Σάμος, Ορατοί κίνδυνοι και Αόρατοι μεγακίνδυνοι
Ημερομηνία Tuesday, February 21 @ 00:12:36 UTC
Θέμα Σάμος


του Γιακουμή Αμυρσώνη

Κοκκάρι Σάμου 5/11/2005 Προς ΜΜΕ και Σαμιακό Λαό Αγαπητοί πατριώτες
Η πυρκαγιά της 24/10/05 στον σκουπιδότοπο της ανατολικής Σάμου, δημιούργησε ποικίλα και ιδιόμορφα προβλήματα. Παράλληλα όμως έβγαλε στην επιφάνεια κάποια ολέθρια θέματα, όπως στα συγκεκριμένα σκουπίδια και όχι μόνο (στερεά, υγρά, αέρια) που προσπαθούμε με πρόχειρες επεμβάσεις να τα καλύπτουμε. Πού να φαντάζονταν το Πυθαγόρειο ότι θα μπορούσε μια φωτιά 5 χιλιόμετρα μακριά σε ευθεία γραμμή να το κάνει έτσι, ώστε άλλοι να δακρύζουν, άλλοι να υποφέρουν από τα αναπνευστικά προβλήματα, που είχε δημιουργήσει ο καπνός που περιείχε πολλά και διάφορα, ιδιαίτερα μπόλικες διοξίνες από την καύση των ποικιλόμορφων υδρογονανθράκων.



