Ύδρα, υπόμνημα προς τον Πρωθυπουργό
Ημερομηνία Friday, November 30 @ 19:29:36 UTC
Θέμα Ύδρα


ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Προς τον Πρωθυπουργό της χώρας, κ. Κώστα Καραμανλή,
Μέγαρο Μαξίμου
Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2007

Θέμα: Η βαθμιαία υποβάθμιση των οικισμών της Ύδρας, των αφύλακτων χερσαίων και εναλίων αρχαιοτήτων και των θαλάσσιων βιότοπων
της Ύδρας και του Δοκού.


Κύριε Πρωθυπουργέ,

η Ύδρα είναι ένας από τους λίγους ιστορικούς οικισμούς της πατρίδας μας που, παρά τις βάναυσες παράνομες παρεμβάσεις σε βάρος του οικιστικού και φυσικού περιβάλλοντος, μπορεί ακόμα να σωθεί με δραστικά όμως και άμεσα μέτρα από την Πολιτεία.

Το ίδιο συμβαίνει και με την νήσο Δοκό Ύδρας, έναν επίσης σημαντικό αρχαιολογικό τόπο που φιλοξενεί σπάνιες χερσαίες και ενάλιες αρχαιότητες, καθώς και το πιο παλιό έως σήμερα γνωστό ναυάγιο στον κόσμο (4.500 ετών).

Τα τελευταία δέκα χρόνια, είναι άπειρες οι μικρές και μεγάλες αυθαίρετες κατασκευές, διαπιστωμένες οι περισσότερες από τις αρμόδιες Αρχές και από παρεμβάσεις κυρίως του Συλλόγου Οικολόγων Ύδρας.

Η πολιτεία δια του ΥΠ.ΠΟ. και του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. έχει εξασφαλίσει στην Ύδρα ισχυρό νομικό πλαίσιο προστασίας των δύο νησιών. Και οι δύο τόποι έχουν κηρυχθεί αρχαιολογικοί τόποι και ως μνημεία ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους που χρήζουν κρατικής προστασίας. Ωστόσο κάθε μέρα λιγοστεύει η ομορφιά τους –κυρίως της Ύδρας. Τοποθετούνται συστηματικά συνθετικά κουφώματα, κλιματιστικά στις προσόψεις των σπιτιών και πολλοί ηλιακοί στις κεραμοσκεπές, τραπεζοκαθίσματα και ψάθες πλαστικές στο λιμάνι, τέντες στα σπίτια και η νέα κατάρα για την Ύδρα, τα ?λφα Μπλοκ (κύβοι από λευκό τσιμέντο). Δεν εφαρμόζονται οι ειδικές υπουργικές αποφάσεις του ΥΠ.ΠΟ. για την Ύδρα. Αυθαιρεσίες μεταμορφώνουν σιγά - σιγά τον οικισμό σε πόλη προκατ, με χολιγουντιανές πισίνες που ξεφυτρώνουν κάνοντας τη μονάκριβη Ύδρα να μοιάζει με Σεν Τροπέ.

Η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και η Εφορία Κλασικών Αρχαιοτήτων δεν είναι πια σε θέση –και λόγω κακών επιλογών του προσωπικού φύλαξης- να προστατέψουν τους δυο αυτούς πολύτιμους τόπους για τη χώρα και τον πολιτισμό της.

Ελπίζουμε ότι με την προσωπική φροντίδα αλλά και τη δυναμική παρέμβαση του Υπουργού Πολιτισμού να γίνουν σεβαστοί οι νόμοι και
οι αποφάσεις του Υπουργού ΥΠ.ΠΟ., διότι δεν υπάρχουν περιθώρια για λιγότερη ομορφιά.

Η σωτηρία της Ύδρας, του Δοκού και των άλλων προστατευόμενων τόπων και εκτεθειμένων αρχαιοτήτων σε βανδαλισμούς και αρχαιοκαπηλία είναι υπόθεση που αφορά όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα. Είναι κυρίως υπόθεση εθνική!

Με τιμή, οι υπογράφοντες

Νάνος Βαλαωρίτης, Ποιητής
Θεόδωρος Αγγελόπουλος, Σκηνοθέτης
Λάμπης Ταγματάρχης, Δημοσιογράφος
Κώστας Φυτράκης, Δικηγόρος
Λίλα Μαραγκού, Καθηγήτρια αρχαιολογίας
Αλέξανδρος Παπαγιάννης, Οικονομολόγος
Νίκος Μεγαπάνος, Εκδότης
Χάρης Παπαδόπουλος, Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών
Δημήτρης Χαρίτος, τέως πρόεδρος Συλλόγου Κριτικών Κινηματογράφου
Κατερίνα Ζωγραφάκη, Αρχιτέκτων
Αντώνης Τσακίρης, Ζωγράφος
Μανώλης Τσακίρης, Συγγραφέας
Κάτια Δημοπούλου, Δημοσιογράφος
Σωζήτα Γκουντούνα, Υποψήφια Διδάκτωρ
Κατερίνα Κοσκινά, Ιστορικός Τέχνης
Φωτεινή Μαργαρίτη, Αρχιτέκτων
Prof. Dr. Helmut Kyrieleis, Επίτιμος πρόεδρος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου αντεπιστέλλων μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

-----------------------------------------------------------------------------------------
"HYDRA SEAL" HYDRA'S ECOLOGICAL ASSOCIATION 1988-2007   
http://hydraseal.blogspot.com/2007_02_01_archive.html

Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1405