Απαράδεκτη οδηγία Σχολικού Συμβούλου προς τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Πειραιά και Κυκλάδων, με θέμα τον εκκλησιασμό, το μάθημα των Θρησκευτικών και τη συμμετοχή στη σχολική προσευχή.
Ερώτηση Τ.Κουράκη και Π.Λαφαζάνη προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
06/12/2007
Σε 4σέλιδη επιστολή - οδηγία προς τα σχολεία της αρμοδιότητάς του (27/9/2007, ΑΠ 9074), ο Σχολικός Σύμβουλος (ΠΕ01) του Πειραιά και των Κυκλάδων Δημήτρης Ρουμπάνης επικαλείται νόμους, διατάξεις αλλά και το ίδιο το Σύνταγμα, ερμηνεύοντάς τα με πρωτοφανώς υποκειμενικό τρόπο. Οριοθετεί έτσι αυτόβουλα ένα ασφυκτικό πλαίσιο υποχρεωτικότητας του εκκλησιασμού, της συμμετοχής στο μάθημα των Θρησκευτικών και της συμμετοχής στην καθημερινή σχολική προσευχή για τους μαθητές, το οποίο με βάση την εκπαιδευτική νομοθεσία δεν υφίσταται.
Στην επιστολή -οδηγία του προς τα σχολεία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "ο εκκλησιασμός αποβλέπει στο να αναπτύξει το θρησκευτικό και εθνικό φρόνημα των μαθητών" συνδέοντας αυθαίρετα θρησκευτική πίστη και εθνική συνείδηση.
Τέτοιες οδηγίες από στελέχη της εκπαίδευσης είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για την ύπαρξη ομαλού εκπαιδευτικού κλίματος στο σχολείο, διότι οδηγούν εύκολα σε λανθασμένους χαρακτηρισμούς και κατηγοριοποιήσεις μαθητών και μαθητριών που είτε δεν έχουν θρησκευτική πίστη, είτε πιστεύουν σε άλλη θρησκεία κλπ.
Εξίσου ασφυκτικό είναι το πλαίσιο που σκιαγραφεί με φανατισμό ο Σχολικός Σύμβουλος για τις υποχρεώσεις των εκπαιδευτικών στον εκκλησιασμό, τη συμμετοχή στην πρωινή προσευχή και το μάθημα των Θρησκευτικών.
Ο συγκεκριμένος Σχολικός Σύμβουλος παρότι αναφέρεται σε πλήθος διατάξεων "αποκρύπτει" στην επιστολή - οδηγία του προς τους εκπαιδευτικούς των σχολείων της αρμοδιότητάς του την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας Γ2/61723/13-06-2002 ΥΠ.Ε.Π.Θ.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Πώς πρόκειται να αντιμετωπίσει τις αυθαίρετες οδηγίες που αποστέλλουν τα στελέχη της εκπαίδευσης στους υφισταμένους τους, όπως η συγκεκριμένη επιστολή - οδηγία του κυρίου Ρουμπάνη που ανασύρει επιλεκτικά εγκυκλίους της δεκαετίας του '80 και όχι τις ισχύουσες;
2. Πρόκειται να ανανεωθεί το θεσμικό εκπαιδευτικό πλαίσιο, έτσι ώστε να λαμβάνονται υπ΄όψη θέματα συνείδησης ή θρησκευτικών πεποιθήσεων των εκπαιδευτικών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Τάσος Κουράκης
Παναγιώτης Λαφαζάνης