Υπάρχει Νόμιμο Ρυμοτομικό της Ερμούπολης;(1)
Ημερομηνία Friday, July 29 @ 10:51:23 UTC
Θέμα Σύρος


O δήμαρχος Ερμούπολης κ. Γιάννης Δεκαβάλλας γνωρίζει πολύ καλά ότι το ερώτημα σχετικά με το ρυμοτομικό δεν είναι αν «υπάρχει ρυμοτομικό της Ερμούπολης;», αλλά αν υπάρχει νόμιμο, εγκεκριμένο και σε ισχύ ρυμοτομικό της Ερμούπολης. Αυτό είναι το ζητούμενο. Αντί να μας παραμυθιάζει λοιπόν με τρεις σελίδες λέξεις, ας μας πει πότε και από ποιον υπογράφηκε Διάταγμα ένταξης της Ερμούπολης, όπως είναι σήμερα, σε σχέδιο πόλης, και πότε και σε ποιο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ) δημοσιεύτηκε.

O κ. δήμαρχος γνωρίζει ότι δεν υπάρχει τέτοιο Διάταγμα και γι' αυτό δεν το αναφέρει, και κάνει ότι δεν γνωρίζει, ότι δεν θυμάται, ότι ξεχνά πως επανειλημμένα το πάλαι ποτέ Yπουργείο Δημοσίων Έργων και το ΥΠΕΧΩΔΕ με έγγραφά τους διευκρινίζουν ότι η Ερμούπολη δομείται ως οικισμός υφιστάμενος προ του 1923 στερούμενος ρυμοτομικού σχεδίου (Υπουργείο Δημοσίων Έργων α.π. 3499/1967, ΥΠΕΧΩΔΕ α.π. ΔΤΕ/α/27436/2657, ΥΠΕΧΩΔΕ α.π. 81082/2000, ΥΠΕΧΩΔΕ α.π. ΔΤΕ/α/18918/1023-2/8/2001). Ξεχνά ότι, όταν ο Δήμος Ερμούπολης διεκδίκησε δικαστικά τμήμα ιδιοκτησίας ιδιώτη (υπόθεση Τορναζάκη) με πρόφαση το «ρυμοτομικό», δεν δικαιώθηκε, επειδή ο αείμνηστος δικηγόρος Δημήτρης Κρίνος, συγγραφέας και εκδότης τοπικής εφημερίδας, υποστήριξε σύμφωνα με τη δικογραφία ότι «ο Δήμος δεν δικαιούται να ζητά την εφαρμογή ενός σχεδίου το οποίο ποτέ δεν εγκρίθηκε και κανένα σχετικό διάταγμα δεν έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ». Θύμιζε δε ότι η εξάμηνη αναστολή οικοδομικών εργασιών του 1965 διατάχτηκε ακριβώς για να προωθηθούν οι διαδικασίες ένταξης της Ερμούπολης σε σχέδιο πόλης, για να αποκτήσει η Ερμούπολη εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, πράγμα που ουδέποτε τελεσφόρησε.Αλλά και ο ίδιος ο Δήμος Ερμούπολης, με πρόσφατο έγγραφό του που υπογράφει ο προϊστάμενος των τεχνικών υπηρεσιών κ. Παναγιώτης Καρακατσάνης (α.π. 6391/1997), δηλώνει ότι στις υπηρεσίες του δεν υπάρχει εγκεκριμένο ισχύον σχέδιο πόλης.
Όλα τα Διατάγματα που αναφέρει ο κ. Γιάννης Δεκαβάλλας, διερωτώμενος «αν δεν υπάρχει ρυμοτομικό, τότε τι είναι όλα αυτά τα 111 Διατάγματα;», είναι Διατάγματα από το 1836 και εντεύθεν τα οποία δεν ισχύουν, έχουν καταργηθεί με επόμενα διατάγματα και ειδικά από το άρθρο 80 και 84 του Oικιστικού Νόμου του 1923 «Περί σχεδίων πόλεων, κωμών και οικισμών του Κράτους και οικοδομής αυτών» (ΦΕΚ 228 / 16 Αυγούστου 1923). Όλα αυτά τα Διατάγματα δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά, μετά από μακρόχρονη έρευνα, στο βιβλίο μου Τα Ρυμοτομικά Διατάγματα της Ερμούπολης (Δεκ. 2000) και έτσι έγιναν γνωστά και στον κ. Δεκαβάλλα!
