Οι ωκεανοί απορροφούν όλο και λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα
Ημερομηνία Wednesday, October 24 @ 20:28:50 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Aνησυχητικές αλλαγές Οι ωκεανοί απορροφούν όλο και λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα
Associated Press

Οι ωκεανοί μπορεί να κορεσθούν και να πάψουν να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα

Η ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που απορροφούν οι ωκεανοί έχει μειωθεί δραματικά, ανακοίνωσαν ερευνητές του Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας (UEA) έπειτα από δεκαετή έρευνα στην περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στην Journal of Geophysical Research.

Οι ερευνητές υπολόγισαν την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα κάνοντας περισσότερες από 90.000 μετρήσεις μέσω ειδικών συστημάτων που είχαν τοποθετήσει σε εμπορικά πλοία.

Τα αποτελέσματα ήταν άκρως ανησυχητικά: Η απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα μειώθηκε στο ήμισυ την περίοδο 2000-2005 σε σχέση με τα μέσα της δεκαετίας 1990.

Η μείωση των ποσοτήτων του διοξειδίου του άνθρακα που απορροφούν οι ωκεανοί είναι πολύ πιθανό να επιφέρει επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Αναλυτής του BBC επισημαίνει πάντως ότι «οι ερευνητές δεν γνωρίζουν εάν οι αλλαγές αυτές οφείλονται στις κλιματικές αλλαγές, ή αποτελούν φυσικές μεταβολές».

Ωστόσο οι επιστήμονες τονίζουν ότι τα αποτελέσματα τους εξέπληξαν και τους ανησύχησαν, καθώς έχουν βάσιμους λόγους να πιστεύουν ότι οι ωκεανοί μπορεί να κορεσθούν σε βάθος χρόνου, λόγω των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Το αποτέλεσμα θα ήταν να πάψουν να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα.

Από το σύνολο του διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται στην ατμόσφαιρα μόλις το μισό παραμένει εκεί. Το υπόλοιπο απορροφάται κατά ένα τέταρτο από τους ωκεανούς και κατά ένα τέταρτο από τη βιόσφαιρα στην ξηρά.

πηγή - Newsroom ΔΟΛ, 20/10/07

Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1290