Ο μεγάλος αδελφός είναι εδώ
Ημερομηνία Friday, December 14 @ 10:59:49 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Η ΕΛ.ΑΣ. χαρτογραφεί τα Εξάρχεια
Οι ηγέτες, ο αριθμός, η εκπαίδευση, τα στέκια, οι εφημερίδες των «μπαχαλάκηδων»
Β. Γ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ


«Στον αντιεξουσιαστικό χώρο δραστηριοποιούνται σήμερα περίπου 1.000 άτομα, αλλά στις διαδηλώσεις συμμετέχουν από 50 ως 600 από αυτά, ανάλογα με την αξιολόγηση που τα ίδια κάνουν για την κινητοποίηση και τη βαρύτητα που πρέπει να δώσουν» διαπιστώνεται σε απόρρητη έκθεση την οποία έχει συντάξει η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. στην προσπάθειά της να ελέγξει τη δράση των ατόμων αυτών και να προλάβει έκρυθμες καταστάσεις.

Ως ηγέτες των βασικών ομάδων αναρχικών καταγράφονται «συνήθεις ύποπτοι» της δεκαετίας του '80, ένας 60χρονος υπάλληλος τραπέζης με παρελθόν στον αναρχικό χώρο, ένας 39χρονος γνωστός αντιεξουσιαστής από την περιοχή των Εξαρχείων, καθώς και ένας 47χρονος σύντροφός του από την Πάτρα, ο οποίος θεωρείται αρχηγός των αντιεξουσιαστικών ομάδων της Δυτικής Αττικής. Κάποιοι από αυτούς έχουν κληθεί να καταθέσουν στο πλαίσιο σχετικών ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. Αλλά «όπως είναι φυσικό, χωρίς αποδείξεις, αρνούνται κάθε συμμετοχή στην οργάνωση επεισοδίων και βέβαια δεν δείχνουν καμία διάθεση συνεννόησης» αναφέρουν αξιωματικοί.

Στην έκθεση της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ. καταγράφονται 27 στέκια σε όλην την Αττική, στα οποία περιλαμβάνονται μάλιστα και ορισμένοι υπό διαρκή κατάληψη χώροι πανεπιστημιακών σχολών. Στις σελίδες της έκθεσης «παρελαύνουν» δεκάδες τίτλοι και επωνυμίες, με τα οποία προσδιορίζονται οι ομάδες και τα στέκια τους: «Λοξή Κίνηση 2003», «Αυτοδιαχειριζόμενα Στέκια», «Θερσίτης», «Πικροδάφνη» είναι μόνο μερικά από αυτά, ενώ αξιολογούνται και πληροφορίες που προέρχονται από διάφορα έντυπα τα οποία εκδίδουν οι αντιεξουσιαστές, όπως «Νεκρή Ζώνη», «Αχινός», «Ηλιοτρόπιο», «Προαστιακός» και άλλα. Σε κάθε στέκι αντιστοιχούν από 5-10 ονόματα αντιεξουσιαστών, σύμφωνα με την κατάταξη της ΕΛ.ΑΣ., χωρίς ωστόσο να υπάρχει καμία επισήμανση ή τεκμήριο για οποιαδήποτε «ύποπτη» δράση τους. Παράλληλα στο πολυσέλιδο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ., το οποίο έχει συνταχθεί στις 4 Ιανουαρίου 2007, καταγράφεται όλη η δραστηριότητα των ομάδων αντιεξουσιαστών μέσα στο 2006. Την περασμένη χρονιά υπήρξε αύξηση των επιθέσεών τους κατά 22%, αφού το 2005 είχαν σημειωθεί 96 επιθέσεις και το 2006 έφθασαν τις 117.

Ειδική αναφορά γίνεται στην έκθεση για την περιώνυμη «βεντέτα» της ΕΛ.ΑΣ. με τον «αναρχικό χώρο». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αξιωματικών, εκτός των άλλων, η «βεντέτα» σχετίζεται τόσο με τη δίκη των μελών της 17Ν όσο και με τις κινητοποιήσεις εναντίον της προώθησης νομοσχεδίων εργατικού ή εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν τις συνεχείς συνεννοήσεις των αντιεξουσιαστών μέσω 4-5 σχετικών δικτυακών τόπων στο Internet, ενώ καταγράφεται και η παρουσία αλλοδαπών στα στέκια των αντιεξουσιαστών.

Τέλος, ειδικό ενδιαφέρον υπάρχει για τους οικονομικούς πόρους των αντιεξουσιαστικών οργανώσεων. Στην έκθεση αναφέρονται τα... συνήθη για χρήματα που προέρχονται από εράνους και από πώληση εντύπων, για χρηματοδοτήσεις «συμπαθούντων» κτλ. Διατυπώνονται ακόμη για μία ακόμη φορά οι γνωστές υπόνοιες για χρηματοδότηση των αντιεξουσιαστών από ληστείες τραπεζών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει η διαπίστωση της έκθεσης ότι ορισμένα άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο δραστηριοποιούνται σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και εκ της θέσεώς τους «φροντίζουν να προωθούν χρήματα, από τις επιχορηγήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για διάφορα προγράμματα που υλοποιούν αυτές οι ΜΚΟ, σε δραστηριότητες των αναρχικών». Αλλά και σε αυτήν την περίπτωση, πέρα από τις γενικές διαπιστώσεις, δεν παρουσιάζεται κανένα συγκεκριμένο αποδεικτικό στοιχείο...
 
Ομάδα δίωξης (και βιντεοσκόπησης) αναρχικών

Εκατόν τριάντα αστυνομικοί, με ειδίκευση στις... ένορκες καταθέσεις, θα προχωρούν υπό την «κάλυψη» των ΜΑΤ σε συλλήψεις αντιεξουσιαστών που πρωτοστατούν σε επεισόδια. Παράλληλα εξετάζεται η δημιουργία ομάδας... εικονοληπτών των ΜΑΤ που θα έχουν καθήκον «να καταγράφουν τις επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών στη διάρκεια των διαδηλώσεων, ώστε οι ταραξίες να συλλαμβάνονται εκ των υστέρων». Αυτές είναι ορισμένες από τις ενέργειες που προετοιμάζει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης για την αντιμετώπιση των επεισοδίων από ομάδες αναρχικών στο κέντρο της Αθήνας. Η ΕΛ.ΑΣ. έχει... ανακαλύψει μάλιστα ότι πολλοί αντιεξουσιαστές εκπαιδεύονται καθημερινά από συντρόφους τους με βάση τα τηλεοπτικά βίντεο από επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. Οι 130 αστυνομικοί θα υπηρετούν κανονικά σε υπηρεσίες Ασφαλείας, αλλά όταν πραγματοποιούνται μεγάλες κινητοποιήσεις θα προσκολλώνται σε διμοιρίες των ΜΑΤ (3-4 ανά διμοιρία), με αποστολή να συλλαμβάνουν τους πρωταιτίους των επεισοδίων. Σύμφωνα με τις πρόσφατες αποφάσεις, ύστερα και από τα τελευταία παθήματα της ΕΛ.ΑΣ., οι αστυνομικοί θα έχουν πυρίμαχες στολές για να προστατεύονται από τις μολότοφ και για να μην επαναληφθούν όσα συνέβησαν στα πρόσφατα επεισόδια στο Πολυτεχνείο και κοντά στη Βουλή. Ακόμη, θα περάσουν από ειδική εκπαίδευση ώστε να συλλαμβάνουν τους «ταραξίες» χωρίς να τους τραυματίζουν, με χρήση ειδικών λαβών.

(πηγή: Το ΒΗΜΑ, 4/03/2007)Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1439