Εκκλησιαστικό REAL ESTATE, του Σπύρου Φρεμεντίτη
Ημερομηνία Tuesday, January 22 @ 03:00:52 UTC
Θέμα Νησιά


Εκκλησία (εναντίον) του Δήμου

«Τούρκικα χαρτιά», κιτρινισμένα συμβόλαια, που χάνονται στο πέρασμα των χρόνων, κληρονομιές πολλές φορές κατασκευασμένες, παραχωρητήρια και ιδιωτικά συμφωνητικά που αμφισβητούνται και δικαστικές αποφάσεις από «γνώριμους» λόγω των ημερών δικαστές, συνθέτουν το παζλ ενός απίστευτου εκκλησιαστικού real estate.
Τεράστιες είναι οι διαφιλονικούμενες μεταξύ εκκλησίας και δήμων εκτάσεις, στις οποίες τα διάφορα ιερατεία φιλοδοξούν να αναπτύξουν το επιχειρηματικό τους δαιμόνιο.

Η «Κ.Ε.» αναζήτησε ορισμένες τέτοιες κραυγαλέες περιπτώσεις. Σ' όλες ο παρονομαστής είναι κοινός, όπως τουλάχιστον αναφέρεται στα επίσημα εκκλησιαστικά έγγραφα: «Η Εκκλησία θέλει να οικοδομήσει για να καλύψει τις ανάγκες της».

1 Στο Δήμο της Αγ. Βαρβάρας, στην Αττική, η Αποστολική Διακονία κατέχει μια σημαντική έκταση δίπλα στον ιστορικό ιερό ναό της Αγ. Βαρβάρας. Είναι και ο μοναδικός πνεύμονας πρασίνου, που ο δήμος προσπαθεί να τον διαφυλάξει χρόνια τώρα με νύχια και με δόντια.
Η ιστορία που καταγράψαμε είναι ενδεικτική του τρόπου που η Εκκλησία οικοδομεί «ευλογημένα έργα». Το 1986 η Αποστολική Διακονία, που ανήκει στην Αρχιεπισκοπή, ζήτησε από το δήμο να της εγκρίνει την υψομετρική στάθμη (που χρειάζεται για την έκδοση άδειας οικοδομής, όπου δεν υπάρχει διαμορφωμένος δρόμος). Ανέφερε πως θα κατασκευάσει εκεί το τυπογραφείο της.
Ο δήμος ανυποψίαστος το επέτρεψε, αλλά το αποτέλεσμα ξάφνιασε τους πάντες. Τον επόμενο χρόνο, το 1987, κατασκευάστηκε ένα μεγάλο κτιριακό συγκρότημα, το οποίο η Αποστολική Διακονία το νοίκιασε... σε σουπερμάρκετ!

Παζάρι επί 5 χρόνια

Επτά χρόνια μετά, το 1995, ο δήμος και ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, επί μακαριστού αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, συμφώνησε να αγοράσει μια έκταση τριών στρεμμάτων, που ανήκει στην Εκκλησία, σε οικόπεδο που βρίσκεται απέναντι από το ναό, ώστε να χτιστεί σχολείο. Το τίμημα που συμφωνήθηκε ήταν 90 εκατ. δρχ. (270.000 ευρώ).
Επί πέντε χρόνια ο δήμος και ο ΟΣΚ παζαρεύουν το ποσό με την Αποστολική Διακονία. Ηδη το τιμόνι της Εκκλησίας έχει αναλάβει ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Τελικά το Μάιο του 1999 η Αποστολική Διακονία διακόπτει τη διαπραγμάτευση. Ενα μήνα μετά, ο ΟΣΚ καταθέτει νέα πρόταση, ύψους 170 εκατ. δρχ. και το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου η Αποστολική Διακονία βρήκε ευκαιρία να ζητήσει και να πετύχει την πώληση του οικοπέδου έναντι 280 εκατ. δρχ.! Ο λόγος; Η αγορά πραγματοποιήθηκε, μέσω των πιεστικών αναγκών για σχολικές στέγες, που δημιουργήθηκαν μετά τον καταστροφικό σεισμό του Σεπτεμβρίου.
Το Σεπτέμβριο του 2004 η Αποστολική Διακονία ζήτησε από το δήμο να της χορηγήσει αυτή τη φορά υψόμετρο «για την ανέγερση συγκροτήματος αποθηκών, χάρτου και βιβλίων», στο χώρο του ιστορικού μνημείου του ναού της Αγ. Βαρβάρας. Ο,τι ακριβώς είχε υποστηρίξει και το 1986! Τώρα είναι όμως όλοι υποψιασμένοι και το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα αρνήθηκε να το εκδώσει.
Τρεις μήνες μετά, το Δεκέμβριο του 2004, η Διακονία με έγγραφό της αποφασίζει να πει τελικά την αλήθεια: «Προτιθέμεθα να ανεγείρουμε συγκρότημα κατοικιών, οι οποίες ενοικιαζόμενες θα αποφέρουν ένα βασικό εισόδημα για την αντιμετώπιση των δαπανών λειτουργίας του φοιτητικού οικοτροφείου μας...»! Επανήλθε μάλιστα με δεύτερο αίτημα στις αρχές του Φεβρουαρίου. «Προτιθέμεθα να ανεγείρουμε κτίριο πολυκατοικίας».

