Η Ελλάδα τρέχει με χίλια προς την κλιματική αλλαγή
Ημερομηνία Thursday, November 29 @ 14:49:32 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Δελτίο τύπου
20 Νοεμβρίου 2007
 
Η Ελλάδα «τρέχει με χίλια» προς την κλιματική αλλαγή

Η Ελλάδα τρέχει με γοργούς ρυθμούς προς την υπερθέρμανση του πλανήτη. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της έκθεσης με τίτλο «WWF Ελλάς: τα κοντέρ της κλιματικής αλλαγής», που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς.

Η έκθεση παρέχει μια συνοπτική εικόνα της ενεργειακής κατάστασης 15 ανεπτυγμένων ή αναπτυσσόμενων χωρών και τις πολιτικές που έχουν λάβει ή προτίθενται να λάβουν για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η αξιολόγηση της κάθε χώρας πραγματοποείται βάσει της ύπαρξης ή μη των κατάλληλων μέτρων που θα οδηγήσουν στην απαιτούμενη παγκόσμια μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά 60-80% έως το 2050[1]. Αυτό το μέγεθος μείωσης των εκπομπών έχει χαρακτηριστεί από τους επιστήμονες ως βασική προϋπόθεση, αν θέλουμε να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

«Οι επιδόσεις των χωρών, καθώς και η στρατηγική που υλοποιούν ή θα υλοποιήσουν αποτυπώνονται στο ‘κοντέρ της κλιματικής αλλαγής’. Δυστυχώς, τα αποτελέσματα δεν είναι ενθαρρυντικά. Είναι ξεκάθαρο ότι καμιά από τις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες δεν εφαρμόζει ακόμα όλες εκείνες τις πολιτικές που είναι απαραίτητες για την επίτευξη του στόχου μείωσης των εκπομπών», αναφέρει ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς.

Παρόλο που η χώρα μας δεν περιλαμβάνεται στους μεγάλους ‘ρυπαντές’, όπως οι ΗΠΑ ή η Ιαπωνία, και δεν είναι τόσο βιομηχανικά ανεπτυγμένη όπως η Γερμανία, οι επιδόσεις συνεχώς χειροτερεύουν. Οι εκπομπές CO2 αυξάνονται συνεχώς, ενώ ήδη από το 2005 έχουμε ξεπεράσει το όριο του Πρωτοκόλλου του Κιότο[2]. Εξάλλου, κατέχει μια από τις χειρότερες θέσεις παγκοσμίως αναφορικά με τις εκπομπές CO2 ανά παραγόμενη kWh ηλεκτρισμού. Γι’ αυτούς τους λόγους, η θέση της Ελλάδας στο κοντέρ της κλιματικής αλλαγής είναι χειρότερη από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα που αξιολογήθηκε.

«Η εμμονή σε ‘περιβαλλοντοκτόνα’ μοντέλα ανάπτυξης βρίσκει γόνιμο πεδίο εφαρμογής στην παραγωγή και χρήση της ενέργειας. Και όμως, η Ελλάδα έχει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης των ενεργειακών της δεικτών, αρκεί να το θελήσει», σημειώνει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος της εκστρατείας για την κλιματική αλλαγή του WWF Ελλάς.

Στις 3-14 Δεκεμβρίου 2007 οι πολίτες του κόσμου θα έχουν στραμένα τα βλέμματά τους στη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, που θα λάβει χώρα στο Μπαλί της Ινδονησίας. Η έκθεση του WWF, που έρχεται λίγο πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων, υποδεικνύει για μια ακόμη φορά την επιτακτική ανάγκη οι κυβερνήσεις του κόσμου και ειδικά οι ανεπτυγμένες χώρες να καταλήξουν σε ένα φιλόδοξο σχέδιο για την μετά-Κιότο εποχή.

«Στη σύνοδο του Μπαλί, θέλουμε να δούμε την Ελλάδα να πρωτοστατεί επιτέλους στις διαπραγματεύσεις, υπερασπίζοντας γενναίες πολιτικές. Αναμένουμε -μεταξύ άλλων- από τους Έλληνες πολιτικούς να προωθήσουν τη δέσμευση για υποχρεωτική μείωση των εκπομπών των ανεπτυγμένων χωρών κατά 30% έως το 2020, να στηρίξουν προγράμματα ενάντια στην καταστροφή των δασών, και να μην αντιταχθούν στη θέσπιση ορίων μείωσης εκπομπών για τη ναυτιλία και την αεροπορία» καταλήγει ο Δημήτρης Καραβέλλας.   

Περισσότερες πληροφορίες:
Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής WWF Ελλάς, 210-3314893, d.karavellas@wwf.gr
Αχιλλέας Πληθάρας, Υπεύθυνος εκστρατειών πολιτικής, 210-3314893, 6974 334442, a.plitharas@wwf.gr

Δείτε το πλήρες κείμενο της έκθεσης και τις προτάσεις του WWF Ελλάς προς την Ελληνική Πολιτεία για τη σύνοδο στο Μπαλί στο: http://climate.wwf.gr







Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1387