιτών για την αδιαφορία που έχουν δείξει για το πρόβλημα του νερού στο νησί μας δείχνουν όψιμο ενδιαφέρον για έργα που υποτίθεται ότι θα το αντιμετωπίσουν. Και μόνο το γεγονός ότι οι κινητοποιήσεις των πολιτών κατάφεραν να ταρακουνήσουν τις αρχές είναι δείγμα ότι μέχρι τώρα δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα. Δυστυχώς όμως τα έργα που εξαγγέλλονται δεν στηρίζονται σε καμιά συνολική μελέτη για το πρόβλημα του νερού στο Νομό. Είναι αποσπασματικά, με αμφισβητούμενη χρησιμότητα, έχουν προσωρινό χαρακτήρα και εν τέλει δεν αντιμετωπίζουν τη μόλυνση του νερού στο νησί. Παρόλα τα μεγάλα λόγια των Δημάρχων και Νομαρχών εμείς εξακολουθούμε να πληρώνουμε πανάκριβα ένα νερό που μας δηλητηριάζει (ήδη έχουν αποφασίσει αυξήσεις 6% στα δημοτικά τέλη) και εξαιτίας του ειδικού τέλους οι λογαριασμοί μας διπλασιάζονται. Εξακολουθούμε να δηλητηριαζόμαστε παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις, δεν έχουμε φθηνό πόσιμο νερό στις βρύσες μας και ο Κορακάρης -πηγή ζωής για το νησί μας- ξεπουλιέται σε ιδιώτες ενώ το Νομαρχιακό και το Δημοτικό συμβούλιο δεν έχουν πάρει θέση γι αυτό το ζήτημα. • Επειδή το νερό και η δημόσια υγεία δεν προσφέρονται για πολιτικά παιχνίδια • Επειδή το νερό είναι κοινωνικό αγαθό δεν μπορούμε πια να εμπιστευόμαστε τη λύση των προβλημάτων μας σε αυτούς που μας τα δημιούργησαν αλλά πρέπει να αναλάβουμε τη δράση εμείς και ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ για • Να πιέσουμε για άμεση λύση που θα λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες μας και θα λύνει μια και καλή το πρόβλημα του νερού. • Να απαιτήσουμε ΚΑΘΑΡΟ ΝΕΡΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ! Καλούμε όλους τους πολίτες στην Ανοιχτή Συνέλευση το Σάββατο 10/12, στις 6.00 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Χίου, για να διεκδικήσουμε: • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΠΕΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΑΚΑΡΗ- ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΤΩΡΑ • ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΡΑΚΑΡΗ, ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Ο ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΣΤΟ ΝΕΡΟ • ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ • ΑΝΑΔΑΣΩΣΕΙΣ ΠΑΝΤΟΥ • ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ ΑΜΕΣΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΝΟΜΟ • ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΙΚΡΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΔΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΧΕΙΜΑΡΡΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΑΜΩΝ • ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΦΟΥΝΤΑΝΑΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΠΙΤΙA»

 (πηγή: ΑΛΗΘΕΙΑ)



4ο Τεύχος



Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=151