Κύπρος, τα αιολικά πάρκα βλάπτουν
Ημερομηνία Tuesday, November 13 @ 09:25:59 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Τα Αιολικά Πάρκα βλάπτουν τα... ακίνητα
Μείωση 80% της αξίας των γύρω περιοχών προβλέπει εταιρεία εκτιμητών
Του Κωνσταντίνου Ψυλλίδη

Πτώση της τάξης του 80%, ποσοστό που θα αντιστοιχεί περίπου σε 87 εκατομμύρια λίρες, εκτιμάται ότι θα έχει η αξία της ακίνητης γης στην περιοχή του Αγίου Θεοδώρου, σαν άμεση συνέπεια από την δημιουργία Αιολικών Πάρκων στην περιοχή. Η πιο πάνω εκτίμηση, που σημειωτέον έγινε από ευρέως γνωστή και διακεκριμένη εταιρεία, αλλά και η παρουσίαση έρευνας του University of Cyprus που καταδεικνύει μεγάλη άγνοια του κόσμου γύρω από τα αιολικά πάρκα, παρουσιάστηκαν την Τρίτη στα πλαίσια ενημερωτικής ημερίδας για τα αιολικά πάρκα που διοργάνωσε η εφημερίδα "Δυτική Ακτή".

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της εκτίμησης, αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρη θέση στο βαθμό επηρεασμού των ακινήτων από τα αιολικά πάρκα, οι ιδιάζουσες συνθήκες της Κύπρου (αυξημένη ευαισθησία, τιμές της αγοράς ακινήτων) θα είναι καταλύτες στο καταποντισμό των τιμών των ακινήτων. Όπως αναφέραμε προηγουμένως, η πτώση θα υπολογίζεται στο 80%. Οι εκτιμητές αναφέρουν ότι βάσει σημερινών τιμών η ζημιά θα αντιστοιχεί με 87 εκατομμύρια. Η έκθεση προσθέτει μάλιστα ότι η ζημιά μπορεί να είναι μεγαλύτερη αν συνυπολογιστούν η αλματώδης άνοδος των τιμών στην αγορά ακινήτων και ο ευρύτερος επηρεασμός της περιοχής.

Η έρευνα που παρουσίασε το University of Cyprus, δείχνει ότι η πλειοψηφία (50.4%) των κατοίκων των περιοχών όπου θα εγκατασταθούν τα πάρκα, δεν έχουν γνώση του γεγονότος. Ανησυχητικό επίσης είναι το γεγονός ότι το 75% των κατοίκων φαίνεται να δηλώνουν ότι έχουν περιορισμένη ή καθόλου γνώση αναφορικά με την λειτουργία και τις επιπτώσεις που ενδεχομένως να έχουν στην υγεία τους οι ανεμογεννήτριες.

"Να τηρηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες"

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Πανίκος Σταυριανός, προσφωνώντας την ημερίδα, είπε ότι πρέπει να τηρηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και να εκδοθούν όλες οι σωστές άδειες πριν η κυβέρνηση συναινέσει στη δημιουργία των Αιολικών Πάρκων στην περιοχή. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ πρόσθεσε ότι πρέπει να εξασφαλιστεί και η σύμφωνη γνώμη των κατοίκων γιατί δεν νοείται ανάπτυξη εις βάρος πολιτών. Ο Π. Σταυριανός έκανε και λόγο για το κόστος που επωμίζεται η επαρχία Λάρνακας, αφού σχεδόν όλες οι μεγάλες βιομηχανικές μονάδες του νησιού βρίσκονται σ' αυτή την επαρχία.

Ναι στις ΑΠΕ, όχι στα Αιολικά

Ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας "Δυτική Ακτή" που διοργάνωσε την ημερίδα, Χαρίλαος Κώστα, στην ομιλία του προειδοποίησε για τις συνέπειες από την λειτουργία ανεμογεννητριών, ζήτησε συγκεκριμένα μέτρα από την κυβέρνηση και τάχθηκε υπέρ των ΑΠΕ αλλά εναντίον των Πάρκων. "Ως υπεύθυνοι πολίτες" δήλωσε, " λέμε ναι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχοντας όμως περιβαλλοντική συνείδηση λέμε όχι στις βεβιασμένες λύσεις που αγνοούν τις ιδιαιτερότητες του τόπου μας και οδηγούν σε οικονομική και οικολογική καταστροφή".

Ο κ. Κώστα ζήτησε αρχικά τη διεξαγωγή μια έρευνα κόστους και οφέλους (cost and benefit analysis) μέσω της οποίας η κυβέρνηση θα μπορεί να αποφασίσει κατά πόσο συμφέρει ή όχι η κατασκευή ανεμογεννητριών. "Εάν αποφασιστεί η εγκατάσταση τέτοιων μονάδων", πρόσθεσε, " πρέπει να γίνουν ενδελεχείς μελέτες χωροθέτησης από εμπειρογνώμονες, έτσι ώστε η εγκατάσταση αιολικών πάρκων να χωροθετηθεί στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές".

-----------------------------------------------------------------
ΧΑΡΑΥΓΗ, 23.10.2007
http://www.haravgi.com.cy/04_10_2007/3/011.htmlΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1349