Η ηλεκτρονική εφημερίδα του ΟικοΚέρκυρα
Ημερομηνία Thursday, October 18 @ 20:50:18 UTC
Θέμα Νησιά


ECOCORFU
OIKOKEPKYPA

ΤΟ ECOCORFU ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ!

ΤΕΤΡΑΠΛΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ECOCORFU ΠΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Download: the Sisak Declaration, 30 -9 2007 of SouthEastEuropean Pipeline Network (in English) Κατεβάστε την: Διακύρηξη του Δικτύου Νοτιοανατολικής Ευρώπης (αγωγοί και μεταφορές πετρελαίου) (Ελληνικά)

ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΟΥΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΥΣ!
ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ ΤΟ ECOCORFU

Τα στοιχεία που μας παρουσίασαν οι ειδικοί, επιστήμονες που ήλθαν από διάφορα μέρη του κόσμου, ήταν πολύ ανησυχητικά. Ο κίνδυνος για την χώρα μας, συνολικά από τα τέσσερα αυτά προγράμματα είναι, τελικά, πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που υπολογίζαμε, όταν οι συνάδελφοί μας από τον Έβρο και την Ροδόπη, μας ενημέρωναν για τα σχέδια δημιουργίας του αγωγού της Αλεξανδρούπολης:
- Η ρύπανση από πετρέλαιο θα είναι πάρα πολύ μεγάλη, καθώς τα υπερμεγέθη τάνκερ θα αδειάζουν καθημερινά πολλές χιλιάδες τόνους νερού με υπολείμματα πετρελαίου, για να ξαναγεμίσουν τα ντεπόζιτα με πετρέλαιο, την στιγμή που μέχρι σήμερα, δεν στην χώρα μας καθόλου τέτοιου είδους ρύπανση από τα μικρότερα τάνκερ που απλά, διασχίζουν τις Ελληνικές θάλασσες, περνώντας τα στενά του Βοσπόρου.
- Ο κίνδυνος για μεγαλύτερου μεγέθους ατύχημα, αυξάνεται καθώς διπλασιάζεται το μέγεθος των τάνκερ που θα συνεχίζουν την μεταφορά πετρελαίου δια θαλάσσης, φορτώνοντάς το από τους αγωγούς, αφού πρωτύτερα αδειάσουν νερό με υπολείμματα πετρελαίου και θαλάσσια είδη «εισβολείς».
- Ο μεγαλύτερος, ίσως από όλους κίνδυνος, που είναι κρυμμένος πίσω από αυτό το σύστημα μεταφοράς πετρελαίου, από τον αγωγό στο πολύ μεγάλο τάνκερ, είναι οι μετανάστες οργανισμοί που γίνονται «εισβολείς» από άλλες θάλασσες, όταν μεταφέρονται «άθελά» τους παρασυρμένοι από το νερό (Ύδωρ ‘Έρματος) με το οποίο...

ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΑΓΩΓΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΟ ΣΙΖΑΚ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ

....."Καλούμε τις κυβερνήσεις των χωρών των επηρεαζόμενων περιοχών:
1) να πραγματοποιήσουν μια κοινή στρατηγική για την περιβαλλοντική αξιολόγηση που να περιλαμβάνει όλους τους προγραμματισμένους αγωγούς πετρελαίου και τα σχετικά έργα θαλάσσιων μεταφορών και υποδομής
2) ) να πραγματοποιήσουν ξεχωριστές αξιολογήσεις μελέτης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων για κάθε ένα από αυτά τα προγράμματα.
3) Να προχωρήσουν σε ξεχωριστές αξιολογήσεις για τις επιπτώσεις σε περιοχές του δικτύου, Natura 2000, σύμφωνα με το άρθρο 6 της οδηγίας της ΕΕ καθώς και σε αξιολογήσεις για τις επιπτώσεις σε άλλες προστατευόμενες ζώνες.
4) Να από-καλύψουν τις διακυβερνητικές συμφωνίες και τις συμφωνίες των κυβερνήσεων των «φιλοξενούντων» περιοχών, τις προκαταρκτικές μελέτες, τις αναλύσεις κόστους-κέρδους, τις περιβαλλοντικές εκτιμήσεις, τα σχέδια εκτάκτων αναγκών, τα σχέδια αντιμετώπισης διαρροών πετρελαίου, και άλλα σχετικά με το πρόγραμμα έγγραφα.
5) Να επικυρώσουν και να υιοθετήσουν τη Διεθνή Συνθήκη για την διαχείριση"....

