Χωροταξικό Σχέδιο εκτός τόπου και χρόνου
Ημερομηνία Wednesday, November 28 @ 09:49:15 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Όχι άλλη εδαφική τρομοκρατία στον τόπο μας       
athinapoli

Εδαφική τρομοκρατία χαρακτήρισε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Franco Frattini το φαινόμενο των πυρκαγιών και το συνέδεσε με την εργολαβική κερδοσκοπία και την αδηφαγία των καταπατητών. Από την πλευρά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο γνωστό ψήφισμά του της 4.9.2007, εκφράζει την αλληλεγγύη όλων των Ευρωπαίων προς τα θύματα, ζητά την απόσυρση της πρότασης για την αναθεώρηση του ?ρθρου 24 του Συντάγματος και συγχρόνως καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να επανεξετάσει τις πολιτικές της για τη χωροταξία και τη χρήση της γης» σε σχέση με την πρόληψη των πυρκαγιών. Ξανάρχεται λοιπόν με οξύτητα στην επικαιρότητα το θέμα του χωροταξικού σχεδιασμού της χώρας, του κτηματολογίου, των δασικών χαρτών και γενικότερα της οργάνωσης και της προστασίας του χώρου.

Στις 31.7.2007 ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είχε δώσει στην δημοσιότητα το Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΓΠΧΣΑΑ), με την μορφή Σχεδίου Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, με το επιτελείο ειδικών επιστημόνων που διαθέτει, όπως προηγουμένως είχε κάνει και για τα ειδικά χωροταξικά, είχε προετοιμάσει σειρά γενικών και ειδικών παρατηρήσεων που ανέλυαν τις σημαντικές ελλείψεις του. Συνοπτικά, χαρακτηρίζεται από ατολμία και απουσία ριζοσπαστικών τομών. Είναι γενικόλογο, χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα εφαρμογής.

Είναι προφανές όμως ότι οι φλόγες των πυρκαγιών έθεσαν και το Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού εκτός τόπου και χρόνου. Γιατί αν ένα τέτοιο Σχέδιο δεν αντιμετωπίζει, με σειρά θεσμικών μέτρων την εδαφική τρομοκρατία, τότε είναι άχρηστο και παρωχημένο. Τα νέα δεδομένα λοιπόν της χωροταξίας των πυρκαγιών και της πανελλήνιας αντίδρασης σε αυτές επιβάλουν την απόσυρση του χωροταξικού και την αναμόρφωσή του εκ βάθρων μετά από σοβαρή μελέτη της νέας κατάστασης πραγμάτων. Επειδή δε το θέμα των πυρκαγιών μονοπωλεί την σύντομη εκλογική περίοδο, καλούμε την Κυβέρνηση να ανακοινώσει τώρα την απόσυρση τόσο του Γενικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού όσο και του Ειδικού Χωροταξικού Τουρισμού, που δεν είναι άσχετο με την εδαφική τρομοκρατία.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ πιστεύει ότι οφείλουμε μπροστά σε τόσους νεκρούς και σε τέτοια πρωτοφανή οικολογική καταστροφή, να αναλάβουμε επιτέλους όλοι τις ευθύνες μας και να πάρουμε γενναίες αποφάσεις και στον τομέα αυτόν. Και δεν εννοούμε την άμεση συμπλήρωση του κτηματολογίου και την εκπόνηση των δασικών χαρτών, που έπρεπε να είχαν γίνει χθες, αλλά την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης και την κατεδάφιση όλων των αυθαιρέτων εντός δασικών εκτάσεων. Τόσο η Κυβέρνηση όσο και όλα τα άλλα κόμματα, αλλά και οι υποψήφιοι βουλευτές θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν την θέση τους τώρα, ώστε να κριθούν αναλόγως. Είναι προς το συμφέρον τους αλλά πριν από όλα είναι προς το συμφέρον της πατρίδας μας, το οποίο υποτίθεται ότι όλοι μας υπηρετούμε.
 
--------------------------
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
06.09.07 Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1379