Σε κρίσιμη φάση η σύμπραξη Δήμου και «S&B»
Ημερομηνία Monday, February 20 @ 22:53:38 UTC
Θέμα Μήλος


Όποιοs υποστηρίζει ότι το μεγάλο βήμα της σύστασηε της Α.Ε, μεταξύ των δύο βασικών εταίρων, θα λύσει ως δια μαγείας τα από δεκαετίες εκκρεμή προβλήματα της Μήλου, πλανάται πλάνην οικτρά. Πρόκειται πραγματικά για μεγάλη απόφαση που θα καθορίσει το μέλλον του νησιού γισ τος επόμενες γενιές. Δεν αφορά μόνο στην υλοποίηση κάποιων αναγκαίων και σημαντικών έργων υποδομής (αποχέτευση, βιολογικός καθαρισμός, ύδρευση κλπ.),που ενδεχομένως να ξεκινήσουν πριν από τις δημοτικές εκλογές, αλλά δεσμεύει τις αναπτυξιακές επιλογές του νησιού σε όλα τα μεγάλα που διαφαίνονται και εκκρεμούν. Μιλάμε για την εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου, για το ενεργειακό νησί, νησί του υδρογόνου και πολλά άλλα.Η Μήλος, νησί προικισμένο από όλες τις απόψεις, είχε τnv ατυχία να διοικείται, από αυτοδιοικητικές αρχές, ως επί το πλείστον, αναντίστοιχες με την κρισιμότητα των περιστάσεων και χωρίς μακρόπνοο όραμα. Είχε επίσης την ατυχία να εγκλωβιστεί σε μεγαλεπήβολα επενδυτικά σχέδια (νέο μεγάλο αεροδρόμιο Μήλου), που τις δέσμευσαν για πολλά χρόνια, μεγάλα κονδύλια (22 εκατομ.), με αποτέλεσμα να μην προχωρήσουν ουσιαστικά άλλα χρησιμότερα έργα υποδομής.
Έτσι ο χρηματοδότης «S&B Βιομηχανικά Ορκυκτά», ισχυρός εταίρος της υπό σύσταση Α.Ε., εμφανίζεται τώρα ως ο από μηχανής θεός που θα δώσει ανάσα στις πιεστικές ανάγκες του νησιού. Είναι αλήθεια, και αυτό είναι πολύ Θετικό ότι, καλλίτερα η χρηματοδότηση να γίνεται θεσμοθετημένα και με διαφάνεια, παρά κάτω από το τραπέζι, όπως γινόταν σε περασμένα χρόνια.
Όμως οι ευθύνες είναι μεγάλες. Χρειάζεται προσοχή, όχι βεβιασμένες κινήσεις. Διασφάλιση σχέσεων ισοτμίας και όχι φτωχού συγγενή. Γι' αυτό και το Καταστατικό οφείλει να κατοχυρώσει αυτές τις αρχές: Όχι σύμβαση πενήντα (50) χρόνων, όχι δυνατότητα αλλαγής Εθνικόιητας, συμμετοχή στο εταιρικό κεφάλαιο όλων των εταίρων (συμπεριλαμβανομένων και των τοπικών φορέων) από την αρχή και όχι έκ των υστέρων, όχι πλειοψηφικό πακέτο στην«S&Β».
Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, αν ή έκδοση αυτού του τεύχους θα προλάβει τις επικείμενες αποφάσεις. Αν ναι, ας ευχηθούμε να εισακουστούμε, αν όχι και τα πράγματι προχωρήσουν διαφορειτκά, τότε ο καθείς θα έχει αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στην ιστορία.
(πηγή: Κυκλαδικοί Πλόες)4ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=133