Υπολογίστε το ενεργειακό σας αποτύπωμα
Ημερομηνία Wednesday, November 21 @ 16:45:55 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Δελτίο τύπου
15 Νοεμβρίου 2007
 
Υπολογίστε το ενεργειακό σας αποτύπωμα!

Αναρωτηθήκατε ποτέ πόση ενέργεια καταναλώνετε καθημερινά στο σπίτι σας; 
Ξέρετε σε πόσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα αντιστοιχεί αυτή η κατανάλωση;
Μήπως ήρθε η ώρα να το μάθετε;
 

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς στο www.wwf.gr/climate και υπολογίστε το «ενεργειακό σας αποτύπωμα». Μπείτε στο εικονικό σπίτι που ετοιμάσαμε για εσάς, ακολουθήστε τα βελάκια και απαντήστε στις ερωτήσεις. Στο τέλος θα έχετε μια ενδεικτική εικόνα για το πόση ενέργεια καταναλώνετε και σε πόσες εκπομπές CO2 αντιστοιχεί αυτή η κατανάλωση. Επίσης, θα βρείτε συμβουλές για το πως μπορείτε να αποφύγετε ένα μέρος αυτών των εκπομπών, εξοικονομώντας ενέργεια και χρήματα.

O οικιακός τομέας ήταν το 2006 ο μεγαλύτερος καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα[1]. H ετήσια κατανάλωση έφτασε τις 17.7  τεραβατώρες (TWh). Πρόκειται για μια ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 94% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, όταν η κατανάλωση του οικιακού τομέα ανερχόταν μόλις στις 9.1 TWh.

Με μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες μπορούμε να περιορίσουμε την κατανάλωση ενέργειας. Για παράδειγμα, έχει υπολογιστεί πως αν όλοι οι Έλληνες δεν αφήναμε τις ηλεκτρικές μας συσκευές σε κατάσταση αναμονής (stand by), θα εξοικονομούσαμε ενέργεια ικανή να ηλεκτροδοτήσει ένα μεγάλο νησί, όπως η Λέσβος.

Ας πάρουμε, λοιπόν, σήμερα το κλίμα στο χέρι μας!

Περισσότερες πληροφορίες:
Ντόρα Πετρουλά, Συνεργάτης στην εκστρατεία για την κλιματική αλλαγή, τηλ.  210-3314893, d.petroula@wwf.gr
Μαρίτα Παντέρη, Υπεύθυνη Τύπου WWF Ελλάς, 698 2471724, m.panteri@wwf.gr

Σημειώσεις προς τους συντάκτες:

1.   Το ενεργειακό αποτύπωμα υπολογίζεται σε επίπεδο νοικοκυριού. Το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι η ενεργειακή κατανάλωση του κάθε νοικοκυριού κατά προσέγγιση και οι αντίστοιχες εκπομπές του, ανάλογα με τις γενικές απαντήσεις που δίνει ο παίκτης. 

2.   Το παιχνίδι λαμβάνει υπόψη του – και υπολογίζει - μόνο άμεσες εκπομπές CO2 που σχετίζονται με την κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι (θέρμανση χώρου και νερού και οικιακές συσκευές) και με τις μετακινήσεις (χρήση αυτοκινήτου). Αντίθετα, δεν περιλαμβάνει έμμεσες εκπομπές CO2, όπως εκπομπές από την απόρριψη σκουπιδιών, εκπομπές που σχετίζονται με την παραγωγή των προϊόντων που καταναλώνουμε κτλ.

3.   Η επιλογή των συσκευών και οι τιμές που λαμβάνονται υπόψη είναι ενδεικτικές και βασίζονται σε μέσες τιμές.Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1377