Σύρος 2007, Η ΔΕΗ καίει παράνομα μαζούτ εις βάρος της υγείας
Ημερομηνία Friday, November 02 @ 01:34:27 UTC
Θέμα Σύρος


Ρυπογόνος εστία η ΔΕΗ στη Σύρο

Σοβαρά προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και παράνομης διάθεσης υγρών και στερεών αποβλήτων του Αυτόνομου Σταθμού Παραγωγής της ΔΕΗ στη Σύρο, με δυσμενείς συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον και στη δημόσια υγεία, διαπιστώνει ο Συνήγορος του Πολίτη, ερευνώντας τη συγκεκριμένη υπόθεση από το 2001, ύστερα από καταγγελίες πολιτών.

Κακοδιοίκηση.

Ο Συνήγορος εντόπισε, όπως επισημαίνεται στο πόρισμά του, «φαινόμενα μείζονος κακοδιοίκησης, καθώς ο σταθμός λειτούργησε επί δύο έτη (2003-2005) χωρίς εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, ενώ επί σειρά πολλών ετών δεν διέθετε άδεια για τη διάθεση των λυμάτων του. Την ευθύνη για τις παραλείψεις αυτές έφεραν κυρίως οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Ν.Α. Κυκλάδων», όπως σημειώνει η αρχή.

Μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου, η Νομαρχία πραγματοποίησε ελέγχους και διαπίστωσε παραβίαση αρκετών από τους όρους λειτουργίας του σταθμού, ιδίως για την παράνομη λειτουργία εφεδρικών φορητών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, την έλλειψη άδειας για τη διάθεση αποβλήτων, έντονα προβλήματα ηχορύπανσης κ.λπ.

Στη ΔΕΗ επεβλήθη υψηλό πρόστιμο 60.000 ευρώ λόγω περιστατικού σοβαρής θαλάσσιας ρύπανσης, αλλά και διότι η υπεύθυνη για τον σταθμό, ΔΕΗ Α.Ε., κρίθηκε «υπότροπη σε περιστατικά υποβάθμισης του περιβάλλοντος από τη λειτουργία της».

(Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: 4-04-07)

Από το Σημειωματάριο της "Εύπλοιας": Κατά τους θερινούν μήνες γίνονται συνεχείς και απροειδοποίητες 2ωρες - 4ωρες διακοπές ρεύματος με αποτέλεσμα να καταστρέφονται ευπαθή αγαθά και να αχρηστεύονται εκατοντάδες ηλεκτρικές συσκευές σάν να εκτελείται κάποιο διαστροφικό σχέδιο των κατοίκων από κάποιους.
Η ΔΕΗ συνεχίζει εδώ και χρόνια παράνομα την καύση χειρίστης ποιότητας μαζούτ, επικαλούμενη το κόστος -ενώ οφείλει να κάνει καύση καθαρού πετρελαίου- και τέλος δεν χρησιμοποιεί φίλτρα για να περιορίζει τα εκλυόμενα δηλητηριώδη αέρια όπως έχει υποχρέωση να πράττει απέναντι στην υγεία των κατοίκων του νησιού.
 17ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1334