Πάρκο Αλοννήσου, τα γεγονότα προκαλούν θλίψη
Ημερομηνία Tuesday, December 18 @ 11:31:02 UTC
Θέμα Αλόνησος


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ 11/12/07

Το βράδυ του εορτασμού του προστάτη των ναυτικών Αγίου Νικολάου οι "γνωστοί- άγνωστοι" κάτοικοι της Αλόννησου που μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, προκάλεσαν σοβαρές εξωτερικές ζημιές στα ιδιωτικά αυτοκίνητα δύο μελών του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων (Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ.), ρίχνοντας ισχυρό διαβρωτικό υγρό.

Το σοβαρό αυτό περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά γεγονότων που έχουν ξεκινήσει από τον Αύγουστο του 2007 από μια μικρή ομάδα κατοίκων της Αλοννήσου, με προσπάθεια κατάληψης των γραφείων του Φορέα, εξύβριση και ξυλοδαρμό δύο μελών του προσωπικού του Φορέα, διαδηλώσεων, ανάρτηση εξυβριστικών πανό, δολιοφθορών σε περιουσιακά στοιχεία του Φορέα, απειλητικών τηλεφωνημάτων κ.λπ. Δυστυχώς, όπως φαίνεται η αναίτια, αρνητική και επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για το Φορέα Διαχείρισης και το προσωπικό του με πράξεις βίας, ξυλοδαρμών, υβριστικών επιθέσεων κατά του Προέδρου του Φορέα Διαχείρισης και του προσωπικού του Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ. και καταστροφής περιουσιακών στοιχείων του Φορέα, όλο και περισσότερο οξύνεται.

Παρά το γεγονός ότι έχουν κατατεθεί μηνύσεις για τα γεγονότα αυτά και έχει υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση, οι λιμενικές και αστυνομικές αρχές δυστυχώς φαίνονται ανήμπορες να χειριστούν αποτελεσματικά την απαράδεκτη και επικίνδυνη αυτή κατάσταση. Η προκλητικότητα, ασυδοσία και παράνομη συμπεριφορά λίγων γνωστών αγνώστων ατόμων στην Αλόννησο εντείνεται και όπως φαίνεται δεν μπορεί να προληφθεί, αποτραπεί ή να κατασταλεί από τις αστυνομικές αρχές του νησιού που δείχνουν να μην έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση στην Αλόννησο που θυμίζει «Ζωνιανά».

Ο Δήμος Αλοννήσου και οι τοπικοί οργανωμένοι φορείς του νησιού, αναγνωρίζουν τις ωφέλειες και τις ευεργετικές επιδράσεις στην τοπική κοινωνία της Αλοννήσου, που προέρχονται από την ίδρυση και την αποτελεσματική πλέον λειτουργία του Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ. Στηρίζουν δε και συνεργάζονται με το Φορέα Διαχείρισης για την επίτευξη άμεσων και μετρήσιμων αποτελεσμάτων, με γνώμονα τη βιώσιμη αειφορική οικονομική ανάπτυξη της Αλοννήσου, καθώς και την αποτελεσματική λειτουργία και διαχείριση του θαλάσσιου πάρκου. Δυστυχώς, όμως, τα μέλη αυτής της μικρής ομάδας κατοίκων της Αλοννήσου λόγω πράξεων εκφοβισμού και απειλών προς τους συντοπίτες τους, φαίνεται πως δεν είναι δυνατόν να απομονωθούν ή να αποτραπεί η παραβατική τους συμπεριφορά από τους νομιμόφρονες και ορθά σκεπτόμενους πολίτες της Αλοννήσου. Είναι φανερό πως ο Φορέας Διαχείρισης, η πλειοψηφία των κατοίκων της Αλοννήσου και οι τοπικοί φορείς αντιμετωπίζουν μια σοβαρή και επικίνδυνα κλιμακούμενη κατάσταση κατάλυσης της έννομης τάξης στην Αλόννησο.

