Κέρκυρα, μποϊκοτάρουν την ανακύκλωση
Ημερομηνία Thursday, January 10 @ 10:56:04 UTC
Θέμα Νησιά


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝ.Δ.ΟΙΚ.Ο.
Πλατεία Ηρώων Κυπριακού Αγώνα
Αρ 15       τ.κ. 49100 Κέρκυρα
τηλ 2661037761 & 6938712638
www.ecocorfu.gr     info@ecocorfu.gr
αρ πρ.   2/2008                                         Κέρκυρα 7/01/2008

ΜΠΟΪΚΟΤΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ !Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας για μια ακόμη φορά, καταγγέλλει την απαράδεκτη συμπεριφορά ορισμένων υπαλλήλων του Δήμου Κερκυραίων οι οποίοι, με την προκλητική αδιαφορία τους σαμποτάρουν τον θεσμό της ανακύκλωσης, προκαλώντας περισσότερη ζημιά στον τόπο μας.
      Ενώ η δημοτική αρχή καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να περισώσει ότι μπορεί από την αποτυχημένη ανακύκλωση συσκευασιών και να την κάνει να λειτουργήσει, δεν είναι λίγες οι φορές που οι ίδιοι οι υπάλληλοι του δήμου, αναστέλλουν την προσπάθεια αυτή.
      Στις 3 Ιανουαρίου, κατά τις 8:30 το πρωί στην άνω πλατεία, ακόμα δεν μπήκε καλά, καλά η νέα χρονιά, υπάλληλοι της υπηρεσίας καθαριότητας που μάζεψαν τα φύλλα των φυλλοβόλων δένδρων της πλατείας, τα άδειασαν στον κάδο της ανακύκλωσης συσκευασιών, μπροστά σε έκπληκτους πολίτες που μας ειδοποίησαν. Γέμισαν τον κάδο ανακύκλωσης κατά τα 2/3 με φύλλα. Οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες, που έφεραν τις συσκευασίες τους για να τις ρίξουν στον μπλε κάδο ανακύκλωσης καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, ανοίγοντας τον, τον αντίκριζαν γεμάτο φύλλα που βρισκόταν σε διαδικασία σήψης.
      Όσοι ευαισθητοποιημένοι πολίτες έκαναν χρήση του μπλε κάδου ανακύκλωσης στο κέντρο της Σπιανάδας, στις 3 Ιανουαρίου 2008, έφυγαν απογοητευμένοι, διότι κατάλαβαν ότι τα ανακυκλώσιμα υλικά τα οποία με επιμέλεια συνέλεξαν, μετέφεραν και τοποθέτησαν σε αυτό τον κάδο θα καταλήξουν στην χωματερή Τεμπλονίου («ΧΥΤΑ»). Είναι συχνό φαινόμενο να αντικρίζουν οι πολίτες να παραβιάζονται οι κανόνες και οι προδιαγραφές της ανακύκλωσης από τους ίδιους τους υπαλλήλους. Για παράδειγμα έχουμε φωτογραφήσει πολλές φορές να αδειάζουν τους μπλε κάδους μαζί με τους πράσινους στα απορριμματοφόρα για την χωματερή («ΧΥΤΑ»).
      Βλέποντας όλα αυτά, είναι λογικό οι πολίτες της Κέρκυρας να αναρωτιούνται αν:

Εφαρμόζεται η ανακύκλωση, ή δεν εφαρμόζεται;
Αν, μετά από τόσα χρόνια προσπάθειας, οι Μπλε Κάδοι συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται όπως ακριβώς χρησιμοποιούνται και οι πράσινοι, από την ίδια την υπηρεσία καθαριότητας, πως είναι δυνατόν να εφαρμόζεται η ανακύκλωση;
Πως θα εφαρμοστεί και θα επιτύχει η ανακύκλωση, αν η δημοτική Αρχή, παρόλη την καλή διάθεση που έχει δείξει για ανασυγκρότηση της ανακύκλωσης, δεν είναι σε θέση να ελέγξει την συμπεριφορά των υπαλλήλων της και να επιβάλλει την σωστή λειτουργία του κανονισμού καθαριότητας και ανακύκλωσης;
Μοιάζει ανεξήγητη, σε όσους πολίτες έχουν περιβαλλοντική συνείδηση (και δεν είναι πια, λίγοι), η συμπεριφορά των υπαλλήλων της υπηρεσίας καθαριότητας που αδειάζουν στους μπλε κάδους υλικά που δεν πρέπει καθώς και το ότι αδειάζουν τους μπλε μαζί με τους πράσινους στο αυτοκίνητο που μεταφέρει τα σκουπίδια. Κατ’ αυτό τον τρόπο, δυσφημίζουν την ανακύκλωση, αλλά και την ίδια την Κέρκυρα, γενικότερα. Αναρωτιέται ο πολίτης αν αυτό γίνεται και για πολιτικούς λόγους, αν, δηλαδή, το σαμποτάζ αυτό γίνεται παρακινούμενο από κάποιους που θέλουν να «πολεμήσουν» την αξιοπιστία της (εκάστοτε) Δημοτικής Αρχής, μια και δεν υπάρχει άλλη λογική εξήγηση. Αυτή είναι μια ακραία υπόθεση, αλλά πολλοί έχουν αρχίσει να την πιστεύουν.
      Η κακή εφαρμογή των προβλεπομένων, ισοδυναμεί με έγκλημα κατά της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος
      Αποτελέσματα της εγκληματικής κακής εφαρμογής των προδιαγραφών της ανακύκλωσης είναι:
Η πρόωρη συμφόρηση του «ΧΥΤΑ» Τεμπλονίου, τον οποίο μετέτρεψαν σε χωματερή γενικών σκουπιδιών, αυξάνοντας πάρα πολύ την ρύπανση και μειώνοντας πολύ τον χρόνο ζωής του.
Η ρύπανση και η μόλυνση του Περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα στο νησί μας συνεχώς αυξάνονται ακόμη, σήμερα. Τίποτα το ουσιαστικό δεν έγινε για τον περιορισμό της αύξησης. Τα αποτελέσματα από την ασταμάτητη αυτή ρύπανση, είναι ήδη ορατά. Όσο και να προσπαθούν, όσοι ευθύνονται, να αποκρύψουν το μέγεθος στο νησί μας θα πρέπει να ξέρουν, ότι είναι μόνον θέμα χρόνου να αποκαλυφθεί πλήρως, διότι η ρύπανση υπάρχει και είναι μεγάλη και παρόλο που στην αρχή δεν φαίνεται, μετά από λίγο καιρό θα έχει φθάσει παντού, διότι χρειάζεται κάποιο διάστημα μέχρι να εισχωρήσει σε όλα τα επίπεδα. Στο νερό, στο λάδι από τις ελιές μας, στα χτήματά μας, στον αέρα και σε όλες τις τροφές μας.
Η κοινωνική συνοχή που χρειάζεται για την επιτυχία της ανακύκλωσης έχει διασπαστεί κατά πολύ, διότι οι συνειδητοποιημένοι πολίτες (και δεν είναι πια, λίγοι, το ξανατονίζουμε), που εφαρμόζουν την ανακύκλωση, όχι μόνον δεν βρίσκουν ανταπόκριση, με τέτοιες συμπεριφορές, αλλά κάποιοι ζητούν και τα …ρέστα από αυτούς, κατηγορώντας τους ότι οι ίδιοι δεν ρίχνουν τα ανακυκλώσιμα υλικά τους στους μπλε κάδους, ή ότι ρίχνουν γενικά σκουπίδια στους μπλε κάδους.

