Ρέθυμνο, που θα πάνε τα σκουπίδια
Ημερομηνία Tuesday, December 18 @ 11:15:29 UTC
Θέμα Κρήτη


Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου - Μαρουλάς 


Το ερώτημα ήταν, μέχρι τώρα, ρητορικό. Το έθεταν οι εκάστοτε δημοτικοί και νομαρχιακοί μας άρχοντες προκειμένου να κερδίσουν χρόνο και να αναβάλλουν, για μια δεκαετία σχεδόν, το κλείσιμο της χωματερής στον Μαρουλά.

Τώρα η χωματερή έκλεισε με δικαστική απόφαση. Αυτή την φορά το κλείσιμό της φαίνεται ότι είναι οριστικό. Είχε, βέβαια κλείσει και τον περασμένο Απρίλιο με απόφαση του Νομάρχη και είχε δηλωθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα έχει κλείσει ως τα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη. Τίποτα από αυτά δεν έγινε. Η χωματερή του Μαρουλά συνέχισε να λειτουργεί παράνομα ακόμη και όταν τον περασμένο Απρίλιο πήρε φωτιά που δεν έχει ακόμη σβήσει.

Παρά το γεγονός πως η χωματερή καιγόταν, επί επτά μήνες, οι δήμοι Ρεθύμνου και Αρκαδίου συνέχιζαν να ρίχνουν εκεί τα σκουπίδια τους, σαν να μη συνέβαινε τίποτα.

Που θα πάνε τώρα τα σκουπίδια; Το ερώτημα δεν είναι πλέον ρητορικό, αλλά πραγματικό. Ο Δήμος, η Νομαρχία, η Περιφέρεια είχαν όλο τον καιρό (χρόνια ολόκληρα) να το σκεφτούν και να το απαντήσουν. Δεν το έπραξαν και η ευθύνη είναι όλη δική τους. Δεν βρήκαν λύση για τα σκουπίδια και δεν έκλεισαν την χωματερή ακόμα και όταν πήρε φωτιά.

Οκτώ μήνες η χωματερή καπνίζει εκλύοντας ένα αποπνικτικό τοξικό νέφος που, όπως διαβάζουμε στην επιστημονική βιβλιογραφία, περιέχει διοξίνες. Κανείς αρμόδιος δεν ενδιαφέρθηκε για την Δημόσια Υγεία. Κανείς δεν έδωσε εντολή να γίνουν τοξικολογικές μετρήσεις στο κρέας και στο γάλα των αιγοπροβάτων που βόσκουν στην γύρω περιοχή. Και στην περίπτωση αυτή, η ευθύνη είναι όλη δική τους.

Που θα πάνε τα σκουπίδια; Σε πρόσφατη συνέντευξή του στα τοπικά ΜΜΕ ο Δήμαρχος Ρεθύμνου (εφημερίδα «Ρέθεμνος» 8-12-07), έδωσε την εξής εκπληκτική απάντηση:

«Στα σπίτια σας και τους κάδους θα σφραγίσω! Στα σπίτια σας θα μείνουν ή στις αυλές εκείνων που ξέρανε τη λύση τώρα και μήνες. Θέλω να πάνε εκεί τα σκουπίδια, εκείνοι που ξέρανε, η κ. Κορρέ, ο κ. Νίνος, όλοι εκείνοι, εκεί θα πάνε τώρα τα σκουπίδια!».

Ας είμαστε επι τέλους σοβαροί. Την χωματερή στον Μαρουλά δεν την έκλεισε ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου, ούτε η μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά η Δικαστική Αρχή, όπως οφείλει να γίνεται σε μια συντεταγμένη πολιτεία, όταν διαπιστωθεί παρανομία.

Τόσο καιρό που η χωματερή δεν έκλεινε, τόσο καιρό που η χωματερή καπνίζει, ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος μπορούσε να καλέσει τους δημότες να ρίξουν τα σκουπίδια τους μπροστά στο Δημαρχείο. Δεν το κάναμε διότι, όπως είναι γνωστό, προτιμάμε να υποστηρίζουμε τις θέσεις μας με επιχειρήματα. Θα ήταν, ωστόσο, μια πράξη συμβολική που θα πίεζε τον Δήμο να αναλάβει τις ευθύνες του και να βρεί λύση για την διαχείριση των αποβλήτων του στο πλαίσιο του Περιφερειακού Σχεδιασμού.

Δεν είναι το ίδιο όταν ένας Δήμαρχος, με την εξουσία που διαθέτει, καλεί τους «αγανακτισμένους πολίτες» να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους και να πετάξουν τα σκουπίδια τους στην αυλή αυτών που επί χρόνια πιέζουν τις αρχές να δώσουν λύση στο πρόβλημα. Είναι άμεση απειλή κατά πολιτών που διαφωνούν και προτροπή, εκ μέρους της δημοτικής αρχής, για άσκηση βίας, αυτοδικία και τραμπουκισμούς.

Το ΔΣ του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ρεθύμνου
Παρασκευή, 14 Δεκέμβριος 2007 Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1443