Καλλιέργεια ρίγανης
Ημερομηνία Wednesday, November 28 @ 10:15:54 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Καλλιέργεια Ρίγανης
Ε. ΦΥΛΗΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Εγκατάσταση: 5000 φυτά / στρέμμα σε γραμμές σε αποστάσεις 40x60. Καλή μέθοδος για κλιμάκωση παραγωγής: 4 κλώνοι ανά 2 γραμμές.

Λίπανση: Βασικό λίπασμα το φθινόπωρο

Πότισμα: Ιούλιο - Αύγουστο μετά την κοπή. Αν υπάρχει δυνατότητα και ενδιάμεση (άνοιξη) σε χρονιές ξηρασίας

Ζιζανιοκτονία: Τον Φεβρουάριο σε παλιά φυτεία Sinbar 0,25 g/m², κόστος » 3.500 δρχ/στρ (1992). Σκαλίσματα αν θεωρηθούν απαραίτητα σε νεαρές φυτείες για να μην εμποδιστεί η ανάπτυξη των νεαρών φυταρίων. Φρέζα αν χωράει στα ενδιάμεσα των γραμμών.

Ασθένειες: Δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα. Ίσως μόνο από Σκωρίαση.

Καλλιεργητικές φροντίδες:
Η φύτευση να γίνει αραιά (40x60) και να γίνει πότισμα για καλή εγκατάσταση και για να αδελφώσουν καλά. Τον 1ο χρόνο μας ενδιαφέρει η καλή ανάπτυξη της φυτείας. Παραγωγή μηδαμινή. 2ο χρόνο μια μέτρια παραγωγή. Τον 2ο χρόνο με μοσχεύματα θα συμπληρώνονται τα κενά που θα υπάρχουν ανάμεσα στις γραμμές από μη καλό αδέλφωνα κ.λ.π. Πλήρης παραγωγή στον 3ο χρόνο. Κάθε χρόνο πρέπει να γίνεται συμπλήρωση των κενών αλλά και συγκράτηση των φυτών στις γραμμές, να μην εξαπλώνονται δηλαδή ενδιάμεσα των γραμμών. Διάρκεια φυτείας » 10 χρόνια (ανάλογα την περιποίηση). Παραγωγή » 150-200 kgr ανά στρέμμα. Σε καλά χωράφια με καλή περιποίηση η παραγωγή μπορεί να αυξηθεί σημαντικά » 400-500 kgr/στρέμμα.

Ποικιλίες:
Υπάρχουν στο Ινστιτούτο δοκιμασμένοι 4 κλώνοι: 

Α. Όλυμπος όψιμη (πολύ καλά χαρακτηριστικά)

Β. Βέρμιο πρώιμη

Γ. Πήλιο μεσοπρώιμη

Δ. Aθως μεσοπρώιμη

Βέβαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν και αυτοφυή φυτά που έχουν καλά χαρακτηριστικά. Επίσης φυτά μπορούν να βρεθούν από άλλους παραγωγούς που είναι δοκιμασμένα.

Συγκομιδή Επεξεργασία
Κοπή στο στάδιο της πλήρης ανθήσεως (50% των ανθέων ανοιχτά), και κυρίως πρωινές ώρες. Κόβονται τα στελέχη στα 4-5 cm πάνω από το έδαφος. Η κοπή γίνεται με δρεπάνι, χορτοκοπτική μηχανή.

α. Κόβονται και αφήνονται στο χωράφι 2 ώρες μετά την κοπή για να χάσουν το μεγαλύτερο μέρος της υγρασίας τους. Μεταφέρονται σε υπόστεγο για 7-10 ημέρες για ξήρανση. Απαραίτητα χώρος με υψηλή θερμοκρασία, χαμηλή υγρασία και καλό αερισμό.

Διαχωρισμός ξύλου από φύλλα - άνθη με τα χέρια ή κοπάνισμα με ξύλα σε νάυλον ή λινάτσα. Μετά ακολουθεί κοσκίνισμα με ψιλό κόσκινο για καθαρότερο προϊόν.

Πιο καθαρό προϊόν

β. Κόβονται και αφήνονται » 48 ώρες στο χωράφι. Έπειτα με κομπίνα (με μετατροπή του μηχανήματος) γίνεται ο διαχωρισμός.

Το προϊόν έτσι είναι χοντροκομμένο, λιγότερο καθαρό και με όχι καλό χρωματισμό (καφέ). Προορίζεται για βιομηχανική χρήση.

Συσκευασία Τυποποίηση: Εξαγωγή σε χαρτοσακούλες σαν των τσιμέντων των 10 kgr με την φίρμα και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά.

Τόποι καλλιέργειας:

Μαυρούδα

Σοχός Λαγκαδάς

Κτήματα Διεύθυνσης Γεωργίας

''ΦΙΞ'' (κατσίκα) - Πανεπιστήμιο

Κάτω Ραβένια - Κοσοβίτσας

Κομοτηνή - Στρατός 







Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1385