Υµηττός, η «γη της επαγγελίας» τής εκκλησίας, του Πάνου Τότσικα
Ημερομηνία Tuesday, January 22 @ 03:10:37 UTC
Θέμα Νησιά


(Έτσι, για να µην ξεχνιόµαστε...)

Οι πυρκαγιές του καλοκαιριού στην Αττική (τυχαίες ή σκόπιµες), ανέδειξαν, µεταξύ άλλων, και το ζήτηµα της «εκκλησιαστικής περιουσίας» ή µάλλον το ζήτηµα των διεκδικήσεων της εκκλησίας επί δηµοσίων και δασικών συνήθως εκτάσεων.
Από το σύνολο των ζητηµάτων που τέθηκαν, αξίζει τον κόπο να φρεσκάρουµε στη µνήµη µας την περίπτωση του Υµηττού.

Πρώτη απόπειρα, επί ΠΑΣΟΚ
Τον Δεκέµβριο του 2003, κατατίθεται αιφνιδιαστικά στη Βουλή από την τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, τροπολογία σε νοµοσχέδιο, που αφορούσε τα αυθαίρετα, µε τίτλο «άδεια δόµησης, πολεοδοµικές και άλλες διατάξεις κ.λπ». Στην «αιτιολογική έκθεση» διαβάζουµε: «...Η εκκλησία της Ελλάδος στερείται εγκατάστασης κατάλληλης για τις συνεδριάσεις τής Ιεράς Συνόδου ή εκκλησιαστικών συνεδρίων. Παράλληλα, έχει ανάγκη χώρου για την εξυπηρέτηση µορφωτικών και πολιτιστικών σκοπών. Ύστερα από την συνεργασία µε την Περιφέρεια Αττικής, καθορίστηκε έκταση 27 στρεµµάτων µέσα σε ευρύτερη δασική έκταση 270 στρεµµάτων στην θέση Αγ. Ιωάννης Καρέας, στην οποία θα κατασκευαστούν οι αιτούµενες από την εκκλησία εγκαταστάσεις... Το σύνολο της ωφέλιµης επιφάνειας που θα ανεγερθεί εντός των 27 στρεµµάτων, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 67.000 τ.µ., το δε µέγιστο ύψος ορίζεται σε 8µ. ώστε αφενός µεν να καλύπτει τις ανάγκες ειδικών κτιρίων –όπως βιβλιοθήκη, χώρος συνεδρίων κ.ά.– αλλά αφετέρου να µην αλλοιώνει το τοπίο...».
Η διαδικασία για την κατασκευή εγκαταστάσεων της Εκκλησίας στον Καρέα είχε ξεκινήσει τρία χρόνια πριν και οι πρώτες συζητήσεις είχαν γίνει µε τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη.
Σύµφωνα µε την Εκκλησία, η ιδιοκτησία της στον χώρο αυτό ανερχόταν σε 3.336 στρ. και περιλαµβάνονταν στην Α' και Β' ζώνη προστασίας τού Υµηττού, δηλαδή σε περιοχή η οποία είναι χαρακτηρισµένη ως δασική και αναδασωτέα.
Το γεγονός ότι η Εκκλησία ζήτησε να αποχαρακτηριστεί από δασική η περιοχή αυτή του Υµηττού, ξεσήκωσε θύελλα διαµαρτυριών, κατ’ αρχήν από τους τοπικούς φορείς, οι οποίες στη συνέχεια γενικεύτηκαν αναγκάζοντας την τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να αποσύρει προσωρινά, όπως δήλωσε, την τροπολογία για να την επαναφέρει σε άλλο νοµοσχέδιο, ώστε να υπάρξει πλήρης ενηµέρωση των κατοίκων...

Δεύτερη απόπειρα, επί ΝΔ
Με την ανάληψη της κυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δηµοκρατία, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος επανέρχεται και ζητάει να προχωρήσουν τα σχέδιά του για την κατασκευή εκκλησιαστικών εγκαταστάσεων στον Καρέα:
«...Και να µην βγάλουµε από το µυαλό µας τον στόχο αυτό. Να µην πάθουµε αυτό που έπαθαν οι Εβραίοι όταν ήταν στην Αίγυπτο. Η Αίγυπτος είναι εδώ. Εµείς αναζητούµε πάντα τη γη της Επαγγελίας, Η γη της Επαγγελίας είναι εκεί πάνω» (Ελευθεροτυπία, 22/4/04).
Λίγους µήνες νωρίτερα, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, απαντώντας σε ερώτηση µαθητή τού 2ου Λυκείου Ηλιούπολης για τα δασοκτόνα σχέδια της Εκκλησίας στον Καρέα, είχε υποστηρίξει: «... Υπάρχουν δυνάµεις τού κακού που ό,τι κάνει η εκκλησία δεν το θέλουν. Αν µέναµε σε τσαντήρι, θα ήταν ευχαριστηµένοι...». (Αυγή, 17/12/2003).

Επίλογος
Η εκκλησία της Ελλάδος, διεκδικεί σήµερα στον Υµηττό άνω των 14.000 στρεµµάτων, τα οποία θεωρούνται ότι προέρχονται από ιδιοκτησίες τής Μονής Πετράκη. Εκτός όσων προαναφέρθηκαν, επεκτάσεις κτιριακών εγκαταστάσεων της Εκκλησίας επιχειρούνται στην Μονή Αγ. Ιωάννη Προδρόµου (Καισαριανή), στον Αγ. Ιωάννη (Καρέα), στην Αγ. Ελεούσα (Χολαργός-Παπάγου), στον Αγ. Ιωάννη Θεολόγο. Μήπως ήρθε η ώρα να µπει φραγµός σε όλα αυτά, πριν να είναι πολύ αργά;

-----------------------------------------------------------
(πηγή: περιοδικό "Γαλέρα", Σεπτέμβριος 2007)



18ο Τεύχος



Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1506