Πότε η Ελλάδα θα εξοινονομήσει ενέργεια;
Ημερομηνία Friday, November 30 @ 11:50:51 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Νομική διαδικασία εναντίον της Ελλάδας -μεταξύ άλλων χωρών- ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επειδή δεν έχει καταστρώσει εθνικό Σχέδιο Δράσης Ενεργειακής Απόδοσης.


Όπως προβλέπει η Οδηγία 2006/32, κάθε κράτος-μέλος πρέπει να διαμορφώσει ένα τέτοιο σχέδιο στο οποίο θα αναφέρονται συγκεκριμένα οι στόχοι, οι μηχανισμοί, τα κίνητρα και τα πλαίσια, προκειμένου η συνολική εγχώρια κατανάλωση ενέργειας να μειωθεί κατά τουλάχιστον 9% την περίοδο 2008-2016.

Το ενεργειακό ζήτημα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες μας καθώς έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή, τη μόλυνση του περιβάλλοντος, την εξάντληση των αποθεμάτων, την εξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα, τις συρράξεις για τον έλεγχο των πηγών.

Η υπέρβαση των παραπάνω προβλημάτων περνάει υποχρεωτικά μέσα από:

την εξοικονόμηση ενέργειας
την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα και τη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
Το πρόβλημα για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα οξύ καθώς η οικονομία της είναι η πιο σπάταλη και «βρώμικη» ενεργειακά στην Ε.Ε. των 15 ενώ παρουσιάζει μια από τις υψηλότερες αναλογίες εισαγόμενης ενέργειας.

Κι αν η χώρα μας έχει κάνει λίγα δειλά και ανοργάνωτα βήματα για την προώθηση των ΑΠΕ, τα μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας απουσιάζουν παντελώς. Θυμίζουμε πως η Ελλάδα είναι μία από τις 3 χώρες που δεν έχουν ενσωματώσει την Οδηγία του 2002 για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, θέμα για το οποίο η Επιτροπή έχει ήδη κινηθεί δικαστικά εναντίον της Ελλάδας.

Η αδυναμία της ελληνικής πολιτείας να καταστρώσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για εξοικονόμηση, ακόμα και όταν είναι νομικά υποχρεωμένη να το κάνει, είναι δηλωτική ενός αναπτυξιακού μοντέλου δεκαετιών που προσπαθεί να ικανοποιήσει μια ανεξέλεγκτα αυξανόμενη κατανάλωση με τον λιγότερο βιώσιμο, τον πιο πρόχειρο και φτηνό τρόπο: λιγνίτης και μαζούτ για ηλεκτροπαραγωγή, αυτοκινητόδρομοι για τις μεταφορές, ενεργοβόρα κτίρια για τις οικιστικές ανάγκες.

Τα προβλήματα και οι προκλήσεις είναι δεδομένες. Αυτό που χρειάζεται είναι η πολιτική βούληση για μια «ενεργειακή επανάσταση», να αλλάξουμε ριζικά το ποια ενέργεια, πόση ενέργεια και με ποιον τρόπο καταναλώνουμε αλλά και τις ανάγκες που «πρέπει» να εξυπηρετήσουμε. Η ενέργεια που εξοικονομούμε είναι η πιο φτηνή, καθαρή και εγχώρια πηγή ενέργειας που διαθέτουμε. Για να την αξιοποιήσουμε, η πολιτεία πρέπει άμεσα:

να προχωρήσει σε ελάχιστες προδιαγραφές για όλα τα νεόδμητα κτίρια προκειμένου αυτά σταδιακά να παράγουν όση ενέργεια καταναλώνουν (με χρήση π.χ. βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, ΑΠΕ για παραγωγή ηλεκτρισμού και θέρμανση-δροσισμό, συμπαραγωγή ηλεκτρισμού-θερμότητας).
να επανεξετάσει τα σχέδια για νέους αυτοκινητόδρομους, να επεκτείνει το σιδηροδρομικό δίκτυο, να αποθαρρύνει τη χρήση ΙΧ στις πόλεις.
να σταματήσει τις άμεσες και έμμεσες επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα, να ενσωματώσει στην τιμή τους το εξωτερικό κόστος από τη χρήση τους με ανταποδοτικό και βιώσιμο τρόπο.
να άρει κάθε εμπόδιο και να δώσει κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας σε όλους τους τομείς μαζί με εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
Η Εκτελεστική ΓραμματείαΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1401