Απαγορεύουν το παραδοσιακό τυρί της Νάξου!!!
Ημερομηνία Monday, February 20 @ 23:01:14 UTC
Θέμα Νάξος


της Αυτόνομης Πρωτοβουλίας Νάξου

Για το αγροτικό πρόβλημα στη Νάξο και την απαγόρευση διακίνησης των τυριών.Με αφορμή υγειονομικές διατάξεις, επιχειρούν και πάλι να απαγορεύσουν τη διάθεση των παραδοσιακών προϊόντων του νησιού, και στην ουσία και την παραγωγή τους.
Πριν λίγους μήνες, η αστυνομία εκδίωξε δυο παραγωγούς που επί χρόνια πουλούν το τυρί τους έξω από την αγροτική τράπεζα, ενώ εστάλη έγγραφο από την Κτηνιατρική Υπηρεσία στους κρεοπώλες για να σταματήσουν να διαθέτουν τυριά από μικρούς παραγωγούς. Η αθλιότητα σε όλο της το μεγαλείο: Αργόσχολοι χαρτογιακάδες, μετά από έγγραφες καταγγελίες ανταγωνιστικών μηχανοποιημένων τυροκομείων, απειλούν το βιος χιλιάδων βοσκών και των οικογενειών τους.
Είναι ενδεικτικό της κατάντιας της εποχής μας το πόσο εύκολα όλοι αυτοί οι άνθρωποι πετιούνται έξω από την παραγωγή και το πώς κρίνεται ξαφνικά επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία μια δραστηριότητα αιώνων. Είναι
υποκριτικό κι εξοργιστικό, αυτοί που ευθύνονται για τα μεγαλύτερα σύγχρονα διατροφικά εγκλήματα, τις τρελές αγελάδες, τις διοξίνες στα κοτόπουλα και στα χοιρινά, αυτοί που βιάζουν το περιβάλλον με την καλλιέργεια και τη διάδοση των μεταλλαγμένων, να μας μιλάνε για συνθήκες υγιεινής!!!
Ας μην γελιόμαστε: ο έλεγχος, η τυποποίηση και η συγκέντρωση της παραγωγής σε ιδιωτικά ή δημοτικά τυροκομεία, όχι μόνο θα βάλει τέλος στο μεράκι, την τέχνη και την ιδιαιτερότητα του κάθε παραγωγού, αλλά θα πλήξει καίρια το εισόδημά τους, καθώς η πώληση του γάλακτος με την εξευτελιστική τιμή που έχει, δεν αποφέρει τα ίδια έσοδα με τη διάθεση των τυριών τους από τους ίδιους.
Πολλοί είναι εκείνοι που μ ’ ευκολία κατηγορούν τους αγρότες ότι δεν εκμεταλλεύτηκαν τις δήθεν ευκαιρίες που τους δίνονται από την ευρωπαϊκή ένωση, ότι σπατάλησαν τις επιδοτήσεις και δεν βελτίωσαν τις υποδομές τους ώστε να μπορούν να επιβιώσουν στις νέες συνθήκες. Όμως, οι κοινοτικές ενισχύσεις δεν είναι τόσο αθώες, ούτε αποδεικνύουν καμιά γενναιοδωρία της Ε.Ε., άλλωστε οι έλληνες αγρότες έχουν το μισό εισόδημα από τους ευρωπαίους συναδέλφους τους.
Μέσω των επιδοτήσεων, η Ε.Ε. χαράσσει συγκεκριμένες πολιτικές που τα αποτελέσματά τους τα ζούμε από πρώτο χέρι μετά από 20 χρόνια ένταξης. Η σύγχρονη αγροτική κρίση στη χώρα, έχει να κάνει με το ξεκλήρισμα 182.000 αγροτικών νοικοκυριών την τελευταία εικοσαετία και άλλων 70.000 που είναι
υπερχρεωμένοι στην Αγροτική Τράπεζα, έχει να κάνει με την συγκεντροποίηση της παραγωγής και των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στα χέρια λίγων, έχει να κάνει, τέλος, με την απόλυτη κυριαρχία των μεγάλων αγροτο-βιομηχανιών και των διατροφικών κολοσσών.
Κατά τ ’ άλλα, στη Νάξο κανείς δεν διαμαρτύρεται για τις τιμές του γάλακτος που παραμένουν σταθερές εδώ και πολλά χρόνια, ενώ το κόστος των εργαλείων, των λιπασμάτων, των ζωοτροφών και των σπόρων κάθε χρόνο ανεβαίνει. Κανείς δεν μιλάει για το γεγονός, ότι έτσι όπως δίνονται οι επιδοτήσεις, έχουν δημιουργήσει έναν υπερτροφικό κτηνοτροφικό τομέα, με αποτέλεσμα την υπερβόσκηση και την εξάρτηση των παραγωγών από αμφιβόλου ποιότητας ζωοτροφές που πρόθυμα τους πωλούν, κερδοσκοπώντας, ο συνεταιρισμός αλλά και ιδιώτες.

4ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=134