Ολοκληρώθηκαν τα έργα σε δυο νέα πάρκα του απολιθωμένου δάσους Λέσβου
Ημερομηνία Monday, February 20 @ 01:51:43 UTC
Θέμα Μυτιλήνη


Σημαντικά έργα ανάδειξης και προστασίας απολιθωμάτων ολοκληρώθηκαν στα υπαίθρια Πάρκα Σιγρίου και Πλάκας Σιγρίου, γεγονός που συμβάλλει αποτελεσματικά στην περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής της Δυτικής Λέσβου και του Απολιθωμένου Δάσους.

Τα έργα χρηματοδοτήθηκαν από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου, με σκοπό την αποτελεσματική προστασία των απολιθωμένων κορμών που βρίσκονται στους χώρους των δύο πάρκων και αντιμετωπίζουν προβλήματα αποσάθρωσης από την παραμονή τους στις υφιστάμενες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής.

Οι φίλοι και επισκέπτες του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έχουν πλέον την ευκαιρία να επισκεφτούν τους δύο αυτούς χώρους και να γνωρίσουν μοναδικά ευρήματα, μεγάλης επιστημονικής αξίας που έχουν φέρει στο φως οι ανασκαφικές εργασίες χωρίς αυτά να κινδυνεύουν από τη φυσική διάβρωση.

Οι εργασίες αποκάλυψης και ανάδειξης των απολιθωμένων κορμών, καθώς και οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των φυτικών απολιθωμάτων βρίσκονται σε προτεραιότητα από την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και ήδη τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά και έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας και του κοινού.

Είναι εντυπωσιακός ο αριθμός των απολιθωμάτων που έχουν έρθει στο φως: Στο νέο Πάρκο Πλάκας Σιγρίου έχουν εντοπιστεί και ανασκαφτεί 32 απολιθωματοφόρες θέσεις με 50 απολιθωμένους κορμούς ενώ στο Πάρκο Σιγρίου 18 απολιθωματοφόρες θέσεις με 30 απολιθωμένους κορμούς και ριζικά συστήματα.

Το Μουσείο προχώρησε στις απαραίτητες εργασίες προστασίας των απολιθωμάτων και ανάδειξής τους, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν από το Γ' ΚΠΣ/ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου. Οι εργασίες περιλάμβαναν κατασκευή έργων προστασίας απολιθωμένων κορμών στους υπαίθριους χώρους και κατασκευή μικρών κινητών προστατευτικών στεγάστρων σε ευαίσθητους απολιθωμένους κορμούς, που αντιμετωπίζουν προβλήματα φυσικής διάβρωσης.
 
(πηγή:http://www.agrotypos.gr)4ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=127