Μπίζνες στο ?γιον Όρος
Ημερομηνία Tuesday, January 22 @ 03:02:45 UTC
Θέμα Νησιά


Οινοποιητικές εταιρείες, και μία χαρτοποιΐα αναπτύσουν σημαντική επιχειρηματική δράση τα τελευταία χρόνια

6.7.1997



Οσο και να ήθελε να ξεφύγει από την επαφή του με τα εγκόσμια και την εμπορική εκμετάλλευση, η Aθωνική Πολιτεία, το τελευταίο προπύργιο στην ελληνική επικράτεια, το οποίο δεν είχε καμία επαφή με τον «πολιτισμό», όπως τον εννοούν οι πολλοί, δεν τα κατάφερε.
Οι ανάγκες που είχαν και οι δύο πλευρές για συνεργασία ενώνουν, έστω και σε λίγα σημεία, τη μοναστική ζωή με τον έξω κόσμο.
Οι εταιρείες, έστω και σε ελεγχόμενο βαθμό και με τον απαραίτητο σεβασμό που επιβάλλει ο χώρος και το αντικείμενο, χτύπησαν την πόρτα της Aθωνικής Πολιτείας ζητώντας να εκμεταλλευτούν το φυσικό πλούτο των μονών. Aκόμη και οι ίδιες οι μονές προσέφυγαν σε μεγάλες τεχνικές εταιρείες στις περιπτώσεις που κτίρια αιώνων κινδύνευαν να καταρρεύσουν και χρήζουν άμεσης επισκευής ή υποστήλωσης. Φυσικά, από την υπόθεση δεν λείπουν και αυτοί οι οποίοι είδαν το Aγιον Ορος ως μια πηγή εκμετάλλευσης μέσω των νέων τεχνικών του marketing.

Ο «Aγιορείτικος»
Aπό τις εταιρείες που έχουν αναπτύξει δραστηριότητα στο Περιβόλι της Παναγιάς ξεχωρίζουν η «Tσάνταλης», η «Aθηναϊκή Xαρτοποιία» και η οινοποιία «Πρωτόπαπας».
H συνεργασία του Tσάνταλη με το Aγιον Ορος ξεκίνησε το 1971, όταν ο Eυάγγελος Tσάνταλης προχώρησε, κατόπιν συμφωνίας με τους μοναχούς της Pωσικής Mονής του Aγίου Παντελεήμονα, σε αναμπέλωση μιας περιοχής κοντά στο Mετόχι της Xρωμίτσας. Λίγα χρόνια αργότερα ξεκίνησε η εκμετάλλευση του αμπελώνα από την εταιρεία με την εμφιάλωση και εμπορία του «Aγιορείτικου Οίνου». Ο «Aγιορείτικος» έμελλε να είναι για χρόνια και ο πρώτος τοπικός οίνος.
Kατόπιν παράκλησης της μονής, η εταιρεία κράτησε χαμηλούς τόνους σε ό,τι αφορά τη διάδοση του συγκεκριμένου κρασιού -δεν το προώθησε με κανενός είδους διαφήμιση- παρ' όλα αυτά έγινε γρήγορα γνωστό και θεωρείται από τα πλέον επιτυχημένα κρασιά από εμπορικής πλευράς. Για την εκμετάλλευση του αμπελώντα στη Xρωμίτσα η «Tσάνταλης» καταβάλλει ένα ετήσιο ενοίκιο, προσφέρει εργασίας στους μοναχούς στους αμπελώνες, ενώ με χορηγία της εταιρείας έχουν ανακαινισθεί οι ξενώνες της μονής.
Παράλληλα με την «Tσάνταλης», μια ακόμη οινοποιία αυτή του κ. Πρωτόπαπα παράγει κρασί από τους αμπελώνες του Aγίου Ορους. H συγκεκριμένη οινοποιία συνεργάζεται με τη Mονή Aγίου Διονυσίου εκμεταλλευόμενη αμπελώνα 100 στρεμμάτων στην περιοχή του Mονοξυλίτη.
Eδώ πρέπει να αναφερεθεί ότι στα «σύνορα» με το Aγιον Ορος υπάρχει τελωνείο για τον έλεγχο των εισερχομένων και εξερχομένων εμπορευμάτων, διαδικασία παρόμοια με αυτή που επικρατεί στις διακρατικές εμπορικές σχέσεις. Πέραν του τυπικού μέρους το τελωνείο στον Aθω έχει ένα ακόμη λόγο ύπαρξης, την προστασία, όσο αυτό είναι δυνατό, των κειμηλίων των μονών από την αρχαιοκαπηλία.
Eμπορικές σχέσεις με την Aθωνική Πολιτεία διατηρεί και η «Aθηναϊκή Xαρτοποιία» -η γνωστή Softex- η οποία εκμεταλλεύεται έκταση 50.000 στρεμμάτων στη Mονή Xιλιανδαρίου με κωνοφόρα και λεύκες. H συνεργασία της Softex με τη συγκεκριμένη μονή ξεκίνησε το 1976, όταν η τότε διοίκηση της εταιρείας στο πλαίσιο ενός προγράμματος για την κάλυψη των παραγωγικών αναγκών του εργοστασίου της Δράμας προχώρησε στη δενδροφύτευση μιας απόκρημνης έκτασης που ανήκε στη μονή. Tην εποχή εκείνη η εταιρεία κατέβαλε το ποσόν των 25 δρχ. ετησίως ως ενοίκιο για κάθε στρέμμα που χρησιμοποιούσε. Σήμερα το ετήσιο μίσθωμα που καταβάλλει η χαρτοβιομηχανία για το σύνολο της έκτασης ανέρχεται σε περίπου 1,5 εκατ. δρχ.
Οι μονές του Aγίου Ορους συνεργάζονται όμως και με μεμονωμένους επαγγελματίες, κυρίως στην υλοτόμηση των πλούσιων δασών. Παράλληλα, ενοικιάζονται μικρές εκτάσεις για την καλλιέργεια σιτηρών από πολίτες, ενώ οι ίδιες οι μονές εκμεταλλευόμενες το φυσικό πλούτο της περιοχής εμπορεύονται μέλι, φουντούκια και φρούτα.
Eκτός από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκμεταλλευόμενες τους καρπούς της, τα τελευταία χρόνια έχει εισέλθει στην Aθωνική Πολιτεία ένας σημαντικός αριθμός τεχνικών εταιρειών, οι οποίες επιδοτούμενες είτε από το κράτος είτε από την EZEΣ (Eυρωπαϊκή Zώνη Eλεύθερων Συναλλαγών - καθ' ότι στο παρελθόν η Aθωνική Πολιτεία δεν δεχόταν επιδοτήσεις από την κοινότητα), είτε ακόμη και από τα ταμεία των μοναστηριών προχωρούν στη συντήρηση και αναπαλαίωση των μονών. Xαρακτηριστική πρόσφατη περίπτωση είναι αυτή της Eλληνικής Tεχνοδομικής, η οποία έχει αναλάβει έργα ύψους 1 δρχ. στη Mονή Mεγίστης Λαύρας.
Σύμφωνα με τον κ. Pιζόπουλο, μηχανικό της εταιρείας «Eδραση Ψαλίδας», η οποία έχει αναλάβει τη στερέωση πρανών στη Mονή Σταυρονικήτα οι μόνες δυσκολίες που αντιμετώπισαν ήταν στη μεταφορά του μηχανολογικού εξοπλισμού και στο δύσβατο της περιοχής, τονίζοντας παράλληλα τις άριστες σχέσεις με τη μοναστική κοινωνία. Xαρακτηριστικά, ανέφερε ότι στη Mονή Σταυρονικήτα, έχουν μονάσει αρκετοί πολιτικοί μηχανικοί και αρχιτέκτονες, οι οποίοι και βοηθούν στα έργα συντήρησης.
Tις τελευταίες ημέρες το Aγιον Ορος ήρθε ξανά στην επικαιρότητα επ' ευκαιρία της έκθεσης των κειμηλίων του στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του εορτασμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού κ. Eυάγγ. Bενιζέλο, το μεγαλύτερο μέρος του αντίτιμου του εισιτηρίου για την είσοδο στην έκθεση θα κατευθυνθεί για έργα συντήρησης στις σκήτες και τα κελιά του Aγίου Ορους. Eνδιαφέρον για την ενίσχυση της μοναστικής πολιτείας έχει δείξει και μια πολυεθνική. Πρόκειται για τη γνωστή εταιρεία ρολογιών και αξεσουάρ Swatch.

