Ενδιαφέρον ξένων μεγαλοεπιχειρηματιών για ελληνικά νησιά
Ημερομηνία Friday, July 29 @ 10:47:37 UTC
Θέμα Νησιά


Το «έλα να πάμε στο νησί μου» τείνει να γίνει σύνθημα απ' όσους έχουν την οικονομική επιφάνεια να αποκτήσουν έναν ιδιόκτητο προορισμό στο Αιγαίο Πέλαγος.Κυπριακές εταιρείες, διεθνείς εταιρείες και όμιλοι αράβων επιχειρηματιών, αρμένιοι κατασκευαστές, Έλληνες χρηματιστές αγοράζουν εκτάσεις, στις οποίες πρόκειται να οικοδομήσουν πολυτελή συγκροτήματα με πισίνες.Παρά το σημαντικό κόστος απόκτησης ενός ιδιωτικού νησιού, που μπορεί να φτάσει και τα 10 εκατ. ευρώ (ανάλογα με τη θέση, την έκταση και τις υποδομές, όπως ύδρευση, ηλεκτρισμός, λιμάνι, κατοικία) και τις γραφειοκρατικές δυσκολίες που τη συνοδεύουν (εμπλέκονται το ΥΠΕΧΩΔΕ, τα υπουργεία Γεωργίας, Πολιτισμού, Αμύνης και Ναυτιλίας) οι κτηματομεσίτες δεν στρέφουν τα νώτα τους στην αγορά αυτή, αφού μια αγοραπωλησία μεταφράζεται σε προμήθεια χιλιάδων ευρώ. Όπως αναφέρουν στελέχη κτηματομεσιτικών γραφείων, το αγοραστικό ενδιαφέρον εντοπίζεται κυρίως σε μικρά νησιά του Ιονίου.

Ενδεικτικό της κινητικότητας που αφορά αγοραπωλησίες νησιών είναι ότι τον τελευταίο χρόνο έχει πραγματοποιηθεί ο μεγαλύτερος αριθμός αγοραπωλησιών της τελευταίας πενταετίας, ενώ έντονες είναι και οι συζητήσεις.

Η Σκυροπούλα. Προ μηνών κύπριος επιχειρηματίας, που δραστηριοποιείται έντονα στα χρηματιστήρια Αθηνών και Κύπρου, απέκτησε έναντι 6,5 εκατ. ευρώ τη νήσο Σκυροπούλα που βρίσκεται δυτικά της Σκύρου. Η νήσος, που ανήκε στην οικογένεια Αντωνιάδη, έχει έκταση 4 χιλ. στρεμμάτων, δεν έχει κατοικηθεί ποτέ, ενώ για την αγορά της καταβλήθηκε και φόρος για ισόποση με την τιμή αγοράς αντικειμενική αξία.

Για πολλά νησιά έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό διαπραγματεύσεις. Ένα από αυτά είναι το Γλαρονήσι που βρίσκεται κοντά στη Σύρο.

Η νήσος Πάτροκλος (απέχει ελάχιστα μίλια από τις ακτές της Αττικής) έχει βγει στο σφυρί, ενώ νησάκι 135 στρ. κοντά στην Ιθάκη (τιμάται προς 1,1 εκατ. ευρώ), νησί χιλίων στρεμμάτων στο σύμπλεγμα των Αχινάδων (9 μίλια από την Ιθάκη, τιμάται προς 4,5 εκατ. ευρώ) και νησί 11 στρεμμάτων στον Κορινθιακό (κόστους 1 εκατ. ευρώ) αναμένουν και αυτά τους επίδοξους «Ωνάσηδες».

(Από την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)1ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=14