Καλούμε κάθε αρμόδιο φορέα της πολιτείας να επιληφθεί άμεσα του σοβαρού αυτού θέματος, έτσι ώστε να δοθεί ουσιαστική και αποτελεσματική λύση στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση, να δοθεί η δυνατότητα στο Φορέα Διαχείρισης να επιτελέσει απρόσκοπτα το σημαντικό έργο του και να δημιουργηθεί το απαραίτητο κλίμα ασφαλούς εργασίας και διαβίωσης των εργαζόμενων του Φορέα.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 13/09/07

Τη Δευτέρα 10/09/2007 πραγματοποιήθηκαν στην Αλόννησο προγραμματισμένες συναντήσεις του Προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων, Καθηγητή κ. Χρήστου Νεοφύτου, με εκπροσώπους συλλογικών φορέων του νησιού.

Ειδικότερα στο περιθώριο του προγράμματος FUToURISM, όπου ο Πρόεδρος ανέπτυξε στους συνέδρους θέμα σχετικό με το Πάρκο, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Πρόεδρο του συλλόγου των ξενοδόχων και πρακτόρων Αλοννήσου κ. Κωνσταντίνο Ευσταθίου. Στη συνάντηση δόθηκε η δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις σε θέματα που αφορούν την προβολή του νησιού και την ανάπτυξη του μέσα από την αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος που λέγεται "Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου και Βορείων Σποράδων". Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Φορέα εξέφρασε τη διάθεση του να στηρίξει την όποια προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή παρέχοντας στη διάθεση του συλλόγου το έμπειρο προσωπικό του Φορέα, που μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες τεχνικής στήριξης στις όποιες πρωτοβουλίες αναληφθούν (χρηματοδοτούμενα προγράμματα, στήριξη επιχειρησιακών σχεδίων κ.λπ.).

Στη συνέχεια ο κ. Νεοφύτου πραγματοποίησε συνάντηση στον αγροτικό συνεταιρισμό γυναικών. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν η Πρόεδρος κα Νίνα Δροσάκη, η Αντιπρόεδρος κα Μάχη Καλογιάννη και η Γραμματέας κα Έφη Μπλούνα. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο αναπτυξιακό μοντέλο που θέλει να εφαρμόσει ο συνεταιρισμός στα πλαίσια της 4ης προγραμματικής περιόδου, καθώς και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει από την έλλειψη στελεχιακού δυναμικού, ικανού να στηρίξει τις όποιες αναπτυξιακές του πρωτοβουλίες. Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος του Φορέα Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ. υποσχέθηκε την αμέριστη στήριξη στην προσπάθεια του συνεταιρισμού με την παροχή τεχνογνωσίας από το έμπειρο προσωπικό του φορέα.

Οι προγραμματισμένες συναντήσεις θα συνεχιστούν και με άλλους συλλογικούς φορείς στα πλαίσια εδραίωσης μιας σχέσης συνεργασίας για την ανάπτυξη της περιοχής μέσα από την αξιοποίηση της απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς του Θαλάσσιου Πάρκου.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ 14/08/07

Λυπούμεθα ειλικρινά που μια εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας, όπως είναι η εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ», φιλοξενεί στις στήλες της δημοσιεύματα όπως αυτό στις 13/08/07 με τίτλο «Βουνά» από σκουπίδια σε ακτές της Αλοννήσου. Είναι λυπηρό να βλέπουν το φως της δημοσιότητας άρθρα που υποθάλπουν κινήσεις μεμονωμένων ατόμων που δεν έχουν σχέση με παραγωγικούς φορείς του τόπου και αναξιόπιστες πηγές να εκθέτουν και να δυσφημίζουν το σημαντικό έργο που επιτελεί το νέο Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων (Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ.) στο σύντομο χρονικό διάστημα λειτουργίας του. Δυστυχώς, είναι η δεύτερη φορά που η συγκεκριμένη εφημερίδα δημοσιεύει τέτοιου είδους επώνυμα άρθρα.

