Real estate και άγιος ο θεός
Ημερομηνία Tuesday, January 22 @ 03:13:08 UTC
Θέμα Νησιά


Των Βασιλικής Σιούτη, Ν. Λεοντόπουλου, Μαρίνας Πετροπούλου

«Ξέρετε γιατί το Ορθόδοξο Πατριαρχείο επέζησε πάνω από 1.500 χρόνια στην Ιερουσαλήμ; Μόνο επειδή πεισματικά προστατεύουμε την ακίνητη περιουσία μας, χωρίς να παραχωρούμε χιλιοστό. Ενα είναι το σημαντικό: Ρίαλ εστέιτ, μόνο ρίαλ εστέιτ!».
Το απόφθεγμα ανήκει στον αποθανόντα Διόδωρο, ο οποίος φυσικά ως πατριάρχης «παραχώρησε» πολύ παραπάνω από «ένα χιλιοστό». Ομως, σε ένα είχε δίκιο: Ολα στην Ιερουσαλήμ είναι ρίαλ εστέιτ, την αξία του οποίου γνωρίζει ο πατριάρχης και μόνο.
Σε επικοινωνία μας, ο επικεφαλής του νομικού γραφείου που εκπροσωπεί τον Ειρηναίο στα Ιεροσόλυμα Γκιλάντ Σερ απέφυγε να αναφέρει οτιδήποτε σχετικά με το μέγεθος της περιουσίας: «Δεν είμαστε το μοναδικό γραφείο που εκπροσωπεί το Πατριαρχείο» απάντησε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ούτε κι εκείνος γνωρίζει την έκταση της περιουσίας που απλώνεται τουλάχιστον σε πέντε χώρες εκτός Ισραήλ! Αλλωστε, και ο Αλαν Ντέκα, ιδιοκτήτης του μεσιτικού γραφείου Capital Properties Consultants στην Ιερουσαλήμ, επιμένει πως «κανένας δεν μπορεί να δώσει ακριβή εκτίμηση της αξίας της γης του Πατριαρχείου».
Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων «είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακίνητης περιουσίας στο Ισραήλ μετά το ίδιο το κράτος του Ισραήλ» παρατηρεί και ο διευθυντής ειδήσεων της εφημερίδας «Haaretz», Μέρον Ραποπόρτ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 20% έως 30% των ακινήτων στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ ανήκει στο Πατριαρχείο. Ανάμεσά τους τα τρία πιο σημαντικά μνημεία των Αγίων Τόπων (Πανάγιος Τάφος, Εκκλησία της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, Εκκλησία της Μεταμορφώσεως στη Ναζαρέτ) αλλά και τα πιο σημαντικά κτίρια του Ισραήλ: Η ίδια η Βουλή (Κνέσετ), η Μεγάλη Συναγωγή και η κατοικία του πρωθυπουργού. Σύνολο αξίας, δεκάδες δισ. δολαρίων, τα οποία έχουν αυξηθεί καθώς ο κ. Ντέκα είναι κατηγορηματικός: «Η αξία της γης στην Ιερουσαλήμ ανέβηκε κατά 30% (κτίρια) και κατά 50% (οικόπεδα), ιδίως επειδή αυξήθηκε η ζήτηση από εύπορους Εβραίους της διασποράς».

Μίσθωση για 990 χρόνια!

