Νάξος, οικολογική, τουριστική και πολιτιστική καταστροφή του Απόλλωνα
Ημερομηνία Friday, December 14 @ 10:12:00 UTC
Θέμα Νάξος


Eρωτήματα και απορίες για το Αλιευτικό καταφύγιο του Απόλλωνα στη Νάξο
η εκδίκαση της προσφυγής αναβλήθηκε για τις 14.1.2009!!!
Νίκος Ι. Λεβογιάννης πρώην Βουλευτής

Για τις 14 Ιανουαρίου 2009 αναβλήθηκε η εκδίκαση της προσφυγής των 85 πολιτών κατά του έργου του αλιευτικού καταφυγίου στον Απόλλωνα. Η προσφυγή είχε κατατεθεί τον Ιούνιο του 2006 μαζί με αίτηση προσωρινών μέτρων, καθώς και αναστολής της εκτέλεσης του έργου μέχρι την έκδοση της απόφασης επί των προσωρινών μέτρων.

      Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι για την εκτέλεση του έργου (Νομαρχία-Επαρχείο Νάξου) αδιαφόρησαν για τη δικαστική αυτή εμπλοκή, με αποτέλεσμα να βρίσκεται πλέον το έργο αυτό  χρονικά εκτός του Γ΄ Κοινοτικού πλαισίου στήριξης και το ποσό του 1.200.000 ευρώ που είχε εγκριθεί να έχει χαθεί.

      Η Νομαρχία Κυκλάδων και το Επαρχείο Νάξου, υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση του έργου, οφείλουν να δώσουν πειστικές απαντήσεις  για την εγκατάλειψη της υπόθεσης στο Συμβούλιο Επικρατείας.

      Γιατί δεν ζήτησαν την άμεση εκδίκαση των ασφαλιστικών;
      γιατί δεν κατέθεσαν προτάσεις αντίκρουσης της προσφυγής;
      γιατί δεν ζήτησαν επίσπευση της εκδίκασης της αγωγής;
      γιατί έσπευσαν να δεχτούν το αίτημα του εργολάβου για την διάλυση της εργολαβίας από τις αρχές του 2007;

      Το μόνο που έπραξαν όλο αυτό το διάστημα ήταν η έκδοση της απόφασης οριοθέτησης του ρέματος του Απόλλωνα, λέγοντας μάλιστα στους Απολλωνιάτες ότι, μόλις βγει αυτή η απόφαση, θα προχωρήσει το έργο.

      Η απόφαση αυτή βγήκε και είναι θετική, γιατί θα σταματήσουν οι καταπατήσεις του ρέματος, αλλά πόσο μπορούσε αυτό να επηρεάσει δικαστικά την υπόθεση, όταν είναι γνωστό ότι συνολικά η μελέτη του έργου έχει τεράστιες ελλείψεις, πάσχει στις αδειοδοτήσεις και το βασικότερο η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν έχει σχέση με το συγκεκριμένο έργο;
      Όλοι εκείνοι που ουσιαστικά ενέπαιζαν αυτό το διάστημα τους κατοίκους του Απόλλωνα, όλοι εκείνοι που ευθύνονται για τη μελέτη-κουρελόχαρτο που μπάζει από παντού, θα βρουν το θάρρος να ζητήσουν συγγνώμη; Θα πουν κάποια έστω δικαιολογία για την παντελή αδιαφορία τους σε ότι αφορά την προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας;
      Μήπως τελικά κατάλαβαν ότι είχαν φτιάξει και προωθήσει μια «μελέτη» -διάτρητη και γι αυτό εγκατέλειψαν την υπόθεση;
      Μήπως πείστηκαν ότι είχαν δίκιο οι 85 και ότι σχεδίασαν ένα έργο-τερατούργημα που θα κατάστρεφε ανεπιστρεπτί τον Απόλλωνα και γι αυτό έκαναν πίσω;

      Ό, τι κι αν έγινε οφείλουν να απαντήσουν σε όλα αυτά τα ερωτήματα και να κάνουν την αυτοκριτική τους, γιατί έχουν τεράστιες ευθύνες για το έργο που χάθηκε, γιατί είναι υπεύθυνοι για την κάκιστη μελέτη που σχεδιάστηκε, γιατί είναι υπεύθυνοι για τα δεκάδες εκατομμύρια δρχ. που δαπανήθηκαν γι αυτή τη μελέτη-κουρελόχαρτο, γιατί είναι υπεύθυνοι που επιχείρησαν να κατασκευάσουν ένα έργο, το οποίο είναι δεδομένο και αδιαμφισβήτητο ότι θα κατέστρεφε οικολογικά, τουριστικά και πολιτιστικά τον Απόλλωνα.

----------------------------------------------------------------------------------
(δημοσιεύτηκε στην τοπική εφημερίδα «Μάσκα» στις 30.11.2007)Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1433