Σύρος, Ο Δήμαρχος Ποσειδωνίας σηκώνει τα χέρια ψηλά
Ημερομηνία Friday, November 02 @ 01:30:32 UTC
Θέμα Σύρος


επειδή δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην άγρια οικιστική ανάπτυξη
Ιούνιος 2007

Παραθεριστικές πολυκατοικίες στη Σύρο βάζουν σε δοκιμασία την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Του Γάννη Ρουσσουνέλου

Βαθιά προβληματισμένος φαίνεται να είναι ο δήμαρχος Ποσειδωνίας Τζώρτζης Μακρυωνίτης, καθώς βλέπει στα «χωρικά ύδατα» του δήμου του να «φυτρώνουν» η μια μετά την άλλη οι οικιστικές πολυκατασκευές, οι οποίες -πέραν της αλλοίωσης του περιβάλλοντα χώρου- αρχίζουν να δημιουργούν φοβερό «πονοκέφαλο» στο δήμο που δηλώνει ανέτοιμος να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργούν τέτοιου είδους κατασκευές εντός όσο και εκτός οικισμού, αν και στη δεύτερη περίπτωση δεν έχει καμία απολύτως υποχρέωση.
Ο δήμαρχος Ποσειδωνίας δηλώνει απερίφραστα ότι «είναι ένα μεγάλο πρόβλημα η έντονη ανοικοδόμηση εντός και εκτός οικισμού» με την παρατήρηση ότι πρέπει να ξεχωρίσουμε τις δυο αυτές κατηγορίες, που έχουν όμως κοινά χαρακτηριστικά.
Το πρόβλημα μεγεθύνεται στις κατασκευές σε περιοχές εκτός οικισμού, «λόγω της απόστασης και της παντελούς έλλειψης υποδομών, είτε αναφερόμαστε στην ύδρευση, είτε στην αποχέτευση, είτε στον ηλεκτροφωτισμό, είτε στο οδικό δίκτυο» δηλώνει στο «Λόγο» χωρίς να ωραιοποιεί καταστάσεις.

Κατεστραμμένος ο υδροφόρος ορίζοντας

Σε ό,τι αφορά τις κατασκευές μεγάλων συγκροτημάτων κατοικιών εντός οικισμού, «εκτός από την αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος και την αισθητική άποψη, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και άλλα πολλά σοβαρά προβλήματα» επισημαίνει ο κ. Μακρυωνίτης που αναφέρεται δειγματοληπτικά στην ανάγκη απομάκρυνσης των βοθρολυμάτων από τους στεγανούς βόθρους που λειτουργούν σε τέτοια συγκροτήματα κατοικιών, με δεδομένο το γεγονός πως «Στο νησί δεν υπάρχει μονάδα επεξεργασίας βοθρολυμάτων οπότε όταν αυτοί
οι βόθροι γεμίσουν δε θα μπορεί κανείς να πάρει τα λύματα» Ο ίδιος θεωρεί σαν άμεση «λύση» αντιμετώπισης του προβλήματος όχι την κατασκευή στεγανών, αλλά σηπτικών βόθρων «για μονάδες που είναι μακριά από τις ακτές» και σε εύλογη τοποθέτησή μας ότι ένα τέτοιο μέτρο θα επηρεάσει άμεσα τον υδροφόρο ορίζοντα, είπε πως «δυστυχώς ο υδροφόρος ορίζοντας έχει καταστραφεί στη Σύρο» προσθέτοντας ότι με την διαπίστωση αυτή «δε δίνεται κανένα συγχωροχάρτι» και πως μια τέτοια δήλωση ίσως να είναι παρεξηγήσιμη,
όμως δεν μπορεί να παραγνωριστεί η ωμή πραγματικότητα ότι «με τους στεγανούς βόθρους το πρόβλημα που δημιουργείται είναι μεγαλύτερο» Μάλιστα, επεκτείνοντας τα «αναπάντητα» ερωτηματικά που δημιουργούνται, αναρωτιέται και ο ίδιος πού θα πέσουν τα βοθρολύματα από τους στεγανούς βόθρους αν όχι σε κάποια άλλα σημεία που και εκεί θα επηρεάσουν τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής απόρριψης, κάνοντας έκκληση στους κατασκευαστές τέτοιων μεγάλων συγκροτημάτων να στραφούν στην εγκατάσταση και
λειτουργία μικρών μονάδων βιολογικού καθαρισμού.

