Ο Συνασπισμός απορρίπτει το Εθνικό Χωροταξικό
Ημερομηνία Friday, December 07 @ 16:07:21 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Ο Συνασπισμός απορρίπτει το Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ     
       
ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ
(Συνεδρίαση νομαρχιακού συμβουλίου Ν. Κυκλάδων 29-11-07)Στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου στις 29-11-07, οι εκπρόσωποι μας Νίκος Συρμαλένιος και Ηλίας Αθυμαρίτης υποστήριξαν τις παρακάτω θέσεις:

      α) Στο θέμα της προσφυγής της Ν.Α. Κυκλάδων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ακτοπλοϊκό και μετά την ενημέρωση που έγινε από τον Έπαρχο ?νδρου κ. Μαλταμπέ, ο οποίος δήλωσε ότι δικαιώθηκε η Ν.Α., διότι η Ε.Ε. αποδέχτηκε πλήρως τις θέσεις της Νομαρχίας, αφού το θέμα των επιδοτήσεων, της συχνότητας δρομολογίων κ.λπ. είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του κράτους-μέλους και δεν επιβάλλεται από τον Κανονισμό 3237/92., υποστήριξαν ότι η απόφαση του Ν.Σ. δεν αφορούσε γενικώς την κατάθεση προσφυγής προς την Ε.Ε., αλλά προχωρούσε παραπέρα, αφού μιλούσε για προσφυγή και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στο όνομα της υπεράσπισης του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος των πολιτών της νησιωτικής Ελλάδας για ελεύθερη μετακίνηση χειμώνα – καλοκαίρι και προς όλους τους προορισμούς. Επίσης τόνισαν ότι η απάντηση της Ε.Ε. δεν μας είπε κάτι καινούργιο, αφού ήδη η δυνατότητα άσκησης εθνικής πολιτικής ήταν κατοχυρωμένη από το Ν. 2932/2001 (νόμος Παπουτσή), μόνο που δεν εφαρμόστηκε ούτε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που τον ψήφισε, ούτε βέβαια μετέπειτα από την κυβέρνηση της Ν.Δ.

      Επιπλέον ζήτησαν να επαναλειτουργήσει η διαπαραταξιακή επιτροπή του νομαρχιακού συμβουλίου για να συζητηθεί από μηδενική βάση η στρατηγική των στόχων και των αγωνιστικών διεκδικήσεων για το ακτοπλοϊκό πρόβλημα, ενόψει και των προτάσεων που έχει δηλώσει ότι ετοιμάζει η σημερινή κυβέρνηση. 

      β) Στο θέμα του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδιασμού που παρουσίασε από το Μάιο το ΥΠΕΧΩΔΕ δήλωσαν ότι, το Εθνικό Χωροταξικό, που θα έπρεπε να έχει εκπονηθεί εδώ και μερικές δεκαετίες για να καθορίσει τις αναπτυξιακές επιλογές της Χώρας, είναι ένα κείμενο γενικόλογο, υπεραισιόδοξο, απλώς περιγραφικό, ουσιαστικά μια καλή έκθεση ιδεών. Επαναλαμβάνει πολλές κοινές παραδοχές και κοινότοπες διαπιστώσεις, χωρίς ουσιαστικά να καθορίζει πως και με ποιο τρόπο θα εφαρμοστούν.

      Δήλωσαν τέλος ότι δεν αποδεχόμαστε επί της αρχής αυτό το χωροταξικό και κατέθεσαν σειρά παρατηρήσεων, ειδικότερα στα θέματα που αφορούν στη νησιωτική Ελλάδα.


             30/11/07                                                Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ


(Παραθέτουμε συνημμένα τις Παρατηρήσεις που κατέθεσαν στη συνεδρίαση οι εκπρόσωποι μας για το Εθνικό Χωροταξικό)
 
Παρατηρήσεις της Συν-Κυκλαδικής Πρωτοβουλίας για το Εθνικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού


Ο Εθνικός Χωροταξικός Σχεδιασμός είναι μια πολιτική επιλογή, που θα έπρεπε να έχει θεσμοθετηθεί εδώ μια μερικές δεκαετίες, για να καθορισθούν οι βασικές αναπτυξιακές επιλογές της χώρας. Αντ’ αυτού πρώτα θεσμοθετήθηκαν τα Περιφερειακά Χωροταξικά, πρώτα εκπονήθηκαν τα χωροταξικά σχέδια για τις ΑΠΕ, τον Τουρισμό, τη Βιομηχανία. Μπήκε δηλαδή το κάρο μπροστά από το άλογο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ανακολουθίες, αντιφάσεις και ασυμβατότητες.

Το κείμενο που παρουσίασε το ΥΠΕΧΩΔΕ, είναι ένα κείμενο γενικόλογο, αντιφατικό, υπεραισιόδοξο στις διαπιστώσεις του (π.χ. οικονομικοί δείκτες, περιβάλλον), επαναλαμβάνει προφανείς αλήθειες, σε τελευταία ανάλυση μια καλή έκθεση ιδεών.

