Παρέμβαση στο αειφορικό "Δίκτυο Δάφνη"
Ημερομηνία Friday, December 14 @ 10:54:54 UTC
Θέμα Νησιά


ΣΥΝ-ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

                                                ΔΕΛΤΙΟ    ΤΥΠΟΥ

(Ημερίδα του Δικτύου Αειφορικών Νήσων: να συμφωνήσουμε τι εννοούμε βιώσιμη-αειφόρο ανάπτυξη )Ο επικεφαλής της Συν-Κυκλαδικής Πρωτοβουλίας νομαρχιακός σύμβουλος Νίκος Συρμαλένιος, στην παρέμβαση του στην Ημερίδα που διοργάνωσε το Δίκτυο Αειφορικών Νήσων (ΔΑΦΝΗ) στις 10/12 στην Αθήνα τόνισε μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

      «…Χαιρετίζουμε την Ημερίδα, ευχόμαστε στο ΔΑΦΝΗ κάθε επιτυχία, συγχαίρουμε το Δήμο της Κέας, που βραβεύθηκε για τις θετικές επιδόσεις του στις δράσεις που συμβάλλουν στους στόχους της αειφορίας….Θεωρούμε όμως ότι πρέπει να προσεγγίσουμε το θέμα της αειφόρου-βιώσιμης ανάπτυξης όχι αποσπασματικά, αλλά προωθώντας συνολικά το ζήτημα…Σωστά επιβραβεύουμε τις θετικές δράσεις (ανακύκλωση, διαχείριση λυμάτων κλπ.), αλλά αυτές δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητες από την έννοια π.χ. της «φέρουσας ικανότητας», για την οποία δεν ακούσαμε τίποτα.

Τι θα γίνει π.χ. με τη διαχείριση απορριμμάτων ή τη διαχείριση του νερού, όταν έχουμε μια συνεχή και αλόγιστη επέκταση της δόμησης;

Στο χωροταξικό σχεδιασμό τω νησιών, αφού ακυρώθηκαν ουσιαστικά οι Ειδικές Χωροταξικές Μελέτες (ΕΧΜ) που εκκρεμούσαν από το 1988, μιλάμε σήμερα για τα Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. (Σχέδια Χωρικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων), που μπορούν να προωθηθούν με ευθύνη των Δήμων. Ποιος μας λέει όμως ότι και αυτά δεν θα παραπεμφθούν στις καλένδες, αφού τα πάντα θα πρέπει να υπαχθούν στο Εθνικό Χωροταξικό;

      Αν θέλουμε λοιπόν να μιλάμε επί της ουσίας για βιώσιμη – αειφόρο ανάπτυξη, θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε τρεις άξονες :

      α) να καθορίσουμε αν αποδεχόμαστε την έννοια της «φέρουσας ικανότητας» και να συζητήσουμε πως την εννοούμε.

      β) να προωθήσουμε το χωροταξικό σχεδιασμό, με καθορισμό χρήσεων γης και αντίστοιχους όρους δόμησης. Σχετικά με την εκτός σχεδίου δόμηση, είμαστε υπέρ της σταδιακής κατάργησης της με ταυτόχρονη σχεδιασμένη επέκταση των υπαρχόντων οικισμών και με αντισταθμιστικά οφέλη.

      γ) μέχρι τη θεσμοθέτηση των χωροταξικών, να πάρουμε από σήμερα όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα που θα αποτρέπουν την περαιτέρω εξάπλωση της αυθαιρεσίας και της παρανομίας. Στην κατεύθυνση αυτή δεν μπορούν ορισμένες δημοτικές αρχές να αρνούνται τη συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση π.χ. στο θέμα της κατεδάφισης των αυθαιρέτων…»


             12/12/07                                               Η  ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1438