Όμως δεν ισχύουν ούτε οι όροι δόμησης (αρτιότητες οικοπέδων, συντελεστής δόμησης, εκμετάλλευση και κάλυψη οικοπέδου) που χρησιμοποιούν στην Ερμούπολη για την έκδοση των οικοδομικών αδειών. Αυτό επιβεβαιώνεται και επικυρώνεται από έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη, (α.π. 13488-14/6/2000) και αποφάσεις του Ε' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (84/2001) καθώς και της Oλομέλειάς του (252/2003). Ρητά αναφέρεται εκεί ότι τα Διατάγματα όρων δόμησης που «χρησιμοποιούνται» στην Ερμούπολη δεν ισχύουν, και ότι η χρήση τους είναι αυθαίρετη και αντισυνταγματική, δικαιώνοντας ήδη σ' αυτό το σκέλος τις απόψεις μας.Η Ερμούπολη είναι κηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός, στερείται ρυμοτομικού, και δομείται όπως όλοι οι παραδοσιακοί οικισμοί αυτής της κατηγορίας, εκατοντάδες σ' όλη την Ελλάδα.
Δεν υπάρχει λοιπόν κανένα «πολεοδομικό πρόβλημα» και γι' αυτό ο κ. δήμαρχος, όταν αναφέρεται σ' αυτό (το οποίο κάπως... αναιτιολόγητα ξεπηδάει μέσα από την ανθοστόλιστη πραγματικότητα της επιστολής του), δεν λέει και δεν εξηγεί ποιο ακριβώς είναι.
Υπάρχει όμως αναμφίβολα διοικητικό και πολιτικό πρόβλημα: Δήμος και Νομαρχία δεν σεβάστηκαν τους νόμους του κράτους, επινόησαν και επέβαλαν δικούς τους. Δηλαδή δήμαρχος, νομάρχης και οι περί αυτούς δημιουργούν και καθιερώνουν ένα πλαίσιο γενικής αυθαιρεσίας, πλήρους και απόλυτης καταστρατήγησης της πολεοδομικής νομοθεσίας και του δημοκρατικού πολιτεύματος. Με μόνο κανόνα το αποφασίζουμε και διατάσσουμε χορηγούν παράνομες οικοδομικές άδειες, ανάλογα με το ποιος είναι ο ιδιοκτήτης και ποιος ο συντάξας μηχανικός, καταστρέφοντας ταυτόχρονα μ' αυτόν τον τρόπο μια από τις σημαντικότερες πόλεις της νεότερης Ελλάδας.
Εκατοντάδες συμβόλαια με χαλκευμένα διατάγματα ρυμοτομικών και όρων δόμησης, με παράνομες κατατμήσεις, ένα σύστημα εκβιασμών και εξαρτήσεων που λειτουργούσε σιωπηλά με νόμο την ομερτά, με την πλήρη κάλυψη Δήμου και Νομαρχίας, και το δήμαρχο και το νομάρχη να κρατούν σε ομηρεία ολόκληρη πόλη, κάνοντας τα πάντα για να συντηρείται και να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση προκειμένου να επωφεληθούν αυτοί και οι προστατευόμενοί τους, εκβιάζοντας και εκμεταλλευόμενοι τον κάθε ανυπεράσπιστο.
