Ανακοίνωση για το ναυάγιο Sea Diamond
Ημερομηνία Thursday, January 10 @ 10:12:50 UTC
Θέμα Θήρα


Ανακοίνωση - Δελτίο Τύπου


Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ, πραγματοποίησε εκδήλωση την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου στο club ΚΥΤΤΑΡΟ για το ναυάγιο του Sea Diamond που βρίσκεται στο βυθό της Καλντέρας. Η εκδήλωση είχε σκοπό να εκφράσει την ανησυχία για τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει  το ναυάγιο στο θαλάσσιο περιβάλλον και στην υγεία των ανθρώπων, ούτως ώστε να μην αδρανούν οι διαδικασίες ουσιαστικής εκτίμησης και δράσης από τις αρμόδιες αρχές.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με συνέντευξη τύπου-ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το ναυάγιο, από τον οργανωτή σύλλογο και από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ - Ινστιτούτο θαλάσσιας και περιβαλλοντικής έρευνας Αιγαίου και του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS. Στη συνέχεια έγινε η συναυλία διαμαρτυρίας με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετείχε και η Σαντορινιά, ΜΑΡΙΖΑ ΚΩΧ.  

Τα μέλη και οι φίλοι του συλλόγου, εκφράζουν την ικανοποίησή μας για την επιτυχία της  εκδήλωσης. Ιδιαίτερα για τα αποτελέσματα της επικοινωνίας με τις αρχές κατά το διάστημα των δύο μηνών της προετοιμασίας της εκδήλωσης, όπου στις ενημερωτικές επιστολές που έλαβαν αναγράφονται τα παρακάτω:

Η  Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε επιστολή της με ημερομηνία 27/11/2007 την οποία υπογράφει ο Προϊστάμενος της Νομικής Υπηρεσίας κος. Julio Garcia Burgues, μας ενημερώνει ότι σύμφωνα με την οδηγία πλαίσιο 2006/12/ΕΚ, το ναυάγιο χαρακτηρίζεται ως εγκαταλειμμένο απόβλητο για το οποίο οι Ελληνικές αρχές θα πρέπει να επέμβουν άμεσα και παρακολουθεί την υπόθεση.
O Δήμος Θήρας σε επιστολή από το γραφείο Δημάρχου με ημερομηνία 5/12/2007 την οποία υπογράφει ο Δήμαρχος κος. ?γγελος Ρούσσος, μας αναφέρει ότι έχει σαν μοναδικό στόχο την ανέλκυση του Sea Diamond και χαιρετίζει κάθε ενεργοποίηση πολιτών που σέβονται το περιβάλλον και συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια.
Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας, σε επιστολή του με ημερομηνία 22/11/2007 την οποία  υπογράφει ο Πρόεδρος  του ΔΣ κος. Γιάννης Γρατσίας  μας ενημερώνει ότι μετά από εξώδικη διαμαρτυρία προς την πλοιοκτήτρια εταιρία, στην οποία δεν απάντησε, προχώρησε την 17η Νοεμβρίου σε διεθνή πρόσκληση υποβολής προσφορών για την απάντληση  και την ανέλκυση του ναυαγίου, σύμφωνα με την ΚΥΑ 8122.1/03/04/3.2.04 (ΦΕΚ Β 310/2004) προβλεπόμενων δικαιωμάτων ναυαγίων εις βάρος των υπευθύνων.
 
Η  ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ,
αναμένει σύντομα τις εξελίξεις από τις αρμόδιες κρατικές αρχές, ώστε να εξασφαλιστεί άμεσα το καθαρό θαλάσσιο περιβάλλον και η υγεία μας.  
 
Πληροφορίες: Γιώργος Διακοφωτάκης 6981419163  &  Γιάννης Ρήγος 6937943961  Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1476