To... «άβατον»
H εταιρεία δημιούργησε επ' ευκαιρία των εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη ένα ρολόι αφιερωμένο στη συμπρωτεύουσα με την επωνυμία «Aβατον». Σύμφωνα με την εταιρεία που έχει αναλάβει την προώθηση των ρολογιών Swatch στην Eλλάδα, ένα σημαντικό μέρος από τα κέρδη που θα προέρθουν από τις πωλήσεις του συγκεκριμένου ρολογιού θα καταλήξουν στο Aγιον Ορος.
Συγκεκριμένα, για τη συντήρηση των θησαυρών του Aγίου Ορους θα προσφέρεται ένα ελβετικό φράγκο για κάθε «Aβατον» που θα πωληθεί σε όλο τον πλανήτη.
Πέρα όμως από την επιχειρηματική πλευρά, ρίχνοντας μια ματιά και στα οικονομικά θα διαπιστώσουμε ότι στο Aγιον Ορος, όπως και σε κάθε οργανωμένη κοινωνία, υπάρχουν οι φτωχοί και οι πλούσιοι. Eτσι και εδώ υπάρχουν μονές με μεγάλη ή μικρή περιουσία. Συνήθως η περιουσία των μονών είναι δασικές εκτάσεις, οικόπεδα και κτίρια σε διάφορες περιοχές εκτός Aγίου Ορους, καθώς και οικήματα εντός των ορίων της Aθωνικής κοινότητας, τα οποία διατίθενται προς εκμετάλευση από τους πολίτες. Παράλληλα, ένα μικρό αλλά σταθερό έσοδο είναι τα εργόχειρα και οι αγιογραφίες των μοναχών τα οποία πωλούνται συνήθως σε χαμηλές τιμές. Σε αυτό προστίθεται και η κρατική βοήθεια ύψους 400 εκατ. δρχ. ετησίως η οποία δίδεται για τα μετόχια που πρόσφερε η μοναστική κοινωνία προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των εκδιοχθέντων από την Mικρά Aσία.

("E on-line", Κυριακή 6 Ιουλίου 1997)

...........................................................................................................................................

11/07/2007. ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ
Πώς «χαρίστηκαν» τα 10.000 στρέμματα στη μονή
Ανταλλαγή με τιμές... Αλβανίας
Του Κώστα Λασκαρέλια