Όταν με τις αποφάσεις του ΣτΕ αποκαλύπτεται αυτή η ασύλληπτη κομπίνα, βαπτίζουν την απάτη κοινωνικό και πολεοδομικό πρόβλημα και κινητοποιούν τους πάντες για να το λύσουν, δηλαδή να το κουκουλώσουν. Στρατολογούν τότε και τον κ. Ιωσήφ Στεφάνου (ο οποίος σκόπιμα κρατάει από το 1985 σε εκκρεμότητα τη μελέτη της Ε.Π.Α.), έναντι εξήντα εκατομμυρίων δραχμών (αρχική συμφωνία), παρά τις αντιρρήσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για να εκπονήσει μία «έρευνα-μελέτη κ.λπ.» που θα έλυνε τάχα το πρόβλημα μέσα σε έντεκα μήνες! Φυσικά, τόσο η ανάθεση όσο και η εκπόνηση της «μελέτης» αυτής (δήθεν έρευνα του ΕΜΠ) δεν στηρίχθηκε σε κανένα νομικό υπόβαθρο.
Η «έρευνα-μελέτη» εκπονήθηκε, τυπώθηκε και σε βιβλίο, όχι όμως σύμφωνα με τους νόμους του κράτους παρά σύμφωνα με τις επινοήσεις του κ. Ιωσήφ Στεφάνου. Γι' αυτό η «μελέτη» ετούτη δεν έχει και ταυτότητα όπως επιβάλλουν οι νόμοι του κράτους και η πολεοδομική νομοθεσία. Γι' αυτό πουθενά δεν αναφέρεται αν επρόκειτο για:
α) πολεοδομική μελέτη ένταξης στο σχέδιο πόλης,
β) πολεοδομική μελέτη αναθεώρησης σχεδίου,
γ) πολεοδομική μελέτη επέκτασης σχεδίου,
δ) συνδυασμό όλων των παραπάνω κατηγοριών.
Γι' αυτό στα σχέδια που αναρτήθηκαν και στα οποία με μεγάλο καμάρι αναφέρεται ο κ. δήμαρχος, δεν υπήρχε ο σημαντικότερος χάρτης, το σπουδαιότερο σχέδιο, το θεμέλιο της μελέτης: Δεν υπήρχε το σχέδιο του εγκεκριμένου ρυμοτομικού της Ερμούπολης που ισχυρίζονται ότι υπάρχει!Γι' αυτό η μελέτη κοντεύει να «μουχλιάσει» τρία χρόνια στα ράφια του Υπουργείου Αιγαίου? γι' αυτό στο παρελθόν ο τέως υπουργός Αιγαίου κ. Νίκος Σηφουνάκης δεν έκανε τις αναγκαίες ενέργειες για να θεσμοθετηθεί, παρ' όλες τις γνωστές πιέσεις? και γι' αυτό προφανώς ο σημερινός υπουργός Αιγαίου κ. Αριστοτέλης Παυλίδης δηλώνει ότι η μελέτη βρίσκεται σε κενό αέρος (εφημ. Kοινή Γνώμη, 10/5/05)!
Τελικά το μοναδικό πρόβλημα που υπάρχει είναι ΠOΙOΣ και ΠΩΣ θα σταματήσει τώρα αυτή τη διαστροφή, την καταστροφή της Ερμούπολης, και πότε επιτέλους θα αναζητηθούν ευθύνες και θα επιβληθούν κυρώσεις στους υπαίτιους και οργανωτές αυτού του αίσχους.
Εν τέλει, γιατί ο υπουργός Αιγαίου κ. Παυλίδης δεν επιστρέφει τη «μελέτη» ως απαράδεκτη, κι αφήνει μ' αυτόν τον τρόπο περιθώρια σε Δήμο και Νομαρχία να συντηρούν και να διαιωνίζουν την απάτη, και να γεννιούνται ερωτηματικά και σκέψεις ότι ίσως προσπαθήσει να επαναλάβει και αυτός το εγχείρημα των προκατόχων του, περνώντας εν γνώσει του αντισυνταγματική νομοθετική ρύθμιση κάποια μεσάνυχτα του Αυγούστου, ώστε να κουκουλωθεί η ιστορία;
Μάριος Ι. Κατσουρός.


1ο Τεύχος



Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=15