Ο δήμος παραμένει ανένδοτος και κάθε Κυριακή ο δήμαρχος «ακούει το κήρυγμά του».

2 Στο Λιτόχωρο Κατερίνης πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι σημερινός ηγούμενος της Ι. Μονής Αγ. Διονυσίου, αρχιμανδρίτης Μάξιμος, που διεκδικεί 4.250 στρέμματα γης, στις παρυφές του Ολύμπου. Πρόκειται για μια διαμάχη που διαρκεί 140 χρόνια! Οταν το 1877 οι Λιτοχωρίτες διαπίστωσαν ότι η μονή κατείχε τίτλους, «από το πουθενά», και τους πέταγε έξω από τα κτήματά τους, αντέδρασαν έντονα και για τιμωρία η Εκκλησία τους... αφόρισε! Σήμερα κινδυνεύουν να «αφοριστούν» για δεύτερη φορά, επειδή διεκδικούν όσα ακριβώς και οι πρόγονοί τους.

Ισχυρά στηρίγματα

Στη δικαστική διαμάχη των τελευταίων χρόνων, όπως αποκαλύπτεται, υπήρξαν ισχυρά πρόσωπα που στήριξαν το μοναστήρι. Ο γνωστός για την εμπλοκή του στο δικαστικό σκάνδαλο και «υπό απόλυση» πρόεδρος Πρωτοδικών Λεωνίδας Στάθης ήταν αυτός που με αποφάσεις του, από το 1992, υπηρετώντας στο πρωτοδικείο Κατερίνης, έστρωσε με ροδοπέταλα τη νομική οδό για να νομιμοποιηθούν οι διεκδικήσεις του μοναστηριού. Την ίδια ώρα ο εισαγγελέας Κατερίνης, Θεόδωρος Σταμάτης, χειριζόταν υποθέσεις του μοναστηριού, ενώ ήταν αντιπρόεδρος πολιτιστικού σωματείου που ίδρυσε το μοναστήρι! Η μονή μάλιστα έχει συστήσει εμπορική και τουριστική επιχείρηση για να αξιοποιήσει την περιουσία της! «Θα μας πάρει την πλατεία και τα σπίτια των δημοτών αν συνεχίσει έτσι» λέει ο δήμαρχος Λιτοχώρου Γ. Παπαθανασίου. «Ο ηγούμενος έχασε την πνευματικότητά του κι έγινε επιχειρηματίας». Βέβαια οι δίκες έχουν συνέχεια...

3 Στο Δήμο του Βύρωνα τη σπίθα της διαμάχης με την Εκκλησία έχουν ανάψει δύο μεγάλες εκτάσεις γης. Η πρώτη, 24 στρεμμάτων, απέναντι από το νεκροταφείο, μια περιοχή που ανήκει στη Β' ζώνη Υμηττού, στην οποία απαγορεύεται οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα. Τα τελευταία τρία χρόνια ο δήμος έχει ζητήσει από την Εκκλησία να του παραχωρήσει αυτή την έκταση που είναι αναξιοποίητη, για να μεταμορφωθεί σε χώρο αναψυχής. Η Εκκλησία αρνείται ακόμη και να συζητήσει το θέμα. Αποτέλεσμα της αδιαλλαξίας της είναι αυτός ο χώρος που θα μπορούσε να λειτουργήσει ευεργετικά για τους δημότες, να έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο και νεκροταφείο αυτοκινήτων.
Λίγο παραπάνω στις παρυφές του Υμηττού, στην καρδιά του δάσους, η Εκκλησία θέλει να χτίσει 27.000 τετραγωνικά για τις ανάγκες της Ιεράς Συνόδου. Ηταν χαρακτηριστική μάλιστα η δήλωση της Αρχιεπισκοπής ότι «επί 47 χρόνια η Εκκλησία προσπαθεί να στεγάσει τις ανάγκες της». Ο Χριστόδουλος είχε εξασφαλίσει, βέβαια, την υπόσχεση των δύο μεγάλων κομμάτων ότι με νομοθετική ρύθμιση θα του δοθεί το πράσινο φως. Ομως δεν θα είναι εύκολο, αφού η αντίσταση του δήμου είναι σθεναρή, διότι «η περιοχή είναι ήδη επιβαρημένη», όπως μας είπε ο δήμαρχος Ν. Χαρδαλιάς.

-----------------------------------------------
(πηγή: ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 27/02/2005)18ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1502