Τα νούμερα είναι αδυσώπητα και δείχνουν τη χαριστική διάθεση που, σε όλες τις βαθμίδες, υπάρχει για τη Μονή Βατοπεδίου.
Από τα συμβόλαια της παραχώρησης των 10.000 στρεμμάτων δημοσίων κτημάτων σε Ουρανούπολη και Χαλκιδική προκύπτει ότι στο κτήμα των 8.600 στρεμμάτων η αντικειμενική του αξία, όπως η ΔΟΥ την έχει προσδιορίσει, είναι 8,5 εκατ. ευρώ -η εκτίμηση των ορκωτών εκτιμητών είναι 1.197,044 και αυτό μετράει στην ανταλλαγή, στο φιλέτο - παραθαλάσσιο κτήμα στο Ξηροποτάμι, οι εκτιμητές λένε 265.000, όταν η αντικειμενική αξία είναι 786.916 και στην Αμμουλιανή, σε άλλο παραθαλάσσιο φιλέτο άνω των 40 στρεμμάτων, οι αντικειμενικές αξίες «μιλούν» για 794.934 ευρώ, αλλά οι ορκωτοί εκτιμητές βάζουν τίμημα 694.000 ευρώ. Η πραγματική τιμή θα πρέπει να αναζητηθεί στο 300% της αντικειμενικής αξίας.
Στην Καβάλα, στα 1.240 παραλιακά στρέμματα, που οι ορκωτοί εκτιμητές στην απάντησή τους στην «Ε» είπαν ότι οι εκτιμήσεις τους έγιναν με βάση πολλούς παράγοντες, μέσα στους οποίους είναι και συγκριτικά στοιχεία, δύο γνωστοί κτηματομεσίτες της Καβάλας, ο Γιώργος Αλεξανδρίδης και ο Νίκος Κουρτσίδης, λένε: «Στις 100.000 ευρώ το στρέμμα κοστολογούνται τα "γκρέμια", εκεί δηλαδή που δεν υπάρχει παραλία, παρά μόνον βράχος. Μια συνήθης τιμή είναι 150.000 ευρώ το στρέμμα, που μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να φτάσει έως τις 300.000 ευρώ. Τα 22.000 ευρώ το στρέμμα που έχουν, κατά μέσο όρο, κοστολογηθεί τα 1.240 παραλιακά στρέμματα είναι εκτός πραγματικότητας. Με αυτά τα χρήματα, μετά βίας, αγοράζεις σε άγονα μέρη, μακριά από θάλασσα». Οι αντικειμενικές αξίες, κατά τους κτηματομεσίτες της Καβάλας, απέχουν αισθητά από τις πραγματικές τιμές και αυτό το γνωρίζουν οι πάντες και όταν γίνεται μια πώληση η αγοραία τιμή είναι αυτή που μετράει.

200 εκατ. ευρώ
Τα στοιχεία αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν χαρίζει στη Μονή Βατοπεδίου -προσφιλή τόπο διαμονής πολλών κυβερνητικών στελεχών- μια έκταση που δεν της ανήκει, ούτε ότι την κοστολογούν στα 60 εκατ. ευρώ, αλλά ουσιαστικά πάνω από 300 εκατ. ευρώ, αν λάβουμε υπόψη μας ότι μόνη η Καβάλα, όπως εκτιμούν οι παράγοντές της, αξίζει περί τα 200 εκατ. ευρώ.

Τα νεότερα από το «μέτωπο»:

**Ο βουλευτής Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Δριβελέγκας, με ερώτησή του στη Βουλή, στην οποία μιλά για «οσμή σκανδάλου», ξαναφέρνει στην επικαιρότητα τα 4.000 στρέμματα γης που ένα άλλο μοναστήρι διεκδικεί στη Συκιά Χαλκιδικής. Ζητά να πληροφορηθεί ο βουλευτής από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών αν στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να ανακαλέσει τις συμβολαιογραφικές πράξεις μεταγραφής στη Μονή Βατοπεδίου των 10.000 στρεμμάτων Ουρανούπολης και Αμμουλιανής. Ο ίδιος βουλευτής απευθύνεται στον δικηγορικό σύλλογο και στο νομαρχιακό συμβούλιο Χαλκιδικής, από τους οποίους ζητά να τοποθετηθούν επί του θέματος.

**Ο δήμαρχος Ιερισσού - Ακάνθου Μιχάλης Βλαχόπουλος και ο νομάρχης Χαλκιδικής Αστέριος Ζωγράφος πάνε σήμερα στη Μονή Βατοπεδίου για να ζητήσουν μεταβίβαση των ακινήτων στον Δήμο Ιερισσού. Οι δύο εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θέτουν θέμα διαφύλαξης του δάσους που εκχωρήθηκε στη μονή και η οποία αποτελεί μοναδικό πνεύμονα πρασίνου για την περιοχή από τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

**Τα τοπικά συμβούλια σε Ουρανούπολη και Αμμουλιανή συνέρχονται σήμερα σε ανοιχτή συνεδρίαση, η οποία θα πάρει τη μορφή λαϊκής συνέλευσης και πρόκειται να ενημερώσουν τους κατοίκους για τις τελευταίες εξελίξεις.

**Εξάλλου, δημιουργείται μείζον θέμα, όπως το τοποθέτησε ο δήμαρχος Ιερισσού-Ακάνθου για το Ξηροποτάμι, με την «εξαφάνιση» 130 στρεμμάτων από το δημόσιο κτήμα της περιοχής. Το κτήμα αυτό ήταν 350 στρέμματα. Εκείνο που εικάζουν οι τοπικοί παράγοντες είναι ότι δόθηκαν εκτάσεις χαριστικά σε παρακείμενα ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Το ζητούμενο είναι ποιος έδωσε αυτές τις εκτάσεις.

Σε σχέση με το ιδιοκτησιακό της μονής διευκρινίστηκε χθες ότι ο τοπογράφος μηχανικός, ο οποίος κατέθεσε στη δίκη της Ροδόπης για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου, ήταν ο Κωνσταντίνος Πετούσης. Ο ιερωμένος Δημήτριος Βασιλειάδης, ο οποίος είναι τοποθετημένος στη Μητρόπολη Μυρώνιας, εκπροσώπησε τα συμφέροντα της Μονής Βατοπεδίου.

(πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/07/2007)

.............................................................................................................................................

