Αιγαίο, οι φίλοι του Φεστιβάλ και του υπουργού
Ημερομηνία Thursday, January 10 @ 10:28:57 UTC
Θέμα Μυτιλήνη


Μυτιλήνη: Φίλοι του Φεστιβάλ και του υπουργού
Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με γραφεία σε αποθήκη πήρε την 4η μέρα 321.000 ευρώ χρηματοδότηση
Του Στρατή Μπαλάσκα

«Φίλοι του Φεστιβάλ Αιγαίου» τιτλοφορείται η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία δημιουργήθηκε από δύο στενούς συνεργάτες του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιώργου Βουλγαράκη, προτού ακόμη ο υπουργός ανακοινώσει τη δημιουργία του θεσμού!
Ηταν μάλιστα τέτοια η βιασύνη, που ως έδρα της εταιρείας δηλώθηκαν αποθήκες και γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Μυτιλήνης «Η Επάνω Σκάλα».
Μόλις τέσσερις εργάσιμες μέρες μετά τη δημιουργία της υπήρξε και η πρώτη χρηματοδότηση του υπουργείου προς την εταιρεία, ύψους 321.000 ευρώ!
Προχθές στη Βουλή, ο Νίκος Σηφουνάκης με ερώτησή του ζήτησε να ενημερωθεί για την όποια σχέση του υπουργείου Αιγαίου με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Οι φίλοι του Φεστιβάλ Αιγαίου» και το Φεστιβάλ Αιγαίου Αρχιπελάγους, που υλοποιεί το υπουργείο, καθώς και για τη σχέση των εταίρων με τον υπουργό και τις όποιες χρηματοδοτήσεις ήδη υπήρξαν προς την εταιρεία.
Αποκαλυπτικά στοιχεία για την εξωθεσμική διαχείριση χρημάτων του προϋπολογισμού του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής από μέρους της εταιρείας «Φίλοι του Φεστιβάλ Αιγαίου», παρουσίασε η τοπική εφημερίδα της Μυτιλήνης «Εμπρός».

Μέσα σε 2 μήνες
Η ιστορία αρχίζει στις 29 του περασμένου Νοεμβρίου, μόλις δηλαδή δύο μήνες μετά τον ορισμό της νέας κυβέρνησης και τη δημιουργία του υπερυπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Τότε υπογράφεται το καταστατικό της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρρίας «Φίλοι του Φεστιβάλ Αιγαίου».
Εταίροι με μετοχικό κεφάλαιο 500 ευρώ ο καθένας, οι Χρήστος Διακάκης του Γερασίμου και Διονύσιος Διονυσόπουλος του Διονυσίου, στενοί συνεργάτες του κ. Βουλγαράκη κατά τη θητεία του στο υπουργείο Πολιτισμού, «αλλά και μελλοντικοί», όπως ο ίδιος δήλωσε, στο νέο υπουργείο όπου προΐσταται, όταν υλοποιηθεί ο νέος οργανισμός του.
Εδρα της εταιρείας ορίζεται ο Δήμος Μυτιλήνης. Συγκεκριμένα η οδός Αγίου Γεωργίου 3, όπου βρίσκονται τα γραφεία και οι αποθήκες του Συλλόγου «Η Επάνω Σκάλα». Πρόεδρος του συλλόγου είναι ο υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. στις τελευταίες εκλογές, Μάκης Βενέτας.
«Εμένα», δήλωσε ο κ. Βενέτας, «μου τηλεφώνησε από το γραφείο του υπουργού, μια μέρα πριν από καιρό ο Αλέκος (σ.σ. πρόκειται για τον Αλέκο Ελευθερίου, τοπικό στέλεχος της Ν.Δ., υπάλληλο του υπουργείου που έχει μετατεθεί στο πολιτικό γραφείο του υπουργού στη Μυτιλήνη), και μου ζήτησε μια διεύθυνση για να στέλνουν αλληλογραφία σε έναν σύλλογο. Δεν μού είπαν τίποτα για αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία και μάλιστα για έδρα της εταιρείας».
Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου «Η Επάνω Σκάλα», σύμφωνα με όσα είπαν όσοι ερωτήθηκαν, αγνοούν το παραμικρό για τη διάθεση των γραφείων του συλλόγου στην εταιρεία.
Το ίδιο υποστηρίζει ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Νάσος Γιακαλής: «Ουδέποτε μας ζητήθηκε να λειτουργήσει στα γραφεία ιδιοκτησίας του δήμου η έδρα της συγκεκριμένης μη κερδοσκοπικής εταιρείας».
Σύμφωνα με το καταστατικό, που τοιχοκολλήθηκε (30/11/2007) η εταιρεία «Φίλοι του Φεστιβάλ Αιγαίου» έχει σαν σκοπό οτιδήποτε αφορά στον πολιτισμό: οργανώνει εκδηλώσεις, πραγματοποιεί μελέτες, τυπώνει έντυπα, βιβλία, αφίσες, περιοδικά μέχρι και προγράμματα εκδηλώσεων, προ πάντων, όμως, συμμετέχει σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης υπογράφει, δε, και συμβάσεις υλοποίησης των προγραμμάτων αυτών!
Διάρκεια ζωής της εταιρείας τα πέντε χρόνια, γεγονός που αποδεικνύει ότι η εταιρεία δεν επρόκειτο να διαλυθεί μετά τη θεσμοθέτηση με νόμο του Φεστιβάλ Αιγαίου.
Δύο εβδομάδες μάλιστα μετά τη σύσταση της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Φίλοι του Φεστιβάλ Αιγαίου», την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου, με συνέντευξή τους στην Αθήνα ο κ. Βουλγαράκης, ο υφυπουργός Πάνος Καμμένος και ο γ.γ. Χρήστος Κουρούσης ανακοίνωσαν τη δημιουργία του θεσμού Φεστιβάλ Αιγαίου Αρχιπελάγους και την πραγματοποίηση των πρώτων εκδηλώσεων που ήδη άρχισαν να υλοποιούνται.
«Η λύση της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας επιλέχθηκε», δήλωσε ο κ. Βουλγαράκης, «ώστε να ξεπεραστούν προβλήματα του δημόσιου λογιστικού και οι εκδηλώσεις των Χριστουγέννων να πραγματοποιηθούν. Και τούτο θα συμβαίνει, ωσότου σε έξι μήνες με νόμο συσταθεί ο οργανισμός του Φεστιβάλ Αιγαίου Αρχιπελάγους».

