Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου: δελτίου τύπου για κλιματικές αλλαγές
Ημερομηνία Friday, December 07 @ 15:42:31 UTC
Θέμα Ρόδος


Ρόδος, 06/12/2007
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΜΕΤΡΑ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

ΝΑ  ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ  ΛΥΣΕΙΣ  ΠΟΥ  ΥΠΑΡΧΟΥΝ
ΝΑ  ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ  ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ  ΚΑΙ  ΣΥΝΗΘΕΙΕΣΣυνέρχεται αυτές τις μέρες στο Μπαλί της Ινδονησίας η Παγκόσμια Σύνοδος του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Με την ευκαιρία αυτή  πραγματοποιούνται σ’ όλο τον κόσμο και στη χώρα μας κοινωνικές παρεμβάσεις. Σκοπός των εκδηλώσεων αυτών είναι να πιέσουν για τη λήψη μέτρων με στόχο την ανατροπή των δεδομένων που δημιουργούν την κλιματική αλλαγή, η οποία απειλεί το μέλλον του πλανήτη. Το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου στηρίζει και συμμετέχει στις εκδηλώσεις αυτές.
Παγκόσμια απειλή η κλιματική αλλαγή
      Η Διακυβερνητική Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή προβλέπει μέση άνοδο των θερμοκρασιών από 1,4 έως 5,9 βαθμούς στα επόμενα 50 χρόνια. Η τροπική ζώνη συνεχώς διευρύνεται. Οι επιστήμονες προειδοποιούν για ερημοποίηση μεγάλων κατοικημένων εκτάσεων και για εκατομμύρια πρόσφυγες. Η Ελλάδα τις επόμενες δεκαετίες θα πλησιάσει κλιματικά την Αφρική, η ζωή μας θα γίνει αβίωτη και το παραγωγικό πρότυπο της χώρας θα καταρρεύσει.
   Για την κλιματική αλλαγή ευθύνονται αυτοί που προωθούν και επιβάλλουν τις σημερινές επιλογές. Ο ενεργειακός τομέας στηρίζεται σε παραγωγή με ρυπογόνα καύσιμα, παρατηρείται μεγάλη ενεργειακή σπατάλη στη βιομηχανία και στην οικιακή χρήση, το Ι.Χ. αυτοκίνητο κυριαρχεί στη μετακίνηση, η ανάπτυξη συντελείται χωρίς περιβαλλοντικούς περιορισμούς και με κυρίαρχο στόχο το μεγάλο και γρήγορο κέρδος, τα δάση καταστρέφονται και αποψιλώνονται. Όλα αυτά αποτελούν τις βασικές αιτίες της κλιματικής αλλαγής.
  Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τη χρήση  της πυρηνικής ενέργειας, η οποία προωθείται από ορισμένες κυβερνήσεις ως εναλλακτική μορφή στο σημερινό κυρίαρχο ενεργειακό πρότυπο. Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ούτε αθώα για την υπερθέρμανση του Πλανήτη, ούτε Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας.
  Ενώνουμε τις φωνές μας για να επιβάλλουμε σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής.  Διεκδικούμε:
·       Να συμμορφωθεί επιτέλους η Ελλάδα με τους στόχους του Κιότο, αναλαμβάνοντας δράσεις  και συμμετέχοντας ενεργά στην προώθηση μιας παγκόσμιας συμφωνίας που θα επιβάλλει μείωση των εκπομπών αερίων ώστε να μην αλλάξει καταστροφικά το κλίμα. 
·       Να κηρυχθούν αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις σε όλη την χώρα.  Να μην αναθεωρηθούν τα άρθρα 24 και 117 του Συντάγματος.
·       Να σωθούν όλοι οι ελεύθεροι και πράσινοι χώροι. Κανένα τετραγωνικό μέτρο νέας δόμησης στους δημόσιους χώρους .
·       Να προκριθούν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) με σεβασμό στα τοπικά οικοσυστήματα.
·       Να ληφθούν αντιρρυπαντικά μέτρα στη βιομηχανία και τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας.
·       Να περιοριστεί  δραστικά η χρήση  ορυκτών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή και να μην κατασκευαστούν οι σχεδιαζόμενες μονάδες λιθάνθρακα.
·       Να ληφθούν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στην κατανάλωση.
·       Να εφαρμοστούν σε παλιά και νέα κτίρια σύγχρονοι κανόνες και προδιαγραφές με βάση τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.
·       Να περιοριστεί δραστικά η χρήση ΙΧ αυτοκινήτου και να ενισχυθούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς και το ποδήλατο.
  Ζητάμε από όλους τους φορείς, ιδιωτικούς και Δημόσιους, την Αυτοδιοίκηση -Τοπική και Νομαρχιακή- να συζητήσουν το θέμα και να πάρουν μέτρα στο χώρο τους.
  Ζητάμε απ΄ όλους τους πολίτες να συζητήσουν το θέμα στο σπίτι τους και στο περιβάλλον τους. Μπορούμε όλοι να κάνουμε πολλά για να εξοικονομήσουμε ενέργεια. Μπορούμε όλοι να κάνουμε πολλά για να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον.
Το κλίμα άλλαξε. Εμείς θα αλλάξουμε?

Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου

Μητροπόλεως 4, ΤΕΕ/Τμ. Δωδεκανήσου, Ρόδος, Τ.Κ. 85100, Ελλάδα
Τηλ.. (0030)6936656947, FAX: (0030) 2241022462Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1409