25/9/2007. Έκταση "φιλέτο" παραχωρείται στη μονή Βατοπεδίου

?μεση ήταν η αντίδραση των θεσμικών φορέων του νομού Πέλλας και των κατοίκων του παραδοσιακού οικισμού Αγίου Αθανασίου μόλις κοινοποιήθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας, με την οποία η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου παραχωρεί έκταση 180 στρεμμάτων στη μονή Βατοπεδίου. Σε αντάλλαγμα η μονή παραχωρεί στο ελληνικό δημόσιο τμήμα έκτασης στην περιοχή της Βιστωνίδας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με καταγγελία του νομάρχη Πέλλας Μιχάλη Καραμάνη, παραχωρείται στη μονή έκταση 180 στρεμμάτων στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου, η οποία ανήκει στην κυριότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. "Ενδεικτικό της ύποπτης συναλλαγής", αναφέρει ο νομάρχης, "είναι ότι η κοινή υπουργική απόφαση υπογράφηκε μόλις δύο μέρες πριν από τις εκλογές". Ό ίδιος καταγγέλλει ότι ενημερώθηκε μία εβδομάδα μετά την υπογραφή της κοινής ΚΥΑ, όταν του ζητήθηκε να φροντίσει για την έκδοση απόφασης που μεταβιβάζει τα κτηματολογικά στοιχεία. 
Η έκταση που παραχωρείται ως ανταλλάξιμη στη μονή Βοτοπεδίου χαρακτηρίζεται από τις πιο τουριστικές περιοχές της χώρας και μεγάλης εμπορικής αξίας. 
Όπως αναφέρει στη "Μ" ο αντινομάρχης Πέλλας Χρήστος Χατζηιωάννου, η αντικειμενική αξία ανά στρέμμα της συγκεκριμένης περιοχής ανέρχεται στα 70.000 ευρώ, ενώ το δημόσιο την εκχωρεί ολόκληρη μόλις με 360.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η μονή, για να αντισταθμίσει την έκταση που παραχώρησε στο νομό Ξάνθης, θα απαιτήσει επιπλέον ανταλλάξιμες εκτάσεις σε άλλους νομούς της χώρας". 
Όπως επισημαίνεται, η περιοχή της λίμνης Βιστωνίδας είναι χαρακτηρισμένη ως προστατευόμενη περιοχή υδροβιοτόπου και ως εκ τούτου η αξία της είναι χαμηλή.

Η γυναίκα του υπουργού 
Η ανταλλαγή της έκτασης στον ?γιο Αθανάσιο έγινε τον περασμένο Μάιο, τη δε συμβολαιογραφική πράξη από την πλευρά του δημοσίου υπέγραψε η Αικατερίνη Πελέκη, σύζυγος του Γιώργου Βουλγαράκη (τότε ήταν υπουργός Πολιτισμού), παρουσία του ηγούμενου της μονής αρχιμανδρίτη Εφραίμ και του διευθύνοντα συμβούλου της Κτηματικής Εταιρείας Κώστα Γκράτζιου. Ανάλογες συμβολαιογραφικές πράξεις για παραχωρήσεις εκτάσεων στις περιοχές Καρδίας, Ν. Επιβατών, Ν. Ραιδεστού, Πανοράματος και Ωραιοκάστρου έκανε η κ. Πελέκη με τα υπ' αριθμό έγγραφα 2195/21.12.2005, 2196/21.12.2005 και 2335/12.4.2006.

"Να ανακληθεί η απόφαση" 
Ο νομάρχης Πέλλας είναι αποφασισμένος να κινητοποιήσει φορείς και κατοίκους της περιοχής, προκειμένου να πιέσουν για να ανακληθεί η απόφαση. "Δεν είναι δυνατόν", δήλωσε στη "Μ", "χωρίς να τηρηθεί καμιά διαδικασία, χωρίς να ενημερωθεί κανείς, να παραχωρείται μια έκταση 180 στρεμμάτων και να το μαθαίνουμε μια εβδομάδα μετά τις εκλογές. Ζητώ την άμεση ανάκληση της απόφασης, για να αποφύγουμε τις κοινωνικές εκρήξεις". 
Τις αμέσως επόμενες μέρες σε κοινή συνεδρίαση νομάρχη και δημάρχων της περιοχής θα αποφασιστούν οι περαιτέρω κινήσεις". Την ανάκληση της απόφασης ζητά ο βουλευτής Δάνης Τζαμτζής με έγγραφό του, το οποίο απέστειλε στα δύο συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομίας και Οικονομικών.

(πηγή: Εφ. Μακεδονία 25 Σεπτ. 2007)

.................................................................................................................................................................................................................

27.9.2007. Στο δημόσιο οικόπεδα που πήρε η μονή Βατοπεδίου

Καθοριστικό ρόλο στην επιστροφή στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) μέρους των οικοπέδων που είχαν παραχωρηθεί στη μονή Βατοπεδίου είχαν φορείς της Θεσσαλονίκης. 
των Αριστείδη Μάτιου, Φώτη Κουτσαμπάρη

Αυτό τονίστηκε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε ο πρόεδρος και μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ). 
Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των μελών του προεδρείου του ΔΣΘ και των δημάρχων Ωραιοκάστρου, Θερμαϊκού και του εκπροσώπου του δημάρχου Πανοράματος κ. Μπάτου, Αλεξανδρή και Αβδελά. Στη συνάντηση συμμετείχε και ένας από τους νομικούς συμβούλους της μονής Βατοπεδίου, ο κ. Αλέξανδρος Χατζηαλεξάνδρου, ο οποίος παρέδωσε ένα υπόμνημα εκ μέρους της μονής, στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράστηκε η δυσαρέσκεια της μονής για τις διαστάσεις που έχει πάρει η υπόθεση και για τη στάση του ΔΣΘ στο ζήτημα.

Οι πιέσεις έπιασαν τόπο 
"Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, καθώς, λόγω της πιέσεως που ασκήθηκε όλο αυτό το διάστημα τόσο από τα ΜΜΕ όσο και από το Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, τα οικόπεδα που δεν πρόλαβε να παραχωρήσει η μονή Βατοπεδίου σε ιδιώτες γύρισαν στην κυριότητα της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου. Όμως, εγείρει υποψίες το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει πραγματοποιηθεί η μεταγραφή των συμβολαίων, ενώ υπάρχει και φημολογία για παραχώρηση άλλων, στη θέση αυτών που επεστράφησαν, στην Αθήνα", δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣΘ Δημήτρης Γαρούφας. Υπενθυμίζεται πως στις 18 Ιουλίου είχε πραγματοποιηθεί η πρώτη σύσκεψη μεταξύ του ΔΣΘ και των δημάρχων, οι δήμοι των οποίων θίγονται από τις ανταλλαγές οικοπέδων, οι οποίοι κατήγγειλαν πως παραχωρήθηκαν τα τελευταία κομμάτια γης που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως χώροι άθλησης, πρασίνου και πολιτισμού. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, μάλιστα, είχε εκδώσει ψήφισμα, στο οποίο κατήγγειλε την ύπαρξη οικονομικού σκανδάλου και ζήτησε τη παρέμβαση της δικαιοσύνης, ώστε να διερευνηθούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης και, σε περίπτωση έκνομων ενεργειών, να υπάρξουν νομικές κυρώσεις. Οι θιγόμενοι δήμοι της Θεσσαλονίκης είναι οι Θέρμης, Μίκρας, Θερμαϊκού, Πανοράματος και Ωραιοκάστρου.

