Τήνος, Ο Σύλλογος Αγίου Φωκά διαμαρτύρεται
Ημερομηνία Wednesday, February 22 @ 21:57:49 UTC
Θέμα Τήνος


του Αντώνη Ορφανού

Ο "Σύλλογος Προστασίας της Φυσιογνωμίας της παραλίας Αγίου Φωκά" μας κοινοποίησε την ακόλουθη επιστολή διαμαρτυρία που απευθύνει προς τον Πρωθυπουργό, τα υπουργεία ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., Εσωτερικών, Οικονομικών, Εμπορικής Ναυτιλίας, τους βουλευτές Κυκλάδων, την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και άλλους αποδέκτες:"Ο Σύλλογός μας έχει επανειλημμένα προβεί σε αποστολή εγγράφων και αναφερθεί στις συναρμόδιες υπηρεσίες σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει όσον αφορά την γενικότερη ρύπανση της παραλίας του Αγ. Φωκά από τα αστικά λύματα της πόλεως Τήνου που ακάθαρτα πέφτουν στην εν λόγω περιοχή, αλλά και την πρόσθετη επιβάρυνση της με τα επιστρεφόμενα νερά (λύματα;) της δεύτερης αφαλάτωσης του Δήμου Τήνου. Τα έγγραφα αυτά απεστάλησαν σε     όλους     τους     αρμόδιους φορείς:
Πρωτοδικείο Σύρου, Εισαγγελέα Σύρου, Νομαρχία Κυκλάδων, Επα¬ρχείο Τήνου, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και, επανειλημμένα στον Δήμο Τήνου.
Καμία κίνηση ή ενέργεια εκ μέρους των δεν έχει γίνει σχετικά, μέχρι και σήμερα. πιστεύουμε και ευελπιστούμε στις δικές σας ευαισθησίες, προκειμένου να αποκατασταθεί η νομιμότητα στην περιοχή. Δεν είμαστε αντίθετοι στην κατασκευή έργων και μάλιστα έργων ζωής για τον τόπο μας, αρκεί να είναι σωστά. Είμαστε αντίθετοι όμως στην αλαζονεία της εξουσίας και στην αυθαιρεσία.
Μικρό ιστορικό της υπόθεσης: Η παραλία Αγίου Φωκά είναι η κοντινότερη, από τις ομορφότερες, παρθένα παραλία, χωρίς άναρχη δόμηση, του Δήμου Τήνου. Είναι χαρακτηρισμένη ως τουριστική περιοχή, στην οποία απαγορεύεται η κατασκευή μονάδων που δημιουργούν όχληση. Θεωρούσαμε τον εαυτό μας τυχερό για αυτό, αλλά πριν μερικούς μήνες ο Δήμος Τήνου, κατασκεύασε μονάδα αφαλάτωσης καταπατώντας πολλές διατάξεις του νόμου, παρουσιάζοντας μια περιβαλλοντική μελέτη (μαϊμού) άλλης περιοχής και άλλης αφαλάτωσης, η οποία κατασκευάστηκε το 2002, εξαπατώντας όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες έδωσαν την έγκριση τους για την κατασκευή, η οποία έγινε σε άλλη περιοχή από αυτήν που παρουσίαζε ο Δήμος.
Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση για την δημιουργία αφαλάτωσης, αρκεί να εφαρμοσθούν οι αποφάσεις της Νομαρχίας και της επιτροπής Υγιεινής, κατασκευάζοντας το έργο στο κατάλληλο σημείο χωρίς να καταστρέφεται το περιβάλλον και να μολύνονται οι ακτές μας.
Η μόλυνση είναι εμφανής και ο κόσμος αντιδρά αφού δεν μπορεί να κάνει μπάνιο σε αυτή τη θάλασσα. Κατόπιν τούτων επιχειρηματίας της περιοχής κάλεσε το Λιμεναρχείο, το οποίο πήρε δείγμα του νερού προκειμένου να το στείλει στο χημείο του κράτους, αλλά δυστυχώς ποτέ δεν εστάλη το δείγμα αυτό. Γιο του λόγου το αληθές επισυνάπτουμε φωτογραφίες του αγωγού των αποβλήτων (χημικών;) της αφαλάτωσης, τα οποία αντί να πέφτουν σε αγωγό 500 μέτρα στην ανοικτή θάλασσα σύμφωνα με την απόφαση της Νομαρχίας αλλά και του αρμοδίου Δικαστηρίου, πέφτουν πάνω στην άμμο μόλις 10 μέτρα μ,ακριά από τη σωλήνα εισαγωγής του προς επεξεργασία ύδατος, αψηφώντας πλήρως την υφιστάμενη νομοθεσία αλλά και τις αποφάσεις όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών. Μετά από συνεχείς ενοχλήσεις μας προς τον Δήμο, αλλά και παράπονα και ερωτήσεις των λουσμένων προς το Λιμεναρχείο, οι απαντήσεις τους είναι αόριστες.
Σε ένα κράτος δικαίου θα πρέπει οι νόμοι και οι αποφάσεις του Δικαστηρίου να γίνονται από όλους σεβαστές. Ο Δήμος Τήνου εξαντλώντας την εξουσία που ο ίδιος διαχειρίζεται, μας απειλεί, κινδυνολογεί και παραπληροφορεί, λες και ένα έργο αν έχει σωστές προδιαγραφές, στοιχίζει περισσότερο. Αντιθέτως, αν ένα έργο είναι σωστό, -όπως πρέπει να είναι-, στοιχίζει πολύ λιγότερο μακροχρόνια και το περιβάλλον προστατεύεται.
Πιστεύοντας στις δικές σας ευαισθησίες περιμένουμε τις ενέργειες σας.
Με εκτίμηση, ο πρόεδρος Αντώνης Ορφανός
(πηγή: ΤΗΝΙΑΚΗ ΕΝΔΟΧΩΡΑ)4ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=149