Πρέπει όμως να 'χουμε υπόψη ότι λόγω της επικρατούσης κατεύθυνσης του ανέμου, άτυχη υπήρξε αυτή τη φορά η περιοχή του Πυθαγορείου, με δυτικό άνεμο την μπόρα θα την έπαιρνε το Βαθύ, με βοριά οι Μυτιληνιοί και το Ποτοκάκι, με άπνοια η περιοχή του Κέδρου ( έχει πολυετή εμπειρία από καπνό και σήψη) και με σορόκο το Κοκκάρι.
Στην παρούσα επιστολή δε θα σταθώ να κρίνω ούτε τους δημάρχους, ούτε την Πυροσβεστική. Αλλού είναι το θέμα το ουσιώδες, που δυστυχώς σκεπάζεται και που δυστυχώς ούτε γράφεται στον τύπο, ούτε σχολιάστηκε από τα ερτζιανά μέσα επικοινωνίας. Και έγινε απ' όλους αντιληπτό, ότι ασφυκτικό περιβάλλον μπορεί να δημιουργηθεί ακόμη και σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων, μακριά από την εστία καύσης, γιατί ο καπνός που ακολουθεί τη φορά του αέρα, πηγαίνει εκεί που πάει ο αέρας. Και ο καπνός που ξεκίνησε από χαμηλό υψόμετρο 150 μέτρα και ανέβηκε στους λόφους των 300 μέτρων δε σημαίνει ότι θα ακολουθούσε ανοδική πορεία. Διαπίστωσαν άπαντες ότι ο καπνός κατέβηκε και έλουσε όλο το Πυθαγόρειο, μέχρι το υψόμετρο Ο  μ' αυτό τον άνεμο τον Β.Δ. που επικρατεί αρκετούς μήνες το χρόνο, υπακούοντας στους δικούς του νόμους.
Εξ αιτίας αυτού του φυσικού πειράματος, ας προβληματιστούν οι υπεύθυνοι κύριοι, που βάζουν την υπογραφή τους έτσι με ελαφρά την καρδία, για διάφορα βασικά και ουσιώδη θέματα του νησιού, όπως είναι οι δυο βασικές εγκαταστάσεις που καιροφυλαχτούν να σκορπίσουν θάνατο και καταστροφή. Εννοώ το εργοστάσιο της ΔΕΗ και το κέντρο διάθεσης των υγρών καυσίμων. Ας αναλογιστείτε με ηρεμία το ασφυκτικό περιβάλλον που δημιουργήθηκε εξ αιτίας μερικών δεκάδων τόνων υδρογονανθράκων (η βάση που δημιουργούνται τα πάσης φύσεως πλαστικά είναι το μαζούτ) που κάηκαν και ας τους συγκρίνετε με τους χιλιάδες τόνους μαζούτ, βενζίνες, πετρέλαια, που μπορούν να πιάσουν ταυτόχρονα φωτιά από μια έκρηξη του λεγόμενου Πετρογκάζ. Πέραν αυτού που πολλάκις έχω αναφέρει στις προηγούμενες πενταετίες ακόμη και δεκαετίες μπορώ να πω και που απ' αυτούς ....τους υπευθυνοανεύθυνους διοικούντες της Σάμου, δεν προβληματίστηκαν, και να θέσουν βέτο στις επεκτάσεις των επιχειρήσεων αυτών. Θα ήθελα μια που αντιληφθήκατε τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει σε σας, στους συγχωριανούς σας, αλλά και στην υπόλοιπη Σάμο, να αναλογιστείτε τι θα γινόταν εάν συνέβαινε στην καρδιά του Καλοκαιριού, στο ζενίθ της τουριστικής περιόδου; Για άλλη μια φορά δυσφήμιση του νησιού, που με στερήσεις απ' όλους προσπαθούμε για μια διαφήμιση χρόνια τώρα, που δυστυχώς να καταστρέφεται άλλοτε σε λίγα λεπτά και άλλοτε σε λίγα εικοσιτετράωρα. Εξ αιτίας λοιπόν της μικρής και περιορισμένης εμπειρίας που αποκτήσαμε όλοι μας, θα σας μεταφέρω για να σας προβληματίσω το ουσιώδες, το μεγάλο γεγονός που φοβάμαι και τρέμω που έγραψαν δυο Αθηναϊκές εφημερίδες (Ελευθεροτυπία 22/02/1995 & Έθνος 12/03/1995). Και συγκεκριμένα:
ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΑ ΚΑΥΣΑΕΡΙΑ.
«Από το συμβολικό χαρακτήρα των τροχοφόρων σε άλλη επιβλαβή ιδιότητα τους, επιστήμονες του Πανεπιστημίου Μπρίστολ ανακάλυψαν σε καυσαέρια ραδιενεργό πολώνιο-210. Όπως δημοσιεύτηκε στο "Σπίγκελ", ο Ντένης Χένσο και οι συνεργάτες του εντόπισαν σημαντικά αυξημένες συγκεντρώσεις αυτού του στοιχείου που απελευθερώνει στο περιβάλλον ακτίνες άλφα, σε απόσταση έως και δέκα χμ εκατέρωθεν δρόμων πυκνής κυκλοφορίας και εθνικό οδών, ιδιαίτερα στις τελευταίες οι συγκεντρώσεις ήταν κατά 20% μεγαλύτερες απ' ότι στο κέντρο του Μπρίστολ. Η εκπομπή του ραδιενεργού αερίου αποδίδεται μάλλον στη μολυβδούχα βενζίνη και σε ορισμένους τύπους λαδιού μηχανής, που περιέχει προϊόντα διάσπασης από ίχνη ουρανίου-238. Οι μεγάλες δόσεις των ακτίνων άλφα θεωρούνται αιτία πρόκλησης λευχαιμίας, εγκεφαλικοί όγκων και καρκίνου των νεφρών, ιδιαίτερα στους παιδικούς οργανισμούς».
Βεβαίως αυτό σε συνδυασμό από το γεγονός ότι στην περιοχή αυτή που ο καπνός το 80% του χρόνου λούζει την ανατολική πλευρά του νησιού, καίγονται ημερησίως 70.000 λίτρα χειρίστης ποιότητας μαζούτ με περιεκτικότητα 3%-5% θειάφι και όχι μόνο. Σας πληροφορώ ότι δε θα είχα τόσους μεγάλους φόβους εάν το καύσιμο ήταν αέριο ή πετρέλαιο, ούτε και με τρομάζουν οι ποσότητες του διοξειδίου του θείου με την όξινη βροχή, παρόλη την ορατή οξείδωση στα συρματοπλέγματα της περίφραξης της περιοχής της ΔΕΗ κι στα δέντρα της περιοχής.
Εκείνο που με τρομάζει είναι τα ραδιενεργά κατάλοιπα που βγαίνουν από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, σύμφωνα με τοι επιστήμονες του Μπρίστολ, εδώ από τις καμινάδες της ΔΕΗ δεν καίγονται, δεν καταστρέφονται, καταπίπτουν στο έδαφος της πέριξ περιοχής ζουν χιλιάδες χρόνια και εκπέμπουν ραδιενέργεια.
Πού πάνε; Στον αέρα. Όπου φυσάει ο άνεμος (και αυτό το αντιληφθήκαμε πολύ καλά όλοι μας στο πείραμα της φύσεως) και στον υδροφόρο ορίζοντα με τη μεταφορά του νερού της βροχής.
Και κάτι εξ ίσου βασικό: Οι δυο ανωτέρω επιχειρήσεις φαινομενικά ακίνδυνες και μη οχλούσες, σύμφωνα με την άποψη των Νομαρχιακών συμβούλων της τελευταίας δεκαπενταετίας με την πρόσφατη εμπειρία των ρύπων του σκουπιδότοπου, μπορούμε να αντιληφθούμε σ' ένα πιθανό ατύχημα (1. φυσικό, α. από το ρήγμα που περνάει από την περιοχή σύμφωνα με τη μελέτη του Σάμιου καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Αντώνη Ψιλοβίκου, β. ένας κεραυνός 2. εμπόλεμο, είναι γνωστό ότι είναι ο πρώτος εχθρικός στόχος 3. ένα ανθρώπινο λάθος) τι μπορεί να συμβεί στις βασικές νοσοκομειακές εγκαταστάσεις του νησιού. Φανταστείτε ότι μ' ένα δυτικό άνεμο γίνεται απροσπέλαστος ο εθνικός δρόμος Σάμος-Καρλόβασι και αχρηστεύονται τα νοσοκομεία. Με άλλα δεν θα σας κουράσω. Απλώς παραδίδω τη σκυτάλη του θέματος σε άπαντες τους Σαμίους, ιδίως πολιτικούς, στρατιωτικούς, υγιεινολόγους, ξενοδόχους, κ.τ.λ., αυτούς που έχουν τους υπεύθυνους κονδυλοφόρους, υπογράφοντας το μέλλον αυτού του τόπου, που μέσα από τις διοξίνες και καπνούς του σκουπιδότοπου διαπιστώνεται ότι η ορατότητα και η διορατικότητα ιδίως αυτών των τελευταίων φθάνει στο ολέθριο .... μηδέν (0).
(πηγή: Η ΒΙΓΛΑ)



4ο Τεύχος



Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=138