Δάσος παραχωρήθηκε στη Μονή ως αγροτική έκταση

Δάσος έκτασης 8.608 στρεμμάτων στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής αποχαρακτηρίστηκε και ως αγροτική έκταση μεταβιβάστηκε από το δημόσιο στη Μονή Βατοπεδίου αντί μόλις 1.107.044 ευρώ. 
Το γεγονός έχει προκαλέσει την οργή της τοπικής κοινωνίας και των αρχών του δήμου Σταγείρων-Ακάνθου, που χαρακτηρίζουν την πράξη "σκανδαλώδη" και "εγκληματική" και ζητούν την ακύρωση της μεταβίβασης και την παραχώρηση του κοινόχρηστου δάσους στο δήμο. 
Η συγκεκριμένη έκταση, εκτός των άλλων, είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος και, βάσει εγγράφου της 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προς τους αρμόδιους φορείς (το οποίο η "Μ" έχει στη διάθεσή της), δεν μπορεί να μεταβιβαστεί χωρίς γνωμάτευση της εφορείας (ν. 3028/2002). 
Το κοινόχρηστο δάσος της Ουρανούπολης, σε προνομιακή θέση του τρίτου ποδιού, με πρόσβαση στη θάλασσα και από τις δύο πλευρές, ανταλλάχθηκε με το 2,36% της έκτασης της Βιστονίδας λίμνης των 48.000 στρεμμάτων, που αποτελούσε ιδιοκτησία της Μονής Βατοπεδίου, βάσει χρυσόβουλων βυζαντινών αυτοκρατόρων, αλλά και επειδή οι μονές του Αγίου Όρους "δεν υπήρξαν δορυάλωτες, αλλά συνθηκολόγησαν με τους σουλτάνους πριν από την κατάκτηση της Ελλάδας, με αποτέλεσμα την αναγνώριση της ακίνητης περιουσίας τους από τους σουλτάνους". Σημειώνεται ότι, μετά τη μεταβίβαση, η μονή δεν δέχθηκε να επιστρέψει την έκταση της Ουρανούπολης στο δημόσιο και να πάρει ακίνητο στο κέντρο της Αθήνας. 
Η συμβολαιογραφική πράξη για τη μεταβίβαση της έκτασης στην Ουρανούπολη έγινε στις 22 Μαΐου 2007. Ωστόσο, "στις 18 Μαΐου, δηλαδή τέσσερις ημέρες πριν από την υπογραφή του συμβολαίου, η δασική έκταση αποχαρακτηρίστηκε με γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και έγινε αγροτική έκταση, της οποίας η αξία δεν είναι μόνο 1.107.044 ευρώ, αλλά σύμφωνα με τις αντικειμενικές αξίες της περιοχής μεταφράζεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Έτσι, το δάσος μετατρέπεται σε πεδίο δράσης, όπου οι καλόγεροι της μονής Βατοπεδίου θα μπορέσουν να αναπτύξουν τα επενδυτικά τους σχέδια", τονίζει ο κ. Τρύφων Μινιτζής, πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Ουρανούπολης.
 
"ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ" 
Είναι δάσος, λένε οι υπηρεσίες 
Βάσει της γνωμοδότησης αποχαρακτηρισμού, στη συμβολαιογραφική πράξη αναφέρεται ότι το ανταλλασσόμενο ακίνητο "δίνεται σε αγροτική εκμετάλλευση και υπάγεται στην αγροτική και όχι στη δασική νομοθεσία". 
Η επίμαχη έκταση της Ουρανούπολης, ωστόσο, σύμφωνα με έγγραφο της διεύθυνσης Δασών Χαλκιδικής (26-6-2007), είχε χαρακτηριστεί "δάσος χθαμαλόν", δηλαδή χαμηλό μέχρι δύο μέτρα, από την επιτροπή απαλλοτριώσεων το 1934, ενώ στον πίνακα συμπληρωματικής διανομής του 1971 χαρακτηρίζεται ως "δάσος κοινόχρηστο". 
"Με το σκεπτικό της παρ. 7 του άρθρου 1 του ν. 3147/2003, ότι 'ο χαρακτηρισμός από την Επιτροπή Απαλλοτριώσεων και την Επιτροπή Οριστικών Διανομών, ως προς τη μορφή των εκτάσεων που αποτέλεσαν αντικείμενα διανομής, σύμφωνα με τις διατάξεις της αγροτικής νομοθεσίας, είναι έγκυρος και δεσμευτικός και δεν επανεξετάζεται από τα όργανα ή διοίκηση', ο χαρακτηρισμός στη συγκεκριμένη έκταση είναι δεσμευτικός", αναφέρει στο έγγραφό της η διεύθυνση Δασών Χαλκιδικής. 
Το Δασαρχείο Αρναίας επίσης, απαντώντας στη διεύθυνση Δασών Χαλκιδικής (27-6-2007), υπογραμμίζει ότι η έκταση 8.608 στρεμμάτων "καλύπτεται από δασική βλάστηση αείφυλλων πλατύφυλλων (πουρνάρια, ρείκια, ασπάλαθρα, αριές και αγριελιές) σε ποσοστό εδαφοκάλυψης 100% με διάσπαρτα άτομα χαλεπίου πεύκης στα βορειοανατολικά όρια αυτής". 
Με τη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης διαφώνησε και η διεύθυνση Δασών της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Σε έγγραφό της προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (13-7-2007) υπογραμμίζει ότι "οι γνωμοδοτήσεις του νομικού συμβούλου... εκφράζουν προσωπική άποψη και δεν έχουν νομική βάση, είναι σε ευθεία αντίθεση με την ισχύουσα νομοθεσία και τις κατά καιρούς εκδοθείσες διαταγές και κατά την άποψή μας δεν έχουν καμία ισχύ, πολύ περισσότερο που δεν προκύπτει να έχουν γίνει αποδεκτές από τον κ. υπουργό". 
"Ο δήμος Σταγείρου-Ακάνθου, στην πρότασή του για το ΓΠΣ, προτείνει στη συγκεκριμένη περιοχή να οργανωθεί ένα δίκτυο δράσεων φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος", αναφέρει ο κ. Μινιτζής. Η δημοτική αρχή κάνει νομικές ενέργειες για την επιστροφή της έκτασης, ενώ προετοιμάζεται και για κινητοποιήσεις των κατοίκων. "Το δάσος είναι δάσος και δεν διαπραγματεύεται", υπογραμμίζει ο πρόεδρος τ.δ. Ουρανούπολης.

