Σαντορίνη: διεθνής δράση για το περιβάλλον και τον πολιτισμό
Ημερομηνία Thursday, January 10 @ 10:58:51 UTC
Θέμα Θήρα


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
"ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ"


ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ

Ο σύλλογος, ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ συστήθηκε το  καλοκαίρι του 2007 και  έχει έδρα τον Παραδοσιακό Οικισμό του Εμπορείου στη Σαντορίνη. Σκοπό έχει τη δράση για την προστασία του παγκοσμίου ενδιαφέροντος και  μοναδικής ομορφιάς του νησιού μας. Τα μέλη είναι  έλληνες και άλλων εθνικοτήτων κάτοικοι και φίλοι του νησιού που έχουν σκοπό την συνεργασία με διεθνείς φορείς για την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών.

Οι συζητήσεις για τη σύσταση ενός συλλόγου ξεκίνησαν πριν δύο χρόνια, καταρχήν για την υποστήριξη των παραδοσιακών οικισμών. Τότε, ο μοναδικός μας σκοπός, ήταν η συμβολή στη διατήρηση, του μοναδικού και ιστορικού χαρακτήρα των παραδοσιακών οικισμών και των πολιτισμικών μνημείων του νησιού. Για παράδειγμα, εμείς που είμαστε στο Εμπορείο, βλέπαμε κάθε χρόνο τον κίνδυνο να αλλάξει η μακροχρόνια εικόνα του Καστελιού, να γκρεμίζεται το μεσαιωνικό Κάστρο Γουλάς, να καταστρέφονται οι  ανεμόμυλοι. Αφημένος ο παραδοσιακός οικισμός στην τύχη του, κατάφερε τα τελευταία χρόνια να  συντηρηθεί και να αναδειχτεί σύμφωνα με τον παραδοσιακό του χαρακτήρα, χάρη στο σεβασμό, το ενδιαφέρον και την καλαισθησία των κατοίκων, επίσης στο μεράκι και το ταλέντο λίγων ευσυνείδητων μαστόρων.

Πέρα από το ατομικό ενδιαφέρον και την ιδιωτική πρωτοβουλία, η σκέψη για την σύσταση ενός συλλόγου άρχισε πια να ωριμάζει όταν ήρθαμε σε επαφή με μια άλλη ομάδα πολιτών της Σαντορίνης με περιβαλλοντικές ανησυχίες. Δεν είχαν άδικο να θέτουν το θέμα του περιβάλλοντος σε προτεραιότητα. Πριν λίγους μήνες, τον Απρίλιο του 2007, το κρουαζιερόπλοιο SEA DIAMOND βυθιστεί στην Καλντέρα. Πέρα από την εμφανή ρύπανση που σε πρώτο στάδιο αντιμετωπίστηκε αρκετά αποτελεσματικά από τις αρχές, κανένας αρμόδιος φορέας δεν είχε ασχοληθεί ουσιαστικά με το θέμα της ανέλκυσης, που είναι η οριστική και αποτελεσματική λύση για την αναμενόμενη ρύπανση. Έτσι, η θαλάσσια περιοχή του Αθηνιού έγινε θαλάσσιος χώρος αποβλήτων, που έθεταν σε κίνδυνο το θαλάσσιο περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων. Χωρίς να υπάρχει επίσημη μελέτη, υπήρχαν κατά προσέγγιση πληροφορίες για το είδος και τις ποσότητες των επικίνδυνων τοξικών ουσιών που υπήρχαν στο πλοίο.  Επίσης δεν υπήρχε επίσημη πρόβλεψη  για την αναμενόμενη ρύπανση που θα γινόταν μετά τη διάβρωση των υλικών, όταν θα  ξέφευγαν οι επικίνδυνες ουσίες στη θάλασσα.

Οι φίλοι του περιβάλλοντος και του πολιτισμού της Σαντορίνης, αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δραστηριότητές μας και προχωρήσαμε στην σύσταση του συλλόγου μας. Σαν πρώτο επείγων θέμα ορίστηκε το ναυάγιο, που υποβάθμιζε το θαλάσσιο περιβάλλον και έθετε σε κίνδυνο την υγεία μας. Επίσης δυσφημούσε το παγκοσμίου προορισμού νησί μας και αυτό θα είχε μακροχρόνιες συνέπειες στον τουρισμό.

ΔΡΑΣΗ

Η οργάνωσή μας ενεργοποιήθηκε άμεσα. Συγκέντρωσε περισσότερες πληροφορίες από αρμόδιους φορείς, συνεργάστηκε με το επιστημονικό τμήμα της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, και έχει την υποστήριξη της οργάνωσης ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS.  Την 5η Δεκεμβρίου, στο τέλος της τουριστικής περιόδου, οργανώσαμε συνέντευξη τύπου και συναυλία διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή και της Σαντορινιάς Μαρίζας Κωχ, ως ένα μέσω προβολής και ανάδειξης του μεγέθους της αναμενόμενης περιβαλλοντικής καταστροφής. Κατά τη διάρκεια προετοιμασίας της εκδήλωσης, απευθυνθήκαμε στον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Περιβάλλον κο  Σταύρο Δήμα με δύο επιστολές μας 15 Οκτωβρίου και 7 Νοεμβρίου εκφράζοντας την  ανησυχία μας για την αναμενόμενη ρύπανση μετά την διάβρωση των υλικών και έχουμε πλέον ανοιχτή και άμεση επικοινωνία στις Βρυξέλλες με τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το SEA DIAMOND στο βυθό της Καλντέρας, είναι ένα τοξικό απόβλητο, που μολύνει το θαλάσσιο περιβάλλον και είναι επικίνδυνο για την υγεία του  ανθρώπου.

Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό πως πρόσφατα, το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας με πρωτοβουλία του, ενημερώθηκε από το Αρχιπέλαγος για τις συνέπειες του ναυαγίου και το Λιμενικό Ταμείο Θήρας, με προϊστάμενη αρχή το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, προχώρησε σε ανακοίνωση πρόσκλησης υποβολής προσφορών, για την σύνταξη μελέτης απάντλησης των καυσίμων και τελικά της ανέλκυσης του πλοίου. Επίσης ενθαρρυντική είναι  η πρωτοβουλία των σχολείων και του Δήμου Θήρας να οργανώσουν ημέρα παιδικής Χριστουγεννιάτικης γιορτής, αφιερωμένη στο περιβάλλον και ιδιαίτερα στην ανέλκυση του πλοίου.

Κοινός μας στόχος είναι, η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος. Θα συμμετέχουμε από κοινού στην εξέλιξη της υπόθεσης ώστε να εξασφαλισθεί  η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας και η προστασία του περιβάλλοντος. 
 
ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1484