ΟΧΙ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ-ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΥΡΗΝΙΚΑ

....«Το EcoCorfu - ΟικοΚερκυρα καταδικάζει την πρόθεση της Αλβανικής κυβέρνησης να καταφύγει στην εύκολη αυτή λύση που θέτει σε κίνδυνο την ευρύτερη περιοχή.

Ζητάει από την Ελληνική κυβέρνηση να εκφράσει τις αντιρρήσεις της προς την Αλβανική κυβέρνηση, αλλά και προς τις κυβερνήσεις των υπολοίπων Βαλκανικών χωρών που ανακοίνωσαν επίσης το ενδιαφέρον τους για κατασκευή Πυρηνικών Αντιδραστήρων. Απορούμε γιατί μέχρι σήμερα η Ελλάδα δεν το έκανε για καμία από τις γύρω χώρες, όταν αυτές εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους.

Αναρωτιόμαστε επίσης, για ποιούς λόγους η Ελληνική κυβέρνηση, τηρεί «σιγή ιχθύος» και γύρω από τα σχέδια που έχουν κάποιοι για αιτήσεις για κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων και στην χώρα μας»....

Επείγον: Ανακοίνωση του Αντιπυρηνικού Παρατηρητήριου Μεσογείου

Αντιδράσεις στην Κέρκυρα: Πρωτοσέλιδα στον Κερκυραϊκό Τύπο 1

ΠΑΝΔΟΙΚΟ: ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ 19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ - ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Κέρκυρας από 5-7 Οκτωβρίου, το 19ο Συνέδριο του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ), στο οποίο συνδιοργανωτής ήταν η ΚΕΔΚΕ.Το θέμα του Συνεδρίου ήταν:«Κλιματικές Αλλαγές. Τοπικές Προτάσεις και Λύσεις»Οι εισηγητές ανέλυσαν, με πολύ γλαφυρό και απλό τρόπο, τις επιπτώσεις που έχει η ανθρώπινη συμπεριφορά στο παγκόσμιο κλίμα, τεκμηριώνοντας με συγκεκριμένα παραδείγματα τις αλλαγές που συντελούνται και τις αιτίες που δημιουργούν τα νέα δεδομένα.Το θεματικό Συνέδριο κατέληξε εκδίδοντας απόφαση, με βάση τις εισηγήσειςς που αναπτύχθηκαν. Σε παράρτημα της απόφασης αναλύονται απλές συμβουλές προς τους πολίτες και τους φορείς, με τις οποίες εξοικονομείται ενέργεια για να αποφευχθούν περαιτέρω δυσάρεστες εξελίξεις για τον πλανήτη Γη.Αποφασίστηκε το επόμενο Συνέδριο να πραγματοποιηθεί στις Σέρρες με θέμα: «Φυσικό Περιβάλλον, Φορείς Διαχείρισης και Δημόσια Διοίκηση»....

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΗΝ: Απόφαση του 19ου Συνεδρίου του ΠΑΝΔΟΙΚΟ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ Η ΕΠΤΑΜΕΛΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΑΛΛΑΞΕ - ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ 19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΔΟΙΚΟ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 19ο συνέδριο του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ , στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας, το περασμένο τριήμερο.

Οι διαπιστώσεις για τις κλιματικές αλλαγές, αλλά και για τις πολλές και ποικιλότροπες επιπτώσεις τους που έχουν ήδη αλλάξει την ζωή μας και ακόμη περισσότερο γι’ αυτές που πρόκειται να επέλθουν, ήταν πλέον ξεκάθαρες. ‘Έδωσαν σε όλους όσους παρακολούθησαν αρκετή γνώση και εμπειρία για να προσανατολίσουν από εδώ και στο εξής τον τρόπο ζωής τους, τόσο ατομικά όσο και συλλογικά. Έδωσαν πληροφορίες και διδάγματα που μπορεί να τα χρησιμοποιήσουν οι κυβερνήσεις συνολικά, αλλά και οι τοπικές αυτοδιοικήσεις, ώστε να εξευρεθούν λύσεις και πως αυτές θα εφαρμοστούν.

Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1268