Πέλλα: Αντιδράσεις για την παραχώρηση 
180 στρεμ. στη μονή Βατοπεδίου

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των τοπικών φορέων της Πέλλας για την απόφαση των υπουργείων Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης να παραχωρηθεί έκταση 180 στρεμμάτων δίπλα στον παραδοσιακό οικισμό του Αγίου Αθανασίου στη μονή Βατοπεδίου. 
Σε αντάλλαγμα η μονή παραχωρεί στο ελληνικό δημόσιο τμήμα έκτασης στην περιοχή της Βιστονίδας. 
Χθες, στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Βεγορίτιδας, παρουσία του νομάρχη, βουλευτών του νομού και κατοίκων του Αγίου Αθανασίου, εκφράστηκε η βούληση να μην επιτραπεί η παραχώρηση της έκτασης. Επιπλέον ο νομάρχης Μιχάλης Καραμάνης δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει την απόφαση μεταβολής της έκτασης, πράξη που αποτελεί το τελικό στάδιο, για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του οικοπέδου. 
Σημειώνεται πως η κοινή υπουργική απόφαση δεν δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ούτε κοινοποιήθηκε στους ενδιαφερόμενους φορείς, με αποτέλεσμα να γίνει αντιληπτή αρκετές μέρες μετά την υπογραφή της. 
Σύμφωνα με τον νομάρχη Πέλλας, η κοινή απόφαση υπογράφηκε δύο ημέρες πριν από τις εκλογές, στις 14 Σεπτεμβρίου 2007. Σε γνώση της νομαρχίας ήρθε μία εβδομάδα μετά τις εκλογές, όταν ζητήθηκε από τον νομάρχη να φροντίσει για την έκδοση απόφασης που μεταβιβάζει τα κτηματολογικά στοιχεία. Όλη η διαδικασία, όπως και παρόμοιες υποθέσεις για άλλες δημόσιες εκτάσεις, έγιναν ενώπιον της συμβολαιογράφου Αικατερίνης Πελέκη, συζύγου του υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη. 
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θοδώρα Τζάκρη τόνισε ότι "με συνοπτικές διαδικασίες έγιναν μεθοδευμένες ενέργειες, προκειμένου μέσω συναλλαγών σε βάρος του δημοσίου να εξυπηρετηθούν συμφέροντα και να πλουτίσουν λίγοι εκλεκτοί, αγνοώντας επιδεικτικά τις τοπικές κοινωνίες. Εκτάσεις τεράστιας οικονομικής αξίας, που προορίζονταν για αναδασώσεις ή για τουριστική ανάπτυξη, εκχωρήθηκαν στη μονή Βατοπεδίου, ως αντάλλαγμα μιας άλλης έκτασης που ποτέ δικαστικά δεν αποδείχτηκε ότι ανήκε τελικά στη συγκεκριμένη μονή". 
Και ο δήμαρχος Βεγορίτιδας Αθανάσιος Κάρτας ζήτησε να ανακληθεί η απόφαση που δίνει έκταση-φιλέτο στο μοναστήρι του Αγίου όρους.
 
(πηγή: Εφημ. Μακεδονία 27 Σεπτ. 2007)
..............................................................................................................................................................................................................

9/10/2007. Νέα, εν κρυπτώ, παραχώρηση στη Μονή Βατοπεδίου 180 στρεμμάτων του Νομού Πέλλας.

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων των Γ. Δραγασάκη, Ε. Αμμανατίδου, Τ. Κουράκη προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Οικονομίας και Οικονομικών, ΠΕΧΩΔΕ
Σε προηγούμενες ερωτήσεις μας έχουμε θέσει το σοβαρό ζήτημα της παραίτησης του ελληνικού δημοσίου από τη διεκδίκηση της κυριότητας τεράστιων εκτάσεων (27.000 στρέμματα) στην παραλίμνια περιοχή της  λίμνης Βιστωνίδας στο Πόρτο Λάγος. Συγκεκριμένα, με απόφαση του  υπουργού Οικονομίας αναγνωρίστηκε η κυριότητα επί των αμφισβητούμενων εκτάσεων της Μονής Βατοπεδίου, και με την υπ' αριθμ. 16651/26-7-06 κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Οικονομίας & Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ανατέθηκε στην ΚΕΔ η διεκπεραίωση των τελικών πράξεων ανταλλαγής.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, πριν την τελευταία ανταλλαγή εμπορικών οικοπέδων στο Ν. Θεσσαλονίκης, έγιναν και παλαιότερα προσπάθειες ανταλλαγής των εν λόγω εκτάσεων με ακίνητα σε διάφορες περιοχές της Κρήτης και Χαλικιδικής. Σε σχετική μάλιστα δημοπρασία, η Μονή Βατοπεδίου εκχώρησε τα οικόπεδα αυτά που βρίσκονται στους δήμους Πανοράματος, Ωραιοκάστρου, Θέρμης και Μίκρας, σε ιδιώτες.
Επιπλέον, φαίνεται ότι και στο νομό Καβάλας έγινε εν κρυπτώ ανταλλαγή των αμφισβητούμενων εκτάσεων της λίμνης Βιστωνίδας με 1240 στρέμματα παραθαλάσσιων εκτάσεων, οι οποίες, σύμφωνα με εκτίμηση του Υπουργείου, αντιστοιχούν στο 60% των εκτάσεων στο Πάρτο Λάγος.