«Με τρομάζει αυτό που βλέπω να συμβαίνει»

Αλλά τα προβλήματα δε σταματούν εδώ. Οι υποδομές και για άλλου είδους υπηρεσίες, που εκ των πραγμάτων θα απαιτηθούν, δεν υφίστανται ούτε προβλέπεται να βελτιωθεί η υπάρχουσα κατάσταση στο εγγύς μέλλον με το δεδομένο ότι «στο δήμο Ποσειδωνίας έχουν χτιστεί πολλά μεγάλα συγκροτήματα και έχουν εκδοθεί, νομίμως, άδειες και για άλλα με αποτέλεσμα να μετατρέπουμε το νησί σε μια μεγάλη πόλη και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα». Αυτές οι νέες κατασκευές αποτελούν μεγάλο πονοκέφαλο για το δήμο, πονοκέφαλος που επιδεινώνεται κάθε φορά που τελειώνει ένα. συγκρότημα και απαιτείται από τους ενοίκους των κατοικιών η παροχή υπηρεσιών (ύδρευση, φωτισμός, οδικό δίκτυο, αποχέτευση) τις οποίες όμως ο δήμος αδυνατεί να προσφέρει.
Στην ερώτηση αν μεσοπρόθεσμα θα μπορέσει ο δήμος να εξυπηρετήσει τις ανάγκες σε τέτοιες περιπτώσεις, ο δήμαρχος Ποσειδωνίας ήταν κάθετα αρνητικός:
«Όχι, δε θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες αυτές.Το λέω ευθέως, όχι. Ούτε η οικονομική κατάσταση του δήμου ούτε η ισχύουσα νομοθεσία επιτρέπει τέτοιου είδους υποδομές. Οποιαδήποτε παρέμβαση σε περιοχές εκτός οικισμού απαγορεύεται» Εκφράζει την ελπίδα πως ίσως «οι κατασκευαστές να έχουν αντιληφθεί το μεγάλο πρόβλημα και να αντιμετωπίζουν μόνοι τους ορισμένα προβλήματα, όπως αυτό των λυμάτων», όπως εξέφρασε την ελπίδα πως σε ό,τι αφορά την ύδρευση η επίλυση του προβλήματος δε φαντάζει τόσο μακρινή.
«Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες, αλλά με βάση τα σημερινά δεδομένα, γιατί αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει μας τρομάζει. Δεν ξέρουμε μέχρι πού θα φτάσει. Καθημερινά βλέπουμε να ξεφυτρώνουν νέα συγκροτήματα και θα είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να εξυπηρετήσουμε αυτές τις μονάδες στο μέλλον, ακόμα και στις εντός οικισμού, αν δε γίνει ένα σημαντικό έργο» Ποια είναι η σημερινή κατάσταση στον τομέα της υδροδότησης; Ο δήμαρχος είναι απόλυτα σαφής στην απάντηση: «Αυτή τη στιγμή «μπαλώνουμε» τα πράγματα και εξυπηρετούμε την κατάσταση όπως όπως» προσθέτοντας ότι ένας από τους στόχους (με χρονικό ορίζοντα μελέτης τα δύο χρόνια) είναι να ενταχθεί στο Ταμείο Συνοχής ένα μεγάλο έργο ύδρευσης «ώστε να λύσει τα προβλήματα μακροπρόθεσμα, σε βάθος σαράντα χρόνων».

Χάθηκε ο έλεγχος

Είναι δέκτης παραπόνων δημοτών για αλλοίωση του περιβάλλοντος εξαιτίας τέτοιων μεγάλων κατασκευών στις περιοχές που αυτές έχουν «φυτρώσει»;
«Είναι ρητορική η ερώτηση. Όλοι θα απαντούσαν πως οπωσδήποτε αλλοιώνεται το περιβάλλον και φυσικό είναι να υπάρχουν αντιδράσεις».
Πόσο συνάδει, όμως, το γεγονός η Πολιτεία να κόπτεται για το περιβάλλον και την ίδια στιγμή να δίνει άδεια αλλοίωσής του;
«Φυσικά και υπάρχει αντίφαση. Εκτός αυτού, υπάρχει και έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, που είναι το μείζον πρόβλημα. Από κει και πέρα ούτε να μιλάμε μπορούμε ούτε να ελέγχουμε την όποια ανοικοδόμηση» απαντά ο δήμαρχος σοβαρά προβληματισμένος.
Τέλος, στην ερώτηση, πόσο ωφελημένος είναι ο δήμος από την κατασκευή τέτοιων συγκροτημάτων, οι ένοικοι των οποίων θα κληθούν να πληρώσουν τα αναλογούντα δημοτικά τέλη, απάντησε πως «υπάρχει μια πλάνη» καθώς η πραγματικότητα είναι διαφορετική γιατί «τα έσοδα είναι δυσανάλογα με τα έξοδα αφού στις μεγάλες κατασκευές συγκροτημάτων, ιδιαίτερα στα εκτός οικισμού «τα έξοδα είναι πολλαπλάσια από τα έσοδα που εισπράττει ο δήμος». Για να γίνει περισσότερο πειστικός, κλείνοντας τον όλο προβληματισμό του για το μέλλον, ο κ. Μακρυωνίτης έφερε σαν παράδειγμα την αποκομιδή των απορριμμάτων με τα απορριμματοφόρα να διανύουν μεγάλες αποστάσεις, πολλές φορές σε δυσπρόσιτους δρόμους, οπότε τα ανταποδοτικά τέλη δεν θα καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

(πηγή: Ο Λόγος των Κυκλάδων)



17ο Τεύχος



Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1332