Ειδικότερα στα θέματα που αφορούν στη νησιωτική Ελλάδα καταθέτουμε τις παρακάτω παρατηρήσεις:

ωστή η διαπίστωση-στόχος ότι οι λιμενικές υποδομές και οι εγκαταστάσεις στη νησιωτική χώρα, οφείλουν να ακολουθούν την κλίμακα και τη φυσιογνωμία της περιοχής, ιδιαίτερα στους παραδοσιακούς οικισμούς.
Η διαπίστωση αυτή δεν καταλαβαίνουμε πως συνάδει με τον καθορισμό λιμένων-κόμβων, αφού δεν διευκρινίζεται ακριβώς τι εννοούν. Εννοούν λιμάνι ακτοπλοϊκής κίνησης επιβατών, εννοούν εμπορικό λιμάνι, εννοούν και τα δύο; Με ποιες και μέχρι ποιας έκτασης εγκαταστάσεις;
Σχετικά με τον προσδιορισμό της Νάξου ως λιμάνι – κόμβος και ειδικότερα με τις διεκδικήσεις για προσδιορισμό ως κόμβος και της Σύρου. Κατά τη γνώμη μας υπάρχει πολύς λαϊκισμός και παραμυθία σε αυτή την ιστορία. Έχουμε την εντύπωση ότι όσοι υποκινούν διεκδικήσεις για τους κόμβους χαϊδεύουν αυτιά, γιατί θέλουν να γίνουν αρεστοί στις τοπικές κοινωνίες, καλλιεργώντας προσδοκίες περί αύξησης της συνολικής κίνησης, κατά συνέπεια και των κερδών.   Οι ίδιοι όμως που επενδύουν σε αυτά, την ίδια στιγμή υπογράφουν διακηρύξεις υπέρ της βιώσιμης-αειφόρου ανάπτυξης. Ας ξεκαθαρίσουν, τι απ’ τα δύο θέλουν. Είναι σίγουρο ότι η Νάξος επιλέχθηκε από το Περιφερειακό Χωροταξικό, κυρίως λόγω γεωγραφικής θέσης. Όμως βάσει στατιστικών στοιχείων, τουλάχιστον για την επιβατική κίνηση, η Πάρος είναι το νησί με τις περισσότερες αφιξοαναχωρήσεις και με τις περισσότερες ακτοπλοϊκές συνδέσεις. Αυτό τι σημαίνει ότι πρέπει να διεκδικήσουμε και την Πάρο κόμβο; 
Το ίδιο περίπου ισχύει και με τα αεροδρόμια – κόμβους, όπου μάλιστα θα γίνεται διανομή των αεροπορικών μεταφορών στο Αιγαίο. Εκεί μάλιστα διεκδικούν όχι μόνο δύο (Νάξος-Μύκονος), αλλά και άλλα δύο, τη Σύρο και την Πάρο….!
Για την Ενέργεια, επαναλαμβάνονται γενικά ορθές κατευθύνσεις (π.χ. πολιτικές εξοικονόμησης), όμως η προσαρμογή στο χωροταξικό των ΑΠΕ, για το οποίο ήδη έχουμε τοποθετηθεί αρνητικά, το καθιστά απορριπτέο.
Στον αγροτικό τομέα, δεν υπάρχει λέξη για την ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.
Για τον Βιομηχανικό Τομέα και την εξόρυξη, περισσεύουν οι γενικόλογες επικλήσεις για το συνδυασμό της ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος
Μας εντυπωσιάζει η αναφορά σε αυτό το κεφάλαιο, περί περιορισμού της εκτός σχεδίου δόμησης, όταν είναι γνωστό ότι στις  νησιωτικές περιοχές δεν κινδυνεύει η βιομηχανία από τη δόμηση, αλλά ο αγροτικός τομέας, αφού τα αγροτεμάχια μετατρέπονται κατά κόρον σε οικόπεδα και χάνονται οι καλλιέργειες και η αγροτική γη.