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2007 η Διεύθυνση Πολιτικής Γης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με έγγραφό της προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας, ζήτησε την έκδοση απόφασης του Νομάρχη για την παραχώρηση, μέσω της ΚΕΔ, στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου εκτάσεως άρτιας και οικοδομήσιμης 180 στρεμμάτων δίπλα στον οικισμό του Αγ. Αθανασίου. Για το σκοπό αυτό εξεδόθη κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών, η οποία δεν έχει δημοσιευτεί στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης.
Αν και η συμβολαιογραφική πράξη, έχει υπογραφεί από τις 9/5/07 και στις 6/6/07υ έγινε η μετεγγραφή της στο Υποθηκοφυλακείο της Έδεσσας, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης «φρόντισε» να το γνωστοποιήσει στις 14 Σεπτεμβρίου, δύο μέρες δηλαδή πριν τις εκλογές.

Ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο Βεγορίτιδας, στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης, ζήτηση την ανάκληση της παραπάνω απόφασης. Είναι γνωστό ότι σε ανάλογη περίπτωση παραχώρησης οικοπέδων στη Μονή Βατοπεδίου στη Θεσσαλονίκη, μετά από πιέσεις που άσκησαν φορείς της περιοχής, τα οικόπεδα επεστράφησαν και πάλι στο δημόσιο.   
Οι ενέργειες αυτές που αφορούν χιλιάδες στρέμματα δημόσιας γης ανά την Ελλάδα γίνονται εν αγνοία  των τοπικών αρχών και των κατοίκων των θιγομένων περιοχών, δείγμα αυταρχικής προκλητικής αντίληψης  στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεστε το δημόσιο πλούτο.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Τι έχει συμφωνηθεί συγκεκριμένα μεταξύ ΚΕΔ και Μονής Βατοπεδίου για την ανταλλαγή των αμφισβητούμενων εκτάσεων;
2) Με ποια κριτήρια επιλέχτηκαν οι συγκεκριμένες περιοχές στο νομό Πέλλας;
3) Έγινε ενημέρωση των αρμόδιων φορέων (Νομαρχία, εμπλεκόμενοι Δήμοι) πριν τη συμφωνία με τη Μονή;
4) Προτίθενται να λάβουν υπόψη τους την αντίθεση των φορέων και κατοίκων των περιοχών για τις εν λόγω ανταλλαγές ώστε να ανακληθεί η παραπάνω ΚΥΑ και να παραχωρηθεί η εν λόγω έκταση στο Δήμο Βεγορίτιδας, προκειμένου να αξιοποιηθούν προς όφελος των κατοίκων της περιοχής; 

Παρακαλούνται επίσης να καταθέσουν στη βουλή, προς ενημέρωσή μας, τα παρακάτω έγγραφα:
-Η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ ΚΕΔ και Μονής Βατοπεδίου.
-αντίγραφα όλων των συμβολαίων που έχουν υπογραφεί για τις ανταλλαγές.
-όλες τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις που έχουν υπογραφεί μέχρι σήμερα και αφορούν το ζήτημα αυτό.
Οι ερωτώντες βουλευτές
Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου
Γιάννης Δραγασάκης
Τάσος Κουράκης
9/10/2007
............................................................................................................................................

12.11.07. IΣTOΡIKO
ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗ  
Toυ Θοδωρή Δούκα

    Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου του δημοτικού διαμερίσματος της Ουρανούπολης καταγγέλλει  «άνανδρη επίθεση κατά των κατοίκων της Ουρανούπολης από πληρωμένα όργανα». Τα πνεύματα στην Ουρανούπολη φαίνεται πως οξύνονται μέρα με τη μέρα, με αφορμή αφενός την παραχώρηση εκτάσεων στη Μονή Βατοπεδίου από το Ελληνικό Δημόσιο και αφετέρου με την κατασκευή λιμανιού του Αγίου Όρους.
    Όπως καταγγέλει ο πρόεδρος Τρύφων Μίτιντζης, δέχτηκε απειλητικά τηλεφωνήματα και ακολούθησε το σχίσιμο του τεράστιου πανό που τοποθέτησε ο δήμος Σταγείρων – Ακάνθου, το οποίο βρισκόταν στον κεντρικό δρόμο του χωριού απαιτώντας την “άμεση και οριστική επιστροφή του κοινόχρηστου δάσους της Ουρανούπολης από την Μονή Βατοπεδίου στον Ελληνικό Λαό”. Το πανό σχίστηκε με ένα τεράστιο αιχμηρό αντικείμενο που βρέθηκε παραδίπλα και το οποίο όπως φαίνεται παράτησε ο δράστης πάνω στην βιασύνη του.
   «Μετά την απαξίωση της οικιστικής ανάπτυξης 3.000 στρεμμάτων των κατοίκων στα σύνορα με το ?γιο Όρος, την απαγόρευση της αλιείας πεντακόσια μέτρα από τις ακτές του Αγίου Όρους, την πρόθεση για κατασκευή λιμενικού έργου του Αγίου Όρους στα διοικητικά όρια της Ουρανούπολης και την ανταλλαγή των 8.608 στρεμμάτων του κοινόχρηστου δάσους του χωριού και 1/3 των σπιτιών και των οικοπέδων του οικισμού για το 2.36% της λίμνης Βιστονίδας, που επιζήτησαν οι μοναχοί του Αγίου Όρους και έκαναν πράξη οι κυβερνήσεις του Ελληνικού κράτους από το 1990 και δω, πήραν σειρά οι προκλητικές σε προσωπικό πια επίπεδο ενέργειες από τους ενδιαφερόμενους για την διατήρηση αυτών των παραπάνω απαράδεκτων καταστάσεων» αναφέρει ο κ.Μίτιντζης.
  Το τοπικό συμβούλιο της Ουρανούπολης που εκφράζει το σύνολο της κοινωνίας της Ουρανούπολης προειδοποιεί ότι τέτοιες ενέργειες δεν το τρομάζουν και θα βρίσκεται πάντα απέναντι σ’ όσους επιθυμούν να καταστρέψουν το μέλλον του τόπου.
....................................................................................................................................................................................................................