Τα χρήματα
Ο κ. Βουλγαράκης υπεραμύνθηκε της σημασίας του θεσμού -που δεν αμφισβητεί και κανείς. Αυτό που δύσκολα, όπως φαίνεται, θ' απαντηθεί είναι γιατί χρήματα του Ελληνα φορολογούμενου θα διαχειριστούν εξωθεσμικά όργανα με τρόπο κάθε άλλο παρά σύμφωνο με τα όσα οι νόμοι του ελληνικού κράτους ορίζουν.
Τέσσερις μόλις εργάσιμες μέρες μετά τη δημιουργία της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Οι φίλοι του Φεστιβάλ Αιγαίου», την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, δηλαδή σε χρόνο-ρεκόρ για τέτοιες υποθέσεις, διεκπεραιώθηκε και η πρώτη χρηματοδότηση με την υπογραφή του κ. Βουλγαράκη. Ετσι, 321.000 ευρώ διατέθηκαν στη μη κερδοσκοπική εταιρεία των συνεργατών του. Κατατέθηκαν, δε, σε τραπεζικό λογαριασμό που ανοίχτηκε σε τραπεζικό κατάστημα της Μυτιλήνης από τους εταίρους που μετακινούνταν με κρατικό αυτοκίνητο, συνοδευόμενοι μάλιστα από υπάλληλο του υπουργείου.

(πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 2/01/2008)
--------------------------------------------------

ΕΜΜΟΝΗ ΑΥΤΟΠΡΟΒΟΛΗΣ
* Στην εμμονή του να αυτοπροβάλλεται, διέπραξε σοβαρό ατόπημα ηθικής τάξης ο Μάκης Βενέτας. Στην εκδήλωσή του Υπ. Αιγαίου για τα “Ελευθέρια” της πόλης μας, ο δημοτικός σύμβουλος Mυτιλήνης απήγγειλε το ποίημα «Την 8η Νοεμβρίου ήτο Πέμπτη το πρωί» της λαϊκής ποιήτριας του Πλωμαρίου Ειρήνης Βεκρή – Τυροπώλη, που γράφτηκε στις 10-11-1912. Έγινε ο Εθνικός Ύμνος της “Ελευθέρας Μυτιλήνης” και φυλάσσεται από τότε στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών. Ο Μάκης, λοιπόν ανερυθρίαστα προσπάθησε να οικειοποιηθεί το ποίημα, προσθέτοντας σ’ αυτό και δικούς του στίχους. Ασέλγεια εις βάρος της ιστορίας, της προσφοράς και της μνήμης της ηρωίδας εκείνης γυναίκας.
Επί τόπου όμως παρέλαβε τον ασχημονούντα Μάκ, ο Πλωμαρίτης Δημήτρης Βουνάτσος και τον έκανε… “απ’ ασπρού”, αποκαθιστώντας την ιστορική αλήθεια και την “τιμή των όπλων”. Εξάλλου τα εγγόνια, τα δισέγγονα και τρισέγγονα της αείμνηστης “Ρηνιώς” από τον κ. Βενέτα να μην ξανακάνει χρήση του ποιήματος προσθέτοντας (φευ) δικούς του στίχους στο γόνατο…

Φτάνει πια η εκμετάλλευση των πάντων από τους πάντες…

(πηγή: ΑΙΟΛΙΚΑ ΝΕΑ, 15.11.2007)  http://aiolikanea.gr/news/album/detail.php?ID=24262&phrase_id=96036Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1478