Οι εκπομπές του CO2 από τη ναυσιπλοΐα διπλάσιες των αεροπλάνων
Ημερομηνία Wednesday, October 24 @ 20:16:51 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Όλο και περισσότερα, όλο και ταχύτερα. Η ρύπανση από τα πλοία αυξάνεται.

Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα πλοία έχουν αυξηθεί σημαντικά την τελευταία εξαετία και είναι πλέον διπλάσιες από των αεροπλάνων, εκτιμά ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμός ναυτιλίας.

Σύμφωνα με έκθεση του οργανισμού Intertankο, που εκπροσωπεί την πλειονότητα των ναυτιλιακών εταιρειών που διαθέτουν δεξαμενόπλοια, η άνοδος οφείλεται τόσο στην αύξηση του αριθμού των πλοίων όσο και στην αύξηση της κατανάλωσης καυσίμων για την ταχύτερη μεταφορά των φορτίων.

Όπως αναφέρει την Παρασκευή το BBC, η Intertanko υποστηρίζει ότι οι υπολογισμοί της είναι πιο ρεαλιστικοί από τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Ένωσης Ναυτιλίας, σύμφωνα με την οποία τα επίπεδα ρύπανσης από τη ναυσιπλοΐα και τη αεροπλοΐα είναι συγκρίσιμα.

Περίπου 90.000 πλοία κάθε μεγέθους κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο. Ανώτατα όρια στις εκπομπές σήμερα δεν υπάρχουν.

Την Τετάρτη, πάντως, ο Τζόε Μποργκ, επίτροπος Αλιείας και Θαλάσσιων Υποθέσεων της ΕΕ, δήλωσε πως ο τομέας της ναυτιλίας θα πρέπει να συμπεριληφθεί στα σχέδια για καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Την Πέμπτη, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 217 εκατ. ευρώ σε 36 ερευνητικά σχέδια, στα οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων η Airbus και η Rolls Royce, με στόχο τη μείωση της ρύπανσης από τα αεροσκάφη.

πηγή-Newsroom ΔΟΛ, 19/10/07

Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1287