Εκδήλωση διαμαρτυρίας για το δάσος Ουρανούπολης
ΕΛΛΗΝΙΚΉ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ
ΔΗΜΟΣ  ΣΤΑΓΕΊΡΩΝ-ΑΚΑΝΘΟΥ                                                                                
Τ.Δ.  ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗΣ                                                                                    
Ουρανούπολη     1/12/07
ΔΕΛΤΊΟ  ΤΥΠΟΥ

Το Σάββατο 8/12/07 και από ώρα 10 πμ-12 πμ στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης ο Δήμος Σταγείρων-Ακάνθου, το Τοπικό Συμβούλιο Ουρανούπολης, οι φορείς και οι σύλλογοι, σύσσωμη η Τοπική Κοινωνία, με την συμπαράσταση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χαλκιδικής και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χαλκιδικής διοργανώνουν «Εκδήλωση Διαμαρτυρίας» ενάντια της ανταλλαγής των 8.608 στρεμμάτων του κοινόχρηστου δάσους Ουρανούπολης  και του 13 του δομημένου οικισμού της, μεταξύ της Κτηματικής  Εταιρείας του Δημοσίου ΑΕ και της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Αγίου Όρους για χάριν του  2,36% της Βιστονίδας  λίμνης .
 
Ο πρόεδρος του Τ.Σ.
Τρύφων Μίτιντζης
Πληροφορίες  στα τηλέφωνα 
2377071274
6973051789
.......................................................................................................................................................................................................................

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

-- 9.60 εκατομμ. ευρώ της χάρισε ο Αλογοσκούφης: Η υπόθεση της μονής Βατοπεδίου έχει ονοματεπώνυμο: Γιώργος Αλογοσκούφης, υπουργός Οικονομικών. Είναι αυτός που με την απόφασή του στις 7.6.2004 οριστικοποιούσε, δίχως να έχει στα χέρια του έστω και μία δικαστική απόφαση, το ιδιοκτησιακό καθεστώς του μοναστηριού στη Βιστονίδα λίμνη και στη γύρω περιοχή, έπειτα από 100 χρόνων διαμάχη και ουσιαστικά χρέωνε το ελληνικό Δημόσιο με 60 εκατομμύρια ευρώ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (05/07/2007)

-- Από τα βυζαντινά στα... γαλάζια χρυσόβουλα: Αμφισβητείται, με επιστημονικά δεδομένα, η ύπαρξη ιδιοκτησίας σ' αυτή τη μεγάλη έκταση της μονής Βατοπεδίου του Αγίου Ορους, στη Βιστονίδα λίμνη, στα όρια Ροδόπης και Ξάνθης.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (10/07/2007)

-- Επιστρέφουν ακίνητα με αντάλλαγμα αυτό της Αθήνας: Επιστροφή των ακινήτων Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Τρικάλων -κι εκεί είχε φτάσει η χάρη τους- με αντάλλαγμα ακίνητο της Αθήνας συζητούσαν έως αργά χθες βράδυ -και δεν αποκλείονταν και υπογραφές- εκπρόσωποι της Μονής Βατοπεδίου και της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, στην Αθήνα.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (14/07/2007)

-- ΑΝΙΕΡΟ ΡΟΥΣΦΕΤΙ: Χωρίς γνωμοδότηση δασαρχείου η δασική έκταση έγινε γεωργική και δόθηκε ως αντάλλαγμα στη Μονή Βατοπεδίου
Δασική έκταση-φιλέτο 8.600 στρεμμάτων στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής αποχαρακτηρίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες για αγροτική εκμετάλλευση και δίδεται στη Μονή Βατοπεδίου σε αντάλλαγμα της ...Βιστονίδας λίμνης και της παραλίμνιας περιοχής που περιέρχεται στο Δημόσιο. Η μεθόδευση, πρωτοφανής για την περίπτωση, αποτελεί ανίερο ρουσφέτι που ξεσήκωσε φορείς και κατοίκους, οι οποίοι ετοιμάζουν προσφυγές στα δικαστήρια για επιστροφή του δάσους.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (16/07/2007)
 
-- Διπλό σκάνδαλο:
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (16/07/2007)
 
-- Μεθόδευση στα κρυφά για αποχαρακτηρισμό: Δάσος 8.600 στρεμμάτων στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής, σύμφωνα με τον κτηματολογικό πίνακα του 1971, αποχαρακτηρίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και δόθηκε προς «αγροτική εκμετάλλευση» με το ευτελές τίμημα των 1.107.000 ευρώ, στη Μονή Βατοπεδίου.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (16/07/2007)

-- Ταράζουν τη λίμνη 3 ντοκουμέντα: Η εμπλοκή του Δημοσίου στην υπόθεση της Βιστονίδας και της περιοχής στο Πόρτο Λάγος
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ (22/07/2007)
 
-- Η ώρα του εισαγγελέα: Ποινική διάσταση στην υπόθεση του δάσους της Ουρανούπολης, που εκτιμήθηκε ως δάσος και αποδόθηκε ως γεωργική εκμετάλλευση στη Μονή Βατοπεδίου δίνει το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών στην πληρωμένη του καταχώριση-απάντηση στην «Ε», σε σχέση με τις εκτιμήσεις του στα ακίνητα που δόθηκαν στο αγιορείτικο μοναστήρι.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ  (23/07/2007)

Επίσης : "ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ" 
Ρεπορτάζ: Θοδωρής Δούκας 20.11.07 
http://www.halkidikinews.gr/content/view/1943/



18ο Τεύχος



Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1503