Σουφλιάς γκρεμίστηκε ... η άδεια
Ημερομηνία Thursday, January 10 @ 10:24:03 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


ΣΟΥΦΛΙΑΣ. Γκρεμίστηκε... η άδεια
Του Γιώργου Κιούση

Στις 4 Οκτωβρίου έρχεται στη δημοσιότητα το θέμα της ανέγερσης εξοχικής κατοικίας στην Ανάβυσσο χωρίς αναθεωρημένη οικοδομική άδεια. Ιδιοκτήτης της είναι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς.
 
Ο ίδιος ο κ. Σουφλιάς, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του, υποστηρίζει ότι έχει άδεια, αλλά υπάρχει ένα «μικρό ελάττωμα». Διαβεβαιώνει ότι μόλις πληροφορήθηκε το πρόβλημα απευθύνθηκε στην αρμόδια Πολεοδομία, ζητώντας να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις, ενώ προτίθεται να στραφεί δικαστικώς κατά του μηχανικού του, ο οποίος δεν τον είχε ενημερώσει για την εκκρεμότητα. Σήμερα, μάλιστα, σκοπεύει να δώσει αναλυτική απάντηση στο θέμα, προσκομίζοντας στοιχεία που κατά την άποψή του τον δικαιώνουν.

Η ιστορία ξεκίνησε την άνοιξη του 2005. Λίγο πριν λήξει η οικοδομική άδεια, ο μηχανικός του κ. Σουφλιά υπέβαλε αίτηση για αναθεώρηση στην Πολεοδομία Μαρκοπούλου. Ο φάκελος παραπέμφθηκε στην αρμόδια αρχιτεκτονική επιτροπή, η οποία στην πρώτη της συνεδρίαση τον απέρριψε, ζητώντας να υποβληθούν οι εγκρίσεις από την Αρχαιολογία και το Δασαρχείο. Λίγο αργότερα, όμως, τον ενέκρινε και στη συνέχεια η άδεια προωθήθηκε για να εγκριθεί για τα υπόλοιπα τμήματά της (στατικά, αρχιτεκτονικά, φορολογικά, κ.λπ). Μια μέρα μετά διακόπηκαν οι εργασίες κατασκευής στην εξοχική κατοικία του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ στο Θυμάρι Αναβύσσου, και δόθηκε τετράμηνη προθεσμία «προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα έκδοσης οικοδομικής άδειας τακτοποίησης των διαπιστωθεισών ασυμφωνιών», όπως σημειώνεται σε χθεσινή ανακοίνωση της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, στην οποία γίνεται έμμεση αναφορά σε αυθαιρεσίες.

Επί της ουσίας, όπως αποκάλυψε η «Ε», ο κ. Σουφλιάς:

* Αγόρασε το 1997 χιλιοστά επί ακινήτου σε εκτός σχεδίου περιοχή, με δικαίωμα κατασκευής δύο οικοδομών, επιφάνειας 66 τετραγωνικών η κάθε μία. Η οικοδομική άδεια είχε εκδοθεί το 1989 και αφορούσε συνολικά έξι κατοικίες.

* Ως το 2005 ο υπουργός δεν είχε χτίσει, όπως άλλωστε προκύπτει από τη δήλωση «πόθεν έσχες» που έχει υποβάλει.

* Την άνοιξη του 2005, λίγο πριν από τη λήξη της άδειας, ο μηχανικός του υπουργού υπέβαλε αίτημα για αναθεώρηση. Ο φάκελος εγκρίθηκε από την αρχιτεκτονική επιτροπή, αλλά ουδέποτε χορηγήθηκε η αναθεώρηση.

* Την άνοιξη του 2005 ξεκίνησε η κατασκευή μιας κατοικίας, συνολικής επιφάνειας 117 τετραγωνικών σύμφωνα με τον κ. Σουφλιά, που συνεχίστηκε παρά το γεγονός ότι η άδεια έληξε από τον Ιούλιο του ίδιου έτους. Η οικοδομή βρίσκεται στα τελειώματα, ενώ από τις αρχές Οκτωβρίου διατάχθηκε η διακοπή των εργασιών από την Πολεοδομία Μαρκοπούλου. «Εχω άδεια», είχε δηλώσει ο κ. Σουφλιάς, κατηγορώντας τον μηχανικό του ότι τον διαβεβαίωνε πως όλα πηγαίνουν καλά, και ανακοινώνοντας ότι ανέλαβε ο ίδιος να πληρώσει τα πρόστιμα.

* Το ακίνητο βρίσκεται στη ζώνη απόλυτης προστασίας των ορεινών όγκων της Λαυρεωτικής και με βάση το διάταγμα, από το 2003 δεν επιτρέπεται η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών. Για άδειες που έχουν εκδοθεί αναφέρεται ότι αναθεωρούνται ως έχουν.

* Υπάρχουν έντονες επιφυλάξεις για την ισχύ της οικοδομικής άδειας του 2005.

(πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/12/2007)Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1477