Συναυλία για το Sea Diamond
Ημερομηνία Tuesday, November 13 @ 09:30:56 UTC
Θέμα Θήρα


ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα:  ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥΣυνέντευξη τύπου και Συναυλία για  το βυθισμένο πλοίο SEA DIAMOND,  την τοξική βόμβα βυθού στη Σαντορίνη.
Η νέα μη κυβερνητική οργάνωση, έχει έδρα στην Ελλάδα, στο Δήμο Θήρας Κυκλάδων, Δημοτικό Διαμέρισμα Εμπορείου.  Σκοπό έχει την ανάπτυξη δραστηριότητας για την προστασία του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος, με στόχο την ποιότητα ζωής για κατοίκους και επισκέπτες της Σαντορίνης.


Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Σαντορίνη στον τομέα της μόλυνσης του περιβάλλοντος, είναι το βυθισμένο πλοίο (από τον Απρίλιο 2007) με την ονoμασία  Sea Diamond, στη καλντέρα, δίπλα στο λιμάνι Αθηνιός.


Η οργάνωσή μας ενδιαφέρθηκε ενεργά, συγκεντρώνοντας πληροφορίες και από άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις (ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, WWF) και φορείς, για την διαδικασία αποφυγής της υπάρχουσας αλλά και της αναμενόμενης ρύπανσης.
Κοινή θέση μας,  είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.


Ειδικότερα, σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες της οργάνωσης “Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας & Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου”, σε περίπτωση μη άμεσης ανέλκυσης του ναυαγίου, λόγω της διάβρωσης των υλικών, θα προκληθεί μεγάλου μεγέθους ρύπανση. Πέραν της μόλυνσης από το πετρέλαιο, υπάρχουν τρεις ακόμη σοβαροί κίνδυνοι:
• τεράστιες ποσότητες αμιάντου οι οποίες έχουν παγιδευτεί στο ναυάγιο,
• μια ταχύτατη χημική διαδικασία ηλεκτρόλυσης που απειλεί πλοία και ρεμέτζα,
• τεράστιες ποσότητες από μη-βιοδιασπώμενες τοξικές χημικές ουσίες που στην πλειονότητά τους είναι υδατοδιαλυτές, άρα εισέρχονται στα οικοσυστήματα χωρίς να είναι δυνατός με κανέναν τρόπο ο περιορισμός τους, επιβαρύνοντας την υγεία θαλάσσιων οργανισμών και ανθρώπων, όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά μέσω των ρευμάτων καταλήγουν την ευρύτερη περιοχή των θαλασσών της Μεσογείου.
Το Sea Diamond είναι πραγματικά, μια τοξική βόμβα βυθού.
        
Τα μέλη και οι φίλοι της οργάνωσης, θέλοντας να συμβάλουν στην ανάδειξη και την επίλυση του προβλήματος που έχει το παγκοσμίου ενδιαφέροντος, μοναδικής ομορφιάς νησί, προγραμματίζουν την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου ‘07 στο club Κύτταρο,  Ηπείρου 48 και Αχαρνών, Αθήνα: 
Α) Συνέντευξη τύπου, ώρα 8 μ.μ., από τις συνεργαζόμενες περιβαλλοντικές οργανώσεις και με καλεσμένους εκπροσώπους των αρμόδιων φορέων.
Β) Συναυλία,  ώρα 9 μ.μ,. Θα τραγουδήσουν οι: Μαρίζα Κωχ, Λιζέτα Καλημέρη, Παντελής Θεοχαρίδης , Γιώργης Χριστοδούλου, Στέλιος Μποτωνάκης, Πάνος Μουζουράκης , Νίκος Χαλβατζής, Ηλίας Βαμβακούσης και τα συγκροτήματα  Μακρινά Ξαδέρφια και οι Ελελεύ.
Μουσική επιμέλεια:  Λιάνα Μαλανδρενιώτη.
Είσοδος 10 ευρώ, ποτό 5 ευρώ.  (Τα χρήματα θα καλύψουν τα βασικά έξοδα της εκδήλωσης.
Ευχαριστούμε τους καλλιτέχνες και την κα. Μαλανδρενιώτη για την αφιλοκερδή προσφορά τους.)

----------------------------------------------------------------------------
Πληροφορίες:  Γιώργος Διακοφωτάκης,  τηλ.: 698 1419163, 
e-mail: yd@ath.forthnet.grΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1350