Επιτροπή πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα
Ημερομηνία Monday, November 12 @ 16:03:16 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Επιτροπή Πολιτών για την Διάσωση του Ελαιώνα
Ελασιδών 21 - Ρουφ - Αθήνα
Τηλ.: 210. 3459882 e-mail: elaionas@yahoo.grhttp://elaionas.wordpress.com

Αθήνα 04-11-2007ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΣΤΙΣ 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Επίσημη επιβεβαίωση της μεγάλης βλάβης του δημοσίου συμφέροντος στον Ελαιώνα
Η ακροαματική διαδικασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις 2 Νοέμβρη 2007 επιβεβαίωσε με τον πλέον σαφή τρόπο ότι πράγματι η αγορά των οικοπέδων της Εθνικής Τράπεζας από το Δήμο Αθηναίων αντί 20,3 εκατ ευρώ είναι σαφώς υπερτιμολογημένη. Κι αυτό επειδή δεν έχει ληφθεί υπόψη η εισφορά σε γη των εν λόγω οικοπέδων η οποία ανέρχεται σε 11, 3 εκατ ευρώ, πλέον 2,0 εκατ από τους τόκους αφού η αγορά γίνεται με δάνειο. Δηλαδή σύνολο υπερτιμολόγησης: 13,3 εκατ ευρώ. (επισυνάπτουμε υπολογισμό).


Ο εισηγητής κ. Σπύρος Μαρκάτης, παρά το ό,τι εισηγείται την απόρριψη της «Αίτησης Ακυρώσεως», θεωρώντας την αγορά ιδιωτική σύμβαση και όχι δημόσια, εισέρχεται και στην ουσία της υπόθεσης. Αναφέρει λοιπόν με σαφήνεια στην εισήγηση του ότι:

«τα πλήρως ρυμοτομούμενα ακίνητα «οφείλουν» (για τις ανάγκες προσδιορισμού της αποζημιώσεως από τα πολιτικά δικαστήρια) εισφορά σε γή»

Την άποψη αυτή υιοθέτησε και ο πληρεξούσιος εκπρόσωπος του ΥΠΕΧΩΔΕ, αγορεύοντας σε προηγούμενη υπόθεση που εκδικαζόταν στο ΣτΕ σχετική με τον Ελαιώνα.

Οι δε πληρεξούσιοι εκπρόσωποι της ΠΑΕ ΠΑΟ, του Δήμου Αθηναίων και της Εθνικής Τραπέζης, λαλίστατοι σε όλες τις προηγούμενες υποθέσεις τις σχετικές με τον Ελαιώνα, στην συγκεκριμένη περίπτωση αρκέστηκαν όλοι στη φράση: «Καλυπτόμεθα από την εισήγηση». Δηλαδή παρουσιάσθηκαν να αδυνατούν να εκφέρουν έστω και ένα αντεπιχείρημα και να αποδέχονται και αυτοί την υποχρέωση των οικοπέδων σε εισφορά σε γη.


Επισημαίνουμε επίσης ότι υπέρ της άποψης ότι τα οικόπεδα υπέχουν υποχρέωση εισφοράς σε γη (για τις ανάγκες προσδιορισμού του ύψους του τιμήματος) έχουν ταχθεί:

Η αιτιολογική έκθεση του σχετικού νόμου 3481/06 (σελ3)
Η υπηρεσία νομοθετικού έργου του ΥΠΕΧΩΔΕ (έγγραφο  51223/15.12.2006)
Ο Οργανισμός Αθήνας, μετά μάλιστα από ερώτημα του ΣτΕ (έγγραφο 2544/22.08.2007) 
 

Η Επιτροπή μας μέχρι σήμερα ήταν ιδιαίτερα προσεκτική στο χαρακτηρισμό της υπόθεσης. Πλέον θεωρεί βέβαιο ότι πρόκειται για μια καταφανώς χαριστική ρύθμιση υπέρ της Εθνικής Τράπεζας και σε βάρος του δημοσίου -και το καταγγέλλουμε στον Αθηναϊκό λαό. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν για να γίνει ένας πνεύμονας υψηλού πρασίνου στον Ελαιώνα, αντί να «δωρίζονται» στην ΕΤΕ.

Όσον αφορά την απόφαση της ολομελείας του ΣτΕ, που θα εκδοθεί σε λίγους μήνες, διατηρούμε την πεποίθηση ότι  θα δέχεται και τυπικά (ουσιαστικά ήδη δεχθεί) την προσφυγή  της Επιτροπής μας, μια και ο δικηγόρος μας κ. Κώστας Παπαδάκης απέδειξε περίτρανα ότι η σύμβαση αγοράς δεν είναι ιδιωτική αλλά δημόσια.


Τις επόμενες ημέρες η Επιτροπή μας θα αποστείλει πλήρη φάκελο σε όλα τα πολιτικά κόμματα, τις δημοτικές παρατάξεις και τους δημοτικούς συμβούλους, καλώντας τους να πάρουν θέση. Τις απαντήσεις που θα λάβει θα τις παρουσιάσει στο ιστολόγιο της και σε δημόσιες εκδηλώσεις, που προετοιμάζονται για το δίμηνο Δεκέμβρη –Γενάρη.


Η ΕΠΙΤΡΟΠΗΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1346