Ο Φορέας Διαχείρισης, για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, σε συνεργασία με εθελοντικές ομάδες, με τη στήριξη επιχειρηματιών επαγγελματικών τουριστικών σκαφών της Αλοννήσου και το Δήμο Αλοννήσου, οργάνωσε το καθαρισμό παραλιών μερικών νησιών του Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ. Η προσπάθεια αυτή ολοκληρώθηκε για φέτος στις 12/08/07, με τη συγκέντρωση 93 μεγάλων σάκων σκουπιδιών από ομάδα 46 εθελοντών του Σώματος Ελλήνων Οδηγών από τις περιοχές Διδυμότειχο, Ρόδο, Ν. Ιωνία Μαγνησίας, Σπάρτη, Ν. Σμύρνη Αττικής, Ηλιούπολη, Βούλα, Αγ. Νικόλαο και Ηράκλειο Κρήτης.

Η μεταφορά των σκουπιδιών από τις παραλίες των νησιών στο λιμάνι της Αλοννήσου, παρά το γεγονός ότι την έχει αναλάβει ο Δήμος Αλοννήσου, άρχισε να γίνεται τμηματικά από τις 08/07/07 με το ταχύπλοο σκάφος του Φορέα Διαχείρισης (λόγω του μικρού μεγέθους και της αδυναμίας μεταφοράς φορτίων) και ολοκληρώθηκε στις 13/08/07.

Το μικρό ενοικιασμένο σκάφος του Φορέα Διαχείρισης στην τρίμηνη λειτουργία του έχει επιτελέσει πολλαπλό και σημαντικό έργο στην περιοχή του Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ., όπως ενημέρωση επισκεπτών, καταγραφή σημαντικών στοιχείων που θα επιτρέψουν την επιστημονική τεκμηρίωση της αναμόρφωσης των ρυθμιστικών μέτρων, ερευνητικό έργο, αποκομιδή σκουπιδιών, μεταφορά ασθενών στο Βόλο, ρυμούλκηση ακυβέρνητων σκαφών κ.λπ. Είναι υποχρέωση και αποκλειστική ευθύνη του Φορέα Διαχείρισης ο συντονισμός του έργου αυτού και όχι αυτών που προσπαθούν μάλλον από ιδιοτέλεια και πολιτικές σκοπιμότητες να υποβαθμίσουν το ρόλο και το έργο του Φορέα με αποσπασματικές και ανακριβείς δηλώσεις. Τέτοιες ενέργειες μόνο ζημιές δημιουργούν στο περιβάλλον και όχι ωφέλειες.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ 03/08/07

Τελευταία πολλά αναληθή και δυσφημιστικά δημοσιεύματα έχουν γραφτεί στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο για το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων (Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ.) και το Φορέα Διαχείρισης του.

Με αφορμή τα δημοσιεύματα αυτά, που προσπαθούν να αποδώσουν στην τρίμηνη λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης του Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ. οποιαδήποτε τυχόν αρνητική επίδραση στο τουρισμό της Αλοννήσου, κατηγορηματικά δηλώνουμε ότι στόχος του Φορέα Διαχείρισης δεν είναι ο περιορισμός της τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής του Θαλάσσιου Πάρκου, ούτε η απαγόρευση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων σε όλη την έκτασή του και στη δημιουργία ενός κλειστού χώρου. Αντίθετα, ο Φορέας Διαχείρισης θεωρεί πώς η ίδρυση του Θαλάσσιου Πάρκου αποτελεί το βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής και μόνο αν αυτό γίνει αντιληπτό από όλους του εμπλεκόμενους φορείς θα γίνει εφικτή η προστασία και ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής με την ταυτόχρονη βιώσιμη ανάπτυξή της.

Η βασική φιλοσοφία οργάνωσης του Πάρκου συνίσταται στο χωρισμό του σε δύο κύριες ζώνες προστασίας (Α και Β). Στη Ζώνη Α, αυξημένης προστασίας, ισχύουν ιδιαίτερες ρυθμίσεις σε επιμέρους περιοχές ανάλογα με τη κρισιμότητα, τη μοναδικότητα και τη φυσικότητα τους. Στη Ζώνη Β, ισχύει χαμηλότερος βαθμός προστασίας και ουσιαστικά επιτρέπονται σχεδόν όλες οι δραστηριότητες αναψυχής σύμφωνα με τη κείμενη εθνική νομοθεσία.