   Γενικότερα διαπιστώνουμε ότι το επίπεδο γνώσης, όσον αφορά την καθαριότητα, αλλά κυρίως η οικολογική συνείδηση σχετικά με την ανακύκλωση, των υπαλλήλων του Δήμου Κερκυραίων είναι χαμηλή έως ανύπαρκτη.
   Αν την ανακύκλωση την μποϋκοτάρουν κάποιοι για χάρη ενός πολιτικού ή/και, εργολαβικού παιχνιδιού (όπως υπάρχουν πολλοί που το πιστεύουν), τότε θα πρέπει να τιμωρηθούν για «εσχάτη προδοσία» κατά του τόπου τους. Είναι σαν να κηρύσσουν τον πόλεμο κατά του τόπου που ζουν.
   Και αυτό δεν είναι καθόλου υπερβολή, αν σκεφτεί κανείς τι αφήνει πίσω του ένας πραγματικός πόλεμος. Πέρα από τις ανθρώπινες και οικονομικές απώλειες, αφήνει μια ρύπανση, μια οικολογική καταστροφή που πολλές φορές είναι μικρότερη από τους χιλιάδες τόνους γενικών σκουπιδιών και πολύ επικίνδυνων τοξικών ρύπων που από μόνοι μας ρίχνουμε καθημερινά, στο ίδιο το …κεφάλι μας.

   Η συμβουλή μας:

   Να κάνει ο Δήμος Κερκυραίων (και ο κάθε Δήμος) εντατικά μαθήματα ανωτέρου επιπέδου στους υπαλλήλους και να ορίσει αυστηρές κυρώσεις σε περίπτωση που οι ίδιοι οι υπάλληλοι δεν εφαρμόζουν με κάθε λεπτομέρεια τις προδιαγραφές της ανακύκλωσης. Θα πρέπει να είναι αντίστοιχα αυστηρές, όπως είναι αυστηρότερες οι κυρώσεις π.χ. για έναν αστυνομικό, ή έναν δικηγόρο που διαπράττει αδίκημα, από ότι είναι για τον απλό πολίτη.

Το Δ.Σ. της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Κέρκυρας

Υποσημείωση: Θεωρούμε θετικό το ότι εφέτος, πολλά δένδρα της πόλης δεν κλαδεύτηκαν (τουλάχιστον ακόμα), με τον βάναυσο τρόπο που αυτό γινόταν τα τελευταία 8 – 10 χρόνια. Το να πέφτουν κάτω τα φύλλα το φθινόπωρο, είναι μέρος του παραδοσιακού χαρακτήρα της πόλης μας. Τα φύλλα αυτά, όμως δεν είναι «βρωμιά», ώστε να πετάγονται στα σκουπίδια. Μπορεί κάλλιστα να τα χρησιμοποιήσει ο δήμος για λίπασμα στα φυτώριά του, μετατρέποντάς τα σε κομπόστ. Θα μπορούσαν επίσης, απλά να σκουπιστούν και να τοποθετηθούν στις ρίζες, όπου γρήγορα θα μετατραπούν σε λίπασμα, το οποίο χρειάζονται τα δένδρα για να βγάλουν καινούργια φύλλα. Θα ήταν καλό, τα δένδρα της πόλης, να μην κλαδευτούν καθόλου εφέτος, ώστε να αναδείξουν την «δύναμή» τους και αναλόγως να τα περιποιηθούν με ελαφρό κλάδεμα - αραίωμα, όπου χρειαστεί, (εξ αιτίας του φαινομένου της «πολυκομπίας», το οποίο έχουν αναπτύξει από το υπερβολικό κλάδεμα των τελευταίων ετών), πιθανώς, τον επόμενο χρόνο.Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1483