Εύβοια-Τριπλό χτύπημα μετά τις πυρκαγιές
Του Γιώργου Κιούση
Στο πόδι η Εύβοια από την επιχειρούμενη λειτουργία τριών μονάδων σε Μαντούδι, Αλιβέρι και Κύμη, οι οποίες έχουν πυροδοτήσει αντιδράσεις καθολικού χαρακτήρα. Ο νομός πέρασε από την πλήρη εγκατάλειψη, με τα ποσοστά ανεργίας σε πολλές περιοχές να ξεπερνούν το 25%, στον διωγμό. Παρά τις τεράστιες καταστροφές που επέφεραν οι φετινές πυρκαγιές στο περιβάλλον του νομού, οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί στην παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας μετατρέπουν το νησί σε ενεργειακό κέντρο και σε καυστήρα απορριμμάτων της Αττικής.
Ο δήμαρχος Κηρέως Πρόδρομος Ενωτιάδης
«Ο Δήμος μας έγινε συνώνυμο της προσφοράς στην εθνική οικονομία και πληγώθηκε βαριά από την ανεξέλεγκτη μεταλλευτική δραστηριότητα. Ακόμη προσπαθεί να συνέλθει, οικονομικά και κοινωνικά, στηριζοντας πλέον την ανάπτυξή του στη γεωργία, την κτηνοτροφία, τον τουρισμό και τις υπηρεσίες. Η παρουσία ενός τέτοιου εργοστασίου καταστρέφει την περιοχή μας και επιστρέφει την εικόνα της χώρας στο παρελθόν» λέει ο δήμαρχος Κηρέως Πρ. Ενωτιάδης.
Ξεχειλίζει η απογοήτευση και η αγανάκτηση στον Δήμο Κηρέως, στην περιοχή όπου η ανεργία χτυπά εδώ και πολλά χρόνια κόκκινο. Οι κάτοικοι του Μαντουδίου αντιδρούν στη λειτουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμη ύλη τον λιθάνθρακα και ζητούν ακόμη και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό την άμεση παρέμβασή του για να αποτραπεί όχι η βιομηχανική δραστηριότητα και η παραγωγή ενέργειας, αλλά η αχαλίνωτη δραστηριότητα που μολύνει το περιβάλλον και προκαλεί βλάβες στην υγεία των κατοίκων ζημιώνοντας τους υπόλοιπους παραγωγικούς κλάδους.
Η ΡΑΕ με απόφασή της γνωμοδότησε θετικά για τη χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 460 MW της εταιρείας Ηρων Θερμοηλεκτρική Α.Ε. στο Μαντούδι. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο εισαγόμενο λιθάνθρακα και θα υπάρχει η δυνατότητα πρόσμιξης με βιομάζα.
«Εκφράζουμε ριζικά την αντίθεσή μας στη λειτουργία αυτής της μονάδας», προσθέτει ο Πρόδρομος Ενωτιάδης. «Οι επιπτώσεις θα είναι ανυπολόγιστες για το περιβάλλον, αφού οι εκπομπές σε αέρια θα είναι ανεξέλεγκτες. Η οικολογική υποβάθμιση που θα προκύψει θα ενταφιάσει τον τουρισμό μας που αποτελεί μονόδρομο για την περιοχή».
Στο λιμάνι Μαντουδίου θα γίνεται η παραλαβή του λιθάνθρακα, δίπλα στα έργα ανάπλασής του
«Εκτός από την οικολογική υποβάθμιση υπάρχει και ένας ακόμη σοβαρός λόγος που αντιδρούν οι κάτοικοι», εξηγεί ο Βαγγέλης Αποστόλου, πρώην βουλευτής Ευβοίας. «Στο λιμάνι του Μαντουδίου, όπου θα γίνεται η παραλαβή του λιθάνθρακα, γίνονται εργασίες ανάπλασης της παραλίας για λόγους αναψυχής. Ο πλησιέστερος από τους χώρους εξόρυξης του λευκόλιθου, όπου θα εναποτίθεται η παραγόμενη καρκινογόνος τέφρα, είναι το Παρασκευόρεμα που έχει μεταβληθεί σε λίμνη-βιότοπο και για τον λόγο αυτό έχει επιλεγεί από τον Δήμο Κηρέως να ενοποιηθεί με διπλανή έκταση 354 στρεμμάτων που προορίζεται να εκμισθωθεί για τη δημιουργία περιβαλλοντικού ενεργειακού χωριού».
Ο ίδιος τονίζει ότι στο γενικό πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης που έχει αποστείλει στους φορείς της Αυτοδιοίκησης το ΥΠΕΧΩΔΕ, δεν υπάρχει καμία αναφορά για σταθμό παραγωγής ενέργειας στη Βόρεια Εύβοια. «Με ποια λογική και προτροπή λειτουργούν όλοι αυτοί που θέλουν να βιάσουν και να καταστρέψουν την περιοχή μας και να υποθηκεύσουν το μέλλον μας», διερωτάται ο πρώην δήμαρχος Γιώργος Τριάντης, ενώ ο Νίκος Νικολάου προσθέτει ότι «είμαστε ανοιχτοί σε επενδύσεις που θα προφέρουν ανάπτυξη και ζωή, όχι σε επενδύσεις που θα μας καταστρέψουν». «Πού θα κολυμπάμε; Πού θα ψαρεύουμε; Η περιοχή μας θα στιγματιστεί ανεπανόρθωτα από τη ρύπανση», επισημαίνει ο Γιάννης Αλεξανδρής, κάτοικος της περιοχής.
Να σημειωθεί ότι και στο Αλιβέρι, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων, σχεδιάζεται η εγκατάσταση λιθανθρακικής μονάδας 800 MW με προοπτική τα 1.700 MW.
Στην Κύμη ο Σύλλογος Δασοπροστασίας και Προστασίας Περιβάλλοντος εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στις γεωτρήσεις για έρευνα σιδηρονικελιούχου κοιτάσματος από τη ΛΑΡΚΟ - Μεταλλεία Ευβοίας στη θέση «Κατάβολος», αλλά και σε όλη την περιοχή του Δήμου Κύμης όσο και για την εγκατάσταση και εκμετάλλευση από την εν λόγω εταιρεία και οποιαδήποτε άλλη για το σκοπό αυτό ή παρεμφερή.
«Θα αντιδράσουμε δυναμικά σε αντίθετη περίπτωση», μας λέει ο Γιώργος Βαλιάνος, μέλος του συλλόγου. «Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην κτηνοτροφία, στις καλλιέργειες και στην παραλία του Μετοχίου, καθώς και στην ευρύτερη ανάπτυξη του τόπου, θα είναι οδυνηρές. Σύμφωνα με τον δασάρχη Αλιβερίου Αθανάσιο Μαρίνο, η υπηρεσία δεν συμφωνεί για την εκτέλεση των συγκεκριμένων εργασιών, αφού με τις επεμβάσεις θα θιγούν περιοχές ελατοδάσους ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, θα διαταραχθεί η πτηνοπανίδα, θα επηρεαστεί η υδρογεωλογία της περιοχής.
(πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 14/11/2007)