Το Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ. αποτελεί μια πολύ καλή εναλλακτική πρόταση για τουρισμό, η οποία απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και τα κοινωνικά στρώματα και συνδυάζει την αναψυχή με τη γνώση και την απόλαυση του φυσικού τοπίου. Η επίσκεψη στο θαλάσσιο πάρκο προσφέρει στον επισκέπτη του την δυνατότητα να:
απολαύσει το μπάνιο του, την ελεύθερη κατάδυση (με μάσκα και αναπνευστήρα) και σε ορισμένες περιοχές της ζώνης Β, την κατάδυση με αναπνευστικές συσκευές,
φωτογραφίσει και να κινηματογραφήσει το μοναδικής αξίας και ιδιαίτερου κάλους υποβρύχιο κόσμο του,
ασχοληθεί με διάφορες μορφές ερασιτεχνικής αλιείας σε όλη τη ζώνη Β και στο 80% της ζώνης Α,
διαπλεύσει, αγκυροβολήσει και διανυκτερεύσει με το σκάφος του σε όλη την έκταση της ζώνης Β και σε ειδυλλιακούς όρμους της ζώνης Α,
γνωρίσει και να έρθει σε επαφή με σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, ορισμένα εκ των οποίων μάλιστα χαρακτηρίζονται από διεθνείς συμβάσεις, ως είδη υπό εξαφάνιση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μεσογειακή φώκια,
χαρεί τα μοναδικά τοπία ιδιαίτερης αισθητικής και περιβαλλοντικής αξίας και τη θάλασσα με τη συνοδεία δελφινιών,
περιηγηθεί στους ιστορικούς και θρησκευτικούς χώρους που υφίστανται εντός των ορίων του και να μάθει για τα σημαντικά ναυάγια και αρχαιολογικά μνημεία που υπάρχουν στην περιοχή,
γνωρίσει τα ήθη, τα έθιμα και τη φιλοξενία των ντόπιων κατοίκων,
γευθεί την τοπική παραδοσιακή κουζίνα και το άφθονο φρέσκο ψάρι,
συμμετέχει σε εθελοντικά προγράμματα προστασίας του περιβάλλοντος, που συνδυάζουν την προσφορά, τη γνώση και την αναψυχή.
Όλο το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης εργάζεται σκληρά με στόχο την ενημέρωση των επισκεπτών του Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ. για τις δυνατότητες που τους προσφέρονται αλλά και τη συλλογή και καταγραφή στοιχείων που θα επιτρέψουν την επιστημονική τεκμηρίωση της αναμόρφωσης των ρυθμιστικών μέτρων και απάλειψης των υπαρχόντων περιορισμών που δεν συμβαδίζουν με τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

Ο Φορέας Διαχείρισης του Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ. θεωρώντας πως δε μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική προστασία της Πάρκου χωρίς παράλληλα τη βιώσιμη οικονομική του ανάπτυξη, σχεδιάζει δράσεις και προγράμματα στα οποία θα συμμετέχουν οι φορείς και οι παραγωγικές δυνάμεις της περιοχής που θα συμβάλλουν στην αειφορική ανάπτυξη του Θαλάσσιου Πάρκου, λαμβάνοντας υπόψη τις περιβαλλοντικές ιδιαιτερότητες του.

Ο Φορέας Διαχείρισης θεωρεί πως η βιώσιμη ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος μπορεί να καλύψει τις βιοποριστικές ανάγκες μεγάλου μέρους των κατοίκων της περιοχής διαμέσου της ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού (αλιευτικός, αγροτικός, θρησκευτικός, περιπατητικός, καταδυτικός, επιστημονικός, συνεδριακός κλπ.), που προσφέρουν επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και προσέλκυση επισκεπτών μεσαίων εισοδημάτων.

Ο Φορέας Διαχείρισης του Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ. μπορεί να προγραμματίσει, να συνενώσει, να συμπαραταχτεί και να εργαστεί μαζί με τις παραγωγικές δυνάμεις της περιοχής για την επίτευξη άμεσων και μετρήσιμων αποτελεσμάτων προς την κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξής της.

-----------------------------------------------------------------------
http://www.alonissos-park.gr/more/m1_deltia_typou.htmΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1447