Για τον Τουρισμό, επαναλαμβάνονται οι κατευθύνσεις του Χωροταξικού για τον Τουρισμό, στο οποίο είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι. Αναφέρεται και πάλι στον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης, όταν είναι γνωστό ότι κατοχυρώνει τη δόμηση ολόκληρων εκτός σχεδίου οικισμών, ακόμα και σε περιοχές  Natura, σε βραχονησίδες κλπ. με τη μορφή των παραθεριστικών κατοικιών.
Για τη Χωρική Οργάνωση του νησιωτικού χώρου. Και πάλι γενικές παραδοχές περί βιώσιμης ανάπτυξης, περί προστασίας του περιβάλλοντος, περί ενίσχυσης των υποδομών υγείας κλπ., όταν δεν λέγεται τίποτα για τις Ειδικές Χωροταξικές Μελέτες των νησιών, που λιμνάζουν στα συρτάρια των συναρμόδιων υπουργείων από το 1988.
Για την Πολιτιστική Κληρονομιά: Δεν συμφωνούμε με την ένταξη μόνο πέντε νησιών στα μνημεία εθνικής εμβέλειας (?νδρος, Τήνος, Σίφνος, Πάρος, Νάξος) και πιστεύουμε ότι πρέπει να χαρακτηριστούν όλα τα κυκλαδονήσια τουλάχιστον ως εθνικής εμβέλειας, αφού διαθέτουν πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά.
Για τα περί εκπόνησης περιβαλλοντικών μελετών για τις περιοχές Natura 2000, μόνο σαν ανέκδοτο ακούγεται, όταν εκκρεμούν ακόμα τα Π.Δ. που θα καθορίσουν τα σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας που πρέπει να προστατευτούν στις περιοχές αυτές
Για τη Βιώσιμη Διαχείριση των φυσικών πόρων: Αναφέρεται στην κατάργηση των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, λες και μας λέει κάτι καινούργιο, όταν είναι γνωστή η επιταγή της Ε.Ε. για κατάργηση των ΧΑΔΑ μέχρι το τέλος του 2010.
Σχετικά με τον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης, είναι γνωστή η θέση μας για σταδιακή κατάργηση της με ταυτόχρονη σχεδιασμένη επέκταση των υπαρχόντων οικισμών και με αντισταθμιστικά οφέλη. Όσο για την αυθαίρετη δόμηση, απαιτείται ουσιαστική συνεργασία μεταξύ διοίκησης και αυτοδιοίκησης και όχι παρελκυστική πολιτική συνεχούς μετατόπισης των ευθυνών.
Για τη λεγόμενη γεωγραφική ανασυγκρότηση της χώρας. Στην πραγματικότητα πρόκειται για τη νέα διοικητική διαίρεση της χώρας.
Είμαστε υπέρ της διοικητικής αναδιάρθρωσης. Συμφωνούμε με τη μείωση των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ, κατά πρώτο λόγο σε εθελοντική βάση και είμαστε υπέρ του ενός Δήμου στα μικρομεσαία νησιά, όπως οι Κυκλάδες. Θεωρούμε ότι Β΄βαθμός αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με αιρετό περιφερειακό συμβούλιο και αιρετό περιφερειάρχη. Συζητάμε την ενοποίηση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου με του Βορείου Αιγαίου, όχι όμως με την Κρήτη. Το θέμα της έδρας, θεωρούμε ότι είναι ψευδοπρόβλημα, αφού εκ των πραγμάτων η πολυνησιακή μας περιοχή είναι πολυκεντρική – πολυεδρική. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση πρέπει να θεσμοθετηθεί ως αποκεντρωμένη περιφερειακή αυτοδιοίκηση στα πλαίσια της Περιφέρειας με αιρετό νομαρχιακό συμβούλιο και αποκεντρωμένες αρμοδιότητες, πόρους και υπηρεσίες, που να καλύπτουν πλήρως το χώρο ευθύνης της. Το κρίσιμο παραμένει η κατανομή των αρμοδιοτήτων και η αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων, των υπηρεσιών και των πόρων, με βάση την αρχή της επικουρικότητας και την αρχή της λήψης αποφάσεων στο πιο κοντινό προς τον πολίτη επίπεδο.

Με βάση τα παραπάνω, δεν αποδεχόμαστε επί της αρχής, το Χωροταξικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ    
.....................................................................................................................................

ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ

(Αυθαίρετη δόμηση: Να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους)


      Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε δια μέσου του τοπικού τύπου τη διελκυνστίδα δηλώσεων και ανακοινώσεων, μεταξύ του Νομάρχη και Δημάρχων ή Δημοτικών Συμβουλίων μεγάλων Δήμων των Κυκλάδων γύρω από το θέμα της αρμοδιότητας για τις κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων.

      Είναι φανερό ότι μετά και τις πρόσφατες αποφάσεις του νομαρχιακού συμβουλίου (24-10-07) και την ενεργοποίηση της Ν.Α. για την αντιμετώπιση της μάστιγας των αυθαιρέτων, κάτι έχει αρχίσει και κινείται.

      Είμαστε πεπεισμένοι ότι η υπόθεση αυτή, μόλις τώρα αρχίζει. Γι’ αυτό και χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Νομάρχη, να απευθύνει έστω και τώρα πρόσκληση προς ορισμένους Δήμους για σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με στόχο την κατεδάφιση αυθαιρέτων. Μας ικανοποιεί εξάλλου ότι, παρότι ανάλογη πρόταση μας (στο ν.σ.)  δεν έτυχε καθολικής επιδοκιμασίας, υιοθετείται τώρα από το Νομάρχη. Βεβαίως η δική μας πρόταση μιλούσε για δυνατότητα σύναψης προγραμματικών συμβάσεων είτε με τους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ, είτε και με την Περιφέρεια, όπως άλλωστε διαφαίνεται και από την παρ. 8 του άρθρου 9 του Ν. 3212/03, βάσει της οποίας «…αν η αρμοδιότητα κατεδάφισης ακινήτων ανήκει στους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και δεν εφαρμοστεί σε προθεσμία εντός τριάντα ημερών, τότε η Περιφέρεια καθίσταται αποκλειστικά αρμόδια για την εκτέλεση της πράξης κατεδάφισης…». Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1414