Παραδείγματα; Ενα στρέμμα στη Ρεχάβια (πολυτελή περιοχή στην οποία το πατριαρχείο διαθέτει μεγάλες εκτάσεις) πωλείται προς 5 εκατ. δολάρια. Ενα διαμέρισμα κοντά στην Παλιά Πόλη μπορεί να κυμαίνεται από 5.000 έως 10.000 δολ. το τ.μ. Και ας μην ξεχνάμε ότι σε έκταση δίπλα στο ξενοδοχείο «King David», το πατριαρχείο εκμεταλλεύεται ένα συγκρότημα διαμερισμάτων που θεωρούνται τα πολυτελέστερα σε ολόκληρη την πόλη.
Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του Πατριαρχείου προκαλούσαν ανέκαθεν διενέξεις και σκεπάζονταν από σύννεφα υποψίας. Οπως συνέβη και το 2000, όταν το Εθνικό Εβραϊκό Ταμείο (που διαχειρίζεται την κτηματική περιουσία του Ισραήλ) θέλησε να εκμισθώσει τα ακίνητα όπου ήδη στεγάζονται κυβερνητικές υπηρεσίες για... 990 χρόνια! Οπως αποδείχθηκε, η πατριαρχική υπογραφή ήταν πλαστή και στο μεσοδιάστημα είχαν κάνει φτερά δεκάδες εκατομμύρια δολάρια...
Το πρόβλημα, όμως, μεταφέρεται και εκτός συνόρων, στο κέντρο της Αθήνας, όπου, μεταξύ άλλων, το Πατριαρχείο διαθέτει τέσσερα από τα εμπορικότερα θέατρα: Τα «Αμιράλ», «Διάνα», «Ορφέας» και «Διονύσια».
Ο θεατρικός επιχειρηματίας Π. Μπαγιάτης είχε μηνύσει, για παράδειγμα, τον Ειρηναίο (όταν ήταν Εξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα), υποστηρίζοντας ότι δαπάνησε 163 εκατ. δραχμές για την ανακαίνιση του «Ορφέα» και για διάφορες «εγγυήσεις» (ανάμεσα στα έξοδα εκείνα περιγράφονταν 1.700.000 δρχ. για μίσθωση αυτοκινήτων του Ειρηναίου και του Διοδώρου, όπως και 1.250.000 για την αγορά τηλεόρασης 32'') και τον «πέταξαν έξω». Ενώ ανάλογη ιστορία είχε υπάρξει και με τον ηθοποιό Κ. Χατζηχρήστο στο θέατρο, το οποίο έφερε και το όνομά του.
Σε επικοινωνία μας με τους υφυπουργούς Εξωτερικών, Ιωάννη Σκανδαλάκη και Ευριπίδη Στυλιανίδη, ομολόγησαν ότι δεν έχουν εικόνα για την περιουσία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Το ίδιο παραδέχεται και η αρμόδια Διεύθυνση Εκκλησιαστικής Περιουσίας, αντικείμενο της οποίας είναι τα ελληνορθόδοξα πατριαρχεία. Ο πρώην υφυπουργός Ι. Μαγκριώτης θυμάται, μάλιστα, ότι: «Οταν προτείναμε μία ομάδα νομικών συμβούλων και καθηγητών να βοηθήσει τον πατριάρχη, ώστε να μη βρίσκεται καθημερινά στα δικαστήρια, εκείνος αρνήθηκε, λέγοντας "δεν χρειαζόμαστε βοήθεια, μας βοηθάει ο Θεός".
Αλλά και την πρόταση να τεθεί η περιουσία του Πατριαρχείου και του Παναγίου Τάφου υπό την προστασία της Ουνέσκο, ως μνημείων του παγκόσμιου πολιτισμού, ο πατριάρχης την αρνήθηκε με τη δικαιολογία ότι... "στην Ουνέσκο είναι καθολικοί"»!

Προνομιακές σχέσεις

Δεν είναι τυχαίο ότι κατά την επίσκεψη του υπουργού Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη στην Παλαιστίνη, το 1999, το οικονομικό επιτελείο του Αραφάτ υποστήριξε ότι ο τότε Πατριάρχης Διόδωρος πουλούσε γη στους Ισραηλινούς, για την οποία ενδιαφέρονταν και οι Παλαιστίνιοι, προσφέροντας, όπως είπαν, καλύτερες τιμές. Σήμερα, οι ίδιες πηγές στη Ραμάλα υποστηρίζουν ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ αξιοποιούν τις εσωτερικές έριδες στο πατριαρχείο και με παρακολουθήσεις «κρατούν» πολλούς αγιοταφίτες.
«Σκοπός είναι να απαξιώσουν την Ορθοδοξία και να βάλουν στο χέρι τον πατριάρχη και την ακίνητη περιουσία του πατριαρχείου. Πολύ περισσότερο όταν αυτή απλώνεται σε ευαίσθητες περιοχές που πιθανότατα αύριο θα τεθούν στο τραπέζι, στο πλαίσιο μιας νέας προσπάθειας για ειρήνευση στη Μ. Ανατολή...».

----------------------------------------------
(πηγή: ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 27/02/2005)



18ο Τεύχος



Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1508